Beste dingen om te doen in Kyoto

De stad Kyoto is een magisch paradijs dat verschillende voorstellen biedt die verband houden met het feodale verleden van het land. Ik vertel je alles over wat je kunt doen tijdens je verblijf.

Ana Caballero

Ana Caballero

10 minuten lezen

Beste dingen om te doen in Kyoto

Kyoto | ©Daisy Chen

Kyoto is de oude hoofdstad van Japan en herbergt interessante verhalen, bijvoorbeeld verborgen hoekjes met optredens van Japanse artiesten zoals geisha, maiko en geiko. Het feodale verleden van Japan doemt ook op in deze stad, dus je kunt Kembu shows en andere samoerai voorstellingen meemaken. Voor een complete rondleiding moet je Kyoto in twee dagen bezoeken.

Tijdens je verblijf kun je je inschrijven voor de beste kooklessen, of een riksja-tour nemen. Het is ook de perfecte gelegenheid om de plaatselijke tempels te bekijken. Er zijn veel culturele ervaringen beschikbaar, zoals het huren van kimono's of yukata's, afhankelijk van het seizoen.

1. Neem een riksja-tour door de stad

Met de riksja| ©Rodey127
Met de riksja| ©Rodey127

De riksja is een oud voertuig dat al sinds 1868 in Japan wordt gebruikt en is een van de snelste manieren om je te verplaatsen als je in Kyoto bent en het verkeer wilt vermijden, omdat ze klein zijn en vaak strategische binnenwegen nemen. De ervaring wordt geleid door een shafu, een ervaren persoon die verantwoordelijk is voor het trekken van de structuur rond de stad, en is een van de beste tours te doen in Kyoto.

Bovendien, voor dit type tour raad ik je aan fooi te vermijden, omdat de Japanners het beschouwen als een beledigende en ongebruikelijke praktijk, uitsluitend gereserveerd voor speciale evenementen, zoals een bruiloft of begrafenis. Dit plan is ideaal om door de stad te toeren, je krijgt veel plekken te zien en de kosten zijn inclusief toegang tot de beste attracties, dus ik zal je meer vertellen over de mogelijke stops!

Aquaduct van rode bakstenen van de Nanzenji Tempel

Stelletjes bezoeken vaak het aquaduct naast de Nanzenji Tempel om foto's te maken en te genieten van de natuurgeluiden op de achtergrond. Dit Japanse relikwie werd gebouwd tussen 1881 en 1890 en maakte deel uit van het kanaalsysteem van Kyoto, vandaar de opvallende roestkleur van het bouwwerk.

Ik raad aan om te profiteren van de beste activiteiten van Kyoto in februari, wanneer Valentijnsdag wordt gevierd en er culturele evenementen in het gebied zijn.

Arashiyama district

Stop aan de rand van Kyoto in het Arashiyama district, waar je wordt getroffen door de natuurlijke schoonheid van het gebied. In het Iwatayama Monkey Park kun je in contact komen met Japanse makaakapen die graag met bezoekers delen.

Een andere grote attractie is het Bamboo Forest, een interactieve ervaring die het gezang van ruisende boomstammen laat horen en tot de top 100 soundscapes van het land behoort.

Er zijn genoeg dingen te doen in oktober in Kyoto, je kunt bijvoorbeeld profiteren van de griezelige Halloween evenementen in dit district.

Toriimoto Saga Bewaarde Straat

In de Toriimoto Saga Preserved Street waan je je in een magisch dorp. Het is een ideale plek om oude boerderijen en oude bouwwerken van houten vakwerk te bekijken. In deze wijk kun je een kamado houtgestookte keuken zien in het Hirano-ya theehuis, waar al meer dan 400 jaar unieke gerechten worden bereid.

Vanuit deze wijk kun je de berg Atago beklimmen voor het beste uitzicht over Kyoto. Onderaan deze berg staat Ichi no Torii, een geelgekleurd huis dat het centrum is van de beste activiteiten van Kyoto in november, wanneer hier de novembermarkt, het Tori no Ichi Festival en de Rooster Fair worden gehouden.

Geisha wijk Gion Kōbu

Deze tour neemt je ook mee door een van de beroemdste geishawijken van Kyoto, genaamd Gion Kōbu, waar je kunt stoppen bij theehuizen en winkels met traditionele zoetigheden, handwerk, textiel en nog veel meer. Geisha's zijn traditionele Japanse artiesten die al meer dan 400 jaar dans en muziek uitvoeren en de Japanse cultuur in stand houden waarin oude en moderne tradities samengaan.

