10 dingen om met kerst in Reims te doen

Ik nodig je uit om te ontdekken welke kerstplannen je in Reims kunt maken om optimaal te genieten van deze tijd van het jaar in de stad.

Keyvis Montilva

Keyvis Montilva

7 minuten lezen

10 dingen om met kerst in Reims te doen

Kerst in Reims | ©P.K. - Paris

De leukste dingen om te doen in Reims draaien allemaal om het verkennen van de historische gebouwen en de wijngaarden. Maar in de kersttijd verandert dit een beetje, want dan kunt u genieten van een breed scala aan tradities die te maken hebben met deze speciale feestdag.

Hier zijn de leukste dingen om te doen in Reims tijdens de kersttijd, zodat u een bezoek kunt plannen dat past bij uw verwachtingen en interesses.

1. Ga naar de beroemde kerstmarkt van Reims

Kerstmarkt Reims| ©Vincent Noel
Kerstmarkt Reims| ©Vincent Noel

De beroemdste kerstactiviteit in Reims is de kerstmarkt, met wel 1000 verschillende handelaren en 150 houten hutten, die elk jaar weer honderden bezoekers uit Parijs en andere Noord-Franse steden trekt.

De sfeer wordt begeleid door kerstliedjes, lichtshows, jazzbands, goochelaars en allerlei soorten straatentertainment. Er is ook een gastronomisch gedeelte op deze kerstmarkt, evenals een reuzenrad met verwarmde kraampjes om van het uitzicht te genieten.

Champagne is ook in overvloed in elke hoek van de stad en verschillende ambachtelijke producenten bieden gratis of betaalde proeverijen bij hun kraampjes.

Nuttige informatie

  • Datum: geopend van begin tot eind december en komt tot leven in de middag en avond.
  • Tip: met Kerstmis kunnen de markten worden opgenomen in het programma als je een privérondleiding door Reim boekt.

Boek een privétour door Reim

2. Ga naar Épernay om de Habits de Lumière te zien

Wijngaard in Épernay| ©gasdub
Wijngaard in Épernay| ©gasdub

Épernay ligt een paar kilometer ten zuiden van Reims en staat bekend als de onbetwiste hoofdstad van de champagneproductie. Je kunt zelfs de champagnetour door Épernay en Hautvillers boeken om deze wereld beter te leren kennen.

Maar in het tweede weekend van december vult Épernay zich met kunstinstallaties, geluid en licht met verschillende straattheateracts, muziek en champagneproeverijen. Het maakt allemaal deel uit van de kerstfestiviteiten die bekend staan als Habits de Lumière.

Op zondag, de slotdag, is er ook een parade van prestigieuze auto's uit de vorige eeuw, die door de jaren heen is uitgegroeid tot een van de meest representatieve evenementen van dit kerstfestival. Dus als je Reims 2 dagen of langer bezoekt, moet je optimaal profiteren van de Habits de Lumière.

Boek de champagnetour door Épernay

3. Woon de kerstmis bij in de kathedraal Notre Dame de Reims

Kathedraal van Reims| ©GaudiumPress Imágenes
Kathedraal van Reims| ©GaudiumPress Imágenes

De kathedraal Notre Dame de Reims is het hele jaar door de meest bezochte toeristische attractie van de stad, en specifiek met Kerstmis omdat er speciale missen worden gehouden die te maken hebben met de oorsprong van deze katholieke feestdag. Zozeer zelfs dat het vaak wordt opgenomen in de route wanneer je een rondleiding door Reims boekt.

Op 24 en 25 december worden 's middags en 's avonds missen georganiseerd om de geboorte van Jezus Christus te herdenken. Tegelijkertijd bieden ze verdere reflecties over het katholieke geloof in de 21e eeuw en over de spiritualiteit van deze religie.

Maar de kerstmissen vinden niet alleen plaats op de officiële datum van deze viering. Gedurende de hele maand december worden deze religieuze evenementen georganiseerd die zelfs voor niet-gelovigen erg vermakelijk en interessant kunnen zijn.

Nuttige informatie

  • Prijs: de toegang tot de kathedraal en het bijwonen van de mis is helemaal gratis.
  • Aanbeveling: het is belangrijk dat je weet hoe je de kathedraal Notre Dame de Reims kunt bezoeken op het moment van je bezoek, zodat je kunt genieten van het historische belang en de rol van de kathedraal in de christelijke tradities van Kerstmis.

Boek een rondleiding door Reims

4. Bezoek de kelders van Moët & Chandon en schrijf je in voor een wijnproeverij

Proeven tijdens de rondleiding| ©Eric Flexyourhead
Proeven tijdens de rondleiding| ©Eric Flexyourhead

Met Kerstmis organiseren verschillende van de grote champagnebedrijven vaak speciale proeverijen in de geest van het seizoen. Dit betekent dat zeer specifieke champagnesoorten meestal worden aangeboden onder begeleiding van livemuziek en zelfs kerstversieringen.

Als je daarnaast geïnteresseerd bent in het idee om iets te leren over het creatieproces van champagne, evenals de geschiedenis van de belangrijkste merken die een benchmark van wereldklasse werden, raad ik je aan om een tour te boeken naar de kelders van Moët & Chandon en Taittinger vanuit Reims.

Dit is een van de beste excursies vanuit Reims en het beste eraan is dat je wordt begeleid door een gids, in een kleine groep en dat je direct van je hotel kunt worden opgehaald. Naast het leren kennen van deze twee grote producenten, omvat de excursie champagneproeverijen en bezoeken aan familieboerderijen.

