Bezoek Pompeii vanuit Sorrento: Beste tours en dagtochten

De uitbarsting van de Vesuvius begroef het onder een laag rotsen en as. Gelukkig brachten in de 18e eeuw begonnen werkzaamheden Pompeii weer aan het licht.

Matteo Gramegna

Matteo Gramegna

11 minuten lezen

Bezoek Pompeii vanuit Sorrento: Beste tours en dagtochten

Pompeii | ©D Jonez

Er zijn vele redenen om in Sorrento te verblijven: het ligt dicht bij Napels, het is een rustige stad en goed verbonden met de belangrijkste attracties van het gebied. Aan de dingen te zien en te doen in Sorrento kunnen we een excursie naar de archeologische site van Pompeii toevoegen.

Het is zeer uitgebreid en ligt op enkele kilometers van Sorrento. Bovendien wordt Pompeii druk bezocht en is het belangrijk om zoveel mogelijk details te weten voordat u een excursie boekt.

1. Rondleiding door Pompeii met skip-the-line toegang

Ruïnes van Pompeii| ©Hellotickets
Ruïnes van Pompeii| ©Hellotickets

Een kaartje dat de rij bij de ingang vermijdt is een stimulans voor elk bezoek en Pompeii is daarop geen uitzondering. U profiteert van het gemak van een shuttlebus die u afzet op slechts enkele meters van de ingang. Bij elke bocht leidt een deskundige gids u door de opgravingen.

Voordat Pompeii werd verwoest door de uitbarsting van de Vesuvius, was het een belangrijk landbouw- en handelscentrum. Gesticht in de 8e eeuw door de Osci, een Italiaans volk, werd het eerst veroverd door de Grieken en vervolgens door de Etrusken en Samnieten. Uiteindelijk namen de Romeinen het over rond de 3e eeuw voor Christus.

Aangetrokken door de schoonheid van de site, bouwden Romeinse aristocraten zomerresidenties, waarvan een van de beroemdste het Huis van de Faun is. Het is enorm groot en de best bewaarde mozaïeken zijn overgebracht naar het Archeologisch Museum van Napels. Houd dit in gedachten als u op zoek bent naar dingen om te zien en te doen in Napels.

Deze routes omvatten meestal bezienswaardigheden zoals het Macellum (een monumentale markt waar voedsel werd verkocht), de Stabische Baden en het Casa del Menandro, een typische patriciërswoning. De fresco's tonen scènes uit de Ilias en de Odyssee, terwijl het onderste deel van het gebouw een privé-badhuis herbergde.

Om ervoor te zorgen dat u niets mist, bevatten deze excursies vaak een audiogids die nuttig is om ervoor te zorgen dat u geen uitleg mist.

 • Duur: ongeveer 5 uur
 • Prijs: vanaf 70 €. Voor meer informatie raad ik u aan het bericht te lezen waarin wordt uitgelegd hoeveel het kost om Pompeii te bezoeken.
 • Een aanrader voor wie Pompeii wil bezoeken zonder het gedoe en de rijen bij de ingang.

2. Express tour van Pompeii

In de trein naar Pompeii| ©VV Nincic
In de trein naar Pompeii| ©VV Nincic

Als u twee of drie dagen in Sorrento verblijft en geen hele dag wilt verspillen, is dit de optie voor u. U reist per trein naar Pompeii (ticket inbegrepen) en stapt uit op korte afstand van het archeologische park. Tijdens de reis heeft u een gids die u uitlegt hoe u bij de ingang komt.

Dit is de goedkoopste versie, maar er is ook een uitgebreidere versie. In het laatste geval begeleidt de gids u gedurende 2 uur tussen de huizen en tempels van Pompeii. In beide gevallen gaat het om skip the line tickets.

 • Duur: ongeveer 2 uur
 • Prijs: 40 € en 70 €.
 • Aanbevolen voor mensen met weinig tijd

Boek een sneltreinvaart naar Pompeii vanuit Sorrento

3. Excursie naar Pompeii en Vesuvius

Pompeii met de Vesuvius op de achtergrond| ©Antonio Campoy
Pompeii met de Vesuvius op de achtergrond| ©Antonio Campoy

Via deze route kunt u twee bezienswaardigheden van de regio bekijken: de ruïnes van Pompeii, een UNESCO werelderfgoed en een van de weinige actieve vulkanen in Europa. Een bus haalt u op van uw hotel of een centrale locatie in Sorrento en brengt u naar de beroemde plek die begraven ligt onder de as van de Vesuvius.

