Flamenco Shows

Het bijwonen van een flamencoshow in Sevilla is een van de meest authentieke ervaringen in de stad. Ik help je de beste te kiezen!

Ana Caballero

Ana Caballero

6 minuten lezen

Flamenco Shows

Flamenco Tablao in Sevilla | ©Diego Delso

Als er een Spaanse regio is die bekend staat om zijn flamencotraditie, dan is het Andalusië wel. Het is dan ook niet verwonderlijk dat er in de hoofdstad veel mogelijkheden zijn om een flamencoshow bij te wonen.

1. Waar kunt u een flamencoshow zien in Sevilla?

Dansers op het Plaza de España
Dansers op het Plaza de España

Flamenco is overal in Sevilla aanwezig (het is niet ongewoon om bij zonsondergang handgeklap te horen bij het oversteken van de Triana-brug), maar het is in de zalen en tablao's dat het zich in al zijn glorie manifesteert. Ik zal je vertellen over de beste:

2. Flamenco show in het Casa de la Memoria

Flamenco Show in La Casa de la Memoria| ©ajay_suresh
Flamenco Show in La Casa de la Memoria| ©ajay_suresh

Een flamencoshow bijwonen in het Casa de la Memoria is getuige zijn van een authentieke show in een 15e-eeuws paleis in het historische centrum van Sevilla waar al jaren verschillende flamencoprofessionals optreden. U vindt er een intieme sfeer met zitplaatsen rond een tablao waarin twee dansers, een zanger en een gitarist optreden. Geen microfoons of geluidseffecten om de show nog authentieker te maken.

Nuttige informatie over deze show

De duur van deze flamencoshow in het Casa de la Memoria is ongeveer een uur en de toegangsprijs is 24. De shows worden elke dag van de week gehouden en u kunt kiezen tussen een middag- of avondshow. De locatie bevindt zich in de Calle Cuna, een van de meest authentieke en bekende straten van de hoofdstad.

Over het Casa de la Memoria

Er zijn weinig plaatsen waar u meer traditie vindt dan hier, want het Casa de la Memoria is ook een cultureel centrum dat zich sinds 1998 inzet voor de bevordering van de folkloristische traditie in Andalusië. De artiesten die hier het podium betreden, wisselen soms, maar ze zijn allemaal van erkende kwaliteit en artistiek traject.

Boek een flamenco show in het Casa de la Memoria

3. Flamencoshow in de wijk Triana

Passie voor flamenco| ©Ana Carvajal
Passie voor flamenco| ©Ana Carvajal

De wijk Triana is een van de meest traditionele en traditionele wijken van Sevilla en hier bevindt zich de locatie voor deze flamencoshow. Aan de oevers van de Guadalquivir geniet u van een show die u ongeveer een uur lang de adem beneemt.

Ik raad aan ruim van tevoren te reserveren, want ondanks het feit dat er elke dag voorstellingen zijn, kunnen kaartjes uitverkocht raken.

Belangrijke tip: wees op uw hoede voor kaartverkoop op straat, vooral als de prijzen van de voorstellingen hoog of vreemd goedkoop zijn.

Boek een flamenco show in Triana

4. Flamenco show in het Museo del Baile

Paar dansers
Paar dansers

Weinig gezelschappen kunnen een grotere referentie bieden dan het Ballet de Cristina Hoyos, verantwoordelijk voor deze flamencoshow in het Museo del Baile in Sevilla. Drie dansers, twee zangers en een gitarist betreden het podium om de verschillende ritmes van deze kunstvorm in een theatrale context de revue te laten passeren.

Nuttige informatie over deze show

De show duurt ongeveer een uur. Optioneel kunt u uw ervaring aanvullen met een bezoek aan het Museo del Baile (Dansmuseum) om uw kennis van deze artistieke traditie compleet te maken. Het gebouw waarin zowel de voorstelling als het museum zijn ondergebracht, dateert uit de 18e eeuw; vooral de voorstelling vindt plaats op een prachtige binnenplaats.

5. Themawandeling inclusief flamencoshow

Monument voor Flamenco kunst, Triana wijk| ©mi)
Monument voor Flamenco kunst, Triana wijk| ©mi)

Deze optie is de VIP-ervaring bij uitstek om niet alleen van de Andalusische flamenco te genieten, maar ook om de essentie ervan te ontdekken en de stempel die deze kunst op de stad Sevilla heeft gedrukt. Voor de prijs van 93 kunt u genieten van een 3-uur durende thematische rondleiding door Sevilla met aansluitend een flamencoshow.

De rondleiding omvat het Gitaarmuseum van Sevilla en hoewel u enkele van de meest emblematische plaatsen van de hoofdstad bezoekt, zal de toespraak van de gids gericht zijn op de traditie van de flamencokunst in deze stad.

