Segovia in 1 dag: alles wat je moet weten

Segovia, een kleine middeleeuwse stad waarvan het leven, de gastronomie en de vele architectonische juweeltjes het de ideale bestemming maken voor een fantastische dagtocht.

Ana Caballero

Ana Caballero

10 minuten lezen

Segovia in 1 dag: alles wat je moet weten

Turégano, Segovia| ©Javier Pereda

Ondanks het feit dat Segovia geen grote stad is, is er geen tekort aan monumentale bezienswaardigheden of dingen om te zien en te doen. Daarom is een goede planning essentieel als je deze bestemming wilt kiezen voor een dagtrip en jezelf wilt verliezen in de straten van deze oude stad, waar je jezelf kunt onderdompelen in de fascinerende geschiedenis, enkele van de meest emblematische gerechten kunt proeven en zelfs een indrukwekkend middeleeuws kasteel kunt bezoeken.

Het beroemde Aquaduct van Segovia, talrijke Romaanse kerken, een buitengewone gotische kathedraal en een Joodse wijk met een rijke geschiedenis zijn slechts enkele van de bezoeken die je kunt brengen aan deze oude stad. Het maakt niet uit in welke tijd van het jaar, Segovia weet altijd degenen te boeien die het komen bezoeken, dus als je erover denkt om deze prachtige plek te bezoeken, lees dan verder en ik zal je vertellen wat je niet mag missen.

1. Begin de dag op het gezelligste plein van Segovia

Plaza Mayor van Segovia| ©JOSE MANUEL CANDELARIO
Plaza Mayor van Segovia| ©JOSE MANUEL CANDELARIO

Om te beginnen met de complete route die ik heb voorbereid voor jouw dag in Segovia, begin je met een ontbijt in het hart van de stad, het Plaza Mayor. Dit plein is niet alleen een van de levendigste gebieden van Segovia, maar wordt ook omringd door enkele van de meest emblematische gebouwen, waaronder het stadhuis, het prestigieuze Juan Bravo theater en de kathedraal van Segovia.

Als je in de zomer naar Segovia reist of als je het geluk hebt van mooi weer te genieten, moedig ik je aan om je ochtend te beginnen met een kopje koffie op een van de terrassen van dit historische plein, zodat je in alle rust de schoonheid van de monumenten die het plein omringen kunt aanschouwen. Je hebt ook de kans om een van de meest typische zoetigheden van de stad te proberen, Segoviaanse punch.

Segoviaanse punch is het meest typische traditionele dessert in Segovia, en de plek waar het vandaan komt is de Confitería el Alcázar, die zich precies op dit plein bevindt. Dit gebak bestaat uit lagen biscuit gedoopt in siroop en andere lagen vla, waarna het zoet wordt bedekt met marsepein en bestrooid met poedersuiker, dat vervolgens wordt gebrand om het karakteristieke patroon te vormen. Dit is de enige plek die het originele recept heeft en het is ook beschermd door een patent. Dus als je besluit van de gelegenheid gebruik te maken om deze lekkernij te proberen, raad ik je aan om dat in deze legendarische bakkerij te doen.

Een fantastische optie om de belangrijkste plekken van de stad te bezoeken terwijl je in het historische centrum bent, is die van Beste rondleidingen door Segoviawaar een expert je door de belangrijkste hoeken van de stad zal leiden terwijl hij je vertelt over de interessante geschiedenis en een aantal interessante feiten.

 • Waar: Confitería el Alcázar bevindt zich op Plaza Mayor nummer 13.
 • Openingstijden: elke dag van 10:00 tot 19:00 uur.
 • Prijs: van € 3 tot € 9 ongeveer per persoon.

Boek een rondleiding door Segovia

2. Bezoek de majestueuze kathedraal van Segovia

Kathedraal van Segovia (Spanje)| ©José Mª Alvarez
Kathedraal van Segovia (Spanje)| ©José Mª Alvarez

Na een goede kop koffie met het beste uitzicht, stel ik voor dat je een van de must-see monumenten van deze stad bezoekt, de kathedraal van Segovia. Deze religieuze tempel werd gebouwd tussen de 16e en 18e eeuw en is een prachtig voorbeeld van laatgotische architectuur.

