10 dingen om te doen in Segovia met kinderen

Segovia is een stad vol geschiedenis waar u veel leuke activiteiten vindt voor kinderen en het hele gezin.

Camilla Graciano

Camilla Graciano

11 minuten lezen

10 dingen om te doen in Segovia met kinderen

niños jugando cerca de estatua | ©ascharff

De stad Segovia ligt aan de voet van het Guadarrama-gebergte, op 90 km van Madrid. De stad staat bekend om haar oude monumenten en kastelen, zoals het Alcázar van Segovia, de kathedraal en het Romeinse aquaduct, die tot de beste bezienswaardigheden van Segovia behoren.

Kinderen zullen graag de middeleeuwse kastelen zien en het aquaduct tegenkomen, een wonder van oude techniek, of wandelen door de tuinen van het Granja San Ildefonso paleis. U kunt ook de grote collectie poppen van Francisco Peralta bekijken, baden in natuurlijke zwembaden in de rivier de Duratón, of sporten in het skigebied La Punilla, naast vele andere activiteiten waarover ik u in dit artikel zal vertellen.

1. Vliegen in een heteluchtballon in Segovia

heteluchtballon met de kathedraal van Segovia op de achtergrond| ©GLOBOS BOREAL S.L.
heteluchtballon met de kathedraal van Segovia op de achtergrond| ©GLOBOS BOREAL S.L.

Als de kinderen (of volwassenen) geen hoogtevrees hebben, zullen ze Segovia graag leren kennen tijdens een vlucht in een heteluchtballon. Vanuit de lucht zullen ze een bevoorrecht uitzicht hebben op de stad met zijn lage huizen, oude monumenten en de omliggende heuvels en groene weiden.

Deze vluchten worden meestal gemaakt voor slechts een paar mensen, ongeveer 15, afhankelijk van de grootte van de ballon, maar u kunt ook kiezen voor een privévlucht met uw gezin. Het is raadzaam voor kinderen vanaf 5 jaar.

Wat de route betreft, is de wind de leidraad, dus die kan van dag tot dag verschillen. U zult echter genieten van alles wat u ziet, want er zijn oude gebouwen zoals de kathedraal van Segovia, het Romeinse aquaduct en enkele kastelen die goed zichtbaar zijn vanuit de lucht.

Luchtballonvaarten vinden vroeg in de ochtend plaats, want dan is de wind rustiger en de atmosfeer stabieler. Ze duren meestal ongeveer een uur. Houd er rekening mee dat u tijdens de vlucht stilstaat, dus u kunt het beste comfortabele kleding dragen.

Boek een ballonvaart in Segovia

2. Bekijk de Francisco Peralta poppencollectie

Vogelverschrikkerspop| © Bruno Guerrero
Vogelverschrikkerspop| © Bruno Guerrero

Een van de meest interessante dingen om te doen in Segovia met kinderen is het bekijken van de Francisco Peralta poppencollectie, die ongetwijfeld de verbeelding van jong en oud zal prikkelen met poppen die ware kunstwerken zijn.

De collectie bestaat uit 38 stukken die zijn geschonken door Francisco Peralta, een van de beste poppenspelers van Spanje. De poppen stellen personages voor uit traditionele verhalen, klassieke literatuur en kinderverhalen. Een bezoek aan de tentoonstelling is ook een gelegenheid voor kinderen om te leren over de verschillende mechanismen die poppen tot leven brengen.

De poppenspeler Francisco Peralta was een van de drijvende krachten achter het internationale poppenfestival Titirimundi, dat u kunt bijwonen als u in mei naar Segovia gaat. In 1990 ontving hij de zilveren medaille van verdienste voor schone kunsten.

Nuttige informatie

 • Openingstijden: maandag t/m zaterdag van 11.00 tot 15.30 uur en op zondag van 11.00 tot 14.00 uur.
 • Plaats: Puerta de Santiago, 36, 40003 Segovia
 • Toegangsprijs: toegang met audiogids kost ongeveer € 2.

3. Bewonder het Romeinse aquaduct

Uitzicht op het aquaduct van Segovia| © Jordi Vich Navarro
Uitzicht op het aquaduct van Segovia| © Jordi Vich Navarro

Een rondleiding door het Romeinse aquaduct is een must tijdens uw bezoek aan Segovia en is een van de beste rondleidingen die u in Segovia kunt doen. Kinderen zijn er vaak erg in geïnteresseerd, niet alleen vanwege de opvallende constructie, maar ook vanwege de geschiedenis en het complexe ontwerp dat eraan ten grondslag lag.

Het Romeinse aquaduct van Segovia werd gebouwd in de 2e eeuw na Christus en functioneerde als aquaduct tot 1973. Het diende om water van de Sierra de Guadarrama naar de stad Segovia te transporteren, gebruikmakend van de oneffenheden van de grond.

