Beste kooklessen in Kyoto

Als je van koken houdt of meer wilt leren over de Japanse keuken, blijf dan niet alleen toeschouwer. Kyoto is een stad met een verscheidenheid aan kooklessen die een persoonlijke ervaring bieden.

Ana Caballero

Ana Caballero

9 minuten lezen

Beste kooklessen in Kyoto

Eten in Kyoto | ©Kitty Schweizer

De Japanse keuken is enorm uitgebreid, dus het is moeilijk om alle geheimen ervan in één les te leren. Deze ervaring is echter het begin van een culinair avontuur dat je nooit meer zult vergeten. Kooklessen zijn een van de beste dingen om te doen in Kyoto, dus ik raad je aan om ze tijdens je bezoek mee te nemen.

Als je van plan bent om in 3 dagen door de stad te toeren, heb je genoeg tijd om je op te geven voor een van de Japanse kooklessen. Je kunt leren hoe je typische gerechten uit de oude izakaya-bars bereidt, je eigen bentodoos maken, deelnemen aan een theeceremonie in een traditioneel huis of de Nishiki-markt bezoeken en getuige zijn van de bereiding van meer dan 7 gerechten.

1. Leer hoe je izakaya gerechten bereidt

Izakaya gerechten| ©masaru takahashi
Izakaya gerechten| ©masaru takahashi

Kyoto is een gastronomisch paradijs, waar je kunt genieten van een verscheidenheid aan ervaringen met Japans eten. In deze kookles krijg je de kans om een authentieke Japanse ruimte binnen te stappen en je eigen diner te bereiden.

Je kunt ongeveer zes lokale gerechten maken en alles vers opeten. Deze multiculturele activiteit heeft een Engelssprekende gids die je adviseert en begeleidt tijdens het proces.

Deze kookstijl is geïnspireerd op izakaya-bars, die over de hele wereld te vinden zijn en een verscheidenheid aan lokale gerechten aanbieden. In Japan staan ze bekend als tavernes voor na het werk, omdat ze tapas en drankjes aanbieden na een lange dag werken. Jaren geleden waren hun recepten geheim en genoten de bars prestige en een mysterieus aura.

Tegenwoordig hebben burgers en toeristen de mogelijkheid om izakaya eten te ervaren. Het is echter nog steeds een leuke ervaring, want in sommige klassen kun je originele families ontmoeten die alles weten over het begin van deze culinaire stijl.

Wat ik ga doen tijdens deze kookles

Deze kookles is de perfecte gelegenheid om traditionele gerechten te bereiden, maar ook andere mythische gerechten die de lokale bevolking vaak in hun dagelijks leven eet. Je moet je gids vertellen wat je specifieke dieet is, want dit eten heeft een verscheidenheid aan specialiteiten, waaronder groenten, vlees, vis, yakisoba noedels en snacks gemarineerd in lokaal bier.

Je kunt zelfs leren hoe je gegrilde kip en klisknoedels bereidt, een heerlijk gerecht om te proberen als je de stad met kinderen bezoekt. Er zijn zitplaatsen voor de kleintjes, dus je kunt de les met het hele gezin volgen.

Als je geen liefhebber bent van rood vlees, kun je ook wit vlees proberen, zoals de kipfiletschotel met gezouten pruimen en shisoblad.

Wat zijn de voordelen van deze kookles?

Als je door de straten van Kyoto loopt, vind je lokale eetkraampjes met proeverijen. Er zijn echter vaak mensenmassa's om het spektakel te waarderen, waardoor het moeilijk is om te leren hoe je de gerechten goed bereidt.

Izakaya eten heeft zijn trucjes en het is makkelijker om het van de grond af te leren in een persoonlijke ruimte met weinig deelnemers.

Als je met een groep bent, houd er dan rekening mee dat deze les beperkt is tot maximaal acht deelnemers, zodat je je op je gemak voelt en zoveel vragen kunt stellen als je wilt.

