Beste Steden in Sevilla

Hoewel Sevilla een stad is waar u nooit zonder plannen zult komen te zitten, is een wandeling door de omliggende dorpen een prima manier om uw bezoek af te ronden.

Carmen Navarro

Carmen Navarro

13 minuten lezen

Beste Steden in Sevilla

Sevilla, Spanje | © Reinhard Bruckner

Sevilla is een stad met een grote toeristische aantrekkingskracht en een van de mooiste van Spanje. Maar de provincie Andalusië verbergt vele schatten van grote schoonheid en cultureel belang die het verdienen om bezocht te worden.

Als u een paar dagen extra heeft in de stad Sevilla of als u een andere reisroute overweegt, dan is hier een lijst van 10 dorpen in de buurt van Sevilla die u niet mag missen op uw vakantie. Gaat u met me mee?

1. Carmona

Alcázar del Rey Don Pedro| ©Enrique RG
Alcázar del Rey Don Pedro| ©Enrique RG

Carmona is de meest populaire stad rond de stad Sevilla vanwege zijn artistieke en culturele erfgoed. De historische wijk is zelfs uitgeroepen tot Goed van Cultureel Belang, dankzij de talloze kerken, muren en oude paleizen.

Carmona ligt op slechts een half uur van de stad Sevilla en lijkt werkelijk alles te hebben. Het is gelegen op de top van een heuvel, waardoor het in de oudheid van groot strategisch belang was. De geschiedenis van deze Sevilliaanse stad is dan ook getekend door verschillende beschavingen, die hun sporen hebben nagelaten en een geheel eigen stadsstijl hebben gecreëerd. Al wandelend door de straten kunt u huizen in Mudejar, Renaissance en Barok stijl herkennen en kunt u ruïnes uit de Romeinse tijd vinden.

Er is veel te zien en te doen in Carmona tijdens uw bezoek, maar u mag zeker het Alcázar del Rey Don Pedro niet missen, een imposant fort van Arabische oorsprong, de Romeinse Necropolis en de oude Joodse wijk van de stad.

Carmona is een charmante stad met smalle straatjes, typisch voor de Andalusische architectuur, maar met eeuwen geschiedenis om in elke hoek te ontdekken.

Interessante feiten

 • Afstand van Sevilla: 35 kilometer.
 • Hoe er te komen:
  Met de bus: de maatschappijen Monbus en Socibus verzorgen de ritten in 30 minuten en de prijs van het kaartje begint bij 3 euro per traject.
  Met de auto: het duurt maar 30 minuten.
 • Wat u leuk zult vinden...: Het heeft een geweldige mix van culturen en een onvergelijkbare architectuur.

Boek een reis naar Carmona en de necropolis vanuit Sevilla

2. Marchena

Puerta de Morón, Marchena| ©migue_lezl
Puerta de Morón, Marchena| ©migue_lezl

Marchena is een ander prachtig dorp in Sevilla dat u niet mag missen tijdens uw bezoek aan Andalusië. Het ligt op slechts 60 kilometer van Sevilla en u vindt er oude ruïnes en religieus erfgoed die een bezoek meer dan waard zijn.

Het bijzondere van de stad Marchena is dat het historische centrum zich bevindt tussen muren die bewaard zijn gebleven uit de middeleeuwen, die u kunt betreden via twee grote poorten die u terug in de tijd voeren: de Puerta de Sevilla, ook wel Arco de la Rosa genoemd, en de Puerta del Morón.

De straten van Marchena zijn ook een openluchtmuseum. U mag de gevels, balkons en deuren van de 18e-eeuwse huizen en herenhuizen zeker niet missen. De pleinen en fonteinen zijn kunstwerken, dus maak van de gelegenheid gebruik om enkele originele foto's te nemen.

Marchena is mooi in elke hoek, maar het onbetwiste juweel van deze stad is de sacristie van de kerk van San Juan Bautista, die een galerij met schilderijen van Zurbarán bevat. Schilderijen van deze gerenommeerde Spaanse schilder zijn tentoongesteld in New York, Amsterdam en Parijs, dus u kunt zich de kwaliteit en het artistieke niveau van zijn werk wel voorstellen.