De kathedraal heeft een interessante en uitgebreide geschiedenis. Kathedraal van Segovia openingstijden De kathedraal valt vooral op door de prachtige glas-in-loodramen die het licht binnenlaten en een spectaculair effect creëren, en door de zeer hoge toren van maar liefst 88 meter hoog. Dit elegante gebouw, dat uit drie grote schepen bestaat, wordt de Vrouwe van de Kathedralen genoemd vanwege haar schoonheid en historisch belang en is een monument dat je niet mag missen.

 • Waar: de kathedraal van Segovia bevindt zich op 1 Marqués del Arco Street.
 • Openingstijden: elke dag van 9.30 tot 18.30 uur.
 • Prijs: toegang tot de kathedraal van Segovia begint bij €3.

Koop je kaartje voor de Kathedraal van Segovia

3. Wandel door de charmante Joodse wijk van Segovia

Gevel van de Joodse wijk van Segovia| ©andres gomez
Gevel van de Joodse wijk van Segovia| ©andres gomez

De oude Joodse wijk van Segovia behoorde tot een grote Joodse gemeenschap vanaf de 12e eeuw totdat ze in de 15e eeuw op last van de katholieke vorsten werden verdreven. De smalle straatjes van deze pittoreske wijk behoren tot de mooiste van de stad en je vindt er nog steeds gebouwen uit die periode.

De beste manier om een stad te leren kennen is ongetwijfeld door er een lange wandeling te maken. Daarom moedig ik je aan om door de steegjes van de Joodse wijk van Segovia te wandelen, op slechts een paar meter van het Plaza Mayor en de eerder genoemde kathedraal. Enkele van de meest karakteristieke plekken in dit deel van de stad zijn de Oude Synagoge, de Poort van San Andrés en de Joodse Begraafplaats.

4. Vervolg je tour met de kerk van San Miguel en het Casa de los Picos

Sotosalbos (Segovia). Kerk van San Miguel.| ©José Manuel Azcona
Sotosalbos (Segovia). Kerk van San Miguel.| ©José Manuel Azcona

Gelukkig concentreert het historische centrum van Segovia zijn belangrijkste bezienswaardigheden op slechts een paar minuten afstand van elkaar, wat erg handig is als je deze stad in korte tijd wilt leren kennen. Het volgende punt op deze route is de Kerk van San Miguel, die ook naast de Plaza Mayor en de Joodse wijk ligt, dus je zult niet veel tijd verliezen om er te komen.

De Kerk van San Miguel is een religieuze tempel in gotische stijl en staat vooral bekend om zijn interessante geschiedenis. Het gebouw zoals wij het kennen is een reconstructie van wat ooit de Kerk van San Miguel was, die in de 16e eeuw door een instorting werd verwoest. Dit monument was echter de locatie van een van de belangrijkste historische gebeurtenissen van de stad, want het was de plek waar koningin Isabella I van Castilië tot koningin werd uitgeroepen.

Als je genoeg tijd hebt, kun je ook van de gelegenheid gebruik maken om twee van de meest opmerkelijke romaanse kerken van de stad te bezoeken, de kerk van San Martín en de kerk van San Esteban, die op slechts een paar minuten lopen liggen. Vervolgens ga je naar de volgende locatie, het merkwaardige Casa de los Picos, dat bekend staat om zijn originele gevel die bestaat uit puntige geometrische vormen. Dit historische gebouw wordt tegenwoordig gebruikt als de Segovia School voor Toegepaste Kunsten.

5. Proef de gastronomie van Segovia op het plein met het beste uitzicht over de stad

Speenvarken op een bord| ©Jose Nicdao
Speenvarken op een bord| ©Jose Nicdao

Om een stad goed te leren kennen, moet je haar gastronomie kennen. Daarom is het volgende plan dat ik ga voorstellen dat je gaat lunchen in een van de meest typische Segoviaanse restaurants, dat ook nog eens op een heel bijzondere plek ligt. Op slechts 2 minuten afstand van het Casa de los Picos ligt het Plaza del Azoguejo. Dit plein staat bekend en wordt bewonderd omdat het wordt doorkruist door het spectaculaire Aquaduct van Segovia.