Details van interesse

 • Prijs: vanaf €67 per persoon.
 • Duur: ongeveer drie uur.
 • Vervoermiddel: exclusief retourtransfer.
 • Voordelen van deze optie: je leert vijf tot zes gerechten maken. Deze ervaring is inclusief een schort en keukengerei.
 • Nadelen van deze optie: dit is geen les die geschikt is voor een korte route van een dag.

Boek een kookles in Kyoto

2. Bereid authentiek Japans eten om mee te nemen

Kookles| ©Agnes
Kookles| ©Agnes

Veel van de Japanse eettradities zijn in de loop der jaren veranderd, maar Kyoto is een van de steden waar de gewoonten hetzelfde zijn gebleven. Door je in te schrijven voor een bento box kookles, kun je leren hoe je de perfecte meeneemmaaltijd bereidt.

Het menu bestaat meestal uit loempia's, rijst, kip, groenten en misosoep, allemaal netjes gerangschikt.

Wat ik doe tijdens zo'n maaltijd

Bentodozen zijn in de rest van de wereld ongebruikelijke verpakkingen, maar ze zijn van groot belang voor de Japanse cultus. Het zijn zwartgeverfde houten bakjes die je in veel restaurants en eethuisjes in Kyoto ziet.

Elke doos heeft compartimenten om te voorkomen dat het eten vast komt te zitten en een bijzonder design. Bij een bentodoos gaat het niet alleen om het uiterlijk, maar ook om de inhoud, meestal noedels of rijst met eiwitten en groenten.

Meestal leer je hoe je Gomaae sesamsalade, misosoep, sushi, tempura en teriyaki-kip bereidt, maar het menu kan variëren afhankelijk van seizoensgebonden ingrediënten.

Wat zijn de voordelen van deelname aan deze kookles?

Veel gebieden in Kyoto verkopen afhaalmaaltijden in bentodozen, maar de ervaring is niet hetzelfde. Bij de meeste eetgelegenheden krijg je alleen de doos, zonder uitleg over de bereiding en distributie.

In een begeleide les kun je je eigen doos samenstellen, de voedingswaarde ervan bekijken en meer leren over de geschiedenis van deze bijzondere Japanse kom. Het is onvergelijkbaar, want aan het eind krijg je te eten wat je hebt bereid.

Interessante details

 • Prijs: vanaf 67 €.
 • Duur: ongeveer drie uur.
 • Vervoermiddel: je moet op eigen gelegenheid reizen, de beste opties zijn bus, metro, taxi of auto.
 • Voordelen van deze optie: na het bekijken van een demonstratie is het jouw beurt om te koken.
 • Nadelen van deze optie: fooien zijn niet inbegrepen, ze worden meestal niet gevraagd in Japan en worden zelfs beschouwd als een overtreding. Bij dit soort attracties kan het echter zijn dat ze fooi suggereren, dus ik raad aan om het je gids te vragen en losse yen op zak te hebben.

3. Ontdek het Japanse theeproces

Genieten van thee| ©Leif Jakobsen
Genieten van thee| ©Leif Jakobsen

Japanse thee werd vele jaren geleden vanuit China meegebracht, de bereiding ervan onderging aanpassingen, totdat het werd aangepast aan de Japanse cultuur. In Kyoto vind je theehuisceremonies die je laten kennismaken met dit interessante ritueel.

Het is een ervaring die actieve deelname vereist, want het proces is complex, dus het is belangrijk om vragen te stellen. De gids spreekt Engels, dus je moet de taal vloeiend spreken of een vertaler bij de hand hebben om te kunnen communiceren.

