10 dingen om te doen in Boedapest in maart

Boedapest in maart begint plaats te maken voor de eerste warme dagen, hoewel het nog steeds sneeuwig en koud kan zijn. Hier zijn een paar van de beste manieren om er het beste van te maken.

Ana Caballero

Ana Caballero

7 minuten lezen

10 dingen om te doen in Boedapest in maart

Boedapest | ©Kate Kasiutich

Maart is een belangrijke maand voor Boedapest, want op die dag wordt de Dag van Hongarije herdacht. Als je van geschiedenis houdt, zal dit ongetwijfeld een van de belangrijkste redenen zijn om te kiezen voor een bezoek aan de Hongaarse hoofdstad in maart. Maar je kunt ook genieten van vele toeristische attracties in een van de must-see hoofdsteden van Europa.

1. Maak een ontspannen cruise op de Donau om de lente te verwelkomen

Kasteel van Boeda en een boottocht| ©Dennis Jarvis
Kasteel van Boeda en een boottocht| ©Dennis Jarvis

De Donau is echt een spectaculair gezicht en als je een cruise boekt, krijg je ongelooflijke bezienswaardigheden te zien.

Er zijn cruises naar ieders smaak en behoefte: nachtcruises, dagcruises, cruises met diner en livemuziek...

Boek een Donau cruise

2. Geniet van de natuur in de stad en de omgeving

Margaretha-eiland| ©Cristian K
Margaretha-eiland| ©Cristian K

Maart is de maand waarin de lente begint in Boedapest, wat betekent dat het, wat de plaatselijke flora betreft, een uitstekende tijd is om het Parijs van Oost-Europa te bezoeken.

Bovendien zijn de natuurmogelijkheden in Boedapest niet alleen ideaal voor outdoorliefhebbers, maar ook voor degenen die kleur en een band met de aarde willen toevoegen aan hun sociale media. Als je van fotografie houdt, is maart zeker iets voor jou. Vergeet alleen niet een jas mee te nemen, want je weet maar nooit.

Je kunt een fietstocht door Boedapest maken voor de beste buitenervaringen.

De beste fietstochten in de stad

Hier zijn maar een paar van de parken, wandelingen en trails waar je uit kunt kiezen:

 • Margaretha-eiland: duur 2 of 3 uur. Ideaal om even los te komen van het lawaai van de stad.
 • Normafa Park: duur 2 of 3 uur. Een van de beste plekken om van de bezienswaardigheden van Boedapest te genieten.
 • Botanische tuin Füvészkert - Botanische tuin van ELTE: duur 1-2 uur. Perfect voor stelletjes die op zoek zijn naar een romantische wandeling in Boedapest.
 • Sas Hill Natuurreservaat: dit is een beschermd gebied waar je kunt genieten van een unieke omgeving.
 • Hármashatárhegy: meer dan 3 uur. Een prachtig gebied om te genieten van een panoramisch uitzicht. Maar wees voorbereid op de wind.

Boek een fietstour door Boedapest

3. Ontspan in het thermale water van de kuuroorden

Széchenyi warmwaterbronnen| ©Hindol Bhattacharya
Széchenyi warmwaterbronnen| ©Hindol Bhattacharya

Hongarije is een land van warmwaterbronnen, en Boedapest heeft meer dan 100 warmwaterbronnen waar je van kunt genieten als het koude weer nog niet voorbij is, badend in heet water dat je ontspant als geen ander.

Hier volgt een selectie van deze warmwaterbronnen, maar eerst een waarschuwing: houd er rekening mee dat sommige baden niet gemengd zijn:

 • Széchenyi: het water is het hele jaar door heet, dus als je in maart naar Boedapest reist, kun je er nog steeds van genieten. Het is het grootste kuuroord op het continent en zelfs het gebouw is al een attractie op zich. Bovendien kun je er ook 's nachts naartoe.
 • Gellert: dit is een van de meest gefotografeerde kuuroorden uit de geschiedenis. Het binnenzwembad, het beroemdste, is het hele jaar door koud.
 • Rudas Baths: de esthetiek van deze plek is verbazingwekkend. De baden stammen uit de tijd van de invasie van het Ottomaanse Rijk en dat is te zien aan de bouwstijl.
 • Lukács: de toegang is inbegrepen in de Budapest Card. Terwijl de baden ideaal zijn voor een dagje ontspanning, kun je ook op zaterdagavond gaan om te zien hoe het er feestelijk aan toegaat.

Trouwens, als je uiteindelijk besluit te genieten van een ervaring in de Széchenyi Spa, is het ticket inclusief een rondleiding door het Palinka Museum en een proeverij van palinka, een traditionele Hongaarse alcoholische drank.

Széchenyi Spa ticket boeken

4. Tour door de stad met de beste tours van Boedapest

Holocaust Herdenkingspark| ©Yelkrokoyade
Holocaust Herdenkingspark| ©Yelkrokoyade

Als je in maart een reis naar Boedapest plant en de stad wilt leren kennen, kun je gebruikmaken van de rondleidingen in Boedapest:

Boek de beste tours in Boedapest

5. Proef de restaurantweek

Hongaarse goulash| ©Csaba Nagy
Hongaarse goulash| ©Csaba Nagy

Je wilt vast en zeker de beste gerechten van Boedapest proeven en de Restaurant Week is daarvoor de ideale gelegenheid. Tien dagen in maart serveren zo'n 100 restaurants speciale menu's tegen prijzen die je niet kunt weerstaan.

