Beste boottochten vanuit Sorrento

Dankzij de ligging aan de Golf van Napels is Sorrento de perfecte bestemming voor een boottocht.

Matteo Gramegna

Matteo Gramegna

7 minuten lezen

Beste boottochten vanuit Sorrento

Sorrento | ©Mariano Mantel

Het Museo Correale, de perfect bewaarde oude stad en een citrusboomgaard in het hart van de stad: er is geen gebrek aan redenen om Sorrento te bezoeken. Het is een vredige bestemming, aan de oevers van een blauwe zee en geparfumeerd door de geur van citroenen.

Onder de dingen die te zien en te doen zijn in Sorrento, kan een mini-cruise op de wateren rond de stad niet ontbreken. Onder hen zijn degenen die Capri bezoeken, het beroemdste eiland van de archipel.

1. Boottocht naar Capri en de Grotta Azzurra

Grotta Azzurra| ©Nabil Molinari
Grotta Azzurra| ©Nabil Molinari

De klassieker der klassiekers. Capri, het beroemdste eiland van de archipel, ligt op ongeveer 30 minuten varen van Sorrento.

Dit eiland is de populairste bestemming voor toeristen en er zijn verschillende excursies naar Capri vanuit Sorrento, zowel per boot als met andere vervoermiddelen.

Het vlaggenschip is ongetwijfeld de beroemde Blauwe Grot. Het was al bekend in de Romeinse tijd en was versierd met een standbeeld van Neptunus, god van de zee, en zijn zoon Triton.

Een andere bezienswaardigheid van Capri zijn de iconische Faraglioni, de bewakers van het eiland. Het zijn drie enorme rotsen - Saetta, Stella en Scopolo - gevormd door een karstverschijnsel dat de kustlijn heeft uitgesleten.

Voordat u van boord gaat, vaart de boot rond het eiland zodat u de charmes ervan kunt zien. Deze tours zijn meestal inclusief een glas limoncello en een gratis transfer vanaf uw hotel in Sorrento.

 • Duur: ongeveer 8 uur
 • Prijs: ongeveer €60
 • Een aanrader voor wie een klassieker wil zien van elke reis naar Campania.

Boek een excursie naar Capri vanuit Sorrento

2. Boottocht naar Amalfi en Positano

Varen langs de Amalfikust| ©Jason Harman
Varen langs de Amalfikust| ©Jason Harman

Tijdens deze excursie vertrekt de boot 's ochtends vanuit Sorrento naar Li Galli, een kleine ongestoorde archipel. Het bestaat uit drie eilanden - La Rotonda, Gallo Lungo en La Castelluccia - omgeven door een adembenemende blauwe zee. Volgens de traditie woonden hier de zeemeerminnen die Odysseus' reis probeerden te stoppen.

Na deze paradijselijke plek te hebben verlaten, komt de boot aan in Amalfi, de stad die zijn naam geeft aan dit stuk kust.

U heeft een paar uur vrij om Amalfi op uw eigen tempo te verkennen en de eerste stop zou het beroemde Piazza del Duomo kunnen zijn. Hier vindt u de kathedraal van St. Andrew met zijn eigenaardige mix van stijlen.

Voor de lunch kunt u kiezen voor een regionale klassieker: pizza. Bij Donna Stella kunt u van deze lekkernij genieten onder een suggestieve pergola (Salita Rascica 2). Andere sterk aanbevolen restaurants zijn Da Maria (Via Lorenzo D'Amalfi 14) en Da Memé (Salita Marino Sebaste 8).

Voordat u terugkeert naar het schip, kunt u een wandeling maken langs de rione Vagliendola, een fascinerende zeemanswijk. Eenmaal aan boord passeert u Furore, een dorp dat bekend staat om zijn pittoreske fjord. Volgens de legende is deze inham het werk van de duivel die geprobeerd heeft de zielen van de inwoners over te nemen.