De opgravingen van Pompeii zijn de derde meest bezochte museumlocatie in Italië. Het is zo groot dat één dag niet genoeg is om al zijn geheimen te ontdekken; de gids zal zich concentreren op de beroemdste monumenten, zoals het Forum en de Tempel van Jupiter.

Buiten de archeologische site ziet u ook het heiligdom van de Madonna del Rosario, een majestueuze basiliek die in 1901 werd ingewijd.

Na een bezoek aan Pompeii brengt de bus u naar de voet van de Vesuvius. De vulkaan is omgeven door een nationaal park met een netwerk van paden. Een deskundige gids begeleidt u naar een veilig punt bij de krater. Vanaf hier geniet u van een adembenemend uitzicht over Napels en de Golf.

 • Duur: 8 uur of meer
 • Prijs: ongeveer 100 €.
 • Een aanrader voor wie de essentie van twee iconische sites wil ontdekken.

4. Pompeii en Vesuvius per boot

Vesuvius per boot| ©Paco Álvarez Bonilla
Vesuvius per boot| ©Paco Álvarez Bonilla

Het lijkt erg op de vorige optie, maar het gebeurt per boot. Het is een aanrader en niet alleen voor de ervaring en het landschap. Het is zonder twijfel een ervaring die tot de beste boottochten vanuit Sorrento kan worden gerekend.

Als u in een hotel in de buurt van Sorrento verblijft, kunt u de ophaaldienst ook aanvragen in Massa Lubrense, Sant'Agnello, Piano di Sorrento en Meta. Ik raad u aan de details van de excursie te controleren.

U reist per boot van Piano di Sorrento naar Castellammare di Stabia en neemt vervolgens een bus naar het archeologische park. Na het bezoek is er een verrassing: lunch in een plaatselijke wijnkelder. Vulkaanuitbarstingen hebben een ideaal land achtergelaten voor het verbouwen van druiven, en hier worden flessen Falanghina, Aglianico en andere exquise variëteiten geproduceerd.

Na de lunch (die inbegrepen is) is het tijd om de vulkaan te beklimmen. Na de afdaling keert u terug naar Castellammare di Stabia en neemt u de boot naar Sorrento.

 • Duur: ongeveer 10 uur
 • Prijs: ongeveer 160 €.
 • Aanbevolen voor wie een snelle maar volledige rondleiding wil.

Boek een boottocht vanuit Sorrento

5. Dagtocht naar Pompeii en Positano

Positano, Amalfikust| ©pululante
Positano, Amalfikust| ©pululante

Dankzij de bevoorrechte ligging is Sorrento het perfecte vertrekpunt voor verschillende excursies. Een busje haalt u op van uw hotel of accommodatie en in iets minder dan een uur staat u aan de poort van Pompeii.

De rondleiding door de archeologische site duurt normaal gesproken 2 uur of iets langer. Het is niet erg uitgebreid, maar het geeft u de kans om de geschiedenis van deze oude stad te ontdekken. Toen het werd veroverd door de Romeinen werd het snel een commercieel centrum van groot belang.

Wijn en olijfolie voedden de groei van Pompeii. Goederen geoogst aan de voet van de Vesuvius bereikten regelmatig Zuid-Frankrijk, Spanje en ook het Midden-Oosten. Helaas kwam aan de welvaart een abrupt einde in 79 na Christus toen de vulkaan de stad bedolf onder een dikke laag as.

Na een route tussen huizen en openbare ruimtes versierd met beelden en schilderijen, brengt de minibus u naar de historische stad Positano. U heeft tijd om door de straten van de oude stad en langs de promenade die de stranden van Spiaggia Grande en Fornillo met elkaar verbindt, te wandelen.

Het is een zeer suggestieve wandeling die langs de Saraceense torens loopt, wachttorens die gebouwd zijn ter verdediging tegen aanvallen van piraten. Het is niet verrassend dat Positano deel uitmaakt van vele excursies naar de Amalfikust vanuit Sorrento.

Voor een traditionele keuken zonder al te veel geld uit te geven, probeert u La Tagliata (Via Tagliata 32B), Da Vincenzo (Viale Pasitea 172) of Da Costantino (Via Corvo 95).

Als u naar huis wilt gaan met een souvenir, kunt u kiezen uit tal van mogelijkheden. Positano staat bekend om zijn handgemaakte sandalen en de referentiewinkel is Safari (Via della Tartana 2). Om naar huis te gaan met een fles limoncello of een assortiment lokale delicatessen, raad ik u aan Valenti (Via Guglielmo Marconi 142) te bezoeken.

