The Beste Pompeii Tours vanaf Naples

Wat is de beste manier om Pompeii te verkennen? Lees verder om de kenmerken van elke optie te ontdekken.

Matteo Gramegna

Matteo Gramegna

7 minuten lezen

The Beste Pompeii Tours vanaf Naples

Napels, Italië | ©Nick Night

Pompeii is een van de dingen die je moet zien en doen in Napels. Wie heeft er nog nooit gehoord van de stad die is bedolven onder de as van de vulkaan en de prachtige Pompeïaanse fresco's?

Pompeii ligt op slechts een half uur rijden van Napels en biedt veel te zien. Het is een echte geschiedenisles dankzij de conservering door de noodlottige gebeurtenis die de stad deed verdwijnen.

1. Halve dagtocht naar Pompeii vanuit Napels

Pompeii Forum| ©Pablo Cabezos
Pompeii Forum| ©Pablo Cabezos

Het ideale plan is om ten minste een hele dag aan de ruïnes te besteden, maar er is niet altijd genoeg tijd. Daarom zijn er verschillende agentschappen die tours van ongeveer 4 uur aanbieden.

Een kleine bus met airconditioning haalt je rond 10:00 uur op van je hotel of een centrale locatie in Napels. Sommige tours hebben hun opstapplaats in de haven van de stad (Molo Beverello). Deze optie is perfect voor reizigers die aankomen met een cruiseschip.

Het bezoek aan de archeologische site duurt meestal 2 uur en omvat de volgende bezienswaardigheden:

 • Forum, het hart van elke Romeinse stad. Hier vonden de belangrijkste burgerlijke, religieuze en commerciële functies plaats. Er zijn nog steeds verschillende sokkels te zien die vroeger versierd waren met beelden van keizers en andere prominente figuren. Hier stond ook een tempel gewijd aan Jupiter.
 • Thermale baden, een structuur die waarschijnlijk dateert uit de 2e eeuw voor Christus, toen de stad een bloeiperiode doormaakte. In het centrale deel bevindt zich het gymnasium, terwijl in het oostelijke deel de typisch Romeinse baden liggen: frigidarium, tepidarium en calidarium.
 • Lupanare, waar goddelijke prostitutie werd beoefend. In het oude Rome werd de godin Lupa aanbeden en de priesteressen financierden de activiteiten van de tempel door zich seksueel te geven. Deze omgeving heeft
 • Macellum, de oude openbare markt. In het midden was een verhoogde ruimte voor de verering van de keizerlijke familie.

Het interessantste vind ik de uitleg van de gids die je het dagelijks leven in de stad laat ontdekken. Om je bezoek in detail te plannen raad ik je aan de post met tips voor een bezoek aan Pompeii te lezen.

 • Duur: ongeveer 4 uur
 • Prijs: ongeveer 70 €

Boek je excursie naar Pompeii vanuit Napels

2. Dagtocht naar Pompeii en de Amalfikust

Aan de Amalfikust| ©John Morton
Aan de Amalfikust| ©John Morton

Na het ophalen in Napels en een korte rit over de weg, zet de bus je af bij de ingang van het archeologische park. Vanaf hier heb je twee uur de tijd om de ruïnes van de stad te bezoeken.

De route voert je langs de belangrijkste bezienswaardigheden van de site: het Forum, de thermale baden, de tempel gewijd aan Jupiter en andere "kleine" attracties.

Omdat het in het zuiden van Napels ligt, kun je gemakkelijk verder naar beneden rijden om de Amalfikust te bereiken. Na een mooie rit langs de kust bereik je de hoofdstad Amalfi. Het is uitgeroepen tot UNESCO Werelderfgoed en het is niet moeilijk te begrijpen waarom. De bergen eindigen bij de zee en kleurrijke huizen beklimmen de hellingen.

Het meest tot de verbeelding sprekende deel is ongetwijfeld de Rione Vagliendola, de meest pittoreske wijk. Hier vind je de zogenaamde turrite, de oude aristocratische residenties, het Piazza dello Spirito Santo en het klooster van San Pietro della Canonica. Als je zin hebt om de zeebries in te ademen, raad ik je aan de 400 treden naar beneden te lopen naar het strand van Duoglio.

Soms brengen excursies je naar Sorrento in plaats van Amalfi. In beide gevallen heb je voldoende tijd om de stadscentra te verkennen. Deze excursies zijn meestal inclusief lunch. Voor meer informatie raad ik je aan het bericht over de beste excursies naar Sorrento en de Amalfikust te lezen.

 • Duur: ongeveer 8 uur
 • Prijs: ongeveer 120 €

Boek je excursie naar Pompeii en de Amalfikust

3. Tour naar Pompeii en Herculaneum met beklimming van de Vesuvius

Herculaneum| ©Quinok
Herculaneum| ©Quinok

De beste optie voor wie gepassioneerd is door de antieke wereld. Deze tour combineert de twee steden die verwoest zijn door de vulkaan en een beklimming van de meest iconische piek van de stad. Een busje haalt je meestal tussen 7:30 en 9:30 op van je hotel of een nabijgelegen locatie.

Hoewel het op het eerste gezicht overdreven lijkt om twee plaatsen te bezoeken die door de vulkaan zijn bedolven, zijn de verschillen aanzienlijk. Herculaneum is veel kleiner en de meeste woningen hebben de eerste verdieping behouden. Het is gemakkelijker om een idee te krijgen van de stadsindeling. Er komen ook minder toeristen, waardoor het makkelijker te bezoeken is.

