10 dingen om in de herfst in Kyoto te doen

Laat je verleiden door de okerkleuren, het warme licht en het warme weer van Kyoto in de herfst. Hier is een lijst met activiteiten die je in deze tijd van het jaar niet mag missen.

Ana Caballero

Ana Caballero

9 minuten lezen

10 dingen om in de herfst in Kyoto te doen

Fushimi Inari-Taisha | ©Ray in Manila

De stad Kyoto in de herfst is een prachtige plek vanwege het natuurlijke landschap. Tijdens dit seizoen zijn de bladeren van de bomen geverfd in okerkleurige tinten, wat een echt visueel spektakel oplevert. Bovendien zijn de temperaturen de hele dag door aangenaam.

Onder de beste dingen om te doen in Kyoto in de herfst vind je een breed scala aan activiteiten. Je kunt onder andere naar de Eikando Tempel gaan en Momijigari doen (ik zal je later vertellen wat dit vreemde woord is), de Kyoto Toren beklimmen en deelnemen aan lokale vieringen.

1. Profiteer van het herfstweer om de straten van Kyoto te verkennen.

Kiyomizu-dera Tempel:| ©Chang Ju Wu
Kiyomizu-dera Tempel:| ©Chang Ju Wu

Als je reis samenvalt met de herfst, moet je profiteren van het warme en aangename weer om een rondleiding door de stad Kyoto te nemen. Je leert niet alleen de plaatselijke cultuur kennen, maar geniet ook van de natuur die kenmerkend is voor dit seizoen. Hier zijn enkele niet te missen plaatsen:

 • Inari Shrine: je loopt langs een pad met een reeks torii poorten en ziet honderden beelden van vossen, die de beschermers van de plek zijn.
 • Kiyomizu-dera Tempel: met een adembenemend uitzicht op de herfstbladeren.
 • Het Pontocho-district: een traditionele voetgangersstraat met rode lantaarns, winkels en restaurants.
 • Maruyama Park: met rustige paden, die geleidelijk worden bedekt met de roodachtige bladeren die van de eiken en ginsengbomen vallen die de paden omringen.

Hoewel je deze activiteit op eigen houtje kunt doen , is het misschien handiger om een privétour in Kyoto te boeken waarbij een gids je tijdens de hele tour begeleidt en informeert.

Nuttige informatie

 • Prijs: de waarde van de activiteit met gids is ongeveer €88 per persoon.
 • Tijd: ongeveer 4 uur.

Boek een privérondleiding in Kyoto

2. Vier het Kuchikiri of nieuwjaar van de thee in Kyoto

Genieten van thee| ©Leif Jakobsen
Genieten van thee| ©Leif Jakobsen

Met de komst van de herfst vieren de Chajin (mensen die de weg van de thee volgen) de komst van het nieuwe theejaar of Kuchikiri. Doe mee aan deze eeuwenoude traditie tijdens je verblijf in de stad en ervaar de Japanse cultuur van dichtbij door een theeceremonie-ervaring in Kyoto te boeken.

Higashiyama of Gion zijn de wijken waar het grootste aantal theehuizen is geconcentreerd. Daar beleef je een unieke ervaring. Je kunt een yukata dragen en een gastvrouw leert je stap voor stap de stappen van de theeceremonie.

Je wordt ondergedompeld in een sfeer van respect en rust. Bij deze theeceremonie-ervaring in Kyoto opent de geisha een tsubo, een container waarin theebladeren worden bewaard. Daarna bereidt ze de thee en proef je die, vergezeld van een seizoenssnoepje. Dit alles terwijl je leert over het culturele belang van deze drank.

Nuttige informatie

 • Prijs: vanaf 25€ per persoon.
 • Duur: ongeveer 45 minuten.

Boek een theeceremonie in Kyoto

3. Maak een ritje met een riksja door de stad Kyoto

Per riksja| ©Rodey127
Per riksja| ©Rodey127

De stad verkennen per riksja, het traditionele Japanse transportmiddel, is ook iets om te doen in de herfst tijdens je verblijf van minstens 3 dagen in Kyoto. Door het warme en koele weer, van half september tot begin december, blijkt deze activiteit erg populair te zijn.

Vanaf een klein tweewielig, door mensen aangedreven karretje maak je een ritje in de open lucht. Hoewel de rit langzaam gaat, zult u hem als zeer ontspannend ervaren, zodat u kunt genieten van een ander perspectief op de straten, tempels en groene gebieden met okerkleuren.

Deze riksja-tour door Kyoto richt zich meestal op een specifieke wijk van de stad, die u moet kiezen op basis van uw voorkeuren:

 • Arashiyama: je wandelt door een dicht bamboebos langs kronkelende paden. Je maakt ook een stop bij de Tenryuji Tempel, die op de Werelderfgoedlijst staat.
 • Higashiyama: de chauffeur neemt je mee door geplaveide straatjes omringd door traditionele houten gebouwen. Je ziet enkele Kabuki-theaters, geishahuizen, theehuizen en heiligdommen, waaronder de Kiyomizu-dera tempel met een panoramisch uitzicht over de stad.

