10 dingen om in de winter in Kyoto te doen

Als je tijdens de wintermaanden naar Kyoto gaat, zorg er dan voor dat je geen minuut verspilt en profiteer van alle ervaringen die dit seizoen beschikbaar zijn - hier zijn de must-sees!

Ana Caballero

Ana Caballero

9 minuten lezen

10 dingen om in de winter in Kyoto te doen

Winter in Kyoto | ©Takeshi Kuboki

Kyoto wordt gekenmerkt door een zeer koude, regenachtige en zelfs sneeuwrijke winter. Deze weersveranderingen zijn echter geen belemmering om optimaal te profiteren van het geweldige culturele en recreatieve aanbod dat gewoonlijk tijdens deze maanden beschikbaar is. Van festivals tot warmwaterbronnen en extreme sporten, er is van alles te doen in de stad.

Een van de leukste dingen om te doen in Kyoto tijdens de koude maanden is bijvoorbeeld een andere kijk op de stad Arashiyama, die in de winter wordt verlicht met honderden lantaarns. Je kunt ook de geesten verjagen met sojabonen in de wijk Gion, prachtige foto's maken bij tempels en heiligdommen, profiteren van de nostalgische sfeer van het seizoen en andere activiteiten waarover ik je zo dadelijk meer zal vertellen.

1. Eet wat nabe en geniet van het populairste wintereten in Kyoto

Nabe eten| ©naotin
Nabe eten| ©naotin

Als je in de winter door de straten van Kyoto loopt en groepen mensen ziet die nabe, ook wel bekend als hot pot, delen, is dat een veelvoorkomend gezicht voor de lokale bevolking. Ga naar een lokaal traditioneel restaurant of de Nishiki-markt en probeer dit populaire seizoensgerecht.

Deze maaltijd moet je zelf aan tafel bereiden met de mensen die je vergezellen. Een van hen is verantwoordelijk voor het koken en het toevoegen van de ingrediënten aan de pot: champignons, tofu, kool, vlees, groene uien, afhankelijk van de smaak van de gasten. Daarna serveert iedereen de stoofpot in zijn eigen kom, vergezeld van rijst.

Maar als je naast nabe ook de Japanse culinaire cultuur wilt verkennen, kun je overwegen om een culinaire tour door Kyoto te maken. Je kunt ook deelnemen aan een van de beste kooklessen in Kyoto om te leren hoe je andere zoete en hartige gerechten maakt.

Boek een culinaire rondleiding in Kyoto

2. Neem deel aan een theeceremonie in Kyoto en geniet van de warmte van deze eeuwenoude drank

Genieten van thee| ©Leif Jakobsen
Genieten van thee| ©Leif Jakobsen

Deelnemen aan een theeceremonie tijdens je 2-daagse verblijf in Kyoto of langer is een populaire activiteit in de winter. Je kunt in een ruimte met airconditioning genieten van de warmte van een matcha (groene thee) drankje. Dit alles terwijl je meer leert over deze eeuwenoude kunstvorm.

Je wordt begeleid door een geisha (gastvrouw). Zij leert u de sado, of theemanier, die bestaat uit rust, respect, harmonie en zuiverheid, met als doel de schoonheid van de eenvoudige dingen in het leven te waarderen, zoals gedicteerd door de filosofie van wabi sabi.

Tijdens de Kyoto theeceremonie kunt u een kimono dragen. Je ziet hoe voor je de matcha-thee wordt bereid, waarbij de gastvrouw een reeks rituelen, buigingen en gebaren maakt. Daarna proef je de drank en een kyogashi, een handgemaakt snoepje dat bij ceremonies wordt gebruikt.

Neem deel aan een theeceremonie in Kyoto

3. Maak een foto tour van Kyoto in de winter en krijg een ander perspectief van de stad

Winter in Kyoto| ©D Lumenta
Winter in Kyoto| ©D Lumenta

Een goed idee in de winter is om je camera te pakken en een rondrit door de stad Kyoto te maken. Je krijgt een andere kijk op de straten en historische gebouwen dankzij de nostalgische sfeer van het seizoen.

