Dingen om te Doen in Carmona in Sevilla

Bezoek Carmona, een stad vol geschiedenis en plaatsen om te ontdekken, gelegen op de top van een heuvel en op een bevoorrechte locatie omringd door ongelooflijke plaatsen.

Lorena Morales

Lorena Morales

9 minuten lezen

Dingen om te Doen in Carmona in Sevilla

Plaza de San Fernando Carmona | ©Paul VanDerWerf

Als u zich afvraagt wat er in Sevilla te zien en te doen is, moet u weten dat op slechts 30 km van deze stad Carmona ligt, een stad met meer dan 5000 jaar geschiedenis waar de overblijfselen van de Fenicische, Romeinse en Islamitische beschavingen een belangrijk deel van haar identiteit vormen. El Lucero de Europa, zoals het vaak wordt genoemd, geeft ons een idee van de indeling van Romeinse steden met hun poorten, muren, forten en pleinen.

Maar het is niet allemaal geschiedenis in Carmona, want het is zonder twijfel een van de mooiste dorpen van Sevilla, met zijn smalle straatjes en lage huizen, met de prachtige vallei die het omringt en de uitzichten die het simpelweg onvergetelijk maken voor al zijn bezoekers.

1. Bezoek het Alcazar de la Puerta de Sevilla of het Alcazar de Abajo

Poort van Sevilla| ©Daniel VILLAFRUELA
Poort van Sevilla| ©Daniel VILLAFRUELA

In de stad Carmona bevinden zich twee forten, een in het onderste deel van de stad en de andere in het bovenste deel, vandaar dat ze bekend staan als het "Alcazar de arriba" en het "Alcazar de abajo". Beide maakten deel uit van de oude muren die de stad omringden en die, in hun tijd, van Carmona een van de veiligste plaatsen tegen indringers maakten.

De oorsprong van het Alcazar de Abajo gaat terug tot 206-237 voor Christus, toen de Carthagers de eerste opzet bouwden, die werd hervormd door de Romeinen in de tijd van Augustus, en door de moslims in de 12e en 14e eeuw.

Naast het leren kennen van de geschiedenis van dit fort, bieden de terrassen en de Torre de Oro (Gouden Toren) een prachtig uitzicht over de stad.

Nuttige informatie

U kunt het interieur van het Alcázar de la Puerta de Sevilla bezoeken tegen een minimale vergoeding en één dag per week gratis.

 • Openingstijden: Maandag t/m zaterdag van 10.00 tot 18.00 uur. Zon- en feestdagen van 10 tot 15 uur.
 • Prijs: Ongeveer 2 EUR. Maandag gratis. Kaartjes kunnen worden gekocht bij de ingang van het Alcazar, waar het toeristenbureau is.
 • Locatie: Pl. Blas Infante, 41410 Carmona, Sevilla.

2. Geniet van de geschiedenis in het Archeologisch Ensemble van Carmona

Archeologisch Ensemble van Carmona| ©E. López
Archeologisch Ensemble van Carmona| ©E. López

Het Archeologisch Ensemble van Carmona bestaat uit twee Romeinse gebouwen uit de 1e en 2e eeuw na Christus: de Necropolis en het Amfitheater. Beide zijn gelegen aan de rand van de stad en beslaan ongeveer 8 hectare.

De toegang is gratis voor EU-burgers en er zijn minimale kosten voor andere bezoekers uit de hele wereld. Mijn aanbeveling is om een rondleiding te nemen, omdat u dan in detail de interessante geschiedenis achter deze gebouwen leert kennen.

De Romeinse Necropolis van Carmona

De Necropolis is een van de grootste overgebleven Romeinse begraafplaatsen. Hier ziet u ondergrondse grafkamers, crematoria en een museum waar u veel informatie kunt vinden over Romeinse begrafenisrituelen, grafschilderingen kunt bekijken en meer te weten kunt komen over andere gebruiken.

Van groot belang zijn het collectieve mausoleum, het graf van de Olifant (dat ook een heiligdom was waar de god Attis en de godin Cybele werden vereerd) en het graf van Sevilla, met muurschilderingen en beeldhouwwerken.