Interessante informatie

Boek een riksja-tour door Kyoto

4. Beklim de Kyoto-toren en bekijk de magische herfstzonsondergang

Kyoto toren| ©Alberto Ortega
Kyoto toren| ©Alberto Ortega

Herfstzonsondergangen in Kyoto bieden vaak een adembenemend visueel spektakel, waarvan je kunt genieten vanaf het observatiedek van de Kyoto Tower. Deze wolkenkrabber, gebouwd in 1963, ligt in het hart van de wijk Shimogyō-ku.

Eenmaal op het observatiedek van de toren zul je versteld staan van het 360-graden panorama over de stad. Als de zon ondergaat, zul je zien hoe de lucht rood, geel en oranje kleurt, wat samen een magisch tafereel oplevert .

Daarna kun je in het restaurant terecht voor een maaltijd en een drankje. Je hebt ook de gelegenheid om rond te wandelen in de souvenirwinkel op de eerste verdiepingen van het gebouw.

Nuttige informatie

 • Prijs: Entree voor volwassenen is meestal rond de €6, studenten betalen rond de €5 en kinderen onder de 3 jaar zijn gratis.
 • Openingstijden: dagelijks van 10.00 tot 21.00 uur.

5. Bekijk de tentoonstellingen in het Kyoto National Museum of Modern Art

Kyoto Nationaal Museum voor Moderne Kunst| ©Alain Ferraro
Kyoto Nationaal Museum voor Moderne Kunst| ©Alain Ferraro

Het Kyoto National Museum of Modern Art (MoMAK) staat erom bekend dat het elke drie maanden zijn tijdelijke tentoonstellingen en activiteiten vernieuwt. Dus als je in de herfst in de stad bent, kun je een unieke tentoonstelling zien van internationale moderne kunst en de Kyoto-school.

Je ziet ook de permanente collecties met meer dan 12.000 werken die teruggaan tot de Meiji-periode, waaronder een reeks schilderijen, foto's, keramiek, beeldhouwwerken, installaties, textiel en digitale kunst. Allemaal van Japanse kunstenaars.

Naast het bewonderen van de werken die in de verschillende zalen van het museum worden tentoongesteld, geeft de ingang van het Kyoto Museum of Modern Art je toegang tot de souvenirwinkel. Je kunt ook stoppen in de tuin en kijken naar de Momiji (veranderende kleuren van de bladeren van de bomen), terwijl je eet en luciferthee drinkt in de cafetaria.

Nuttige informatie

 • Prijs: algemene toegang is ongeveer €4 voor volwassenen en ongeveer €2 voor kinderen.
 • Openingstijden: zondag, dinsdag, woensdag en donderdag (9.30-18.00 uur), vrijdag en zaterdag (9.30-20.00 uur). Gesloten op maandag.

6. Bezoek de Nishiki-markt in Kyoto

Nishiki-markt| ©Olivier Bruchez
Nishiki-markt| ©Olivier Bruchez

De Japanse herfst biedt een breed scala aan groenten, fruit, vis, noten en nog veel meer. Daarom is het een goed idee om tijdens je verblijf in Kyoto de Nishiki-markt te bezoeken en zowel seizoensproducten als traditionele gerechten te proberen.

Als je aankomt op deze legendarische markt met een geschiedenis van ongeveer 400 jaar, zie je tientallen kraampjes met allerlei soorten Japans eten: riviervis uit het Biwameer, in Kyoto gekweekte groenten, shiitake- en matsutakepaddenstoelen, Japanse zoete aardappelen, Ginkgo Ginnanoten, bamboescheuten, enz. Je vindt er ook gerechten zoals Ohagi (traditioneel zoet), mochigome (gekookte rijst met kastanjes), enzovoort.

Deze markt is ook een verplichte bestemming voor degenen die deelnemen aan de beste kooklessen in Kyoto, omdat ze voor de les naar de markt gaan om ingrediënten te zoeken. Het is ook een frequente toevoeging aan food tours in Kyoto.

Nuttige informatie

 • Prijs: De toegang tot de markt is gratis en het boeken van een foodtour door Kyoto in kleine groepen kost ongeveer €100.
 • Openingstijden: 9:00 tot 18:00 uur (dagelijks). De openingstijden kunnen echter variëren afhankelijk van de eetkraam.

Boek een voedseltour door Kyoto

7. Bekijk Momiji in Kyoto en geniet van het herfstlandschap

Momiji in Kyoto| ©Junzo Tateiwa
Momiji in Kyoto| ©Junzo Tateiwa

Vanaf half oktober begint het herfstseizoen in Kyoto, een tijd waarin de lokale bevolking uitkijkt naar het bekijken van de bladeren aan de bomen, een activiteit die bekend staat als momijigari. Doe mee aan deze eeuwenoude traditie en geniet van de okertinten van het landschap.

Dit natuurlijke fenomeen van veranderende bladeren, bekend als Momiji, is overal in de stad te zien. De lokale bevolking bezoekt echter vaak enkele van de beste tempels in Kyoto om in contact te komen met de natuur.