De beste Japanse thee is meestal

 • Sencha: het is de meest gebruikte thee voor dagelijkse consumptie, in feite gebruiken de Japanners het om zichzelf te hydrateren of om maaltijden te begeleiden. Als je Kyoto in de winter bezoekt, raad ik je aan deze thee warm te drinken. In de zomer kun je echter beter de koude versie bestellen.
 • Sincha: dit is een seizoensthee die overeenkomt met de lente. Deze drank is ideaal omdat hij weinig theïne bevat en zachter van smaak is.
 • Bancha: een sterke smaak die ideaal is voor de herfstactiviteiten in Kyoto, omdat hij past bij de sfeer van het seizoen.
 • Matcha: de thee die je zult proeven tijdens de theeceremonie les, het is een van de meest traditionele in Japan.

Wat ik ga doen tijdens deze kookles

Bij aankomst krijg je instructies en een warm welkom, je kunt op de grond of op stoelen zitten, afhankelijk van je fysieke conditie.

Tijdens de les kun je foto's maken zonder flits, maar ik raad je aan je te concentreren zodat je geen stap mist. Door de theeceremonie krijg je een diepgaand inzicht in de geschiedenis van het oude Kyoto. Daarnaast omvat het programma van deze cursus het volgende:

 • Het leren van de stappen van de theeceremonie van een professionele instructeur.
 • Herkennen van de beste manier om de gebruiksvoorwerpen te gebruiken.
 • Het op de juiste manierversieren van de gerechten.
 • Het proeven van typische zoetigheden, terwijl je proeft van de thee die je hebt bereid.

Een merkwaardig feit is dat matcha uit China komt, maar tegenwoordig wordt het in dat land nauwelijks meer gedronken en vind je het vaker in de straten van Japan. Je moet deze ervaring dus waarderen, want het is heel anders dan matcha drinken in een ander land.

Wat zijn de voordelen van deze kookles?

In Kyoto zijn er veel cafés die 's ochtends vroeg matcha-thee aanbieden, maar het is moeilijk om de exacte tijd van de theeceremonie te weten. Bovendien laten sommige gelegenheden geen toeristen toe.

Hoewel er theehuizen zijn waar je naartoe kunt gaan voor deze ervaring, zijn ze vaak overvol. Door deel te nemen aan een Japanse theeceremoniecursus kun je het ritueel van dichtbij meemaken en uitdiepen, omdat de groep klein is en de ervaring volledig gepersonaliseerd.

Je kunt kimono's huren en als Japanner aan de cursus deelnemen. Als je toch liever zelf op pad gaat, worden er vaak theeceremonies gehouden in de beste tempels van Kyoto.

Interessante details

 • Prijs: vanaf 25 €.
 • Duur: ongeveer drie kwartier.
 • Vervoermiddel: je moet op eigen gelegenheid reizen, de beste opties zijn bus, metro, taxi of auto.
 • Voordelen van deze optie: het is een ervaring die je dichter bij de Japanse cultuur brengt, waar je onvergetelijke herinneringen zult creëren.
 • Nadelen van deze optie: het is niet geschikt voor rolstoelgebruikers.

4. Proeverij van 7 Japanse gerechten op de Nishiki-markt

Eten van de kookles| ©Wayne Foley
Eten van de kookles| ©Wayne Foley

De Nishiki-markt is niet alleen een van de beste eettours in Kyoto, het wordt ook beschouwd als een ideale leermiddag om de geheimen van het Japanse eten te ontdekken. Drie uur lang kun je genieten van een rondleiding over de markt met stops bij een aantal van de beste kraampjes in de omgeving.

Het is een uitgebreide wandeltocht, dus ik raad je aan om comfortabele sportschoenen te dragen en natuurlijk voldoende eten. Er is zoveel eten op deze markt dat het moeilijk is om te kiezen. Maak je geen zorgen! De gids zal meestal een gastronomische route samenstellen die past bij het seizoen en je dieetwensen (met voorafgaande kennisgeving).

Wat ik zal doen tijdens deze kookles

Je maakt stops bij ongeveer twaalf marktkraampjes, waarvan sommige vaak kleine hapjes weggeven. Op het menu staan onder andere zeevruchten, fruitconserven, sushi en andere lokale gerechten.

