Taormina in 1 dag: alles wat je moet weten

Hoewel Taormina een kleine stad is, heeft het veel toeristische attracties. Als u van plan bent de stad in één dag te bezoeken, zijn dit de activiteiten die u zeker moet doen.

Ana Caballero

Ana Caballero

10 minuten lezen

Taormina in 1 dag: alles wat je moet weten

Taormina | ©Jesús Cabrera

Als u langs de Siciliaanse kust reist, met name aan de oostkant, vindt u de stad Taormina. Deze stad is gebouwd op een berg die ongeveer 200 meter boven de zeespiegel uitsteekt, in het gebied van de berg Taurus en dicht bij de Etna, waar de bekende vulkaan van de regio met dezelfde naam ligt.

Als u Taormina wilt bezoeken, maar u hebt er maar één dag de tijd voor, maak u dan geen zorgen. De stad concentreert de meeste activiteiten in het historische centrum, zodat u gemakkelijk religieuze bezienswaardigheden zoals de kathedraal of historische plaatsen zoals het Griekse theater kunt bezoeken. Hier volgt een routebeschrijving voor één dag met alle dingen die je in Taormina kunt doen en die ik essentieel vind.

1. Wandeling door het hart van Taormina: Corso Umberto I

Corso Umberto I| ©Adfoto
Corso Umberto I| ©Adfoto

Corso Umberto I wordt beschouwd als het drukste gebied van Taormina, omdat het de centrale slagader van de stad is. Hier vindt u een levendig leven, dankzij de modewinkels, keramiekverkoop, restaurants en bars die de straten omzomen.

Deze voetgangersstraat doorkruist de hele stad vanaf Porta Messina in het noordelijke gedeelte tot Porta Catania in het zuidelijke gedeelte. Op deze manier verbindt zij de verschillende steegjes van Taormina met elkaar. Bovendien kunt u tijdens uw wandeling langs de Corso Umberto verschillende activiteiten zien en doen. Enkele daarvan zijn:

Het bezoeken van de vestingwerken van de stad

Wanneer u langs de Corso Umberto wandelt, kunt u niet nalaten te stoppen en het systeem van vestingwerken te bewonderen dat uit drie poorten bestaat:

 • Porta Messina, die de ingang of het begin van de route vertegenwoordigt. Dit is de gevel van een oud fort dat door de Arabieren werd gebouwd om de stad te beschermen.
 • De klokkentoren of Porta di Mezzo, een gebouw met een geschiedenis die teruggaat tot 1808, gelegen halverwege Porta Messina en Porta Catania.
 • Porta Catania, die de grens vormt van de straat aan de zuidkant en werd gebouwd rond 1440.

Winkelen voor keramiek en andere producten

In en rond Corso Umberto vindt u verschillende winkels van plaatselijke fabrikanten, die verschillende artikelen en souvenirs van keramiek aanbieden. Van dit materiaal worden verschillende voorwerpen gemaakt met zulke bijzondere ontwerpen en kleuren dat ze internationale faam hebben verworven.

Proef de plaatselijke gastronomie

Corso Umberto telt tientallen restaurants, banketbakkerijen en bars, waar u lokale en mediterrane bereidingen kunt proberen. Ook Siciliaanse desserts, heerlijke koffie, cocktails en een verscheidenheid aan wijnen. Dit alles in uw eigen tempo.

Bovendien, als u de Italiaanse gastronomie beter wilt leren kennen, kunt u in de restaurants van Corso Umberto deelnemen aan een van de beste kooklessen in Taormina. U leert verschillende zoete en hartige gerechten te bereiden.

Boek een van de beste kooklessen in Taormina

2. Bezoek de kathedraal van Taormina en waardeer de middeleeuwse architectuur

Kathedraal van Taormina| ©A S
Kathedraal van Taormina| ©A S

Aan het einde van uw wandeling langs de Corso Umberto kunt u naar de kathedraal van Taormina gaan, die op ongeveer 180 meter afstand ligt, een wandeling van 3 minuten. Dit is een religieus gebied gewijd aan de heilige Nicolaas van Bari, dat historische waarde heeft en tegelijkertijd een bescheiden maar belangrijke architectonische compositie bezit.