De wijk Gion Kōbu biedt een ruimte die behoort tot de hanamachi-groep van gebieden, waar geisha's en andere Japanse artiesten, zoals maiko en geiko, kunnen werken.

In de omgeving vind je souvenirwinkels en restaurants met liveshows. Het ligt naast Yasaka Shrine, is gratis toegankelijk en heeft beelden van de belangrijkste godheden van de stad.

Reistip

De geisha dragen een wit met rode zijden kimono met een korte strik. Aan de andere kant dragen geiko's een zwarte kimono met blauw en maiko's een witte kimono met roze, hun dassen zijn langer.

2. Meld je aan voor de beste rondleidingen in Kyoto

Kinkakuji Tempel| ©. Ray in Manila
Kinkakuji Tempel| ©. Ray in Manila

Kyoto is een magische plek met een verscheidenheid aan leuke dingen om je tijdens je bezoek in onder te dompelen. Van een privétour tot een proeverij, de stad heeft ideale opties die passen bij je budget en voorkeuren, hier zijn de beste tours in Kyoto.

Privétour langs de tempels en villa's van Kyoto

Ervaar de oude tradities van Japan en bezoek de verborgen hoekjes van de stad. Deze tour kost ongeveer € 110, maar er zijn altijd speciale kortingen. Het voordeel is dat het volledig gepersonaliseerd is, dus je kunt twee of drie plaatsen kiezen om te bezoeken of de professionele gids om advies vragen.

Ik raad een bezoek aan de keizerlijke Villa Katsura aan, die toebehoort aan de koninklijke familie en tuinen heeft die zijn ingericht met Japanse architectuur en landschapsarchitectuur. Je kunt er wandelen over de paden, ontspannen bij de vijver en foto's maken (hoewel dat in sommige gebieden verboden is).

Privétour door Fushimi Inari, Gion, Kiyomizudera en meer

Een eendaagse tour langs een aantal van de meest iconische plaatsen van Kyoto, met toegang tot tempels en heiligdommen. Daarnaast kunt u genieten van een Engelstalige rondleiding in Fushimi Inari Shrine, waar de betekenis van de structuren en architectuur wordt uitgelegd.

De tour gaat verder in de wijk Gion waar je een wandeling maakt door de geishawijk, gevolgd door Hanami Koji Street waar je de parelsnoeren vindt die de theehuizen met elkaar verbinden. Als je deze ervaring met je partner wilt delen, ga dan naar de Yasui Konpiragu Shrine, waarvan de unieke structuur vakbonden zegent en giftige energieën elimineert.

Als je met je kinderen gaat en op zoek bent naar dingen om te doen met kinderen in Kyoto, houd er dan rekening mee dat het eerste kind onder de twaalf jaar gratis naar binnen mag en dat de rest speciale kortingen krijgt.

Boek de leukste dingen om te doen met kinderen in Kyoto

3. Neem deel aan de theeceremonie

Genieten van thee| ©Leif Jakobsen
Genieten van thee| ©Leif Jakobsen

De smaak van thee in Kyoto is uniek, dus ik nodig je uit om een theeceremonie mee te maken in Camellia Flower Teahouse. De gemiddelde prijs is 27 € en de uitleg wordt in het Engels gegeven. De activiteit vindt plaats op de grond, maar er zijn stoelen en tafels voor mensen met motorische problemen.

Je kunt kinderen meenemen en zelfs een kimono huren- zo voel je je een echte Japanner.

4. Bezoek het Nationaal Museum voor Moderne Kunst

Kyoto Nationaal Museum voor Moderne Kunst| ©Alain Ferraro
Kyoto Nationaal Museum voor Moderne Kunst| ©Alain Ferraro

De stad heeft veel interessante anekdotes. Als je de beste musea van Kyoto wilt zien, begin dan met een stop bij het Nationaal Museum voor Moderne Kunst. Het herbergt indrukwekkende collecties oude schilderijen, keramiek, textiel, oude sieraden en zelfs bamboehandwerk.

Het kost gemiddeld €3 en is ideaal voor het hele gezin.