Aan het einde van de wandeling neemt uw gids u mee naar een flamencotablao waar u geniet van een kwaliteitsshow met een gratis wijntje. U kunt ook een selectie tapas en drankjes aan uw ticket toevoegen.

Ana's Traveller Tip

Bij veel flamencoshows zijn zeer jonge kinderen niet toegestaan. Als u met kinderen reist, zoek dan van tevoren uit of ze zijn toegestaan.

6. Nuttige tips om te genieten van flamenco in Sevilla

Puur flamenco gevoel| ©[●] wim goedhart
Puur flamenco gevoel| ©[●] wim goedhart

Geïnteresseerd zijn in traditie

Net zoals je van een bezoek aan het Alcázar in Sevilla het beste kunt genieten als je je bewust bent van de betekenis van wat je ziet en de historische context ervan kent, geldt dat ook voor een flamencoshow. Het is niet nodig om hele boeken over deze kunstvorm te lezen, maar als u zich voor het bijwonen ervan kunt informeren over het ontstaan en de ontwikkeling ervan, weet ik zeker dat u veel meer van de voorstelling zult genieten. Dit is iets wat ze perfect doen bij rondleidingen door Sevilla, vooral als ze een thema hebben.

Ga met een open geest

Hoewel het een afgezaagde uitdrukking is, houd je normaal gesproken van flamenco of je kunt er niet tegen. Deze discipline, zowel in zang als dans, is anders dan alle andere en als je nog nooit een show hebt gezien, kun je de eerste keer wel eens verrast worden. In ieder geval moet respect altijd voorop staan; vooral als de show een diner omvat, verdienen de artiesten het om de hoofdattractie van de avond te zijn en niet slechts een begeleiding.

Laat je adviseren

Als u in Sevilla iemand kent die van flamenco houdt en u een voorstelling aanbeveelt, aarzel dan niet. In dit geval hoeft u niet bang te zijn dat de plaats minder bekend is; als u goede referenties hebt van een liefhebber, kunt u aangenaam verrast worden, want in Sevilla is de kunst niet alleen in de befaamde "tablaos" te vinden.

Maak een onderscheid tussen flamenco en "flamenquito"

Kunst is niet vrij van controverse en flamencokunst al helemaal niet. In de volksmond betekent "flamenquito" een meer commerciële muziekstijl die, hoewel afkomstig uit de flamenco, weinig te maken heeft met wat je in de tablao's van Sevilla aantreft. Voorbeelden van "flamenquito"-zangers zijn El Barrio, Miguel Poveda en Rosalía.

Natuurlijk hebben ze ook hun verdienste en in veel bars in de stad vind je zangers van deze stijl; je moet alleen weten hoe je ze kunt onderscheiden van andere soorten shows.

Maak een wandeling door Triana

De wijk Triana in Sevilla staat bekend als de geboorteplaats van de flamenco en u zult zien dat er een bijzonder gevoel van trots heerst onder de plaatselijke bevolking (in meer dan een paar winkels in het centrum ziet u T-shirts met de zin "República Independiente de Triana" erop). Verdwaal in de hoekjes en gaatjes en laat je verrassen, want het is heel gewoon om midden op straat een groep mensen rond een gitaar te vinden.

Maak je geen zorgen over je kleren

Je hebt geen speciale kleding nodig om dit soort gelegenheden bij te wonen. In Sevilla vind je mensen van alle stijlen en je zult je niet misplaatst voelen als je dezelfde kleding draagt als 's ochtends.

Ana's Traveller Tip

Wees stil tijdens de show, ook al wordt deze in een taverne gehouden, respect voor de artiesten is fundamenteel.

7. Als u geïnteresseerd bent in het bijwonen van een flamencoshow in Sevilla, zult u ook geïnteresseerd zijn in

De Plaza de España| ©Ellena McGuinness
De Plaza de España| ©Ellena McGuinness

De belangstelling om een flamencoshow bij te wonen impliceert een interesse om de cultuur en de tradities van de Andalusische hoofdstad te leren kennen. Een andere ervaring die u hetzelfde zal geven is een begeleide wandeling door Sevilla. U hebt verschillende opties en u kunt ze allemaal bekijken in dit artikel over Beste rondleidingen en daguitstappen vanuit Sevilla.

Bij al deze rondleidingen wordt u begeleid door een deskundige lokale gids die u niet alleen vertelt over de geschiedenis en anekdotes van de stad, maar ook over haar gebruiken en geheimen. En ik verzeker u dat Sevilla vele geheimen heeft die u nog meer verliefd zullen maken op deze stad. Weinig ervaringen leren u meer over de plaats die u bezoekt dan dit type tour.