Voordat de boot terugkeert naar Sorrento, stopt hij in Positano, een stad die niet alleen bekend staat om zijn stranden en bergen, maar ook om zijn typische sandalen en kleurrijke kleding.

U hebt meestal een uur om de oude stad te verkennen en als u geïnteresseerd bent in mode, raad ik Nanà Positano (Via Pasitea 164) en Antica Sartoria Positano (Via del Brigantino 9/13) aan.

 • Duur: ongeveer 8 uur
 • Prijs: ongeveer 50 €.
 • Een aanrader voor wie een dagje twee van de mooiste plekken in Zuid-Italië wil verkennen.

Boek uw boottocht vanuit Sorrento

3. Cruise langs de Amalfikust met limoncello proeverij

Kennismaking met de Amalfikust| ©Francisco Anzola
Kennismaking met de Amalfikust| ©Francisco Anzola

Deze kuststrook is beroemd om de gecultiveerde terrassen die aflopen naar de zee. Op deze percelen groeit de "ovale di Sorrento", een ronde of langwerpige citroen met een dikkere schil dan gebruikelijk. Zijn sap, rijk aan minerale zouten, wordt gebruikt om een wereldwijd bekende likeur te maken: limoncello.

Door de schoonheid van het gebied zijn er verschillende alternatieve tochten naar de Amalfikust vanuit Sorrento.

Aan het begin van de zeiltocht laat de bemanning u de lokale limoncello proeven, die nog volgens de traditionele methode wordt gemaakt. Ondertussen leer je over de geschiedenis van de regio.

Deze boottochten geven u de gelegenheid om de kustlijn en haar natuurlijke schoonheden te bewonderen. U vaart voor de dorpen Puolo en Massa Lubrense langs, passeert Kaap Corbo met zijn betoverende waterval en vaart verder naar Punta Campanella. Volgens de Odyssee ontmoet Odysseus hier de Sirenen.

Zoals gewoonlijk stopt het schip bij Punta Campanella waar de passagiers kunnen zwemmen. Dit stuk van de Amalfikust is perfect om te snorkelen. Normaal gesproken is de huur van snorkeluitrusting bij de prijs inbegrepen.

Trouwens, als u naar huis wilt gaan met een fles ambachtelijke limoncello, raad ik u de Giardini di Cataldo aan, een stadsboerderij met een eeuwenoude traditie.

 • Duur: ongeveer 2 uur
 • Prijs: tussen 30 € en 40 €.
 • Een aanrader voor wie een korte boottocht wil maken en toch een prachtig landschap wil zien.

Boek een excursie naar de Amalfikust vanuit Sorrento

4. Boottocht met stops in Ischia en Procida

Aankomst in Procida| ©Hervé Simon
Aankomst in Procida| ©Hervé Simon

Er is zoveel te zien dat sommige bestemmingen niet zelden over het hoofd worden gezien. Ischia en Procida zijn een perfect voorbeeld. Beide lijden onder de concurrentie van Capri, maar dat betekent niet dat hun charmes minder zijn.

Ischia is een groot eiland en de kustlijn is bezaaid met zandstranden. Nadat u het silhouet vanaf de zee heeft gezien, gaat u aan land om naar het Aragonese kasteel te klimmen, het onbetwiste symbool van het eiland. De resten van het fort bevinden zich op een eilandje dat door een smalle landstrook met de kust is verbonden.

Deze boottochten omvatten meestal een stop om te snorkelen in de Grotta Verde, een zeegrot die eindigt in een zeer ondiepe inham. De reflectie van de zon zorgt voor een magische sfeer.

U zult ook tijd hebben voor een bezoek op eigen gelegenheid. U kunt van de gelegenheid gebruik maken om iets typisch te eten zonder al te veel uit te geven. Goede keuzes zijn Cap' E' Fierr (Via Venanzio Marone), Da Ciccio (Via Luigi Mazzella, 32) of Da Assuntina (Via Francesco Buonocore 29).