Terwijl ze de 7 gangen van je lunch bereiden, leer je de fijne kneepjes van het eten en kun je in detail observeren hoe het wordt gemaakt. Blijf kijken als de gids je vertelt over het oogsten van de meest gebruikte ingrediënten en hoe authentiek Japans eten de moderne veranderingen heeft overleefd.

In het huizenblok vind je familiezaken die al jaren bestaan, de Japanners zijn vaak spraakzaam en als er niet veel klanten zijn, kunnen ze je unieke verhalen vertellen. Ik raad aan om de stad in december te bezoeken, vooral tijdens de eerste paar dagen, omdat het aantal toeristen dan vrij laag is in vergelijking met andere maanden.

Wat zijn de voordelen van deze kookles?

De Nishiki-markt is erg groot en sommige toeristen kunnen uren door de gangpaden dwalen zonder iets te vinden. Bovendien is het moeilijk om kraampjes met live demonstraties te kiezen als je voor het eerst in de stad bent. Een rondleiding over het terrein is een van de beste dingen om te doen in Kyoto, omdat het een persoonlijke ervaring biedt, weg van de drukte.

Het is een geweldige gezinsvriendelijke optie voor activiteiten met kinderen, die zich niet zullen vervelen, omdat het een van de levendigste omgevingen van Kyoto is.

Interessante details

 • Prijs: vanaf 180 €.
 • Duur: ongeveer drie uur.
 • Vervoermiddel: je moet er op eigen gelegenheid komen, de beste opties zijn bus, metro, taxi of auto.
 • Voordelen van deze optie: je hebt genoeg tijd om boodschappen te doen, terwijl je de beste selectie marktkraampjes te zien krijgt.
 • Nadelen van deze optie: het is niet geschikt voor mensen met gezondheidsproblemen die geen lange reizen kunnen maken. Bovendien kun je hier, in tegenstelling tot andere kooklessen, alleen toeschouwer zijn, zonder de mogelijkheid om te koken.

Boek een culinaire tour door Kyoto

Een vergelijking van de verschillende kooklessen in Kyoto

 • Vanaf 67 €
 • Duur ongeveer drie uur
 • Exclusief transfers
 • Bereiding van izakaya gerechten
 • Ingrediënten voor het koken inbegrepen
 • Vanaf €25
 • Duur ongeveer vijfenveertig minuten
 • Exclusief transfers
 • Bereiding van Japanse thee en enkele typische zoetigheden
 • Ingrediënten voor het koken inbegrepen
 • Vanaf €67
 • Duur ongeveer drie uur
 • Exclusief vervoer
 • Bereiding van Japans eten in bentobox om mee te nemen
 • Ingrediënten voor het koken inbegrepen
 • Vanaf €180
 • Duur ongeveer drie uur
 • Exclusief transfers
 • Voedsel demonstratie
 • Niet koken, alleen proeven en observeren.

Tips voor deelname aan een kookles in Kyoto

Japanse tradities| ©adrianamackay
Japanse tradities| ©adrianamackay
 • Laat het ons weten als u allergieën, intoleranties of specifieke dieetwensen hebt, zodat u optimaal van de les kunt genieten.
 • Als u activiteiten met kinderen wilt doen, controleer dan van tevoren of de les geschikt is voor kinderen.
 • Respecteer de tradities van Japan! Japanners zijn erg vriendelijk en delen hun cultuur graag met bezoekers, maar ze kunnen beledigd zijn als je iets doet dat tegen hun gewoonten ingaat. Ik raad aan om voor het eten te vragen hoe je eetstokjes moet gebruiken, want dit is een van de meest gemaakte fouten.
 • Vraag om hulp als je aanvullende vragen hebt, de gids en chef-kok zijn er om je te begeleiden en de ervaring plezierig te maken.

Boek een rondleiding door Kyoto