Het duizendjarige Aquaduct van Segovia werd door de Romeinen gebruikt om water naar de stad te transporteren en is vandaag de dag uitgeroepen tot Werelderfgoed. Als het mooi weer is tijdens je reis, kun je gaan eten op het terras van de legendarische Mesón de Cándido, het oudste restaurant van Segovia, dat ook een bevoorrecht uitzicht heeft op dit imposante bouwwerk.

Daar kun je enkele van de meest typische gerechten uit de Segoviaanse keuken proberen, zoals boerenbonen of het sterrengerecht, het voortreffelijke geroosterde speenvarken. Aan de andere kant, 10 dingen om te doen in Segovia in de winterAan de andere kant raad ik je aan de stevige Castiliaanse soep te proberen, een gerecht dat je ongetwijfeld zal opwarmen. Deze delicatesse van de Segoviaanse gastronomie wordt gekookt in een aardewerken pot en de ingrediënten zijn bouillon, ham, hardgekookt brood, ei en paprikapoeder.

 • Waar: Mesón de Cándido bevindt zich op Plaza Azoguejo nummer 5.
 • Openingstijden: elke dag van 13.30 tot 23.00 uur.
 • Prijs: van 35€ tot 60€ ongeveer per persoon.

6. Neem een tour naar het prachtige Alcázar van Segovia

Alcazar van Segovia| ©Javier Álamo Rodríguez
Alcazar van Segovia| ©Javier Álamo Rodríguez

Om je tour voort te zetten, stel ik voor dat je een tour boekt die je van het aquaduct naar het Alcazar van Segovia brengt. Deze tour start vanaf het Plaza del Azoguejo en onderweg kun je stoppen bij de belangrijkste bezienswaardigheden van de stad terwijl je luistert naar een audiogids die de geschiedenis van elk van deze plaatsen uitlegt.

De wandeling van het Plaza del Azoguejo naar het Alcazar duurt ongeveer 20 minuten, maar je kunt de duur van deze tour zelf bepalen, afhankelijk van hoeveel tijd je aan elk bezoek wilt besteden. Enkele van de meest interessante plekken waar deze tour langskomt zijn de Mirador de la Canaleja, de Plaza de Medina del Campo en de Plaza de la Reina Victoria Eugenia.

Boek een rondleiding door Segovia

7. Ga naar het Alcázar van Segovia, een onmisbaar bezoek

Binnen in het Alcazar van Segovia| ©Juan R. Ruiz
Binnen in het Alcazar van Segovia| ©Juan R. Ruiz

De Alcazar tickets in Segovia: hoe te kopen, prijzen en kortingen is een prachtig fort dat imposant over de stad waakt vanaf de top van een rotsformatie en is een van de belangrijkste attracties van Segovia. Dit middeleeuwse kasteel creëert een landschap dat eruit ziet als iets uit een filmscène en is zelfs uitgeroepen tot UNESCO Werelderfgoed.

Het kasteel zoals wij het kennen werd gebouwd en gebruikt als huis door de katholieke vorsten in het midden van de 15e eeuw. Om binnen te komen moet je een indrukwekkende ophaalbrug oversteken en eenmaal binnen kun je je bezoek aan dit Segoviaanse icoon voortzetten door door de vele zalen en kamers te lopen die prachtig zijn versierd met christelijke en Mudejar elementen, die je niet onverschillig zullen laten, dat verzeker ik je.

 • Waar: het Alcázar van Segovia bevindt zich op Plaza Reina Victoria Eugenia, s/n.
 • Openingstijden: tijdens het winterseizoen, van 1 november tot 31 maart, zijn de openingstijden van 10.00 tot 18.00 uur. Tijdens het zomerseizoen, van 1 april tot 31 oktober, zijn de openingstijden van 10:00 tot 20:00 uur.
 • Prijs: toegang tot het Alcázar van Segovia begint bij ongeveer €6 per persoon, afhankelijk van het soort bezoek.

8. Sluit de dag af met een fantastisch diner

groene salade| ©Young Rok Chang
groene salade| ©Young Rok Chang

En om deze drukke dag af te sluiten, wat is een betere manier om afscheid te nemen van Segovia dan met een diner in een heel bijzonder restaurant? Na je bezoek aan het Alcázar vraag ik je om terug te gaan richting het stadscentrum. Daar kun je een laatste wandeling maken om afscheid te nemen van de prachtige straten en monumentale historische gebouwen.