De zeiltocht gaat verder naar Procida, de verborgen parel van de Golf van Napels. Vanaf de boot ziet u Terra Murata, het historische dorp van Procida en het kloppend hart van het eiland. Het werd ongeveer 90 meter boven de zeespiegel gebouwd om de bevolking te beschermen tegen aanvallen van piraten.

Eenmaal aan land raad ik u aan een wandeling te maken door Marina della Corricella, een dorpje aan zee met zijn charmante pastelkleurige huizen. Als u zin hebt in een verfrissend ijsje, kunt u een hoorntje halen bij ijssalon Chiaro di Luna (Via Marina di Corricella 87).

Deze excursies omvatten meestal zwempauzes en een kleine snack- vergeet uw zwemkleding niet in het hotel en neem zonnebrandcrème mee!

 • Duur: 10 uur of meer
 • Prijs: ongeveer 150 €.
 • Een aanrader voor wie twee ten onrechte vergeten bestemmingen wil ontdekken.

5. Capri Fun Tour met bananenboot tour

Op een bananenboot| ©Peanut Dela Cruz
Op een bananenboot| ©Peanut Dela Cruz

De route voor jongeren onder de 30. Een boot pikt u op in Sorrento en na het varen langs de kust komt u aan in Capri, waar u een rondleiding krijgt langs de meest emblematische plaatsen en vrije tijd om het op eigen houtje te verkennen.

Voordat u terugkeert, maakt u een ritje op een bananenboot, een opblaasbare boot die aan een motorboot is bevestigd. Vasthouden is een echte uitdaging en elke val is een bron van gelach. Maar ik weet zeker dat je dat beter weet dan ik. Deze ervaringen zijn meestal inclusief snacks, drankjes en snorkeluitrusting.

 • Duur: tussen 7 en 8 uur
 • Prijs: ongeveer 100 €.
 • Aanbevolen voor personen jonger dan 30 jaar

6. Sunset cruise met aperitief

Zonsondergang in Amalfi| ©Giuseppe Milo
Zonsondergang in Amalfi| ©Giuseppe Milo

De perfecte optie voor een reis als koppel, maar niet te versmaden als u met kinderen naar Sorrento reist. Boten varen bij zonsondergang langs de kustlijn en bieden reizigers een klein aperitief aan.

Een glas prosecco drinken terwijl de zon in de zee zakt is onbetaalbaar. Deze routes bevatten vaak stops voor een duik in de zee.

 • Duur: 2 uur of iets meer
 • Prijs: ongeveer 70 €.
 • Aanbevolen voor degenen die hun partner willen verrassen

Is een boottocht met kinderen aan te raden?

Boottocht| ©Samuel M
Boottocht| ©Samuel M

Ja, natuurlijk! Een mini-cruise is een klein avontuur waar kinderen meestal dol op zijn. Denk aan de klassieke aanbevelingen: bescherm ze in de zomer met zonnecrème, zet een hoed op en houd ze gehydrateerd. Vergeet niet dat de meeste stranden geschikt zijn voor hen.

Als u de stad wilt bezoeken die door de as van de Vesuvius is bedolven, raad ik u aan het bericht te lezen waarin wordt uitgelegd hoe u Pompeii met kinderen kunt bezoeken.

Boek een excursie naar Pompeii vanuit Sorrento

Wat als je niet kunt zeilen?

Correale Museum| ©Dave & Margie Hill
Correale Museum| ©Dave & Margie Hill

In geval van slecht weer of ruwe zee worden de excursiekosten terugbetaald. Als u meer dagen in Sorrento blijft, kan u een andere datum worden aangeboden.

In geval van regen kunt u gebruik maken van de annulering om het Museo Correale te bezichtigen, een kunstgalerij met werken uit de 16e tot de 18e eeuw (Via Correale 50).