Je kunt een bezoek brengen aan Kinkaku-ji of Gouden Paviljoen, Ginkaku-ji Tempel en andere lokale heiligdommen en tempels. Je zult zien hoe deze heiligdommen van uiterlijk veranderen, vooral tijdens de maand februari in Kyoto, de periode waarin de meeste sneeuw valt.

Dit is een activiteit die je alleen kunt doen of met een privétour in Kyoto mee kunt gaan. Hoe dan ook, je krijgt een magisch landschap: bevroren vijvers, omringd door besneeuwde tuinen, evenals de daken van hun respectieve tempels, heiligdommen en pagodes. Dit alles onder een bewolkte hemel, die je zacht natuurlijk licht en een reeks schaduwen biedt waarvan je kunt profiteren voor prachtige foto's.

Boek een privétour door Kyoto

4. Neem deel aan het Arashiyama Hanatoro of Lichtfestival in Kyoto

Arashiyama Hanatoro| ©ranggapb
Arashiyama Hanatoro| ©ranggapb

Het jaarlijkse Arashiyama Hanatoro Winterfestival wordt in december in de stad Kyoto gehouden. Gedurende 10 dagen kun je genieten van een dromerige sfeer in deze stad, waar de straten en lanen omzoomd zijn met bloemen en traditionele lantaarns.

Om van dit spektakel te genieten, moet je naar Arashiyama gaan, op ongeveer 30 minuten rijden van het centrum van Kyoto. Daar zie je na zonsondergang de verlichting van meer dan 2.500 lantaarns die langs een route van ongeveer 5 kilometer op de grond zijn geplaatst.

Je ziet een ander perspectief van de Togetsukyo Brug over de Katsura Rivier, verlicht door lichtblauwe lantaarns. Het Arashiyama Bamboo Forest zal je verbazen met zijn nachtelijke taferelen: schaduwen en gloed door de lichten die door de honderden moso bamboestengels op dit pad schijnen.

Je kunt deze ervaring zelfs uitbreiden met een voedseltour door het Kyoto Arashiyama en Sagano Bamboo Forest. Je geniet van de lichtjes terwijl je wat seizoensgebonden zoete en hartige gerechten proeft bij de eetstalletjes in dit natuurgebied.

5. Profiteer van de koude temperaturen van het winterseizoen in Kyoto en ontspan in een onsen

Warm bronbad| ©Han Si
Warm bronbad| ©Han Si

Tijdens je verblijf van minstens 3 dagen in Kyoto kun je een onsen of warmwaterbron bezoeken om te ontspannen. Profiteer van de koude temperaturen in het winterseizoen en geniet van het warme water in deze baden.

Dit is een populaire attractie voor zowel de lokale bevolking als toeristen. Je vindt onsen in het stadscentrum en andere in een paar nabijgelegen wijken die gemakkelijk te bereiken zijn. In elke onsen kun je zowel binnen als buiten baden, zodat je in contact komt met de natuur. Alles hangt af van je voorkeuren.

Enkele onsen die je kunt bezoeken zijn bijvoorbeeld de volgende:

  • Kurama Eleven, met zwavelwater in de open lucht en een adembenemend uitzicht op de bergen. Het ligt op de Kurama berg, ongeveer 26 minuten rijden van het centrum van Kyoto.
  • Funaoka Onsen, ligt op ongeveer 11 minuten rijden van het centrum en 30 minuten met het openbaar vervoer. Deze warmwaterbron dateert uit 1923 en wordt beschouwd als een tastbaar cultureel bezit.
  • Goko-yu Onsen, dit is een openbaar bad in onsen-stijl, dat je kunt bezoeken op ongeveer 15 minuten met het openbaar vervoer vanaf het stadscentrum.

6. Geniet van het Ume Matsuri of pruimenboomfestival in Kyoto en zie de pruimenbomen in bloei staan

Pruimenbloesem| ©Hirotsugu Y
Pruimenbloesem| ©Hirotsugu Y

Een van de dingen die je in de winter in Kyoto kunt zien en doen is het Ume Matsuri of Pruimenbloesemfestival. Elk jaar komen de lokale bevolking en toeristen in januari en februari naar een aantal tempels om van dit natuurlijke spektakel te genieten. Maak deel uit van deze viering en zie de pruimenbomen in bloei.