Om uw bezoek aan Marchena af te ronden, mag u niet vergeten naar het uitkijkpunt van de toren Puerta de Carmona te gaan. Het uitzicht vanaf daar is erg mooi en u zult getuige kunnen zijn van een zonsondergang als geen ander.

Interessante feiten

 • Afstand van Sevilla: 62 kilometer.
 • Hoe er te komen:
  Met de trein: u kunt met de trein naar Marchena komen, vanaf het station Sevilla San Bernardo. De prijs van het kaartje begint bij €8 per traject en de reis duurt ongeveer 50 minuten.
  Met de bus: de Monbus busdienst van Sevilla naar Marchena duurt ongeveer 1 uur en de prijs van het kaartje begint bij 4€ per enkele reis.
  Met de auto: de reis duurt ongeveer 45 minuten.
 • U zult houden van...: de goed bewaarde muren en het artistieke erfgoed.

3. Santiponce

Romeins theater van Santiponce| ©alejandro rodriguez
Romeins theater van Santiponce| ©alejandro rodriguez

Het gebied in en rond Sevilla was een belangrijk nederzettingsgebied van het Romeinse Rijk. Als u een geschiedenisliefhebber bent, raad ik u aan niet over het hoofd te zien wat Santiponce u allemaal te bieden heeft.

Deze stad , op slechts 13 kilometer van de stad Sevilla, trekt elk jaar duizenden toeristen, omdat hier de beroemde ruïnes van Italica liggen, een oude stad die in 200 voor Christus werd gesticht.

Vanuit Sevilla naar Italica gaan is heel gemakkelijk en stelt u in staat deze ongelooflijk bewaarde oude stad te ontdekken, met onder meer een amfitheater, muren en verschillende woningen uit die tijd. U kunt ook een rondleiding boeken, de beste manier om deze unieke plek in de streek van Andalusië te ontdekken.

De oude stad van Santiponce is heel pittoresk. Sommige hoofdstukken van de serie Game of Thrones zijn hier zelfs opgenomen. U kunt ook het klooster van San Isidoro del Campo bezoeken, gesticht in de 13e eeuw en met een geheel imposante architectuur.

Interessante feiten

 • Afstand van Sevilla: 13 kilometer.
 • Hoe er te komen:
  Met de bus: Damas autobussen rijdt deze route in slechts 15 minuten en de prijs van het kaartje begint bij €2 per traject.
  Met de auto: het kost u slechts 10 minuten om deze route af te leggen.
  Rondleiding met gids: dit is beslist de beste optie om vanuit Sevilla Santiponce en de ruïnes van Italica te bezoeken. De prijs van een begeleide dagtocht begint bij €30.
 • U zult houden van...: de grote Romeinse ruïnes.

Boek een tour naar de ruïnes van Italica vanuit Sevilla

4. Aznalcázar

Toegang tot het Park| ©Richard Crook
Toegang tot het Park| ©Richard Crook

Als u overweegt Doñana vanuit Sevilla te bezoeken, hebt u waarschijnlijk wel eens gehoord van het dorp Aznalcázar.

Aan de oevers van de rivier Guadiamar vormt dit kleine dorp het vertrekpunt voor een bezoek aan het Nationaal Park Doñana, een van de grootste ecologische reservaten van Europa. Dit gebied is van groot belang, aangezien er veel bedreigde soorten leven en het een belangrijke omgeving is voor de trek van veel vogels. Ik raad u aan een 4x4 tocht met gids te maken door dit unieke gebied van Andalusië, waar u een andere wilde kant van de dorpen van Sevilla zult leren kennen.

Naast de mogelijkheid om van de rust te genieten, heeft het dorp ook historische gebouwen zoals de kerk van San Pablo en zelfs de overblijfselen van een oude Romeinse brug. Als u een liefhebber bent van natuur en archeologie, aarzel dan niet om Aznalcázar op te nemen in uw bezoek aan Sevilla.

Interessante feiten

 • Afstand van Sevilla: 33 kilometer.
 • Hoe er te komen:
  Met de bus: Damas autobussen rijdt deze route in 40 minuten en de prijs van het kaartje begint bij €3 per traject.
  Met de auto: het duurt slechts 30 minuten om deze route af te leggen.
  Rondleiding met gids: dit is beslist de beste optie om Doñana voor een dag te bezoeken. De prijs van een rondleiding begint bij 70 euro.
 • U zult houden van...: als u van natuur en archeologie houdt.