5. Laat je verrassen door de beste tempels van de stad.

Kiyomizudera Tempel| ©. Ray in Manila
Kiyomizudera Tempel| ©. Ray in Manila

Kyoto is een van de Japanse steden met de meeste tempels, er zijn zelfs honderden spirituele centra. De structuur is ideaal om foto's te maken en te genieten van een paar minuten rust. Ik nodig je uit om te ontdekken wat de beste tempels in Kyoto zijn.

Nanzenji Tempel

Als je een fan bent van tempels en de Japanse cultuur, raad ik je een bezoek aan de Nanzenji Tempel aan, een imposant bouwwerk uit 1291 dat nu behoort tot de Rinzai sekte van het zenboeddhisme. Het heeft belangrijke schilderijen uit de 16e eeuw en biedt een ongeëvenaard uitzicht op de hellingen van de Higashiyama berg.

Je kunt door de traditionele poorten lopen, waaronder de Chokushi-mon Poort, een authentiek relikwie dat in 1642 werd verplaatst van het keizerlijk paleis van Kyoto en vroeger de koninklijke ingang van de keizer was. Aan de andere kant is de San-Mon Poort of de grootste drakenpoort een van de grootste in de stad.

Ik raad een bezoek aan deze tempel aan als je tot rust wilt komen, de zalen bieden ruimte om Japanse matcha thee te drinken, een boek te lezen, de oude architectuur te waarderen of foto's te maken bij het aquaduct.

Kiyomizu-dera Tempel

De Kiyomizu-dera Tempel, of de Tempel van het Zuivere Water, is een van de populairste tempels, met een terras dat boven de berghelling uitsteekt en een adembenemend uitzicht biedt. Ik raad een bezoek bij zonsondergang aan om de beste foto's te maken.

Op het terrein bevindt zich de Jishu-jinja Shrine die een bijzondere legende heeft, die mensen die een partner willen vinden aanmoedigt om een speciaal ritueel uit te voeren. Toegang tot de tempel kost ongeveer €3 en is inclusief toegang tot de schrijn.

Boek een rondleiding langs de beste tempels in Kyoto

6. Ga iets drinken in de traditionele wijk Gion

Kyoto leren kennen| ©stubz co
Kyoto leren kennen| ©stubz co

Tijdens nachtwandelingen kun je de andere kant van Gion verkennen, een van de populairste wijken van Kyoto. Je kunt de kagai- of hanamachi-cultuur van dichtbij bekijken en van experts leren over de geschiedenis ervan. Het gaat om de levensstijl van geisha's, maiko's en geiko's, dus alles wat te maken heeft met hun kapsels, kimono's, regels en meer. Deze ervaring kost ongeveer €12.

Je kunt sake proberen, een van de traditionele dranken van Japan, met een sterke gefermenteerde smaak, en sochu, dat naar zoete aardappel smaakt. Als je Kyoto in december bezoekt, kun je profiteren van de kerstactiviteiten in de wijk.

7. Proef lokale snacks op de Nishiki-markt in Kyoto

Nishiki markt| ©Olivier Bruchez
Nishiki markt| ©Olivier Bruchez

Stap een authentieke Japanse markt binnen en geniet drie uur lang van hapjes proeven op de Nishiki-markt. Hier vind je lokale en seizoensgebonden producten en typisch Kyoto fruit.

Tijdens deze tour kun je minstens 10 marktkraampjes bezoeken, Japanse thee proeven en de tijd nemen om te kopen wat je maar wilt.

Boek de beste rondleidingen door Kyoto

8. Ontdek het samoerai verleden van Japan

Samurai-instructeur| ©Mark O'Shea
Samurai-instructeur| ©Mark O'Shea

Heb je je ooit afgevraagd hoe Japan er jaren geleden uitzag? In Kyoto vind je interessante verhalen, bijvoorbeeld in Toei Kyoto Studio Park, waar je kunt lezen over het samoerai verleden van het land. Daarnaast kun je genieten van gezinsactiviteiten waarbij je je in een Aziatische film waant.

Ik raad je aan een rondleiding door de spookhuizen te nemen of oude artiesten te ontdekken in de Film Hall of Fame. Er is ook een ruimte voor optische illusies en ninja-avonturen.

Word een samoerai voor een dag

Onder begeleiding van een Japanse meester waan je je in het feodale tijdperk van Japan, terwijl je de protocollen van de Kembu en andere samoerai-optredens leert. Je zult het zwaard en de waaier gebruiken, door middel van een typische choreografie van het land. Durf jij deze ervaring aan?

