Joodse begraafplaats Praag: alles wat u moet weten

Iedereen die de Joodse Begraafplaats van Praag bezoekt is even onder de indruk als onder de indruk. Ontdek waarom en wat er te zien en te doen is op een van de meest bijzondere plekken van Praag.

Carlos Bleda

Carlos Bleda

7 minuten lezen

Joodse begraafplaats Praag: alles wat u moet weten

Joodse begraafplaats Praag | ©Paul Asman

De Joodse Begraafplaats in Praag is een van de plekken in Praag die je gezien moet hebben. Deze plek heeft een speciale sfeer die indruk maakt met zijn schoonheid en is ontzagwekkend vanwege zijn geschiedenis. Deze begraafplaats ligt in de Joodse wijk van de stad en is een van de meest bijzondere ter wereld en ook de drukst bezochte in Europa.

Duizenden grafstenen en meer dan 100.000 lichamen zijn geconcentreerd in een relatief klein gebied. Hoe is dit mogelijk? In dit bericht vertel ik je alles over de geschiedenis en wat je moet zien en doen als je de Joodse begraafplaats van Praag bezoekt.

1. Ontdek waarom de Joodse begraafplaats van Praag een van de meest bijzondere ter wereld is

Joodse begraafplaats Praag| ©Marketa
Joodse begraafplaats Praag| ©Marketa

De Joodse begraafplaats van Praag is geen gewone begraafplaats. Er zijn geen grote monumenten die de grafstenen sieren, noch zijn er zorgvuldig onderhouden bloementuinen, in tegenstelling tot andere beroemde begraafplaatsen in Europese hoofdsteden. De bijzonderheid ligt in het feit dat het de meest overbevolkte begraafplaats in Europa en waarschijnlijk in de wereld is.

Meer dan 300 jaar lang was dit de enige plek in Praag waar Joden hun doden konden begraven. De begraafplaats werd halverwege de 15e eeuw aangelegd in Josefov, de Joodse wijk van Praag, en in de loop der jaren werden er zo'n 100.000 mensen begraven.

In een relatief klein gebied lijkt dit onmogelijk, maar er is een verklaring voor, die je kunt leren kennen tijdens een rondleiding door de Joodse wijk van Praag met een professionele lokale gids.

Boek een rondleiding door de Joodse wijk

2. Bezoek de illustere figuren die op de begraafplaats begraven liggen

Grafstenen en bloemen op de Joodse Begraafplaats| ©Sergio Presbitero
Grafstenen en bloemen op de Joodse Begraafplaats| ©Sergio Presbitero

Onder de 12.000 grafstenen op deze begraafplaats bevinden zich enkele die toebehoren aan illustere figuren uit de Joodse cultuur en de geschiedenis van de stad Praag. Ze worden het meest gefotografeerd door toeristen en zijn de belangrijkste attracties van de begraafplaats, die je ook kunt bezoeken tijdens een rondleiding door de Joodse wijk. Enkele van de beroemdste mensen die op deze begraafplaats begraven liggen zijn:

  • David Oppenheim: een beroemde rabbijn van de stad Praag die leefde in de 18e eeuw.
  • David Gans: Joods historicus en astronoom, de Davidster werd voor het eerst gebruikt op zijn grafsteen als het embleem van de Joodse gemeenschap.
  • Judah Loew: naast rabbijn was hij een Joodse filosoof die bekend staat als 'de Maharal van Praag' en aan wie de legende van de Joodse Golem wordt toegeschreven.
  • Mordechai Maisel: een van de leiders van de stad Praag in de 16e eeuw. Hij bouwde de stadssynagoge die zijn naam draagt en die je kunt bezoeken tijdens de rondleiding waarover we je al hebben verteld.

Boek een rondleiding door de Joodse wijk

3. Leer meer over de legende van de Praagse Golem

De Praagse Golem| ©Luciano
De Praagse Golem| ©Luciano

In de Joodse populaire cultuur is er een legende die zo bekend is dat hij zelfs op televisie is verschenen in "The Simpsons". Het is de legende van de Praagse Golem. De creatie van deze golem, of deze legende, wordt toegeschreven aan Judah Loew, ja, de rabbijn die begraven lag op de Joodse begraafplaats en wiens grafsteen bezocht kan worden tijdens de rondleiding door de Joodse wijk.

Volgens de legende creëerde deze rabbi de golem uit modder en klei en met de vonk van God om de inwoners van het Joodse getto te beschermen tegen antisemitische aanvallen. Dit mythologische wezen werkte als je een opdracht op een stuk papier schreef en dat in zijn mond stopte. Het was een wezen met buitengewone kracht maar weinig intelligentie. Op de begraafplaats en in de Joodse wijk is deze legende erg aanwezig.

Een andere leuke bijkomstigheid van een rondleiding door de Joodse wijk is dat je meer te weten kunt komen over dit verhaal en andere verhalen over de Joodse cultuur.

Boek een rondleiding door de Joodse wijk

4. Ga naar de plek waar het complot "Protocollen van Zion" werd geboren.

Joodse begraafplaats van Praag| ©Mark Healey
Joodse begraafplaats van Praag| ©Mark Healey

De Joodse begraafplaats van Praag was de locatie van een van de beroemdste antisemitische samenzweringen uit de geschiedenis: de Protocollen van Zion. In 1902 publiceerden tsaar Nicolaas II van Rusland en zijn politiedienst een pamflet met de naam "de Protocollen van Zion" waarin ze de ouderen van Zion ervan beschuldigden dat ze op de Joodse begraafplaats in Praag bijeenkwamen om de wereldheerschappij te plannen.