Het ligt in het centrum van Segovia, vlakbij het Alcázar van Segovia, en het bezoek ervan is opgenomen in alle stadswandelingen, samen met de kathedraal en het Alcázar.

Het is een groot ingenieurswerk uit het verleden. Het is 30 meter hoog en heeft 1677 bogen, en had ooit 15 km ondergrondse kanalen. Het water liep langs de bovenkant van het aquaduct en had zelfs een zandvanger om het water van onzuiverheden te ontdoen.

 • Locatie: Plaza del Azoguejo, 1, 40001 Segovia, Spanje.

Maak een privéwandeling door Segovia

4. Bezoek de kastelen van Segovia

kasteel in Segovia| ©Manuel López
kasteel in Segovia| ©Manuel López

Er zijn 74 kastelen in Segovia, en degene die bewaard zijn gebleven zijn echt een architectonisch wonder waar kinderen dol op zullen zijn. De kastelen in Segovia die u niet mag missen zijn onder andere het Alcázar van Segovia, het Kasteel van Turégano, het Kasteel van Coca, het Kasteel van Pedraza en het Kasteel van Ayllón.

Alcazar van Segovia

Het Alcázar van Segovia is een van de beroemdste middeleeuwse kastelen ter wereld en ligt in het centrum van Segovia. De bouw ervan dateert uit de 12e eeuw en het is door UNESCO uitgeroepen tot werelderfgoed. Mogelijk bestond er al in de Romeinse tijd een fortificatie op deze plaats, maar deze werd herbouwd na een brand in 1862.

De vorm van het Alcázar van Segovia zou de inspiratie zijn geweest voor het kasteel van Sneeuwwitje in de Disney-film. Het kasteel ligt op de top van een heuvel en de vorm doet denken aan een schip.

Kinderen zullen het geweldig vinden om de 24 meter lange gracht over te steken om het kasteel binnen te gaan, de oude harnassen binnen te zien, het panoramische uitzicht over Segovia vanaf de 80 meter hoge Juan II toren en de merkwaardige zonnewijzer in de Patio del Reloj (Klok binnenplaats).

Ik raad u aan uw kaartje vooraf te kopen en deze gids voor het kopen van tickets met korting voor het Alcázar te lezen, waarin u zeker tips vindt om het meeste uit uw bezoek te halen.

Nuttige informatie

 • Openingstijden winter: dagelijks van 10 tot 18 uur (november tot maart)
 • Openingstijden zomer: dagelijks van 10 tot 20 uur (april tot oktober)
 • Locatie: Plaza de la Reina Victoria Eugenia, s/n, 40003, Segovia
 • Ticketprijs: ongeveer 10€.

Kasteel van Coca

Het kasteel van Coca werd in de 15e eeuw gebouwd door de bouwmeester Alí Caro, in opdracht van Don Alonso de Fonseca, neef van de aartsbisschop. Het is gotisch-Mudejar van stijl en is een van de weinige kastelen die niet bovenop een heuvel zijn gebouwd, maar boven een brede en diepe gracht.

Dit kasteel doet onmiddellijk denken aan een militair fort en hoe het leven er in de middeleeuwen uitzag. Het valt onder meer op door zijn bakstenen constructie, zijn torens, zijn 40 meter hoge uitkijkpost en de bakstenen brug bij de ingang. Tegenwoordig is hier de Bosbouwschool gevestigd.

Nuttige informatie

 • Openingstijden: elke dag van 11 tot 17 uur
 • Plaats: Castillo de Coca, s/n 40480 Coca
 • Ticketprijs: ongeveer € 3.
 • Aanbevelingen: u moet uw ticket 48 uur van tevoren kopen

5. Klimmen naar La Pinilla snow resort

Mensen in de sneeuw| © Alain Wong
Mensen in de sneeuw| © Alain Wong

Een bezoek aan het skigebied La Pinilla is perfect als u in de winter naar Segovia gaat, want kinderen kunnen er in de sneeuw spelen of leren skiën in een speciale school voor hen. Het is gelegen in de Sierra de Ayllón, op 8 km van de stad Riaza.

In de zomer biedt het resort ook activiteiten voor het hele gezin, met een multi-avonturenpark voor kinderen, met schommels, een 60 meter hoge tokkelbaan, een Tibetaanse brug van 120 meter en meer. Ze verhuren ook fietsen en quads, organiseren begeleide wandelingen, hebben faciliteiten voor boogschieten en een golfbaan.