Als je een gedetailleerde rondleiding door de stad wilt, raad ik je aan te ontdekken wat je in 3 dagen in Kyoto kunt zien en doen.

Woon een kembu show bij

De Kembu is een show van zwaarden en waaiers, typisch voor veel Japanse steden die behoort tot de samoeraicultuur. Ik raad deze ervaring aan als je wilt genieten van een volledig bezoek aan Kyoto. De samoerai regeerden vele jaren over het land, dus je vindt er nog steeds authentieke tradities en aanverwante activiteiten.

De samoerai shows bieden een moderne ervaring met traditionele accenten, waaronder lezingen, demonstraties en uitvoeringen van Japanse gedichten. Om binnen te komen moet je je schoenen uitdoen.

Boek samoerai activiteiten in de omgeving van Kyoto

9. Mis de kooklessen niet

Izakaya gerechten| ©masaru takahashi
Izakaya gerechten| ©masaru takahashi

Als je nieuwsgierig bent naar de Japanse keuken en wilt leren hoe je authentieke gerechten bereidt, raad ik je aan je in te schrijven voor de beste kooklessen in Kyoto.

Deze ervaring omvat meestal een Engelssprekende instructeur, die je vertelt over de culinaire geschiedenis van het land en je leert hoe je loempia's, misosoep, sushirolletjes, tempura, rijst en nog veel meer bereidt.

Boek een kookles in Kyoto

10. Ontdek de verborgen geheimen van de stad tijdens een e-bike tour

Fietsen in Kyoto| ©Ram3ee M.
Fietsen in Kyoto| ©Ram3ee M.

De beste bezienswaardigheden van Kyoto zijn weinig bekend en je kunt ze bezoeken tijdens een leuke e-biketour met een gids die je meeneemt naar plekken buiten de gebaande paden en naar beroemde attracties. Het kost ongeveer €92 en is inclusief helm en fietsverhuur.

Je kunt een bezoek brengen aan de boeddhistische tempel Daitokuji, met tuinen van unieke natuurlijke schoonheid, of de mysterieuze rollen en theehuizen verkennen bij de Koto-in Tempel. Er zijn veel activiteiten te doen in Kyoto in de herfst, want de temperaturen zijn aangenaam en de kleuren van de bomen zijn ongeëvenaard.

11. Bereid je voor op een traditionele shibori sjaal maak les

Sjaal maken| ©Littlelixie
Sjaal maken| ©Littlelixie

Als je naar huis wilt met souvenirs van je reis naar Kyoto, kun je zelfgemaakte shibori sjaals meenemen. De cursus wordt gehouden in het Kyoto Shibori Museum dat exclusieve tentoonstellingen heeft van deze iconische sjaal.

Shibori is een zeer oude weefmethode in Japan, dus je kunt er allerlei handwerk vinden dat op deze praktijk is gebaseerd.

12. Huur een kimono of yukata en maak in de zomer een wandeling door de stad

Mensen in kimono| ©Vincent
Mensen in kimono| ©Vincent

Ga op avontuur door de wijk Gion in traditionele Japanse klederdracht, beter bekend als kimono en yukata. Bovendien kun je een commissie voor haar en make-up toevoegen.

Het begint allemaal bij een kimono verhuurstudio, waar je wordt klaargemaakt als een authentieke Japanner. Het verschil tussen de outfits is dat de kimono gemaakt is van zware lagen zijde en ideaal is voor een winterbezoek, terwijl de yukata gemaakt is van katoen en ideaal is voor de zomer.

13. Maak gebruik van de gastronomische rondleidingen en maak kennis met de Japanse keuken

In Arashiyama| ©anotherHoLiC
In Arashiyama| ©anotherHoLiC

Naast kooklessen kun je profiteren van de beste eettours van Kyoto:

  • Bezoek twee lokale restaurants tijdens een avondtour voor ongeveer zes personen. Inclusief proeverijen en alcoholische dranken.
  • Maak een foodtour door Arashiyama en Sagano terwijl je door het Bamboo Forest en andere iconische plekken in deze gebiedenwandelt. Probeer Japanse matcha thee, gebakken vis cake, sojamelk donut en andere lokale zoetigheden.

Boek de beste rondleidingen in Kyoto