Het Romeinse amfitheater

In het amfitheater werden in de oudheid gladiatorenspelen en andere spektakels gehouden, d.w.z. de functie was niet anders dan die van een amfitheater vandaag de dag.

Het Romeinse amfitheater was echter ook verbonden met de Necropolis, en was zelfs een plaats waar crematies plaatsvonden. Tegenwoordig is het Amfitheater gesloten voor het publiek, maar het is wel van buitenaf te bezichtigen.

Nuttige informatie

 • Locatie: Av. Jorge Bonsor, 9, 41410 Carmona, Sevilla.
 • Openingstijden: Maandag gesloten. Dinsdag t/m vrijdag van 9.00 tot 19.00 uur. Zondag en feestdagen van 9 tot 15 uur.
 • Prijs: Tussen 1 en 2 EUR. Gratis voor EU-burgers. Geen reservering nodig.

Boek uw excursie naar Carmona en de Necropolis vanuit Sevilla

3. Verwonder u als u door de Cordoba poort gaat

De poort van Cordoba| ©ctj71081
De poort van Cordoba| ©ctj71081

De Poort van Cordoba dateert uit de 1e eeuw na Christus en had niet alleen een defensieve functie, maar diende ook om de grote Romeinse macht te demonstreren.

Het is een imposant gebouw met zijn gewelfde centrale poort, zuilen en achthoekige torens aan weerszijden. Als u door de Puerta de Córdoba naar binnen gaat en een smalle straat aantreft met lage witte huizen, krijgt u een onvergetelijke ansichtkaart.

De Puerta de Córdoba sloot aan op de Via Augusta, een van de belangrijkste verbindingswegen uit die tijd. Het had oorspronkelijk drie poorten, waarvan twee voetgangerspoorten en een centrale die bestemd was voor de doorgang van koetsen. Het was ook hoger, maar opeenvolgende aardbevingen veroorzaakten onherstelbare schade en een groot deel van het gebouw werd herbouwd.

Vandaag kunt u het monument betreden en u inschrijven voor een gratis rondleiding met reservering. Iets curieus dat u in de faciliteiten kunt bezoeken is het Sunflower Interpretation Centre, waar informatie over deze plant wordt gegeven.

Interpretatiecentrum Zonnebloem

De Puerta de Córdoba is een uitstekend uitkijkpunt over de zonnebloemvelden die het omringen. In Carmona is ongeveer 30.000 hectare bebouwd met deze plant, die vooral populair is bij Japanners, die Carmona bezoeken wanneer de zonnebloemen in het late voorjaar en het begin van de zomer bloeien.

Het interpretatiecentrum van de zonnebloemen toont foto's die in zekere zin de zonnebloemvelden proberen op te roepen in de maanden dat ze niet in bloei staan.

Nuttige informatie

 • Locatie van de Puerta de Córdoba: c/ Dolores Quintanilla s/n
 • Openingstijden: maandag t/m zaterdag van 10.00 tot 18.00 uur. Op zon- en feestdagen van 10.00 tot 15.00 uur.
 • Prijs: Gratis toegang voor EU-burgers. Voor de rest kost het ongeveer 2 €.

4. Klim naar het Alcazar van Koning Don Pedro of het Alcazar de Arriba

Alcazar van Koning Don Pedro| ©Enrique RG
Alcazar van Koning Don Pedro| ©Enrique RG

Het Alcázar van Koning Don Pedro wordt ook wel het Alcázar de Arriba of Alcázar de la puerta de Marchena genoemd.

Het ligt in het hoogste deel van de stad en de bouw ervan wordt toegeschreven aan Koning Pedro I van Castilië, die het in de 14e eeuw restaureerde om er zijn paleis van te maken. Aangenomen wordt dat het in de 12e eeuw, in de islamitische tijd, is gebouwd op de plaats van een Romeinse acropolis.

Tegenwoordig wordt het Alcázar beschouwd als een Goed van Cultureel Belang in Carmona, hoewel u niet alle pracht en praal kunt zien die het ooit had, integendeel. De Marchena-poort en de torens die de een na de ander langs de muur volgen, zullen u echter versteld doen staan. U kunt de toren Torre Mayor of Torre de la Pólvora beklimmen voor een prachtig panoramisch uitzicht over de Vega-vallei.