In de namiddag brengt de minibus u terug naar Sorrento. Houd er rekening mee dat dit een lange tocht is en dat u best comfortabele schoenen draagt. Als u in de zomer reist, vergeet dan ook uw hoed niet. Er is ook een skip the line ticket versie.

 • Duur: ongeveer 9 uur
 • Prijs: tussen 90 € en 100 €.
 • Een aanrader voor wie geïnteresseerd is in een tocht die geschiedenis combineert met een bezoek aan een typisch mediterraan dorp.

Boek een tour naar de Amalfikust vanuit Sorrento

6. Tour naar Pompeii en Herculaneum

Bezoek Herculaneum| ©Pablo Cabezos
Bezoek Herculaneum| ©Pablo Cabezos

Pompeii en Herculaneum liggen ongeveer 15 kilometer uit elkaar. Beide liggen aan de voet van de Vesuvius, maar ze konden niet meer van elkaar verschillen. Was Pompeii een economisch belangrijke stad in het binnenland, Herculaneum was een klein dorp met uitzicht op zee.

Toen de uitbarsting het gebied rond de vulkaan deed schudden, werd Pompeii bedolven onder ongeveer 8 meter rots en as, terwijl Herculaneum het slechter deed. Lawines van modder en lava verborgen het zo'n 25 meter onder het oppervlak. De opgravingen zijn dus kleiner: 4 hectare in plaats van 45.

In Herculaneum valt vooral het perfect bewaarde stadsweefsel op. Vanaf de ingang is er een zeer suggestief panoramisch uitzicht. De woningen en openbare gebouwen van Pompeii zijn echter eleganter. Het Huis van de Faun, de Tempel van Apollo en de Stabische baden hebben geen tegenhangers in Herculaneum.

Deze tours vertrekken in de ochtend vanuit Sorrento - meestal rond 9:00 - en omvatten een deskundige gids, een skip-the-line ticket en een lichte lunch.

U keert rond 17.30 uur terug naar Sorrento en als u nog energie over heeft, kunt u iets drinken in de panoramische bar La Villa (Piazza Francesco Saverio Gargiulo).

 • Duur: ongeveer 8 uur
 • Prijs: ongeveer 150 €.
 • Een aanrader voor wie beide steden verwoest wil zien worden door de woede van de vulkaan.

Wat mag ik niet missen in Pompeii?

Amfitheater van Pompeii| ©Nigel Swales
Amfitheater van Pompeii| ©Nigel Swales

De archeologische site is zeer groot en het is belangrijk om op de hoogte te zijn van de belangrijkste monumenten. In de onderstaande lijst staan de bekendste:

 • Huis van de Faun, een enorme woning die toebehoorde aan een prominent figuur. Het is een van de best bewaarde residenties en dankt zijn naam aan een standbeeld van een dansende faun.
 • Orto dei fuggiaschi, een serie gipsen afgietsels die de slachtoffers van de uitbarsting getrouw voorstellen. Voor de razernij van de vulkaan was hier een wijngaard.
 • Amfitheater, het oudste gebouw ooit gevonden. In Pompeii zouden meer dan 10 gladiatorenscholen hebben bestaan.
 • Tempel van Apollo, gewijd aan de meest aanbeden godheid van het oude Pompeii. Een bronzen beeld stelt hem voor als boogschutter. Het herbergde een groot aantal beelden die zijn overgebracht naar het Archeologisch Museum van Napels.
 • Lupanare, het oude bordeel van de stad. Op de muren zie je de geschriften die de prostituees en hun klanten achterlieten.
 • Tempel van Jupiter, een bedehuis in het Forum, het centrale plein. Het was de belangrijkste in de stad

Om uw kennis te verdiepen, raad ik u aan het artikel te lezen waarin wordt uitgelegd wat er te zien en te doen is in Pompeii.

Wat moet ik meenemen?

Comfortabele schoenen| ©Bran Sodre
Comfortabele schoenen| ©Bran Sodre

De archeologische site van Pompeii beslaat 66 hectare. Er wordt veel gelopen en u kunt het beste comfortabele schoenen dragen.

Als u in de zomer reist, zorg dan voor een hoed, water (ik raad een thermosfles aan) en zonnebrandcrème. Er zijn bomen en zelfs een wijngaard, maar veel oppervlakken krijgen lange uren van de dag direct zonlicht.

Als u in de herfst of winter komt, kunt u het beste een paraplu of, nog beter, een mackintosh meenemen.

