Beste kooklessen in Taormina

Gastronomie is een van de activiteiten die Taormina tot leven brengen. In deze selectie kooklessen vind je mogelijkheden om te leren hoe je je smaakpapillen en die van je geliefden kunt verwennen.

Ana Caballero

Ana Caballero

10 minuten lezen

Beste kooklessen in Taormina

Dineren in Taormina | ©Eka Shoniya

Taormina is een stad die deel uitmaakt van de Siciliaanse kust en heeft daarom een belangrijke culinaire cultuur in huis. Hier vind je een grote verscheidenheid aan kooklessen om heerlijke hartige gerechten, desserts, pasta, pizza, snacks en nog veel meer te bereiden.

Als dit je aanspreekt, nodig ik je uit om een kijkje te nemen naar een lijst met kooklessen die door veel bezoekers worden genoemd als een van de beste dingen om te doen in Taormina. Je kunt leren hoe je een Siciliaanse pizza bereidt , voorgerechten zoals caponata, bruschettas, gevulde pasta, seizoensgebonden zeevruchten en een eindeloze lijst zoete recepten zoals canoli en tiramisu.

1. Leer hoe je enkele typisch Siciliaanse recepten bereidt met verse ingrediënten van de markt in Taormina

Kookles in Taormina| ©kryshiggins
Kookles in Taormina| ©kryshiggins

In deze les ervaar je de nauwe relatie tussen gastronomie en cultuur, want het is een meeslepende ervaring. Je krijgt niet alleen advies van een professionele kok, maar je maakt met hem ook een korte rondleiding over de lokale markt om de te gebruiken ingrediënten te kopen.

Een interessant feit over deze les is dat de keuze van zoete of hartige recepten meestal wordt gemaakt op basis van de seizoensproducten die op de markt verkrijgbaar zijn. Bovendien kun je tijdens het bezoek kazen, fruit en groenten proeven en er een paar uitkiezen om mee naar huis te nemen.

Als je alle ingrediënten bij de hand hebt, ga je naar de keuken van het lokale restaurant dat je voor de activiteit hebt uitgekozen. Bijvoorbeeld Nettuno. Daar is het de bedoeling om in totaal drie gerechten te bereiden, die je vervolgens met een lokale rode of witte wijn nuttigt.

Het is belangrijk om te weten dat de recepten voor elke kookles in Taormina kunnen veranderen. Van de bereidingen die meestal worden gemaakt, springen de volgende er echter uit:

 • Een voorgerecht, wat een soort regionaal voorgerecht zal zijn zoals caponata.
 • Een vis- of zeevruchtenschotel, waarvan de keuze afhangt van het seizoen en het aanbod op de lokale markt.
 • Een dessert, dat waarschijnlijk een of meer soorten verse pasta zal zijn, typisch voor de regio.

Nuttige informatie

 • Prijs: de gemiddelde prijs voor deze kookles met een professionele kok is €85 per persoon.
 • Duur: de les en het marktbezoek duren ongeveer 5 uur.
 • Voordelen: je leert hoe je een traditionele zelfgemaakte Siciliaanse lunch bereidt en ontvangt een gesigneerd schort en een certificaat van deelname.

Boek de beste kooklessen in Taormina

2. Schrijf je in voor een bakkersles in Taormina en leer hoe je heerlijke Siciliaanse Cannoli bereidt

Siciliaanse Cannoli| ©Eduardo Feo
Siciliaanse Cannoli| ©Eduardo Feo

Inschrijven voor een gebakcursus is een andere optie die je in je reisschema kunt opnemen om de gastronomie van Taormina te ontdekken tijdens je verblijf. Je leert hoe je de beroemde Siciliaanse cannoli maakt, met de hulp van een deskundige instructeur.

Voor deze activiteit ontmoet je de chef-kok en de rest van de groep in een restaurant in de stad, waarschijnlijk in het gebied van het historische centrum. Je gaat de keuken in en gaat aan de slag om het recept stap voor stap uit te voeren.