Eikan-dō Tempel is een van de populairste plekken om van Momiji te genieten. Bij aankomst zul je versteld staan van de roodachtige, gele en bruine kleuren in het gebladerte van de uitgebreide vegetatie, die op zijn beurt wordt gecombineerd met de Tahoto-pagode (een traditioneel gebouw met meerdere verdiepingen).

Nuttige informatie

 • Prijs: toegangsprijs is ongeveer €8 per persoon.
 • Openingstijden: dagelijks van 9:00 tot 18:00 uur.

8. Proef het sterproduct van de herfst in Kyoto

Kastanjes| ©Tony Kanev
Kastanjes| ©Tony Kanev

Een van de dingen om te doen in de herfst tijdens je tweedaagse verblijf in Kyoto of langer is geroosterde kastanjes proberen. Dit is een traditioneel seizoensingrediënt en is te vinden bij straatstalletjes en restaurants.

Om yakiguri te proberen, kun je naar de drukke straten gaan zoals de autovrije Pontocho of de Nishiki-markt in het centrum van Kyoto bezoeken. Deze plaatsen zijn bezaaid met eetkraampjes en restaurants, waar je in de rij moet staan om yakiguri te kopen.

Er zijn ook enkele typische herfstbereidingen. Zoals mochigome, een kleine rijstkorrel gekookt met kastanjes, en de traditionele rijstcake, mochi, geperst met kastanjes.

9. Geniet van de jaarlijkse viering van shichi-go-san in Kyoto

Shichi-go-san| ©Rebecca Bugge
Shichi-go-san| ©Rebecca Bugge

Als je in november in Kyoto bent, specifiek op 15 november, kun je de viering van shichi-go-san van dichtbij meemaken in de tempels van de stad. Je kunt de tradities van de Japanse cultuur van dichtbij meemaken en genieten van de warme sfeer van het herfstseizoen.

Shichi-go-san is een ideale activiteit als je met kinderen in Kyoto bent. Het is een ritueel van dankzegging aan de goden voor de gezonde groei van de kleintjes in huis. Hiervoor moet je naar een van de plaatselijke heiligdommen: onder andere de Arashiyam Tempel, de Tofukuji Tempel of de Eikan-dō Tempel.

Tijdens deze ervaring zie je meisjes die hun yukata dragen en jongens die hakama (broek) en haori (jas) dragen. Je kunt ook genieten van traditionele dansen en muziek. Dit alles terwijl je proeft van chitose ame of duizend-jaar-leven-snoep, omgeven door een herfstsfeer.

Boek een privétour in Kyoto

10. Maak deel uit van de Jidai Matsuri viering

Jidai Matsuri| ©Gavin
Jidai Matsuri| ©Gavin

Kyoto kent in de herfst vele vieringen en een daarvan is het Jidai Matsuri of Festival of the Ages, dat half oktober de stichting van de stad herdenkt. Maak deel uit van deze viering en geniet van een grootse parade waarin je jaren van cultuur en traditie voor je ogen voorbij ziet trekken.

De activiteit begint bij het keizerlijk paleis van Kyoto met het offeren aan de mikoshi (draagbare Shinto-tempel) die toebehoorden aan keizer Kammu en Kōmei. De tempels worden vervolgens door het stadscentrum naar de Heian Shrine gelopen.

Ongeveer 2.000 mensen in samoeraikostuum nemen deel aan de route. Je ziet ook voorstellingen van persoonlijkheden uit de Japanse geschiedenis tot aan de Meiji-dynastie. Je zult versteld staan van de make-up, pruiken, katana's en traditionele kostuums zoals onder andere de 12-lagige jūnihitoe kimono.

Nuttige informatie

 • Prijs: de toegang is gratis.
 • Openingstijden: 11:00 tot 14:30 uur ongeveer.

Temperaturen in Kyoto in de herfst

Herfst in Kyoto| ©Kirk K
Herfst in Kyoto| ©Kirk K

Het herfstseizoen in Kyoto biedt mild weer met maximumtemperaturen van 23°C tot 12°C en minimumtemperaturen van 14°C tot 12°C. Je zult zelden zien dat de thermometer boven de 28ºC komt of onder de 3ºC zakt.

Tijdens je verblijf in Kyoto zul je merken dat het weer overdag warm, maar zeer aangenaam is, waardoor het ideaal is voor buitenactiviteiten en het bekijken van het unieke bladerdak van dit seizoen. s Avonds koelt de omgeving echter af.

Wat moet je meenemen voor een bezoek aan Kyoto in de herfst?

Bagage| ©tookapic
Bagage| ©tookapic

De herfst in Kyoto is erg koel. Je zult geleidelijk merken hoe de omgeving afkoelt en de hete zomerdagen achter zich laat. Dus als je van plan bent om tijdens dit seizoen, dat loopt van half oktober tot begin december, te reizen, moet je lange mouwen, een broek, sjaals en lichte jassen meenemen.

Je kunt een paar rokken en jurken meenemen , maar zorg ervoor dat je een lange thermische panty draagt. Idealiter kleed je je in laagjes, zodat je je kunt aanpassen aan weersschommelingen. En wat schoenen betreft, vermijd blote voeten.

Boek een privétour in Kyoto