Natuurlijk moet je minstens twee dagen van tevoren reserveren op de officiële website.

Maar als je verblijf helaas niet samenvalt met de Restaurant Week, kun je altijd nog een 6-gangendinercruise maken waarbij je zes traditionele Hongaarse gerechten proeft terwijl je over de Donau vaart en geniet van een pianoconcert. Klinkt goed, toch?

Boek een 6-gangen dinercruise

6. Dompel jezelf onder in het Lentefestival van Boedapest

Lente Festival| ©Pedro Orrego
Lente Festival| ©Pedro Orrego

Tijdens het Lentefestival van Boedapest verandert de hele stad in een openluchttheater. Het is een reeks evenementen die meestal plaatsvindt rond de laatste twee weken van maart in Boedapest en doorgaat tot in april.

Dit is een van de belangrijkste evenementen in Hongarije, niet alleen in maart, maar het hele jaar door. Internationale artiesten komen samen in Boedapest, met een uitgebreid programma en een gevarieerd aanbod voor elk wat wils.

Het is een leuke manier om de lente te verwelkomen en de onderbreking van de kou te vieren die de stad tijdens de wintermaanden teistert.

Koop de kaart Boedapest

7. Vier het Hongaarse nationale feest

Viering Hongaarse Nationale Dag| ©Marietta
Viering Hongaarse Nationale Dag| ©Marietta

15 maart is de nationale feestdag van Hongarije en er zijn veel festiviteiten waar je aan mee kunt doen. Het is een datum waarop de opstand tegen de Habsburgers wordt herdacht en de vieringen vinden plaats op verschillende plekken in de stad, waaronder pleinen en musea.

Je kunt de folklore van deze cultuur opsnuiven, genieten van typische voedselmarkten en zelfs deelnemen aan een ambachtelijke workshop. Zonder twijfel een culturele ervaring die de moeite waard zal zijn.

Overigens kan het boeken van een rondleiding door Boedapest de beste manier zijn om de geschiedenis en cultuur van de stad te leren kennen, omdat een deskundige gids je al haar geheimen zal vertellen.

Boek een rondleiding door Boedapest

8. Doe mee aan het Boedapest Fotofestival

Een foto maken| ©Alexey Demidov
Een foto maken| ©Alexey Demidov

Het Boedapest Fotofestival wil van Boedapest de stad van de fotografie maken. Het doet dit door middel van een reeks tentoonstellingen die het hele jaar door hedendaagse en klassieke fotografie uit de Hongaarse en internationale scene vertegenwoordigen, maar ook door lezingen, workshops, fotomarathons en educatieve evenementen in musea.

Als je in maart naar Boedapest reist en geïnteresseerd bent in kunst, fotografie en cultuur, moet je dit onweerstaanbare plan eens bekijken.

En vergeet in dat geval niet de Boedapestkaart te kopen, die je gratis toegang geeft tot culturele centra zoals het Boedapest Historisch Museum of de Hongaarse Nationale Galerie.

Koop de kaart Boedapest

9. Mis het visfestival in Boedapest niet!

Genieten van het visfestival| ©Lóránt Dénes
Genieten van het visfestival| ©Lóránt Dénes

Het Boedapest Visfestival komt in maart naar Hongarije om de zoetwatervis van de stad te vieren, en hoe deze bijdraagt aan de lokale culinaire tradities.

Op het festival vind je eetkraampjes, workshops, proeverijen en andere activiteiten met betrekking tot dit culinaire fenomeen. Wat je ook doet, probeer zeker de pittige vissoep!

En als je de rivier wilt prijzen zoals hij verdient, maak dan zeker een sightseeing cruise op de Donau

Boek een rondvaart in Boedapest

10. Bezoek de Ecseri vlooienmarkt

Vlooienmarkt Boedapest| ©Sebastian Muñoz
Vlooienmarkt Boedapest| ©Sebastian Muñoz

Een geweldige plek om te bezoeken als je in maart naar Boedapest reist is de Ecseri vlooienmarkt, waar je allerlei koopjes kunt vinden.

Je kunt het hele jaar door gaan, maar omdat maart midden in het seizoen valt, vind je er veel betere prijzen dan wanneer je tijdens het hoogseizoen gaat.

Als je naar huis wilt gaan met fantastische souvenirs uit Boedapest, moet je deze plek op de kaart markeren en voor geen goud missen.

Boek een plaats in de sightseeingbus van Boedapest


Het weer in Boedapest in maart

Boedapest bij nacht| ©Cristian Bortes
Boedapest bij nacht| ©Cristian Bortes

Maart is het begin van de lente in Boedapest:

 • De kans op regen is ongeveer 5 dagen per maand.
 • Daarnaast neemt de luchtvochtigheid toe en neemt de bewolking af, hoewel die zoals gebruikelijk in Hongarije nog altijd aanwezig is.
 • Je kunt ook wind verwachten.
 • De maximumtemperatuur is 14° en de minimumtemperatuur is .

Je kunt het beste warme kleding, maar ook een paraplu en een windjack meenemen, zodat niets je welverdiende vakantie in Boedapest zal bederven. Daarnaast raad ik je aan om onze tips voor reizen naar Boedapest te bekijken.

Houd er rekening mee dat in deze tijd van het jaar de dagen langer worden en ongeveer 13 uur beginnen te duren. Het aantal uren zonlicht neemt ook toe, dus het is een ideale tijd om foto's te maken- vergeet je camera niet mee te nemen!