Cookies helpen ons om onze services te leveren. Door gebruik te maken van onze website, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Kom meer te weten.

Flamenco Shows

Een flamencovoorstelling bijwonen in Sevilla is een van de meest authentieke ervaringen in de stad. Ik help je de beste te kiezen!

Ana Caballero

Ana Caballero

6 minuten lezen

Flamenco Shows

Flamenco Tablao in Sevilla | ©Diego Delso

Als er een Spaanse regio is die bekend staat om zijn flamencotraditie, dan is het Andalusië wel. Het is dan ook niet verwonderlijk dat er in de hoofdstad veel mogelijkheden zijn om een flamencovoorstelling bij te wonen.

1. Waar naar een flamencovoorstelling in Sevilla

Dansers op de Plaza de España
Dansers op de Plaza de España

Flamenco is overal in Sevilla aanwezig (het is niet ongewoon om bij zonsondergang te horen klappen als je de Trianabrug oversteekt), maar het is in de zalen en tablaos waar het op zijn best is. Ik zal je vertellen over de beste:

2. Flamencoshow in het Casa de la Memoria

Flamencoshow in La Casa de la Memoria| ©ajay_suresh
Flamencoshow in La Casa de la Memoria| ©ajay_suresh

Een flamencoshow bijwonen in het Casa de la Memoria is getuige zijn van een authentieke show in een 15e eeuws paleis in het historische centrum van Sevilla dat al jaren onderdak biedt aan verschillende flamenco-professionals. U vindt er een intieme sfeer met zitplaatsen rond een tablao waarin twee dansers, een zangeres en een gitarist optreden. Geen microfoons of geluidseffecten om de show nog authentieker te maken.

Nuttige informatie over deze show

De duur van deze flamencoshow in het Casa de la Memoria is ongeveer een uur en de prijs van het kaartje is 23. De shows worden elke dag van de week gehouden en u kunt kiezen tussen een middagshow of een avondshow. De locatie bevindt zich in Calle Cuna, een van de meest authentieke en bekende straten van de hoofdstad.

Over de Casa de la Memoria

Er zijn weinig plaatsen waar u meer traditie zult aantreffen dan hier, want het Casa de la Memoria is ook een cultureel centrum dat zich sinds 1998 inzet voor de bevordering van de folkloristische traditie in Andalusië. De artiesten die hier het podium betreden mogen dan van tijd tot tijd veranderen, zij zijn allen van erkende kwaliteit en artistiek traject.

3. Flamencoshow in de wijk Triana

Passie voor flamenco| ©Ana Carvajal
Passie voor flamenco| ©Ana Carvajal

De Triana wijk is een van de meest traditionele en traditionele wijken van Sevilla, en dit is waar de locatie voor deze flamenco show zich bevindt. Aan de oevers van de Guadalquivir zult u genieten van een show die u ongeveer een uur lang de adem zal benemen.

Ik raad u aan ruim van tevoren te reserveren, want de kaartjes kunnen uitverkocht raken, ondanks het feit dat er elke dag voorstellingen worden gehouden.

Ana's Reizigerstip

Wees op je hoede voor straatkaartjesverkoop, vooral als de prijzen van de voorstellingen hoog of vreemd goedkoop zijn.

4. Flamencovoorstelling in het Museo del Baile

Paar dansers
Paar dansers

Weinig gezelschappen kunnen een grotere referentie bieden dan het Ballet de Cristina Hoyos, verantwoordelijk voor deze flamencovoorstelling in het Museo del Baile de Sevilla. Drie dansers, twee zangers en een gitarist betreden het podium om de verschillende ritmes van deze kunstvorm in een theatrale context de revue te laten passeren.

Nuttige informatie over deze show

De show duurt ongeveer een uur. U kunt aan uw ervaring ook een bezoek brengen aan het Museo del Baile (Dansmuseum) om uw kennis van deze artistieke traditie te completeren. Het gebouw waarin zowel de show als het museum zijn ondergebracht, dateert uit de 18e eeuw; met name de show wordt gehouden op een prachtige binnenplaats.

5. Thema wandeltocht inclusief flamenco show

Monument voor Flamenco kunst, Triana wijk| ©mi)
Monument voor Flamenco kunst, Triana wijk| ©mi)

Deze optie is de VIP-ervaring bij uitstek om niet alleen te genieten van de Andalusische flamenco, maar ook om de essentie ervan te ontdekken en de stempel die deze kunst heeft gedrukt op de stad Sevilla. Voor de prijs van 77 kunt u genieten van een 3 uur durende themarondleiding door Sevilla met aansluitend een flamencoshow.

De rondleiding omvat het gitaarmuseum van Sevilla en hoewel u enkele van de meest emblematische plaatsen van de hoofdstad zult bezoeken, zal de toespraak van de gids vooral gericht zijn op de traditie van de flamencokunst in deze stad.