Het hoogtepunt van Pompeii daarentegen zijn de buitengewone fresco's, die verbazingwekkend genoeg de woede van de uitbarsting hebben overleefd. Het is bekender en strekt zich uit over een zeer groot gebied. Als je een passie hebt voor oude kunst en 5 dagen in Napels verblijft, kun je overwegen om twee dagen in Napels door te brengen.

Na het bezoek brengt de bus je naar het begin van het natuurpad 5 "Il Gran Cono". Dit pad loopt langs de onderrand van de krater en kijkt uit over de Golf van Napels. Het is de perfecte gelegenheid om je onder te dompelen in de natuur en sensationele foto's te maken. Je wordt altijd begeleid door een deskundige gids die interessante anekdotes over de vulkaan vertelt.

 • Duur: ongeveer 9 uur
 • Prijs: ongeveer 90 €.

Tour naar Pompeii en beklimming van de Vesuvius

Deze lijkt erg op de vorige, het enige verschil is dat deze zich richt op Pompeii. Na het bezoek aan de stad begraven onder de as, brengt de bus je naar de krater van de vulkaan. Voor meer informatie raad ik je aan de post te lezen over hoe je de Vesuvius en Pompeii kunt bezoeken.

 • Duur: 7 uur
 • Prijs: ongeveer 120 €.

Boek je tour naar Pompeii en Herculaneum

Waarom kiezen voor een rondleiding met gids in plaats van een rondleiding op eigen gelegenheid?

Rondleiding door Pompeii| ©Victor R. Ruiz
Rondleiding door Pompeii| ©Victor R. Ruiz

Een rondleiding met gids is de perfecte optie als je weinig tijd hebt en je geen zorgen wilt maken over de organisatie. De bus haalt je op van je hotel of een centrale locatie en brengt je naar de archeologische site.

Ondertussen legt de gids het belangrijkste uit om het bezoek te begrijpen en staat hij tijdens de hele excursie tot je beschikking. Bovendien zijn in de meeste gevallen de entreegelden voor de monumenten en de lunch inbegrepen.

Als je liever in je eigen tempo en op het door jou gewenste tijdstip reist, raad ik je aan de post te lezen waarin wordt uitgelegd hoe je Pompeii op eigen houtje kunt bezoeken. De meest comfortabele en populaire optie is de Circumvesuviana trein, die je kunt nemen vanuit het centrum van Napels (Garibaldi station, net onder het centraal station). Stap uit bij de halte Pompei Scavi Villa Dei Misteri.

Is het mogelijk om de archeologische site met kinderen te bezoeken?

Kinderen in Pompeii| ©Gerardo Diego Ontiveros
Kinderen in Pompeii| ©Gerardo Diego Ontiveros

Ja, natuurlijk! Ten eerste zijn kinderen onder de 18 jaar gratis. Ten tweede heb je binnen het gebied de beschikking over een babypoint waar je in alle privacy borstvoeding kunt geven en luiers kunt verschonen. Voor meer informatie over dit onderwerp raad ik je aan het bericht over Pompeii bezoeken met kinderen te lezen.

Boek je tour door ondergronds Napels

Is het aan te raden om Pompeii in de zomer te bezoeken?

Zomer in Pompeii| ©Enrique RG
Zomer in Pompeii| ©Enrique RG

Dat kan, maar het is niet de meest aan te raden optie. Er is niet veel vegetatie en de temperaturen zijn bijna altijd boven de 30 graden. Je kunt Pompeii het beste in de winter of lente bezoeken, maar als je je ticket al hebt geboekt, houd dan rekening met de volgende tips:

 • Binnen het archeologische gebied is er slechts één bar/restaurant, vlakbij de Tempel van Jupiter. Neem op zijn minst een fles water en wat snacks mee voor het geval je honger krijgt.
 • Draag zonnebrandcrème! Zonnebrand kan je vakantie bederven.
 • Als je alleen in de zomer naar Napels kunt gaan, probeer dan juli en augustus te vermijden. In juni zijn de temperaturen meestal iets koeler
 • Een goede reden om voor juni te kiezen is dat de 21e de zomerzonnewende is. Op deze dag zullen de stralen de straten verlichten - in het bijzonder de Via delle Terme, Via di Nola en Via dell'Abbondanza - en de Romeinse architectuur verlichten.

Zijn de excursies in Pompeii geschikt voor rolstoelgebruikers?

Namiddag in Pompeii| ©Alexandre Arias
Namiddag in Pompeii| ©Alexandre Arias

Ja, de gebruikte voertuigen zijn rolstoelvriendelijk. Bovendien is er binnen de opgravingen een pad dat Pompei per tutti heet. Het is ongeveer 3 kilometer lang en komt langs de beroemdste gebouwen.

Houd er wel rekening mee dat het nog steeds een archeologische site is: de straten zijn niet in zo'n goede staat als die van een stad.

Waar te eten in de buurt van Pompeii

Bij La Bettola del Gusto| ©FRAG S
Bij La Bettola del Gusto| ©FRAG S

Als je geen zin hebt om te lunchen in de bar/restaurant bij de opgravingen, kun je naar een restaurant in de omgeving gaan. Pompeii is ook een moderne stad en de kern is ontstaan rond het heiligdom van de Madonna del Rosario. Om niet te hoeven wachten tot je terug bent in Napels, kun je een tafel reserveren bij de volgende etablissementen:

Ik raad je in ieder geval aan om de post te bekijken waarin wordt uitgelegd waar je kunt eten tijdens je excursie in Pompeii.