Tijdens de wandeling krijgt u de gelegenheid om enkele architectonische elementen op de stenen gevel te bekijken. Bijvoorbeeld:

 • De ogivaalvormige ramen, die dateren uit de gotische kunst van de 15e eeuw.
 • De 22 bas-reliëfs van Petrus, Paulus, Nicolaas, Pancratius, Koning David en andere evangelisten en apostelen.
 • Een roosvenster in renaissancestijl in de voorgevel en twee andere aan de zijkanten.
 • De monumentale deur, die een proces van reconstructie van de oorspronkelijke deur heeft ondergaan.

Eenmaal binnen in de kathedraal van Taormina valt de structuur van het Latijnse kruis op, met drie schepen en drie absiden. Let op de voorkant van het majestueuze altaar, met een beeldhouwwerk dat het laatste avondmaal van Christus voorstelt. U ziet ook enkele schilderijen en beeldhouwwerken uit verschillende periodes (Byzantijns, Renaissance en Barok).

Algemene informatie

 • Prijs: De toegang tot deze religieuze site is gratis.
 • Openingstijden: van 9:00 tot 20:00 uur.
 • Locatie: Piazza Duomo, 98039 Taormina.

3. Geniet van het uitzicht op de Golf van Taormina vanaf Piazza IX Aprile

Piazza IX Aprile| ©Terry Pridemore
Piazza IX Aprile| ©Terry Pridemore

Als u ongeveer 5 minuten of 290 meter van de kathedraal van Taormina loopt, bereikt u het Piazza IX Aprile, een plek van historische waarde die de aandacht trekt van degenen die door het gebied lopen. U kunt er een prachtig panoramisch uitzicht krijgen over de Golf van Taormina, ongeacht het tijdstip van de dag waarop u de wandeling maakt.

Terwijl u van het uitzicht geniet en foto's maakt, moet u ook de zwart-wit geblokte tegels zien. U kunt ook meer te weten komen over de geschiedenis van het plein, genoemd naar de datum waarop Garibaldi's aankomst in Marsala werd aangekondigd, met als doel de bevolking te bevrijden van de Bourbons.

Aan de andere zijden van het plein ziet u andere emblematische monumenten van de stad. Zoals de klokkentoren en verschillende kerken. De uitnodiging is echter om u te wagen aan een hapje en een drankje op de omliggende terrassen. Daarna kunt u op eigen gelegenheid of via de beste tours van Taormina de stad verder ontdekken.

Algemene informatie over Taormina

 • Prijs: de toegang is gratis.
 • Openingstijden: elk moment van de dag.
 • Locatie: 98039, Taormina.

Boek een van de beste tours van Taormina

4. Bekijk de historische kapel Chiesa Madonna della Rocca

Madonna della Rocca Kapel| ©Helgoland01
Madonna della Rocca Kapel| ©Helgoland01

Ongeveer 800 meter of 16 minuten lopen vanaf het plein hierboven, komt u bij de historische kapel Chiesa Madonna della Rocca, een eigenaardige religieuze ruimte die de Madonna della Rocca vereert .

Wanneer u bij de plaats aankomt, is het eerste wat u zal opvallen het reliëf, want het ligt bovenop de berg, dus de weg om het te bezoeken is bergopwaarts. Opmerkelijk is ook het dak van de kapel, dat gewoon de rots zelf is, want deze katholieke behuizing werd gebouwd door de steen zelf te perforeren.

Anderzijds heeft de kapel een kleine binnenplaats op de rand van de klif, waardoor ze een panoramisch uitzicht op de zee en de stad biedt. Zo kunt u de baai en bekende plaatsen in Taormina zien, zoals het Griekse theater.

Ook kunt u in deze grot even ontsnappen aan het lawaai van de stad en een moment van bezinning en contemplatie van de omgeving hebben. In feite kunt u deze activiteit opnemen onder de dingen die u 's nachts in Taormina kunt doen en genieten van het kruis van gewapend beton, dat zich aan de oostkant van de klif bevindt en dat elke dag na zonsondergang wordt verlicht.

Algemene informatie over Taormina

 • Prijs: de toegang is gratis.
 • Openingstijden: van 8.30 tot 19.00 uur.
 • Plaats: 98039 Taormina.

5. Bezoek Palazzo Corvaja en bekijk de Arabische invloed van de structuur

Palazzo Corvaja| ©János Korom
Palazzo Corvaja| ©János Korom

Wanneer u de kapel verlaat, moet u ongeveer 20 minuten of 850 meter lopen om het Palazzo Corvaja te bereiken. Ook dit is een stenen gebouw, dat veel weg heeft van een fort. Hier kunt u meer te weten komen over de geschiedenis van Taormina, vooral met betrekking tot de Arabische invloed.