Nuttige informatie

 • Locatie: La Pinilla Ski Resort, s/n, 40500 La Pinilla, Segovia
 • Toegangsprijs: vanaf 35 EUR in het hoogseizoen en 25 EUR in het laagseizoen volwassenen, en kinderen vanaf 26 EUR in het hoogseizoen en 20 EUR in het laagseizoen. De stoeltjeslift kost ongeveer 7 EUR en het huren van materiaal kost ongeveer 20 EUR per dag.
 • Openingstijden: van 9 tot 17 uur.

6. Tijdreizen in het paleis Granja San Ildefonso

Hoofdingang van het Granja San Ildefonso Paleis| ©Benjamín Moreno
Hoofdingang van het Granja San Ildefonso Paleis| ©Benjamín Moreno

Het paleis Granja San Ildefonso ligt in de Sierra de Guadarrama en is een van de residenties van de Spaanse koninklijke familie die open is voor het publiek. Kinderen zullen genieten van een wandeling door de tuin, die doet denken aan Versailles, en het zien van de fonteinen, vijvers en bruggen, evenals een bezoek aan het prachtige paleis.

Onder de fonteinen die te zien zijn in La Granja zijn Los Baños de Diana, de Fuente de las Ranas, de Fuente de Neptuno en La Fama, die het water opvoert tot een hoogte van 40 meter. Binnen in het paleis zijn de Marmeren Kamer en het Tapijtmuseum prachtig.

U kunt een audiogids downloaden van de website van het Nationaal Erfgoed, zodat u tijdens uw bezoek niets mist.

Een goed ding om in gedachten te houden is dat er verschillende wandelroutes in de omgeving zijn, voor het geval de kinderen niet geïnteresseerd zijn in de tuin of het Paleis van binnen zien, want La Granja ligt ten noorden van het Nationaal Park Sierra de Guadarrama, waar prachtige plaatsen te bezoeken zijn zoals de Boca de Asno en de Chorro Grande. Op de website van het Nationaal Park kunt u de aanbevolen routes voor kinderen bekijken en de meest geschikte voor hen kiezen.

Nuttige informatie

 • Openingstijden winter: dinsdag t/m vrijdag van 10 tot 16 uur en zaterdag en zondag van 10 tot 18 uur (november t/m maart)
 • Openingstijden zomer: dinsdag t/m zondag van 10 tot 19 uur. Gesloten op maandag en op de meeste feestdagen (april tot oktober)
 • Locatie: Plaza de España, 15. 40100 Real Sitio de San Ildefonso - Segovia
 • Ticketprijs: ongeveer 9€ en 13€ voor de rondleiding door het paleis. Tickets kunnen worden gekocht op de website van het Nationaal Erfgoed.

7. Sporten in het recreatiecentrum Luis Miguel

Kart bestuurder| © Goh Rhy Yan
Kart bestuurder| © Goh Rhy Yan

Tijdens uw verblijf in Segovia kunt u bezoeken aan kastelen en historische plaatsen combineren met een bezoek aan het Luis Miguel Recreatiecentrum, waar kinderen kunnen genieten van activiteiten zoals kart rijden en quad rijden, paintballen, wandelen en verschillende sporten zoals volleybal, basketbal, strandvoetbal, handbal en meer.

Het Luis Miguel Recreatiecentrum heeft een zwembad, een 1 km lange kartbaan, natuurgebieden voor paintballen, een restaurant, een hostel en gratis parkeergelegenheid. Het centrum organiseert begeleide fietstochten, wandelingen in de Hoces del Duratón, routes om verschillende soorten paddenstoelen te verzamelen en te herkennen, en vele andere activiteiten die de kinderen zeker zullen interesseren.

Het centrum biedt een groot aantal mogelijkheden om van de ruimte te genieten. U kunt bijvoorbeeld 10 minuten gaan karten of meerdere dagen in de herberg blijven en verschillende activiteiten doen. U kunt ook een menu reserveren of de keuken gebruiken om zelf te koken.

Daarnaast biedt het centrum verkeersveiligheidsonderwijs voor kinderen van 8 tot 16 jaar met theoretische en praktische kartlessen. Er zijn ook kartbanen voor volwassenen.

Nuttige informatie

8. Neem een duik in de natuurlijke zwembaden van het natuurpark El Chorro

Waterval| ©Rafael Bejar
Waterval| ©Rafael Bejar

In de stad Navafría, op 30 minuten van Segovia, ligt een gebied met natuurlijke zwembaden, omgeven door weilanden en bossen, dat perfect is voor een dagje uit met uw kinderen en een duik in het water, vooral als u in de zomer naar Segovia reist, hoewel u op andere momenten van het jaar kunt gaan om van de gelegenheid gebruik te maken om te wandelen.