Boek een rondleiding in het Doñana Nationaal Park

5. Osuna

GOT filmen centrum in Osuna| ©DAMIAN CORRIGAN
GOT filmen centrum in Osuna| ©DAMIAN CORRIGAN

Osuna wordt door velen beschouwd als een van de dorpen van Sevilla bij uitstek. Deze stad ligt op 80 kilometer van Sevilla en 100 kilometer van Malaga, waardoor het een perfecte stop is op een autorit door Andalusië. Osuna is een stad met een lange geschiedenis, die vooral opvalt door zijn vele imposante barokke paleizen en statige huizen, die ik u aanbeveel te bezoeken op uw weg door de stad.

Hoewel het altijd een aanbevolen bestemming is geweest vanwege zijn culturele en architectonische rijkdom, heeft het de laatste jaren aan populariteit gewonnen door zijn verschijning in de serie Game of Thrones.

Deze stad is verdeeld in twee zeer verschillende delen: het lagere gedeelte, waar u enkele pleinen, spectaculaire straten zoals San Pedro en zeer mooie gevels kunt bezoeken; en het hogere gedeelte, waar u zeer belangrijke monumenten vindt, zoals het Convento de la Encarnación ende Colegiata.

Osuna verbergt ook een heel bijzondere geheime bestemming: de Coto de las Canteras. Deze plaats wordt ook wel de "Petra van Andalusië" genoemd, want u zult er een majestueuze stenen façade kunnen aanschouwen die met ongelooflijke details is uitgehouwen.

Interessante feiten

 • Afstand vanaf Sevilla: 88 kilometer.
 • Hoe er te komen:
  Met de trein: u kunt Osuna met de trein bereiken vanaf het station Sevilla San Bernardo. De prijs van het kaartje begint bij 10€ per traject en de reis duurt ongeveer een uur en 15 minuten.
  Met de bus: Monbus rijdt deze reis in 1 uur en 15 minuten en de prijs van het kaartje begint bij 6€ per traject.
  Met de auto: u doet er een uur over.
 • U zult houden van...: als u van oude ruïnes en architectuur houdt.

6. Steppe

Kerk van San Sebastián| ©Visit Estepa.com
Kerk van San Sebastián| ©Visit Estepa.com

Estepa ishet Sevilliaanse dorp dat naar kaneel ruikt. En je vraagt je waarschijnlijk af waarom. De stad Estepa dankt haar faam vooral aan de banketbakkersindustrie van mantecados en polvorones. De stad is zelfs de belangrijkste producent van dit soort kerstsnoepjes in Spanje en elk jaar komen veel toeristen naar de stad om fabrieken zoals La Colchona of La Estepeña te bezoeken.

Maar naast de gastronomie is er in Estepa ook veel geschiedenis te ontdekken en zijn er monumenten te bezoeken. De 3000-jarige geschiedenis heeft een zeer waardevolle erfenis achtergelaten, zoals de oude vesting en de Victoria toren, een van de grootste symbolen van Estepa en waar u een prachtig uitzicht heeft op de stad en het platteland van Sevilla.

Andere interessante gebouwen die een bezoek waard zijn, zijn de kerk van San Sebastián, de kerk van Santa María en het klooster van Santa Clara, die in 1965 werden uitgeroepen tot Historisch-Artistiek Plaats.

Maar de grootste prijs gaat ongetwijfeld naar het beroemde Balcón de Andalucía, een uitzichtpunt op de top van de Cerro de San Cristóbal dat u verstomd zal doen staan.

Estepa ligt op 110 kilometer van de hoofdstad van Andalusië en is een van de plaatsen die u moet opnemen in uw volgende reisroute door de dorpen van Sevilla.