Zodra u het paleis binnengaat, ziet u architectonische voorbeelden van historisch belang. Zoals in het geval van:

 • De Arabische boogramen en deuren, opgesteld op de binnenplaats van het monument.
 • Een toren uit de 14e eeuw, die, hoewel hij in de loop der eeuwen is verbouwd om secundaire ruimten toe te voegen, nog steeds de stempel van de Moorse architectuur draagt.

Tijdens uw bezoek aan dit 9e-eeuwse gebouw ziet u ook enkele tentoonstellingen van schilderijen en multimedia-inhoud, aangezien de locatie momenteel wordt gebruikt als kunstgalerie en museum.

Algemene informatie

 • Prijs: de toegang is gratis.
 • Openingstijden: dinsdag t/m zondag van 9.00 tot 13.00 uur en van 16.00 tot 20.00 uur.
 • Locatie: Piazza Vittorio Emanuele II, Taormina.

6. Maak een stop bij het Griekse theater van Taormina

Het antieke theater van Taormina| ©Radek Kucharski
Het antieke theater van Taormina| ©Radek Kucharski

Als u het Corvaja-paleis achter u laat, hoeft u slechts 6 minuten, of ongeveer 450 meter, te lopen om het Griekse Theater van Taormina te bereiken. Het is een oud gebouw (3e eeuw voor Christus), dat door de geschiedenis heen voor verschillende activiteiten werd gebruikt. Tegenwoordig is het een belangrijk podium voor artistieke en culturele voorstellingen.

Tijdens de rondleiding ziet u de orkestruimte, een ruimte waar de instrumentalisten zich in de Griekse tijd bevonden en die later in de Romeinse tijd de worstelarena werd. U ziet ook de tribunes, die een rotsstructuur hebben en ooit een capaciteit hadden voor 5.000 mensen.

Naarmate u verder komt, ziet u het podium, waarvan alleen de kolommen van de oorspronkelijke constructie bewaard zijn gebleven. Wanneer u de top van de heuvel bereikt waar het theater zich bevindt, kunt u genieten van het panoramische uitzicht dat het biedt.

U zult een glimp opvangen van verschillende stranden van andere nabijgelegen steden en de baai van Naxos, met de vulkaan Etna op de achtergrond, dus maak van de gelegenheid gebruik om de foto's te maken die u wilt.

Algemene informatie over Naxos

 • Prijs: vanaf 10 euro en gratis toegang op de eerste zondag van elke maand.
 • Openingstijden: vanaf 9:00 uur het hele jaar door. Sluitingstijd kan variëren van 16:00 tot 19:00 uur, afhankelijk van de maand.
 • Locatie: Via del Teatro Greco, 1, 98039 Taormina.

7. Adem de frisse lucht in en ontspan in de tuinen van de Villa Comunale

Villa Comunale| ©Rascacielos86
Villa Comunale| ©Rascacielos86

Wanneer u klaar bent met het verkennen van het theater, loopt u 650 meter of ongeveer 8 minuten om de openbare tuinen van de Villa Comunale te bereiken, ook bekend als Trevelyan Park. Dit is een uitgestrekt terrein dat is aangelegd naar het model van een Engelse tuin, met paden vol vegetatie, fonteinen en standbeelden.

Hier kunt u in uw eigen tempo rondwandelen en een pauze inlassen. U kunt over de door elkaar lopende paden wandelen en de verschillende bronzen beelden bekijken .

U kunt ook de veleexotische bloemen**, mediterrane planten** en waterfonteinen bewonderen , die deze natuurlijke plek verder verfraaien. Bovendien ziet u richting de klifrand het lange pad dat is aangelegd om het park af te bakenen en een geweldig panoramisch uitzicht op de baai en de Etna.

Algemene informatie

 • Prijs: de toegang is gratis.
 • Openingstijden: van 9.00 tot 20.00 uur in de winter en tot middernacht in de zomer.
 • Locatie: Via Bagnoli Croci, 98039 Taormina.

8. Bekijk de zee en de stad van bovenaf met de kabelbaan Taormina - Mazzarò

Taormina kabelbaan| ©Anthony Moor
Taormina kabelbaan| ©Anthony Moor

Als je jezelf wilt verblijden met een uitzicht in vogelvlucht over de zee en de stad, dan kun je ervoor kiezen om de Taormina - Mazzaró kabelbaan te nemen. Dit is een vervoermiddel dat het historische centrum met Mazzaró verbindt.