Boek een excursie naar de Moët & Chandon wijnhuizen

5. Bekijk de ruimtetentoonstellingen in het Palais du Tau

Palais du Tau| ©Grotevriendelijkereus
Palais du Tau| ©Grotevriendelijkereus

Een andere grote toeristische attractie in de stad Reims is het beroemde Palais du Tau. Dit ligt vlak naast de kathedraal en was de residentie waar de Franse vorsten zich verkleedden voordat ze naar de kroningsceremonie gingen.

Binnen is er een museum waar de juwelen en kleding worden tentoongesteld die de Franse koningen droegen tijdens hun troonsbestijging. Maar het leukste is dat het museum tijdens Kerstmis meestal speciale tentoonstellingen aanbiedt die gericht zijn op het leren over de tradities van de vorsten. Dit betekent dat u de sieraden of kleding kunt zien die gedragen werden tijdens de banketten op kerstavond.

Omdat dit museum zich direct naast de belangrijkste toeristische attractie en in het hart van het historische stadscentrum bevindt, kunt u het opnemen in uw rondleiding wanneer u een privérondleiding door Reims boekt en het zonder problemen bekijken als u Reims in 3 dagen of minder bezoekt.

Boek een privérondleiding door Reims

6. Geniet van een concert in de Opera van Reims

Opera in Reims| ©Fred Romero
Opera in Reims| ©Fred Romero

De Opéra de Reims organiseert speciale concerten aan het einde van het jaar en op 25 december. De exacte tijd en het thema van deze concerten verandert elk jaar, want het is mogelijk dat het zowel een opera- als een symfonieconcert is.

Hoe dan ook, het idee om te genieten van een evenement in zo'n speciale theaterzaal is voor veel toeristen een once-in-a-lifetime ervaring, vooral op zo'n vermakelijk en speciaal moment als Kerstmis.

Houd er rekening mee dat deze kerstconcerten bijna altijd in het weekend worden gehouden, omdat dit beter uitkomt voor zowel toeristen als de plaatselijke bevolking die doordeweeks werkt.

7. Winkelen bij Galeries Lafayette Reims

Galeries Lafayette Reims| ©ritsch48
Galeries Lafayette Reims| ©ritsch48

Kerstmis staat voor veel mensen ook gelijk aan consumeren en winkelen. Hiervoor heeft het historische centrum van Reims verschillende winkelgebieden die gunstig voor u kunnen zijn om cadeaus voor uw geliefden of souvenirs te kopen.

Een van de meest aanbevolen plaatsen is Galeries Lafayette, een beroemd Frans warenhuis waar je alles kunt vinden wat je nodig hebt, van kleding en gewone voorwerpen tot designermerken.

Met Kerstmis hangen zowel de binnen- als buitenkant van deze winkel meestal vol met kerstversieringen, dus het kan een toeristische activiteit zijn, zelfs als je niet van plan bent om iets te kopen. Als je je zorgen maakt over de prijzen, moet je weten dat, ook al heeft deze winkel de reputatie duur te zijn, je er kleine en grote dingen zult vinden die bij je budget passen.

8. Ga naar een wedstrijd van Stade de Reims

Stadion Auguste Delaune| ©Josian Tremlet
Stadion Auguste Delaune| ©Josian Tremlet

Het plaatselijke voetbalteam van Reims speelt in Ligue 1 en heet Stade de Reims. Gedurende de hele maand december en rond de kerst zijn er meestal wedstrijden in het Auguste Delanue stadion, omdat deze data deel uitmaken van het competitieschema van de Franse voetbalcompetitie.

Als je jezelf als voetbalfan beschouwt, dan is deze plek een must-see. Het ligt ook vlak naast een van de mooiste stadsparken van de stad, dus het kan een uitstekend amusementsalternatief zijn voor de kleintjes als je met het gezin reist.

De exacte datum van deze wedstrijden hangt af van hoe Ligue 1 verloopt op het moment van je reis, maar de kans is groot dat er minstens twee of zelfs drie wedstrijden van dit team in de maand december in je stad zijn.

9. Vertrek niet zonder een authentiek kerstdiner te hebben geproefd

Boudin blanc| ©Danielle Scott
Boudin blanc| ©Danielle Scott

De Franse gastronomie wordt gekenmerkt door haar eigenaardigheid. Daarom mag je de kans niet missen om te leren kennen hoe kerstmaaltijden in dit land zijn, en je bezoek aan de stad Reims in december en tijdens de kerst is een perfecte gelegenheid voor dit doel.

De meeste gastronomische restaurants bieden in de kersttijd gerechten aan die representatief zijn voor de feestdag, zoals fuagras van eend, boudin blanc en gebraden kalkoen.

Wat de desserts betreft, moet je weten dat de bûche de Noel een taart is in de vorm van een boomstam met chocolade en gevuld met room. Mijn advies is om het te proberen, want velen beschrijven het als een heerlijk gerecht.

10. Maak van de gelegenheid gebruik om een korte reis naar Parijs te maken

In Parijs| ©Patrick Nouhailler
In Parijs| ©Patrick Nouhailler

Reims ligt heel dicht bij Parijs, op ongeveer 90 minuten rijden. Daarom gaan veel Parijzenaars naar Reims als ze even naar het platteland willen. In uw geval kunt u een reis in de tegenovergestelde richting maken om te genieten van de kerstattracties die de Franse hoofdstad te bieden heeft:

  • De straten versierd met de typische lichtjes van dit seizoen.
  • De winkelstraten om je kerstinkopen te doen met een veel gevarieerder aanbod.
  • De parken met versieringen en de typische kerstverlichting.
  • De Eiffeltoren en zijn omgeving worden het epicentrum van de kerstsfeer in een van de grootste steden ter wereld.

Als je reis naar de stad Reims lang genoeg is om een bezoek aan andere delen van Noord-Frankrijk te overwegen, dan moet je een of twee dagen uittrekken voor een bezoek aan de hoofdstad.