Voor het diner raad ik je aan naar Restaurante Pasapán te gaan, een gastronomische ruimte die de traditionele Segoviaanse keuken combineert met moderne en innovatieve recepten, wat resulteert in de meest originele gerechten van hoge kwaliteit.

Als je besluit om in de stad te overnachten, kun je genieten van de vele mogelijkheden die de stad te bieden heeft. 10 dingen om ‘s avonds in Segovia te doenOndanks de kleine omvang is Segovia een stad vol leven waar je oneindig veel plannen kunt vinden om te genieten van het bruisende nachtleven, vooral als je in de zomermaanden reist.

 • Waar te vinden: Restaurant Pasapán ligt aan de Calle Colón nummer 5.
 • Openingstijden: dinsdag tot zondag van 12.00 tot 16.00 uur en van 20.00 tot 24.00 uur.
 • Prijs: van €18 tot ongeveer €40 per persoon.

Is het de moeite waard om Segovia in één dag te bezoeken?

Hoog uitzicht op Segovia| ©Blas Jesus Carbonell
Hoog uitzicht op Segovia| ©Blas Jesus Carbonell

Segovia heeft een rijke geschiedenis, een indrukwekkend cultureel erfgoed en talloze monumenten en charmante plekjes om te bezoeken als je besluit om een korte vakantie te nemen in deze oude middeleeuwse stad. De kleine omvang van het centrum van Segovia maakt het echter de perfecte bestemming voor een korte trip. Dit wordt ook beïnvloed door de korte afstanden tussen de verschillende bezienswaardigheden, waardoor het mogelijk is om het hele historische centrum te voet te doorkruisen met een comfortabele wandeling.

Hierdoor is Segovia een van de favoriete bestemmingen van de inwoners van de Gemeenschap van Madrid voor een dagtrip, omdat het slechts een half uur verwijderd is van de hoofdstad met de AVE hogesnelheidstrein. Daarom is het antwoord op de vraag of het de moeite waard is om Segovia in slechts één dag te bezoeken ja, hoewel als je liever de charmante straten van deze stad verkent met een beetje meer rust, raad ik je aan om, als je de mogelijkheid hebt, ten minste één nacht in Segovia door te brengen zodat je tot het laatste moment van de dag kunt genieten.

Basistips voor een bezoek aan Segovia in één dag

Segovia, Spanje| ©David Fernández
Segovia, Spanje| ©David Fernández

Als je Segovia voor de eerste keer bezoekt en je wilt er zeker van zijn dat je optimaal van je trip kunt genieten, lees dan verder en ik geef je een aantal tips voor een kort bezoek aan deze prachtige stad:

 • Vertrek vroeg in de ochtend: zoals gezegd heeft Segovia, ondanks dat het geen grote stad is, geen tekort aan plekken om te bezoeken. Daarom, als je besluit om te proberen de stad in één dag te leren kennen, raad ik je aan om een kleine inspanning te doen en 's ochtends vroeg te vertrekken, zodat je meer tijd hebt en de mogelijkheid om zoveel mogelijk plaatsen te bezoeken.
 • Reserveer van tevoren: of je nu een rondleiding neemt of besluit om enkele van de meest karakteristieke monumenten te bezoeken, ik raad je aan om van tevoren te reserveren. Zo voorkom je dat je entree misloopt en bespaar je ook tijd, omdat je niet in de rij hoeft te staan voor toegangskaarten.
 • Draag altijd comfortabele schoenen: als je Segovia in één dag wilt bezoeken, zul je er het beste van moeten maken en, zoals hierboven vermeld, de beste manier om deze stad te leren kennen is te voet. Daarom raad ik je aan om esthetiek achterwege te laten en je te richten op het vinden van zo comfortabel mogelijk schoeisel om een hele dag te kunnen lopen.
 • Kleed je passend: het weer in Segovia kan erg extreem zijn, afhankelijk van de tijd van het jaar. In de winter kunnen de koude temperaturen betekenen dat je niet ten volle van je reis kunt genieten als je je niet goed kleedt om je tegen de lage temperaturen te beschermen. En in de zomer heb je koele, lichte kleding nodig voor overdag, hoewel ik je aanraad om Segovia niet te bezoeken zonder ten minste één warm kledingstuk, omdat de temperaturen 's nachts vaak flink kunnen dalen.