Eerst maak je het deeg, daarna bereid je de room en de ricotta en tot slot zet je de cannolis in elkaar en vul je ze. Als alles klaar is, worden de borden op tafel gezet en begint het proeven van dit heerlijke dessert, vergezeld van thee of koffie.

Dit is ongetwijfeld een van de beste tours van Taormina voor liefhebbers van desserts. Hoewel je dit recept kunt uitproberen in de verschillende patisserieën van de stad, gaat er niets boven zelf leren maken om te delen met je familie en vrienden.

Nuttige informatie

 • Prijs: de kosten voor deze patisseriecursus beginnen bij €50 per persoon.
 • Duur: de cannoli-les duurt ongeveer 2 uur.
 • Voordelen: je leert hoe je op professionele wijze cannoli's bakt en ontvangt een certificaat van deelname.

Boek een van de beste tours van Taormina

3. Neem deel aan een privé kookles in een Siliciano huis en voel je als een local

Kookles in Taormina| ©jbdodane
Kookles in Taormina| ©jbdodane

Een van de dingen die je 's avonds kunt doen in Taormina is naar een lokaal huis gaan voor een privé-kookles. Je bereidt een heerlijke maaltijd, met de hulp van een lokale persoon, en zit dan bij hen aan tafel om te dineren en ervaringen uit te wisselen met de familie.

Tijdens deze culinaire ervaring leer je tips en trucs voor het bereiden van de recepten. Dit alles terwijl je luistert naar anekdotes over de stad en haar inwoners, maar ook naar wetenswaardigheden over de verschillende Siciliaanse gerechten. Het idee is om je het gevoel te geven dat je bij je familie bent, terwijl je leert en plezier hebt.

Tijdens het diner zie je een authentieke Italiaanse tafel gevuld met een menu volgens het seizoen, bestaande uit een voorgerecht, hoofdgerecht, pasta en dessert. Dit gaat gepaard met heerlijke drankjes. Daarnaast proef je een kleine selectie van rode en witte wijnen uit lokale wijnhuizen.

Na een levendige avond en het leren koken van enkele zelfgemaakte gerechten, kun je doorgaan met andere activiteiten op je route, of terugkeren naar het hotel om aan te sluiten op de transferdienst naar de luchthaven van Taormina, ervan uitgaande dat het je laatste dag in de stad is.

Nuttige informatie

 • Prijs: de prijs per persoon voor deze kookles begint meestal rond de €139.
 • Duur: de les duurt meestal tussen de 2 en 3 uur (ongeveer).
 • Voordelen: je zult genieten van een onvergetelijk diner met geliefden en de lokale bevolking, terwijl je enkele van de beste Siciliaanse gerechten leert en heerlijke drankjes proeft.

Boek een luchthaventransfer naar de luchthaven van Taormina

4. Schrijf je in voor een Siciliaanse dessertles en breid je repertoire uit als professionele of enthousiaste patissier

Cannoli maken| ©aftermath2002
Cannoli maken| ©aftermath2002

Als je van gebak houdt, ben je waarschijnlijk niet tevreden met het maken van slechts één zoet recept. Dan is deze cursus echt iets voor jou, want hij richt zich alleen op desserts. In overleg met de chef kun je je repertoire uitbreiden als professionele of enthousiaste bakker.

Dit is een activiteit die op elk moment van de dag kan worden gedaan. Je kunt er dus aan deelnemen na afloop van een van de dagtochten vanuit Taormina en zo het meeste halen uit elke minuut van je verblijf in de stad.

Je hoeft je alleen maar aan te melden bij de chef-kok op de plaats en tijd die vooraf zijn afgesproken. De les begint dan in de keuken van het restaurant. Je leert hoe je de belangrijkste Siciliaanse desserts bereidt. Enkele daarvan zijn:

 • Siciliaanse cannoli, een typisch snoepje met een cilindrische vorm en gevuld met ricotta.
 • De tiramisu al marsala, beschouwd als een van de meest populaire desserts op de tafels van de regio.
 • Sinaasappeltaart, bereid met het sap van fruit dat in de regio wordt geteeld en vergezeld van amandelen.
 • Romige chocolade, die bestaat uit een schuimige crème op basis van chocolade en ook wordt aangevuld met amandelen en gezouten karamel.