Interessante feiten

 • Afstand van Sevilla: 110 kilometer.
 • Hoe er te komen:
  Met de trein: u kunt Osuna met de trein bereiken, vanaf het station Sevilla Santa Justa. De prijs van het ticket begint bij 25€ per traject en de reis duurt ongeveer een uur en 30 minuten.
  Met de bus: Monbus rijdt deze reis in 1 uur en 45 minuten en de prijs van het kaartje begint bij 8€ per enkele reis.
  Met de auto: u doet er een uur over.
 • U zult houden van...: als u in de stemming bent voor een goed uitzicht en lokale gastronomie.

7. Ecija

Benamejí Palace| ©Rafael Cejudo Martinez
Benamejí Palace| ©Rafael Cejudo Martinez

Ecija is een Sevilliaans stadje op 85 kilometer van de Andalusische hoofdstad, dat bekend staat om de perfect bewaard gebleven architectuur in barokstijl. De zogenaamde "Stad van de Torens" ligt aan de oever van de rivier de Genil en is een prachtige plek voor wie iets meer wil weten over het Romeinse en Fenicische verleden van de streek.

Wandelen door de straten van Ecija betekent uw ogen de kost geven aan oude kerken met ongelooflijke gevels, kloosters bezoeken en pleinen die historische overblijfselen zijn. Een bezoek aan het Convento de los Descalzos, de Iglesia Mayor de Santa Cruz of het Casa Palacio de Palma mag u niet missen.

Bovendien bevat het paleis van Benamejí perfect bewaard gebleven mozaïeken en het beroemde standbeeld van de Gewonde Amazone. Een niet te missen bezoek voor nieuwsgierigen en kunstliefhebbers.

De Sevilliaanse tradities zijn sterk aanwezig in Ecija, waardoor het een ideale stopplaats is als u wilt genieten van een flamencoshow of getuige wilt zijn van de oude stoeterijen, het ruiterererfgoed van de Andalusische regio.

Interessante feiten

 • Afstand van Sevilla: 85 kilometer.
 • Hoe er te komen:
  Met de bus: Damas autobussen rijdt deze route in een uur en de prijs van het kaartje begint bij € 5 per traject.
  Met de auto: het duurt slechts 50 minuten om deze route af te leggen.
 • U zult het leuk vinden...: als u meer wilt weten over flamenco en Sevilliaanse paarden.

8. Utrera

Kennismaking met Utrera| ©Caroline Cooke
Kennismaking met Utrera| ©Caroline Cooke

Utrera is een stad die u moet bezoeken als u terug wilt naar de ware oorsprong van de Andalusische flamenco. Op slechts 30 kilometer van de stad Sevilla vindt u deze stad met 50.000 inwoners waar u zich nog meer kunt verdiepen in de gebruiken en tradities van deze Spaanse streek.

De stad Utrera is ook beroemd om het fokken van de vechtstieren en -paarden van de Andalusische streek. Het is een plaats van complete referentie voor hen die van deze thema's houden.

Maar afgezien daarvan is een bezoek aan Utrera alleen al de moeite waard om te genieten van de schoonheid van de historische wijk, ook uitgeroepen tot Goed van Cultureel Belang, en de karakteristieke witte straatjes.

Als u in Utrera rondwandelt, mag u een bezoek aan de Plaza del Altozano, de drukste stedelijke ruimte en ontmoetingsplaats voor alle inwoners, niet overslaan. Hier kunt u iets zien van het plaatselijke leven van de stad, waar ook overblijfselen uit de 17e en 18e eeuw te zien zijn.

Maar de ster van Utrera is ongetwijfeld het kasteel, een erfenis van het Moorse verleden dat nog steeds een aantal merkwaardige forten te bezoeken heeft.

Utrera heeft ook historische kerken zoals de kerk van Santiago, en paleizen naar ieders smaak zoals Vistahermosa of het Surga huis.

Interessante feiten

 • Afstand van Sevilla: 33 kilometer.
 • Hoe er te komen:
  Met de trein: u kunt met de trein naar Marchena komen, vanaf het station Sevilla San Bernardo. De prijs van het kaartje begint bij €5 per traject en de reis duurt ongeveer 20 minuten.
  Met de bus: Autocares Casal verzorgt deze reis in 50 minuten en de prijs van het kaartje begint bij € 2 per traject.
  Met de auto: het duurt slechts 20 minuten om deze route af te leggen.
 • U zult het leuk vinden...: als u een van de Witte Dorpen van Sevilla en zijn monumenten wilt leren kennen.