Aan het einde van de wandeltocht neemt uw gids u mee naar een flamencotablao waar u geniet van een kwaliteitsshow met een gratis wijntje. U kunt ook een selectie tapas en drankjes aan uw ticket toevoegen.

Ana's Reizigerstip

Bij veel flamencoshows zijn zeer jonge kinderen niet toegestaan. Als u met kinderen reist, informeer dan van tevoren of zij zijn toegestaan.

6. Handige tips om van flamenco te genieten in Sevilla

Puur flamenco gevoel| ©[●] wim goedhart
Puur flamenco gevoel| ©[●] wim goedhart

Wees geïnteresseerd in traditie

Net zoals een bezoek aan het Alcázar in Sevilla het best kan worden genoten als men zich bewust is van de betekenis van wat men ziet en de historische context kent, geldt hetzelfde voor een flamencovoorstelling. Het is niet nodig hele boeken over deze kunstvorm te lezen, maar als u zich vóór het bezoek kunt informeren over hoe ze is ontstaan en hoe ze zich heeft ontwikkeld, weet ik zeker dat u veel meer van de voorstelling zult genieten. Dit is iets wat ze tot in de perfectie doen op begeleide wandeltochten door Sevilla, vooral als ze een thema hebben.

Ga met een open geest

Het is een afgezaagde uitdrukking, maar normaal gesproken hou je van flamenco of je kunt er niet tegen. Deze discipline, zowel in zang als dans, is anders dan alle andere en als u nog nooit een show hebt gezien, is het heel goed mogelijk dat u de eerste keer verrast zult zijn. In ieder geval moet respect altijd op de eerste plaats komen; vooral als de show een diner omvat, verdienen de artiesten het de hoofdattractie van de avond te zijn en niet louter een begeleiding.

Laat je adviseren

Als u het geluk hebt iemand in Sevilla te kennen die van flamenco houdt en u een voorstelling aanbeveelt, aarzel dan niet. In dit geval hoeft u niet bang te zijn dat de plaats minder bekend is; als u goede referenties hebt van een liefhebber, kunt u aangenaam verrast worden, want in Sevilla is de kunst niet alleen in de gerenommeerde tablaos te vinden.

Onderscheid tussen flamenco en "flamenquito"

Kunst is niet vrij van controverse en flamencokunst al helemaal niet. In de volksmond betekent "flamenquito" een meer commerciële muziekstijl die, hoewel afkomstig uit de flamenco, weinig te maken heeft met wat je in de tablaos van Sevilla vindt. Voorbeelden van "flamenquito"-zangers zijn El Barrio, Miguel Poveda of Rosalía.

Natuurlijk hebben ze ook hun verdienste en in veel bars in de stad vind je zangers van deze stijl; je moet alleen weten hoe je ze van andere soorten shows kunt onderscheiden.

Maak een wandeling door Triana

De wijk Triana in Sevilla staat bekend als de geboorteplaats van de flamenco en u zult zien dat er een bijzonder gevoel van trots heerst onder de plaatselijke bevolking (u zult in meer dan een paar winkels in het stadscentrum T-shirts zien met de tekst "República Independiente de Triana" erop). Verdwaal in de hoeken en laat u verrassen, want het is heel gewoon om midden op straat een groepje mensen rond een gitaar te vinden.

Maak je geen zorgen over wat je moet dragen

Je hebt geen speciale kledij nodig om dit soort gelegenheden te bezoeken. In Sevilla vind je mensen van alle stijlen en je zult je niet misplaatst voelen als je dezelfde outfit aantrekt die je de hele ochtend al draagt.

Ana's Reizigerstip

Hou je stil tijdens de show, ook al wordt die in een taverne gehouden, respect voor de artiesten is essentieel.

7. Als u geïnteresseerd bent in het bijwonen van een flamenco show in Sevilla, zult u ook geïnteresseerd zijn in

De Plaza de España| ©Ellena McGuinness
De Plaza de España| ©Ellena McGuinness

De belangstelling om een flamencovoorstelling bij te wonen impliceert een interesse om de cultuur en de tradities van de Andalusische hoofdstad te leren kennen. Een andere ervaring die u hetzelfde zal geven, is een begeleide wandeling door Sevilla. U hebt verschillende opties en u kunt ze allemaal bekijken in dit artikel op Beste rondleidingen en daguitstappen vanuit Sevilla.

Bij al deze rondleidingen wordt u begeleid door een deskundige plaatselijke gids die u niet alleen vertelt over de geschiedenis en anekdotes van de stad, maar ook over haar gebruiken en geheimen. En ik verzeker u dat Sevilla vele geheimen heeft waardoor u nog meer verliefd zult worden op deze stad. Weinig ervaringen zullen u meer leren over de plaats die u bezoekt dan dit type tour.