Je krijgt ook de kans om te leren hoe je handgemaakte truffels maakt, een ander populair recept in de stad. Je kunt kiezen uit een vulling van chocolade, cacao en hazelnoot of nutella en pistache. Je kunt ook kiezen voor een heerlijke citroensorbet, met een delicate romige textuur die je gehemelte zal verrukken.

Nuttige informatie

 • Prijs: de prijs van deze dessertles in Taormina begint bij €60 per persoon.
 • Duur: deze les duurt meestal ongeveer 3 uur.
 • Voordelen: je leert hoe je de belangrijkste Siciliaanse desserts bereidt, wat je repertoire als professionele of enthousiaste kok zal vergroten.

Boek een dagtocht vanuit Taormina

5. Doe mee aan een halve dag les om Siciliaanse pizza te leren maken in Taormina

Siciliaanse pizza| ©CharmaineZoe's
Siciliaanse pizza| ©CharmaineZoe's

Laat tijdens je culinaire ervaringen in Taormina de lessen om pizza te leren maken in de beste Siciliaanse stijl niet aan je voorbijgaan. Dit is een klassiek recept voor iedereen die een bezoek brengt aan een van de uithoeken van Italië. Tijdens deze les word je begeleid door een lokale pizzaiolo, die je stap voor stap zal leren hoe je dit heerlijke gerecht bereidt.

De activiteit zal plaatsvinden in een van de restaurants van de stad, waarschijnlijk in de buurt van Porta Messina, of in de Corso Umberto I Eenmaal aangekomen op de locatie zal de pizzaiolo je leren hoe je de pizza maakt. Eenmaal ter plekke zal de chef de stappen van het recept met jou en de rest van de groep doornemen, je de ingrediënten laten zien en uitleggen hoe je er op de juiste manier mee om moet gaan om het best mogelijke eindresultaat te krijgen.

Vervolgens begin je met de voorbereiding van het deeg, dat goed elastisch moet zijn zodat het kan uitzetten in de bak die de oven in gaat. Dan is het tijd om de saus te maken, die de specifieke Siciliaanse stijl moet hebben. Je zult waarschijnlijk niet alleen pizza bakken, maar ook de beroemde bruschettas.

Als de bereidingstijd voorbij is, is het tijd om alles te proeven, vergezeld van een heerlijke wijn. Je ontvangt een certificaat van deelname en neemt een mooie herinnering en een nieuwe leerervaring mee in je geheugen.

Nuttige informatie

 • Prijs: de gemiddelde prijs van deze kookles om pizza te leren maken is 55€ per persoon.
 • Duur: de les duurt ongeveer 2 uur en 30 minuten.
 • Voordelen: je leert pizza's bereiden als een pro en je ontvangt een certificaat van deelname.

6. Doe mee aan een kookles om Italiaanse pasta van de grond af aan te bereiden in Taormina

Deelnemen aan een kookles| ©aftermath2002
Deelnemen aan een kookles| ©aftermath2002

Als je tijdens je verblijf van 1 dag of langer in Taormina de culinaire cultuur van de stad grondig wilt leren kennen, kun je kiezen voor deze Italiaanse pastales. Je leert losse en gevulde pasta van de grond af te bereiden, terwijl een professionele chef je een reeks praktische tips geeft.

Om de dag te beginnen ga je naar een lokaal restaurant waar je de chef en de andere deelnemers aan de les ontmoet. Eenmaal in de keuken begin je met de stapsgewijze bereiding van het deeg. Dit alles met de hulp van de culinaire professional, die je goed in de gaten moet houden.

Vervolgens snijd je het deeg volgens het type pasta dat je hebt besloten te gaan maken. Maccheroni of soortgelijke pastasoorten zijn gebruikelijk, omdat het deeg beter gevuld kan worden of de saus beter kan absorberen, en dit maakt het recept veel specialer.