Als u tijdens de rondleiding zin hebt in een hapje eten, kunt u terecht in de Parador Nacional de Carmona, die is gebouwd op de plaats waar vroeger het paleis stond. Het wordt bewonderd om zijn grote schoonheid en biedt kamers waar u kunt verblijven, een zwembad, een restaurant met typische gerechten, een bar en zalen voor evenementen.

nuttige informatie

 • Ligging: Calle Los Alcázar, s/n, 41410 Carmona, Sevilla.
 • Prijs: Gratis
 • Openingstijden: Vrijdag t/m dinsdag om 11.00, 13.00 of 16.00 uur, na reservering. Schrijf naar hun e-mail ([email protected]) of bel het VVV-kantoor (954190955) om een bezoek te reserveren.

5. Tapas eten op de Markt

Wijn en Tapas Tour| ©rob thompson
Wijn en Tapas Tour| ©rob thompson

In het historische centrum van de stad ligt de Carmona Markt, die zich bevindt op het Plaza de Abastos, waar vroeger het klooster van Santa Catalina de Siena stond.

Dit klooster, dat aan het eind van de 16e en het begin van de 17e eeuw functioneerde, werd in 1837 onteigend. Het ontwerp dat we nu zien is van Ramón del Toro en heeft een neoklassieke stijl.

De Markt bestaat uit een rechthoekige binnenplaats omgeven door vier galerijen die worden omlijst door halfronde bogen die worden ondersteund door zuilen. Op de galerijen staan eetkraampjes en bars. Hier kunt u plaatsnemen voor een drankje en heerlijke tapas. Op de markt worden ook vaak allerlei culturele evenementen georganiseerd.

Nuttige informatie

 • Plaats: C/ Domínguez de la Haza
 • Openingstijden: Dagelijks van 7.00 tot middernacht.

6. Bezoek aan kerken in barokke of neogotische stijl

Kerk van San Pedro| ©Paul VanDerWerf
Kerk van San Pedro| ©Paul VanDerWerf

Als u graag oude gebouwen met geschiedenis bezoekt en stukken van grote artistieke waarde ziet, mag u de kerken niet missen op uw rondreis door Carmona. Ze maken zelfs deel uit van de gratis :tour die wordt aangeboden door het toeristenbureau van Carmona.

De :Iglesia Prioral de Santa María de Asunción werd gebouwd op de plaats van een oude moslimmoskee. De Patio de los Naranjos of wasplaats is de enige die nog overeind staat uit die periode.

De bouw van de kerk begon in 1424 en ging in opeenvolgende fasen door tot in de 19e eeuw. De bouwstijl van de tempel is neogotisch. U kunt ook de kerk van San Pedro bezoeken, gelegen naast de Puerta de Sevilla.

Deze kerk werd gebouwd in de 15e eeuw en hervormd in de 17e eeuw, toen ze de barokke stijl kreeg die we vandaag de dag kunnen zien. Het heeft een prachtige glazen doopvont uit het jaar 1500, naast vele andere artistieke voorwerpen.

Boek uw excursie naar Carmona en de Necropolis vanuit Sevilla

7. Bezoek het stadhuis van Carmona

Stadhuis van Carmona| ©arahalinformacion2
Stadhuis van Carmona| ©arahalinformacion2

Het stadhuis is een van de interessantste gebouwen die u in Carmona kunt zien.

Het gebouw behoorde toe aan de jezuïetenorde en werd voltooid in 1621. Het was de locatie van de San Teodomiro-school tot de verdrijving van de jezuïeten tijdens het bewind van Karel III.

Geschiedenisliefhebbers zullen blij zijn dat in het stadhuis de oude kloosterhof bewaard is gebleven, waar een mozaïek te zien is dat toebehoorde aan een Romeins badhuis uit de 2e eeuw. Het mozaïek heet dan ook het Mozaïek van Medusa. Er is ook een cyphus van Tullius Amelius (2e eeuw) in de aula.