Je kunt de Kitano Tenmangu Shinto Shrine bezoeken, waar ongeveer 2.000 pruimenbomen staan. Ook bij de boeddhistische Kaju-ji Tempel, waarvan de geschiedenis meer dan 1000 jaar teruggaat en die wordt beschouwd als een van de mooiste tempels in Kyoto, krijg je de kans om de voorouderlijke pruimenboom te zien , getransplanteerd uit het keizerlijk paleis.

Tijdens deze ervaring zie je de levendige kleuren (roze en wit) van de pruimenbloesems, die passen bij de nostalgische sfeer van het winterseizoen. Je zult ook genieten van de zoete geur van de bloesem.

7. Bekijk het gooien van sojabonen naar boze geesten bij Yasaka Shrine in Kyoto

Yasaka schrijn| ©Sakak_Flickr
Yasaka schrijn| ©Sakak_Flickr

Het afweren van boze geesten door mame (sojabonen) naar ze te gooien is een traditionele activiteit in Kyoto. Je kunt dit ritueel, dat dateert uit de Muromachi periode (midden 14e eeuw), tijdens de eerste dagen van februari in de Gion wijk bekijken.

Setsubun (scheiding der seizoenen), zoals deze oude viering bekend staat, wordt gehouden bij Yasaka Shrine. Daar verjagen geisha's en maiko de geesten, vertegenwoordigd door mensen in traditionele krijgerskostuums en duivelsmaskers.

Samen met het gooien van de mame hoor je de zin "oni wa soto! fuku wa uchi!", wat zich laat vertalen als "Weg met de demonen! laat het geluk binnenkomen! Dit alles vindt plaats in een levendige en pittoreske sfeer.

Daarna gaat het ritueel verder met het eten van wat zaden. Dit zal je leven lang maken. Er wordt zelfs gezegd dat hoe meer mame je eet, hoe langer je levensduur zal zijn. De lokale bevolking eet op deze dag meestal maki sushi om geluk aan te trekken.

8. Ga naar een skigebied in Kyoto en geniet van deze wintersport

Hirogawara Resort,| ©mega_midget_racer
Hirogawara Resort,| ©mega_midget_racer

Kyoto wordt omringd door bergen en veel daarvan zijn in december, januari en februari meestal bedekt met sneeuw. Als je een wintersportliefhebber bent en toevallig in dit seizoen in de stad bent, moet je profiteren van het weer om te gaan skiën of snowboarden.

Enkele van de populaire skiresorts in Kyoto zijn als volgt:

  • Hirogawara Resort. Aan de rand van Kyoto ligt deze berg met een maximale hoogte van 635 meter, die geschikt is voor amateur-skiërs.
  • Swiss Ski Village in Ine, in de prefectuur Kyoto. Deze ongeveer 683 meter hoge berg is ideaal voor snowboarders en beginners.
  • Oeyama Ski Resort, een 480 meter hoge berg in Miyazu, in de prefectuur Kyoto.

9. Doe mee aan de Hatsumode-traditie in Kyoto en verwelkom het nieuwe jaar

Hatsumode| ©RudyMareelPhotography
Hatsumode| ©RudyMareelPhotography

Het nieuwe jaar verwelkomen is een van de grootste feesten in Kyoto en Japan. Doe mee aan deze traditie die Hatsumode of eerste tempelbezoek wordt genoemd en ervaar iets anders: rituelen, seizoensgebonden voedsel, kleurrijke voorstellingen en meer.

Je kunt op oudejaarsavond op 31 december naar een van de tempels in de stad gaan om deel te nemen aan de Joya no Kane (belceremonie). Dit zal slecht karma elimineren en het jaar met veel geluk beginnen. In de Chion-in Tempel zie je 17 monniken de legendarische klok luiden, die wordt beschouwd als de grootste in Kyoto.

Tijdens de eerste week van januari kun je ook genieten van de feestelijke sfeer in de verschillende boeddhistische en shinto tempels. Bijvoorbeeld de Heian Jingu Tempel en de Kitano Tenmangu Tempel. Pak daar een omikuji, een strook papier met een tekst erop, en ontdek je toekomst voor het komende jaar.

