Beste tempels in Kyoto

De tempels van Kyoto bezoeken is het oudste deel van de Japanse cultuur binnengaan, waar architectuur en natuur samensmelten met het heilige.

Lorena Morales

Lorena Morales

11 minuten lezen

Beste tempels in Kyoto

Tempel en Kyoto | ©Su San Lee

Een van de beste dingen om te zien en te doen in Kyoto is het bezoeken van de prachtige tempels, waar je meer kunt leren over de meest traditionele Japanse cultuur, de rijke symboliek in elk van de gebouwen, de prachtige tuinen en vijvers en de oude religieuze rituelen kunt overdenken.

Japanse tempels zijn heilige plaatsen die zich lenen voor contemplatie, ideaal voor een rustige wandeling in de natuur en om enkele van de meest indrukwekkende vertegenwoordigers van de oude Japanse architectuur te zien. Hier is een lijst van de beste tempels in Kyoto.

1. Kiyomizudera Tempel

Kiyomizudera Tempel| ©. Ray in Manila
Kiyomizudera Tempel| ©. Ray in Manila

De Kiyomizudera Tempel of Tempel van het Zuivere Water is een van de belangrijkste tempels in Japan en Kyoto. Hij ligt op een van de heuvels in het Higashiyama district, in een prachtige natuurlijke omgeving. De naam, die "van zuiver water" betekent, verwijst naar het water van de Otawa watervallen, die in een vijver op de top van de tempel vallen.

Hoewel je de tempel niet kunt betreden, kun je wel langs het beroemde balkon met roodachtige houten zuilen lopen en genieten van een van de mooiste panoramische uitzichten van de stad. Je kunt ook het standbeeld van de 11-armige, duizend-gezichten tellende godin Kannon zien. Niet te missen wanneer in april de kersenbloesems verschijnen.

Tijdens je bezoek kun je uit een van de drie stralen van de vijver drinken, zoals de traditie dat wil, om liefde, gezondheid of overvloed te ontvangen. Maar vergeet niet dat je maar uit één ervan kunt drinken, anders wordt het effect tenietgedaan. Rond de tempel liggen nog zo'n 34 tempels, pagodes en zalen die je ook kunt bezoeken.

Ga voor meer informatie naar

 • Locatie: 1 Chome-294 Kiyomizu, Higashiyama Ward, Kyoto.
 • Openingstijden: maandag t/m vrijdag van 6.00 tot 18.00 uur in januari, februari, maart en december; juli t/m augustus tot 18.30 uur en september t/m november tot 21.00 uur.
 • Toegangsprijs: ongeveer €3 per persoon. Toegang tot de andere tempels of gebouwen op het terrein kan extra kosten.
 • Hoe kom je er: vanaf Kyoto Station kun je een bus nemen naar de haltes Gojozaka of Kiyomizu-muchi, of een trein naar Kiyomizu-muchi Station.

Boek een privétour door Kyoto

2. Kinkakuji Tempel of Gouden Paviljoen Tempel

Kinkakuji Tempel| ©. Ray in Manila
Kinkakuji Tempel| ©. Ray in Manila

Kinkakuji Tempel betekent Tempel van het Gouden Paviljoen. Hij ligt in een gebied met altijd groene bossen, meren en niet te missen bronnen. De tempel is een toren met 3 verdiepingen en de 2 bovenste verdiepingen zijn bedekt met zeer dunne vellen goud (bladgoud), waaraan de tempel zijn naam ontleent.

De gouden weerspiegeling in de Kyokochi-vijver is een van de mooiste ansichtkaarten van Kyoto. Kinkakuji staat bekend om zijn prachtige Zen-tuinen, ideaal voor een wandeling. Bij de uitgang is ook een theehuis, waar je kunt deelnemen aan de ceremonie. Er zijn ook andere tempels en heiligdommen in de buurt.

Hoewel het niet mogelijk is om de tempel binnen te gaan, kun je als je de ramen opent de beelden van Boeddha en Yoshimitsu binnen zien, vooral in de lente en de zomer. Het is ook charmant in de herfst en winter, wanneer de bladeren van kleur veranderen of het bos bedekt is met sneeuw.

Ga voor meer informatie naar

 • Locatie: 1 Kinkakujicho, Kita Ward, Kyoto, Japan.
 • Openingstijden: dagelijks van 6:00 tot 17:00 uur.
 • Toegangsprijs: ongeveer €4 per persoon.
 • Hoe kom je er: vanaf Kyoto Station kun je een bus nemen naar de halte Kinkakuji-cho.

Boek een theeceremonie in Kyoto

3. Yasaka schrijn

Yasaka schrijn| ©hslo
Yasaka schrijn| ©hslo

Yasaka Shrine is een Shinto tempel waarvan de bouw begon in 656. Hier wordt Susano'o no Mikoto, de god van de stormen en de zee, aanbeden samen met zijn vrouw Kushiinada-hime en Yahashira no Mikogami, zijn acht kinderen. Het is een van de tempels die je niet mag missen tijdens een rondreis door Kyoto.