Nuttige informatie

 • Locatie: C. el Salvador, 2, 41410 Carmona, Sevilla.
 • Openingstijden: Maandag van 9 tot 14 uur. Dinsdag t/m vrijdag van 8 tot 14 uur. Dinsdag en donderdag van 16.30 tot 18.30 uur. Gesloten op zaterdag en zondag.

8. Ontdek het Museum van Carmona

Museum van Carmona| ©Thomas The Baguette
Museum van Carmona| ©Thomas The Baguette

Naast alle collecties die u in het Museum van Carmona kunt zien, is het gebouw waarin het is gevestigd een van de vele paleisgebouwen die u in Carmona kunt bezichtigen, en wordt het beschouwd als een Goed van Cultureel Belang.

De bouw ervan dateert uit de 16e eeuw en het behoorde toe aan de markies van Las Torres. Als u meer wilt weten over de geschiedenis van de stad, kunt u terecht in het museum.

In het Museum van Carmona vindt u een collectie stukken vanaf het paleolithicum tot heden, waaronder de perioden van het Tartessische, Turdetaanse, Romeinse, islamitische en middeleeuwse Carmona. U kunt zelfs een model zien van het Romeinse Carmona.

Om de rondleiding te verlevendigen kunt u de tapasbar in het museum bezoeken.

Nuttige informatie

 • Locatie: C. San Ildefonso, 1, 41410 Carmona, Sevilla.
 • Openingstijden: dinsdag t/m zondag van 11.00 tot 19.00 uur. Maandag van 11.00 tot 14.00 uur. Van juni tot augustus geopend volgens de zomerdienstregeling, van maandag tot vrijdag van 10 tot 14 uur en van 18.30 tot 20.30 uur en op zaterdag en zondag van 9.30 tot 14 uur.
 • Prijs: ongeveer 3 EUR. Dinsdags gratis.

9. Maak kennis met een oude distilleerderij: Puerto de Indias

Puerto de Indias| ©Andrea
Puerto de Indias| ©Andrea

In de oude anijsfabriek "Los hermanos", waarvan de oorsprong teruggaat tot 1880, bevindt zich tegenwoordig de distilleerderij van Puerto de Indias. Het werd bij toeval gekocht door twee broers, de gebroeders Rodriguez, die het vak leerden van de vroegere eigenaars.

De distilleerderij gebruikt nog steeds traditionele technieken om de dranken te maken, zoals de koperen ketels uit de oude fabriek.

Een curiositeit is dat aardbeienjenever, die tegenwoordig over de hele wereld wordt gedronken, voor het eerst in de distilleerderij werd gemaakt. De distilleerderij is ook een plek met een rijke geschiedenis, want ze wordt gevoed door ondergrondse waterbronnen die in de Romeinse tijd werden gebruikt.

Ze bevindt zich op een landgoed van 7 hectare, op een plek waar ooit Romeinse baden stonden, waarvan de overblijfselen nog steeds te zien zijn.

De distilleerderij biedt op reservering rondleidingen aan, inclusief proeverijen. Alle informatie om u aan te melden vindt u op hun website.

10. Wandeling door de buitenwijken naar de grot Cueva de La Batida

Grot van La Batida| ©José Luis Filpo Cabana
Grot van La Batida| ©José Luis Filpo Cabana

Wie van wandelen houdt, kan een tocht maken door Carmona om de grotten van La Batida te bezoeken, die op ongeveer 4 km van de stad liggen.

In de Romeinse tijd werd uit deze grotten steen gewonnen voor gebruik in de bouw, en in de 15e eeuw werden ze nog steeds gedolven. Het was ook een plaats van moslimgebed, toen het verboden was die godsdienst in de stad te belijden.

U kunt de wandeling beginnen vanaf de Córdoba poort, waarbij u de oude Via Augusta volgt. Onderweg ziet u de Romeinse Brug van de vijf ogen en de hermitage van San Mateo, in Mudejar-stijl.

De grotten liggen in een prachtige natuurlijke omgeving, waar u inheemse diersoorten zoals de oehoe kunt zien.

Deze route door de buitenwijken wordt meestal de milieuroute genoemd en is ideaal voor als de temperaturen niet zo hoog zijn. Een hoed om u tegen de zon te beschermen is echter nooit een slecht idee.