Als de kookfase klaar is, wordt het eten geserveerd en kun je elk recept proeven. Houd er rekening mee dat je niet alleen proeft wat jij of je collega's hebben gemaakt, maar ook enkele specialiteiten van het restaurant waar je bent.

Nuttige informatie

 • Prijs: de prijs per persoon voor deze kookles begint meestal bij 120€.
 • Duur: de kookles duurt ongeveer 3 uur.
 • Voordelen: je leert verschillende soorten pasta die typisch zijn voor de regio te bereiden in de keuken van een lokaal restaurant met de hulp van een professionele chef-kok.

7. Ontdek het geheim van het bereiden van de populaire Siciliaanse arancini in de keuken van een restaurant in Taormina

Siciliaanse arancini| ©Aussie Taste
Siciliaanse arancini| ©Aussie Taste

Wie van koken houdt, weet dat het uit vele facetten bestaat en dat het steeds meer probeert te omvatten. Daarom leer je in deze les hoe je een iets informeler, oosters beïnvloed gerecht maakt dat vaak op straat wordt verkocht op Sicilië: arancini.

Hoewel het een straatgerecht is, kan niet iedereen zomaar een goede arancini maken. Zozeer zelfs, dat veel fijnproevers gebruik maken van dit soort lessen om hun technieken bij het bereiden van dit recept te perfectioneren.

De ervaring begint in de keuken van een plaatselijk restaurant. Daar legt een chef-kok je stap voor stap uit hoe je het recept bereidt, dat bestaat uit een deeg gevuld met rijst en vleesrago of mozzarella kaas en ham. Je kneedt het deeg in asymmetrische balletjes en bakt ze tot de buitenkant knapperig is.

Na het bereiden van de populaire Siciliaanse arancini neem je plaats op het terras van het restaurant om je culinaire creatie te proeven en ideeën uit te wisselen met de chef over de activiteit.

Nuttige informatie

 • Prijs: de gemiddelde prijs voor dit type kookles is ongeveer €50 per persoon.
 • Duur: de les duurt ongeveer 2 uur.
 • Voordelen: je leert arancini vanaf nul te bereiden met praktisch advies van een culinaire expert. Zo zul je dit recept nooit meer mislopen.

8. Volg een kookles met veganistische en vegetarische versies van enkele Siciliaanse gerechten in Taormina

Siciliaanse Caponata| ©Antonio Ilardo
Siciliaanse Caponata| ©Antonio Ilardo

Als je enthousiast bent over veganistisch, vegetarisch of glutenvrij koken, dan is deze kookles echt iets voor jou. Je bereidt traditionele Siciliaanse gerechten, maar met een variatie op de ingrediënten. Op deze manier kun je zonder problemen genieten van de smaken van de Middellandse Zee zonder je gezondheid in gevaar te brengen.

Deze activiteit is volledig aanpasbaar, dat wil zeggen dat je de mogelijkheid hebt om het menu samen met de chef-kok die de kookles verzorgt te plannen. Je beslist ook waar je samenkomt (plaatselijk restaurant of een privékeuken), die zich waarschijnlijk in het stadscentrum bevindt.

De les begint met een bezoek aan de markt of een privémoestuin, met als doel alle verse producten te verwerven. Dit is het geval voor fruit en groenten zoals arancinetto tomaat, aubergine, kikkererwten, aardappelen, erwten, olijven, kappertjes, ui, courgette, selderij en nog veel meer.

Na het oogsten van alles wat je nodig hebt, begint de culinaire magie. Je kunt caponata siciliana bereiden, heerlijke aardappelkroketjes, courgettebloemen, mille-feuille van aubergine, kikkererwtenburgers en nog veel meer, want de mogelijkheden zijn eindeloos. Tot slot is het tijd om je smaakpapillen te verwennen met alle bereidingen.

Nuttige informatie

 • Prijs: de gemiddelde prijs van deze kookles begint bij 50€ per persoon.
 • Duur: de les duurt ongeveer 2 uur.
 • Voordelen: je leert hoe je glutenvrije, vegetarische en veganistische gerechten bereidt op een eenvoudige manier, met typische ingrediënten uit de regio en helemaal vers.