De tempel ligt in de wijk Gion, in het hart van de stad, in een levendige wijk die bekend staat als de geishawijk. De twee verdiepingen tellende toegangspoort tot het complex is erg opvallend en is een embleem geworden van de wijk Gion en een favoriete plek om je te laten fotograferen. Zoals bij de meeste tempels kun je het hoofdschrijn niet betreden, dat is alleen toegankelijk voor gelovigen.

Er zijn andere tempels in de omgeving, of subtempels, zoals Utsukushii Gozen-sha, een schrijn waar de gelovigen een paar druppels water uit een fontein halen, die de eigenschap heeft hen te verfraaien. Bovendien staat de straat die naar de tempel leidt bekend als een van de meest traditionele in Japan, met winkeltjes die kimono's, waaiers en typische zoetigheden verkopen, dus het is een must tijdens je bezoek van minstens 3 dagen in Kyoto.

Meer informatie over Kyoto

 • Locatie: 625 Gionmachi Kitagawa, Higashiyama Ward, Kyoto.
 • Openingstijden: De hele dag geopend.
 • Toegangsprijs: Gratis, hoewel het boeken van een rondleiding door Higashiyama in Kyoto begint bij €119.
 • Hoe kom je er: vanaf Kyoto Station kun je een bus nemen naar Keihan Gion Shijo Station, dat op 5 minuten lopen van de tempel ligt.

Boek een rondleiding door Higashiyama in Kyoto

4. Kodaiji Tempel

Kodaiji Tempel| ©Fabio Achilli
Kodaiji Tempel| ©Fabio Achilli

De Kodaiji-tempel is een zenboeddhistische tempel op een van de heuvels in het Gion-district. De tempel werd gesticht in 1605 en gebouwd op verzoek van Kita no Mandokoro ter nagedachtenis aan haar overleden echtgenoot die deelnam aan de eenwordingsoorlogen van Japan. Portretten van beiden hangen in de tempel, evenals andere stukken van culturele betekenis.

Het terrein staat bekend om zijn prachtige Zen-zandtuin met honderden kersenbomen, bamboebos en vijvers omringd door esdoorns. Het is een prachtige plek om rond te wandelen, zowel overdag als 's nachts, wanneer de verlichting het tot een magische halte maakt. Een rondleiding boeken in Higashiyama in Kyoto wanneer de kersenbloesems in bloei staan, is een van de beste manieren om het te zien.

Tijdens je bezoek kun je ook de Entokuin Tempel, het Palm Art Museum en een van de theehuizen bezoeken, waar je kunt deelnemen aan een theeceremonie. Een van deze huizen is ontworpen door de beroemde theemeester Sen no Rikyu.

Ga voor meer informatie naar

 • Locatie: 1 Kujocho, Minami Ward, Kyoto.
 • Openingstijden: 8:00 tot 17:00 uur (laatste toegang om 16:30 uur).
 • Toegangsprijs: de toegang tot de grote hal is gratis.
 • Hoe kom je er: de bus stopt op ongeveer 7 minuten lopen van halte Higashiyama Yasui en de trein op ongeveer 15 minuten van station Keihan Gion Shijo.

Boek een rondleiding door Higashiyama in Kyoto

5. Toji Tempel of Oost Tempel

Toji tempel| ©Damien Douxchamps
Toji tempel| ©Damien Douxchamps

De Toji Tempel of Oost Tempel is met bijna 55 meter en 5 verdiepingen de hoogste houten toren van Japan. Hij werd gebouwd in 826 en wordt beschouwd als een embleem van de stad.

Tijdens je bezoek kun je de Kondo Hall, de Kodo Hall, de Fear Hall en de Jikido Hall bezoeken. De benedenverdieping is alleen open tijdens tentoonstellingen en speciale data, die je kunt controleren op de website van de tempel. Vlakbij de tempel liggen de Higashi Honganji en Nishi Honganji tempels, die je te voet kunt bereiken.

Tijdens het kersenbloesem- of Hanami-seizoen kun je de tempel ook 's nachts bezoeken, wanneer hij op een speciale manier verlicht is. En als je de tempel op de 21e van de maand bezoekt, kun je over de Kobo-san vlooienmarkt slenteren, waar je traditionele kleding en allerlei verzamelobjecten kunt zien en traditioneel eten kunt proeven dat vaak deel uitmaakt van de beste eettours van Kyoto.