Aangezien de kabelbaan wordt gebruikt als openbaar en toeristisch vervoermiddel, kunt u elke 15 minuten instappen , zodat u niet te lang hoeft te wachten om van de ene naar de andere kant te komen. Bovendien moet u weten dat de rit met de kabelbaan slechts 2 minuten duurt, zodat u de route kunt volgen zonder grote vertragingen.

Als u in Mazzaró aankomt, kunt u een wandeling maken langs het strand, genieten van de zonsondergangen zonnebaden, als u 's ochtends of 's middags komt. Alles hangt af van uw voorkeuren en prioriteiten. U kunt ook wateractiviteiten doen en genieten van de lokale gastronomie.

Algemene informatie

 • Prijs: de toegangsprijs begint bij €3.
 • Openingstijden: van 8:00 tot 24:00 uur van dinsdag tot zondag en vanaf 9:00 uur op maandag. De openingstijden kunnen variëren afhankelijk van het seizoen.
 • Locatie: Via Luigi Pirandello, 22, Taormina.

9. Maak een uitstapje naar Isola Bella Beach en geniet van de mediterrane kust

Isola Bella Strand| ©Freebird
Isola Bella Strand| ©Freebird

Als je direct contact wilt hebben met de zee, de drukte van de stad wilt ontvluchten en van de zon wilt genieten, moet je een van de excursies vanuit Taormina naar het strand van Isola Bella aan je reisprogramma toevoegen .

Dit is een gemakkelijk bereikbare bestemming. Stap gewoon op de kabelbaan en loop ongeveer 600 meter vanaf het station Mazzaró. U kunt het ook met de auto bereiken, een rit van 8 minuten langs de SS 114 Orientale Sicula.

Op dit uitje kunt u op het zand liggen en een duik nemen in het water van de Ionische Zee om nieuwe energie op te doen. U hebt ook de mogelijkheid om deel te nemen aan wateractiviteiten zoals peddelsurfen. U hoeft alleen maar contact op te nemen met een bootverhuurdienst en een instructeur, die u zal begeleiden bij het gebruik ervan.

Op dit strand kunt u ook de gastronomische gerechten van Taormina proberen. Er zijn een aantal restaurants in de omgeving, of, als u de gelegenheid heeft, kunt u het regionale natuurmuseum Isola Bella bezoeken en leren over verschillende plantensoorten.

Algemene informatie over Taormina

 • Prijs: de toegang tot het strand is gratis.
 • Openingstijden: U kunt op elk moment van de dag gaan.
 • Ligging: Isola Bella, Taormina.

Boek de beste dagtocht vanuit Taormina

Hoe kom je in 1 dag in Taormina?

Taormina bus| ©Andrew Reynolds
Taormina bus| ©Andrew Reynolds

Taormina is echt een kleine stad zonder grootschalig openbaar vervoer. Tijdens uw verblijf zal het echter niet moeilijk zijn om u door de straten te verplaatsen, aangezien de bezienswaardigheden vrij dicht bij elkaar liggen.

De beste optie is zeker om u te voet door Taormina te verplaatsen. Er zijn echter ook enkele opties voor openbaar vervoer om u door de stad te verplaatsen.

Enkele daarvan zijn:

 • Bus: u vindt enkele buslijnen met specifieke routes, die u comfortabel naar de belangrijkste stranden van de stad brengen.
 • De kabelbaan: dit vervoermiddel geeft u een panoramische rit en geeft u toegang tot de stad Mazzaró en dus tot het strand van Isola Bella.

Vervoermiddelen om de omgeving van Taormina te bezoeken

Huurauto| ©Brock Wegner
Huurauto| ©Brock Wegner

Als u van uw verblijf in de middeleeuwse stad wilt profiteren om enkele van de meer afgelegen gebieden van de stad te bezoeken, of om in alle comfort en veiligheid naar de luchthaven van Taormina te reizen, zijn er enkele openbare diensten beschikbaar: bus en trein.

U hoeft alleen maar naar het busstation of de Interbus treinterminal in de Via Luigi Pirandello te gaan. Zo kunt u Taormina in één dag bezoeken en verder reizen naar andere nabijgelegen bestemmingen.

Boek een Taormina Luchthaven Transfer Service