Januari is meestal de koudste maand, maar de minimumtemperatuur komt zelden onder de 6 graden Celsius. Om het onverwachte te voorkomen, kunt u het beste een hoed en een sjaal meenemen.

Is een reis naar Pompeii met kinderen de moeite waard?

Pompeii Straat| ©a rancid amoeba
Pompeii Straat| ©a rancid amoeba

Ja, als je oud genoeg bent kun je een oude stad met zo'n unieke geschiedenis wel waarderen. Attracties als het Orto dei Fuggiaschi, het amfitheater met het gladiatorengymnasium of het Thermopolium - een soort fastfoodrestaurant uit die tijd - zullen zeker hun aandacht trekken. Voor meer informatie raad ik u aan het bericht te lezen waarin wordt uitgelegd hoe u Pompeii met kinderen kunt bezoeken.

Is het de moeite waard om in het restaurant in Pompeii te eten?

Bewonder de goed bewaarde ruïnes van Pompeii| ©Pedro
Bewonder de goed bewaarde ruïnes van Pompeii| ©Pedro

Het archeologische gebied heeft slechts één bar/restaurant. Het ligt vlakbij de Tempel van Jupiter en wordt gerund door Autogrill, een bedrijf gespecialiseerd in catering voor reizigers. De verkooppunten bevinden zich langs snelwegen, stations en luchthavens in het hele land.

Zoals u zich kunt voorstellen, is het een ketenrestaurant en als u niet te kieskeurig bent, kunt u eten zonder al te veel uit te geven. Als enige mogelijkheid zijn er echter vaak rijen, vooral als u de archeologische site in het voorjaar of de zomer bezoekt.

Voor meer ideeën raad ik aan de post te lezen over waar te eten tijdens een reis naar Pompeii.

Wat is de beste tijd om naar Pompeii te gaan?

Zonsondergang in Pompeii| ©canmandawe
Zonsondergang in Pompeii| ©canmandawe

De lente en de herfst zijn de beste seizoenen om Pompeii te bezoeken. U vermijdt de drukte en de hoge temperaturen van de zomer. De winter is meestal niet erg druk en kan ideaal zijn voor een ontspannen bezoek aan de archeologische site.

Voor meer informatie raad ik u aan het bericht te lezen waarin in detail wordt uitgelegd wat de beste tijd is om Pompeii te bezoeken.

Kan ik op eigen gelegenheid van Sorrento naar Pompeii reizen?

Genieten van Pompeii met minder toeristen| ©Nick Hubbard
Genieten van Pompeii met minder toeristen| ©Nick Hubbard

Ja, neem gewoon de Circumvesuviana spoorlijn. Het station bevindt zich op het Piazza Giovanni Battista de Curtis, in het hart van Sorrento. Stap uit bij de halte Pompei - Villa dei Misteri. De hoofdingang is op het Piazza Esedra, ongeveer vijf minuten lopen.

Het is goedkoper, maar minder handig en afhankelijk van de dienstregeling van het openbaar vervoer. Merk op dat deze lijn meestal erg druk is, omdat hij Sorrento met Napels verbindt. In de ochtend en na 18:00 zijn de treinen overvol.

Wat zijn de must-see dorpen in de buurt van Pompeii?

Castellammare Di Stabia| ©PurePalmeto
Castellammare Di Stabia| ©PurePalmeto

De bekendste steden en dorpen zijn al in het artikel genoemd. Er zijn echter andere "minder belangrijke" bestemmingen die het ontdekken waard zijn:

 • Castellammare di Stabia. Met zoveel mooie buren wordt het vaak over het hoofd gezien. De stad heeft een prachtige boulevard en een oude stad die doet denken aan het centrum van Napels. Op de hoogten domineert een middeleeuws kasteel Castellammare. Het ligt praktisch naast Pompeii.
 • Gragnano, de stad van de pasta. Hier worden spaghetti, fusilli, maccheroni en de andere varianten van het gelijknamige merk geproduceerd. Als je zin hebt, kun je het museum gratis bezoeken. Stuur vooraf een e-mail om uw plaats te reserveren. U vindt het adres op de officiële website
 • Vico Equense, de poort naar het Sorrento schiereiland. Zijn icoon is de gotische/barokke kerk van Santa Maria Annunziata, gebouwd op een uitloper met uitzicht op zee.
 • Corbara, een dorp op de hoogten dat bekend staat om de corbarino, een tomaat in de vorm van een kleine lamp.