10. Woon de Musha Jinji bij in Kyoto: het militaire boogschietritueel om ongeluk te verdrijven

Kamigamo schrijn| ©Seongwan Hong
Kamigamo schrijn| ©Seongwan Hong

Kyoto zit vol verbazingwekkende vieringen, waaronder de Musha Jinji. Dit is een militair boogschietritueel dat jaarlijks halverwege januari wordt gehouden om ongeluk te verdrijven. Woon dit spektakel bij dat de erfenis van de laatste periode van het klassieke tijdperk van Japan, het Heian, levend houdt .

Deze activiteit vindt plaats bij Kamigamo Shrine. Je moet er voor 11:00 uur zijn om een goede plek te hebben om van dit culturele spektakel van Kyoto te genieten.

Tijdens de ceremonie ben je getuige van het afvuren van fluitende en zuiverende pijlen. Ze worden allemaal afgeschoten op voorwerpen die geïdentificeerd zijn met het woord oni, wat demon betekent. De meer dan 2000 boogschutters zijn gekleed in kariginu, de kostuums van het Heian hof.

Temperaturen in Kyoto in de winter

Sneeuwdag in Kyoto| ©Kirt Cathey
Sneeuwdag in Kyoto| ©Kirt Cathey

De gemiddelde temperatuur in Kyoto ligt tijdens de wintermaanden, die lopen van half december tot half maart, meestal tussen 7ºC en 5ºC. Zelden zul je de thermometer zien dalen tot ongeveer -3ºC of stijgen tot 9ºC. In principe is de winter in Kyoto mild in vergelijking met regio's zoals Hokkaidō, waar de dagelijkse temperatuur 0°C bedraagt.

Tijdens je verblijf in Kyoto in de winterperiode zul je te maken krijgen met droog en koud weer. U zult ook halfbewolkte luchten en kortere dagen zien. In deze maanden zijn er vaak perioden met regen, sneeuwstormen, sneeuwval en nachtvorst.

Tips om de kou buiten te houden in Kyoto in de winter

Kleed je aan in Kyoto| ©manginwu
Kleed je aan in Kyoto| ©manginwu

Als je reis naar Kyoto samenvalt met de winter, moet je je ervan bewust zijn dat het weer in de stad tijdens dit seizoen koud is, met enkele regenachtige dagen en enkele dagen met sneeuw. Daarom moet je voorzorgsmaatregelen nemen met betrekking tot je kleding en voedsel, zodat je geen ongemakken hebt.

Enkele tips om te overwegen zijn de volgende:

  • Kleed je in laagjes, zodat je je kunt aanpassen aan temperatuurveranderingen gedurende de dag. Houd er rekening mee dat het buiten misschien koud is, maar dat winkels, treinen en bussen verwarmd zijn, dus je kunt wat kleding uittrekken als dat nodig is.
  • Neemeen fles warm water mee zodat je het niet koud krijgt en gehydrateerd blijft.
  • Eet warme maaltijden zoals nabe of ramen, vooral 's avonds wanneer de temperatuur het meest daalt. Dit helpt om je lichaam warm te houden.
  • Vergeet je regenjas of paraplu niet, want regen komt vaak onverwacht.

De toeristische drukte in Kyoto in de winter

Mensen in Kyoto| ©Scott Mattoon
Mensen in Kyoto| ©Scott Mattoon

December is een overgangstijd tussen de herfst en de winter, dus het is normaal om veel bezoekers te krijgen in de tweede helft van december, omdat de temperaturen dan nog tussen 7°C en 9°C liggen. In januari en februari verandert het beeld echter aanzienlijk. De toeristische vraag neemt af en er wordt een laag aantal mensen geregistreerd.

Over het algemeen is het aantal toeristen in Kyoto tijdens de winter laag in vergelijking met andere tijden van het jaar. De stad heeft tijdens de koude maanden echter een breed aanbod aan culturele en vrijetijdsactiviteiten die, in combinatie met lage vliegtickets en accommodatieprijzen, aantrekkelijk zijn voor bezoekers.