Naast de natuurlijke zwembaden die baden in het water van de rivier de Cega, kunt u een 20 meter hoge waterval zien door een kilometerslang pad langs de rivier te nemen. Dit is de El Chorro waterval, die ook een klein natuurlijk zwembad vormt waarin zijn water valt.

Als u van veel wandelen houdt, kunt u in de buurt van de natuurlijke zwembaden van Navafría een wandeling maken naar de Pico del Nevero (2209 m) of de Pico de Picardeñas (1850 m). En als u liever in de buurt van de zwembaden blijft, zijn er zones met tafels en barbecues, evenals een restaurant.

Nuttige informatie

 • Openingstijden: van 9 tot 20 uur en op zaterdag en zondag van 10 tot 20 uur.
 • Ligging: 40161 Navafría, Segovia. Twee kilometer van het dorp Navafría.
 • Toegangsprijs: U betaalt alleen voor het parkeren, dat kost ongeveer 5 EUR.
 • Opmerkingen: U mag de barbecues niet altijd gebruiken.
 • Hoe komt u er: Vanuit Segovia neemt u de N-110 tot Cegilla en vervolgens de SG-612 tot Navafría. U kunt ook met de bus gaan.

9. Een bezoek aan het natuurpark Hoces del río Duratón

Kloven van Duratón| ©Carlos Perez
Kloven van Duratón| ©Carlos Perez

Het natuurpark Hoces del río Duratón is een beschermd natuurgebied gelegen in het middengedeelte van de rivier de Duratón. Hier kan het hele gezin een duik nemen, vogels kijken, wandelen, watersporten beoefenen zoals kanoën, of gewoon genieten van het contact met de natuur.

Het park ligt op 1 uur rijden van het centrum van Segovia, in noordelijke richting. Aan dit stuk van de rivier ligt de canyon van Duratón, rotsformaties die 100 meter hoog zijn. Er is een grote populatie vale gieren in het Park, evenals slechtvalken en oehoes.

In Sepúlveda vindt u het Centro de Interpretación de las Hoces del Río Duratón, waar ze u kunnen vertellen hoe deze plek is ontstaan, en u kaarten en advies kunnen geven over hoe u er kunt komen. U kunt ook het opvangcentrum voor roofvogels Montanejos de la Vega bezoeken, dat een belangrijke rol speelt bij de bescherming van vale gieren en andere roofvogels.

Nuttige informatie

 • Openingstijden: van 10 tot 15 uur van woensdag tot zondag en op feestdagen; en van 10 tot 16 uur op zaterdag en de vooravond van feestdagen.
 • Ligging: Sepúlveda, ten noorden van Segovia
 • Hoe komt u er: Vanuit Segovia neemt u de weg CL-603 naar Cantalejo en daar neemt u de SG-V-2323 naar het natuurpark, dat op 5 km van de hermitage San Frutos ligt. U kunt ook de bus nemen naar Sebúlcor en dan een taxi naar het park.

10. Bezoek aan de grot van Los Enebralejos

jongen in een rotsformatie| ©shaynedominguez
jongen in een rotsformatie| ©shaynedominguez

De grot van Los Enebralejos ligt op 40 minuten van Segovia, naast Prádena de la Sierra, waar de kleintjes stalactieten, stalagmieten en andere rotsformaties kunnen zien die hen versteld zullen doen staan. Er zijn ook schilderijen en gravures uit de prehistorie te zien.

Het is een ideale plek om de nieuwsgierigheid van kinderen naar geschiedenis te wekken, op een plek van grote schoonheid. Bovendien kunt u buiten de grot een recreatie zien van hoe het leven in een dorp in het Chalcolithicum was, en hoe ze onder andere huiden looiden en koperen instrumenten maakten. Het bezoek duurt ongeveer 45 minuten.

De grot heeft een hoogteverschil van 13 meter, is ongeveer 3670 m lang en bestaat uit 3 niveaus. Ze werd gebruikt als necropolis tussen 2000 en 1800 voor Christus. De temperatuur in de grot ligt altijd rond de 15°C, dus het is raadzaam een jas mee te nemen.

Nuttige informatie

 • Locatie: Tr.ª Cueva, S/N, 40165 Prádena, Segovia
 • Toegangsprijs: de rondleiding van ongeveer 45 minuten kost ongeveer 8,50€ voor volwassenen en ongeveer 6,50€ voor kinderen. Kaartjes kunnen worden gekocht op de website van Los Enebralejos of aan de kassa.
 • Openingstijden: 11.00 tot 19.00 uur.
 • Opmerkingen: Neem een jas mee want de temperatuur binnen is altijd 15 °C.
 • Hoe komt u er: Vanuit Segovia neemt u de N-110 weg naar Prádena. U kunt ook met de bus gaan.