9. Constantina

Kasteel Constantina| ©Doenjo
Kasteel Constantina| ©Doenjo

De dorpen van Sevilla bieden ook een dosis natuur en rust. Dit is het geval met het dorp Constantina, een favoriete bestemming voor Sevillianen om te ontsnappen en zich los te maken van de stad.

Constantina ligt in de Sierra Norte de Sevilla, en de witte straten zijn gemakkelijk te onderscheiden tussen de omringende vegetatie. In het centrum van het dorp ligt het kasteel, midden op een heuvel die tot aan de horizon reikt en werkelijk een lust voor het oog is.

Bij een gewone wandeling door de straten wordt u omringd door oude statige huizen en statige herenhuizen. Daarom is zijn historische wijk uitgeroepen tot Historisch-Artistiek Gebied. Ik raad u aan de Barrio de la Moreríate bezoeken als u door Constantina komt, want hier kunt u zich onderdompelen in het moslimverleden dat zo'n contrast vormt met de Spaanse cultuur.

Constantina is een paradijs voor wie wil wandelen in de natuur. De omgeving van Castañar biedt vele mogelijkheden voor verschillende niveaus, evenals de Cerro del Hierro.

Tot slot mag u een bezoek aan de kerk van Nuestra Señora de la Encarnación niet missen, die opvalt door haar 55 meter hoge toren.

Voor dit alles en nog veel meer, aarzel niet om Constantina te bezoeken op uw weg door de stad Sevilla en haar charmante dorpjes.

Interessante feiten

 • Afstand van Sevilla: 85 kilometer.
 • Hoe er te komen:
  Met de trein: u kunt met de trein naar Marchena komen, vanaf het station Sevilla San Bernardo. De prijs van het kaartje begint bij €6 per traject en de reis duurt ongeveer 20 minuten.
  Met de bus: Autocares Casal maakt deze reis in 45 minuten en de prijs van het kaartje begint bij €3 per traject.
  Met de auto: het duurt slechts 20 minuten om deze route af te leggen.
 • U zult houden van...: als u van natuur, wandelen en archeologie houdt.

10. Lebrija

Lebrija leren kennen| ©campese
Lebrija leren kennen| ©campese

Op de laatste plaats van deze lijst van de beste dorpen van Sevilla, vinden we Lebrija. Dit kleine stadje ligt in het zuiden van de provincie, grenzend aan de stad Cádiz, waardoor het een stad met een bijzondere sfeer is.

Veel toeristen bezoeken Lebrija alleen vanwege de ruïnes van het 11e-eeuwse Moorse kasteel, maar alleen al het opsnuiven van de lokale sfeer en de diepgewortelde cultuur maakt het op zich al een bezoek waard.

De historische wijk onderscheidt zich door zijn prachtige herenhuizen en allerlei religieuze gebouwen. Maar binnen de muren bevindt zich de hermitage van Santa María del Castillo, in een perfect bewaard gebleven Mudejar-stijl, aangezien er sinds de oprichting nauwelijks iets aan is verbouwd.
Lebrija is beroemd omdat hier de zuster van de beroemde Giralda van Sevilla staat: La Giraldilla, die opvalt tussen het reliëf en de witte huizen, en werd gebouwd in de 13e eeuw.

Liefhebbers van wijntoerisme zullen deze Sevilliaanse stad zeker kennen vanwege het populaire wijnhuis González Palacios, dat door zijn strategische ligging aan de oever van de rivier de Guadalquivir en op slechts enkele kilometers van zee, perfect is voor de productie van de witte wijn uit de streek. Hij is zelfs bekroond als een van de 1000 beste wijnenter wereld.

Interessante feiten

 • Afstand van Sevilla: 66 kilometer.
 • Hoe er te komen:
  Met de trein: u kunt met de trein naar Marchena komen, vanaf het station Sevilla San Bernardo. Ticketprijzen beginnen bij €8 per sectie en de reis duurt ongeveer 45 minuten.
  Met de auto: het duurt slechts 45 minuten om deze reis te maken.
 • U zult het leuk vinden...: als u een liefhebber bent van wijntoerisme.