Kijk voor meer informatie op

 • Locatie: 1 Kujocho, Minami Ward, Kyoto.
 • Openingstijden: 8:00 tot 17:00 uur (laatste toegang om 16:30 uur).
 • Toegangsprijs: gratis voor Kondo, Kodo, Fear en Jikido Halls.
 • Hoe er te komen: vanaf Kyoto Station kunt u de Kintetsu-lijn nemen en uitstappen bij het volgende station, Tōji Station.

Boek een voedseltour door Kyoto

6. Sanjusangendo Tempel of Tempel van de Duizend Standbeelden

Sanjusangendo Tempel| ©Enrique RG
Sanjusangendo Tempel| ©Enrique RG

De Sanjusangendo Tempel staat bekend als de Tempel van de Duizend Standbeelden vanwege het grote aantal standbeelden in de hoofdhal: 1.001 standbeelden van de godin Kannon, 28 van beschermgoden en 2 standbeelden van Raijin, de Shinto god van de wind en Fujin, de Shinto god van donder en bliksem.

De tempel werd in 1164 gesticht door Taira no Kiyomori en is met een lengte van 120 meter het langste houten bouwwerk van Japan. Het sobere uiterlijk contrasteert met de fabelachtige beelden binnenin. Een daarvan is het centrale beeld van Kannon, dat 3,3 meter hoog is. De beelden zijn gemaakt van Hinoki hout en bedekt met dun bladgoud.

Rondom de tempel liggen prachtige tuinen, twee kleine vijvers, een stenen monument gewijd aan de stichter van de Jodo boeddhistische sekte, een temizu waar de zuivering van handen en mond met water wordt uitgevoerd, en het Kuse Inari Shinto centrum.

Ga voor meer informatie naar

 • Locatie: 657 Sanjusangendomawari, Higashiyama Ward, Kyoto.
 • Openingstijden: van april tot half november van 8.30 tot 17.00 uur en van november tot maart van 9.00 tot 16.00 uur (laatste toegang een half uur voor sluitingstijd).
 • Toegangsprijs: ongeveer €4 per persoon. Er is een korting voor groepen van 25 personen.
 • Hoe kom je er: 7 minuten lopen vanaf Shichijo Station of 10 minuten lopen vanaf JR Tennoji Station.

7. Fushimi Inari Taisha Tempel of Duizend Tor Tempel

Fushimi Inari Taisha| ©cattan2011
Fushimi Inari Taisha| ©cattan2011

De Fushimi Inari Taisha Tempel staat bekend als de Tempel van de Duizend Poorten vanwege het aantal oranje torii poorten die naar de top van de berg leiden. Het is een van de belangrijkste Shinto tempels en een van de oudste tempels, die dateert uit de 8e eeuw.

FushimiInari is voornamelijk gewijd aan Inari, de godheid van de gewassen, vooral rijst, die duizenden offers ontvangt van degenen die willen slagen in het bedrijfsleven. Deze offers zijn de torii poorten die te zien zijn op het pad dat naar de tempel leidt, waarvan er ongeveer 10.000 zijn.

De tempel ligt op de Inariyama berg, ook bekend als Inari. Het is een prachtige plek om te wandelen langs de natuurpaden die naar andere kleinere heiligdommen leiden. Je kunt deze tempel alleen bekijken of in gezelschap als je een Higashiyama tour in Kyoto

boekt.

Meer informatie over Higashiyama Shrine

 • Locatie: 68 Fukakusa Yabunouchicho, Fushimi Ward, Kyoto.
 • Openingstijden: 24 uur geopend.
 • Toegangsprijs: gratis.
 • Hoe kom je er: neem een trein van Kyoto Station naar Inara Station, dat op 5 minuten lopen van de tempel ligt.

Boek een rondleiding door Higashiyama in Kyoto

8. Heian Jingu schrijn

Heian Jingu schrijn| ©Toby Oxborrow
Heian Jingu schrijn| ©Toby Oxborrow

De Heian Shrine of Heian Jingu ligt in de wijk Higashiyama, dus het kan ook worden opgenomen bij het boeken van een rondleiding door Higashiyama in Kyoto. Het staat bekend om de reusachtige torii bij de ingang, die ongeveer 24,2 meter hoog is.

De tempel is gewijd aan keizer Kammu, de stichter van de stad, en keizer Kōmei, die de fundamenten van het moderne Japan zou hebben gelegd. Het belangrijkste festival dat in de tempel wordt gehouden is het Jidai Matsuri, dat bekend staat om de grote processie van het keizerlijk paleis van Kyoto naar de tempel. Dit festival wordt gehouden in de maand oktober in Kyoto, op de 22e.

Het hoofdschrijn wordt omringd door 4 tuinen van verschillende stijlen die in de 4 windrichtingen liggen. Deze tuinen, die ongeveer 33.000 vierkante meter in beslag nemen, vertegenwoordigen een verschillende periode van de Japanse geschiedenis. Er zijn bloemen in alle seizoenen van het jaar, zelfs in de winter in Kyoto.

Meer informatie over de tuinen

 • Locatie: 97 Okazaki Nishitennocho, Sakyo Ward, Kyoto.
 • Openingstijden: 6.00 tot 17.00 of 18.00 uur, afhankelijk van de tijd van het jaar. De tuinen zijn open van 8.00 tot 16.30 of 17.30 uur. De laatste toegang is een half uur voor sluitingstijd.
 • Toegangsprijs: gratis, behalve voor de toegang tot de tuinen die ongeveer €4 per persoon kost.
 • Hoe kom je er: 10 minuten vanaf Higashi-yama Station.

Boek een rondleiding door Higashiyama in Kyoto

9. Gingakuki-tempel of Zilveren Paviljoen

Gingakuki Tempel| ©Yu-Jheng Fang
Gingakuki Tempel| ©Yu-Jheng Fang

Het is een subtempel van de Shokokuji Tempel, die Higashiyama Jishoji heet, maar bekend staat als Gingakuki, wat Tempel van het Zilveren Paviljoen betekent. Het is een boeddhistische tempel in de bergen ten oosten van Kyoto, in het Higashiyama district.

Hoewel de shōgun de tempel wilde bedekken met bladzilver (met dezelfde techniek als bij de Kinkakuji Tempel), lukte hem dit niet, maar de oorspronkelijke naam bleef behouden. Het hoofdgebouw, de Kannonden, is een van de weinige gebouwen die branden en aardbevingen heeft overleefd en is daarom niet herbouwd.

De Togudo Hall is ook een structuur die door de tijd heen intact is gebleven. Deze hal staat bekend als een model voor traditionele theesalons, die een van de belangrijkste culturele ervaringen van Kyoto zijn. De witte zandtuin van de tempel is een van de meest gefotografeerde van de stad. Er is ook een mossen tuin waar je een mooie wandeling in de natuur kunt maken.

Meer informatie over de tempel

 • Locatie: 2 Ginkakujicho, Sakyo Ward, Kyoto.
 • Openingstijden: van maart tot november van 8.30 tot 17.00 uur en van december tot februari van 9.00 tot 16.30 uur.
 • Toegangsprijs: ongeveer €4 per persoon.
 • Hoe kom je er: vanaf Kyoto Station ben je er met de bus in ongeveer 40 minuten.

Boek een thee-ervaring in Kyoto

10. De tweelingtempels Nishi-Hongaji en Higashi-Honganji

Higashi-Honganji tempel| ©Chang Ju Wu
Higashi-Honganji tempel| ©Chang Ju Wu

De Nishi Honganji en Higashi Honganji tempels zijn boeddhistische tempels ten noorden van Kyoto Station in het zuidelijke deel van de stad. Het zijn enkele van de belangrijkste tempels van de Jodo Shinshu tak van het boeddhisme, een van de belangrijkste in het land. De bouw van de tempels dateert uit de 16e eeuw.

Deze tempels liggen op loopafstand van elkaar, dus het is gebruikelijk om ze op dezelfde dag te bezoeken. De belangrijkste tempel is Nishi Honganji, de eerste tempel die werd gebouwd, met het standbeeld van de stichter van de Jodo Shinshu-sekte op het hoofdaltaar. De Higashi Honganji tempel werd 11 jaar later gebouwd en was geïnspireerd op de eerste. De Goeido of Stichtershal wordt beschouwd als de grootste houten hal ter wereld.

Deze tempels hebben kolossale poorten van 30 meter, torens, temizu (wasfonteinen), eeuwenoude bomen, tuinen in Japanse stijl en de interessante symboliek die in alle tempels in Japan te vinden is. De 400 jaar oude Gingko boom bij de Nishi Honganji Tempel is een must-see als je Kyoto in de herfst bezoekt.

Nishi Honganji Tempel

 • Locatie: Hanayacho-sagaru, Horikawa-dori, Shimogyo-ku, Kyoto.
 • Openingstijden: november tot februari van 5:30 tot 17:00 uur; in maart, april, september en oktober sluit de tempel een half uur later en van mei tot augustus om 18:00 uur. De tuinen zijn open van 9:00 tot 16:00 uur.
 • Toegangsprijs: gratis, behalve voor de tuinen die ongeveer €4 per persoon kosten.
 • Hoe kom je er: 10 minuten lopen vanaf Kyoto Station.

Higashi Honganji Tempel

 • Locatie: Karasuma Shichijo-agaru, Shimogyo-ku, Kyoto.
 • Openingstijden: van maart tot oktober van 5.50 tot 17.30 uur en van november tot februari van 6.20 tot 16.30 uur.
 • Toegangsprijs: gratis.
 • Hoe er te komen: 5 minuten lopen vanaf metrostation Gojo.