Dit was van grote historische betekenis, omdat het als voorwendsel diende voor antisemitische vervolging en later als inspiratie diende voor de Nazi-ideologie. Jaren later werd aangetoond dat deze protocollen geen feitelijke basis hadden en waren geplagieerd uit twee fictieve romans.

In 2010 dook dit verhaal weer op na de publicatie van Umberto Eco's roman "De Praagse Begraafplaats", die gebaseerd was op deze samenzwering en die de komst van toeristen naar de Joodse begraafplaats een impuls gaf.

Boek een rondleiding door de Joodse wijk

5. Wandel door de Pinkas Synagoge, het Holocaust gedenkteken

Ingang tot de Pinkas Synagoge| ©Mike Steele
Ingang tot de Pinkas Synagoge| ©Mike Steele

Om bij de Joodse begraafplaats te komen moeten we door de Pinkas Synagoge, de op één na oudste synagoge in Praag, die dateert uit 1535. Deze maakt deel uit van het Joods museum waar tijdelijke tentoonstellingen worden gehouden over het Joodse leven in Praag en de tragische geschiedenis van het Joodse volk.

De synagoge is nu een gedenkteken voor de Joden en Tsjechen die het slachtoffer werden van de nazi's. Op de muren binnen staan met de hand de namen en achternamen geschreven van 80.000 Joodse slachtoffers van de Holocaust.

In dezelfde moskee worden ook brieven bewaard van de gevangenen van Terezin, een concentratiekamp in de buurt van Praag, dat kan worden bezocht tijdens een georganiseerde excursie naar Terezin vanuit Praag.

Boek een excursie naar Terezin

6. Bekijk de ceremoniële hal van de Joodse begraafplaats

Uitzicht op de begraafplaats| ©Midnight Believer
Uitzicht op de begraafplaats| ©Midnight Believer

Naast de Synagoge en op de begraafplaats staat een pseudo-romaans gebouw dat ooit het mortuarium van de begraafplaats was. Het werd gebruikt als ceremoniële halvoor Joodse begrafenisrituelen en maakt tegenwoordig ook deel uit van het Joods Museum.

Vandaag de dag huisvest het een permanente tentoonstelling over de geschiedenis van de Praagse begrafenisvereniging, opgericht in 1564 door rabbijn Eliezer Ashkenazi, wiens hoofdkwartier zich in hetzelfde gebouw bevond.

7. Bezoek andere synagogen in de Joodse wijk

Josefov, voormalige Joodse wijk| ©Jorge Láscar
Josefov, voormalige Joodse wijk| ©Jorge Láscar

Toegang tot de begraafplaats kost 12 euro en hoewel dit een dure prijs lijkt voor een bezoek aan de begraafplaats dat in slechts een half uur kan worden afgelegd, is dit ook inclusief een bezoek aan enkele synagogen in de Joodse wijk. Degene die we kunnen zien met hetzelfde kaartje zijn:

  • Spaanse Synagoge: zo genoemd vanwege de Moorse decoratie die lijkt op die in het Alhambra in Granada.
  • Klausen Synagoge: het grenst aan de begraafplaats en de belangrijkste attractie is de bibliotheek, die verschillende exemplaren van Hebreeuwse boeken van grote waarde herbergt.
  • Maisel Synagoge: herbergt een collectie voorwerpen uit de Joodse traditie. Het oorspronkelijke gebouw werd getroffen door een inferno en moest worden gerenoveerd en veranderde meerdere keren van stijl totdat het in de neogotische stijl bleef.
  • Hoge Synagoge: deze naam is te danken aan de renaissancestijl en de twee verdiepingen. Het maakte een tijdlang deel uit van het stadhuis van de Joodse wijk.

Boek een rondleiding door de Joodse wijk

8. Maak van de gelegenheid gebruik om de Oude-Nieuwe Synagoge te bezoeken

De Oude-Nieuwe Synagoge, Praag| ©Greynforty
De Oude-Nieuwe Synagoge, Praag| ©Greynforty

De toegang tot de Joodse Begraafplaats is exclusief toegang tot een van de belangrijkste synagogen in Praag en Europa: de Oude-Nieuwe Synagoge. Het dateert uit 1270 en is de oudste actieve synagoge in Praag en in heel Europa.

Het is een van de eerste gebouwen in gotische stijl in de hoofdstad van Tsjechië. Het heeft onder andere branden, rellen en de Joodse Holocaust overleefd, en vandaag de dag is het nog steeds actief en verwelkomt het gelovigen en toeristen.

Volgens de legende rust de mythische Praagse Golem inert op de zolder van deze synagoge in afwachting van zijn wederopstanding als de tijd erom vraagt.

9. Bezoek het Joods Museum

Joodse begraafplaats Praag| ©Sam Litvin
Joodse begraafplaats Praag| ©Sam Litvin

Het Joods Museum is geen typisch museum, in feite is het niet gehuisvest in een enkel gebouw, maar in 8, namelijk in de synagogen van de Joodse wijk, op de begraafplaats, in de Roberta Guttmanna Galerie en in een bezoekerscentrum.

Deze instelling is een van de oudste en belangrijkste Joodse musea ter wereld. Het werd opgericht in 1906 en heeft als doel de geschiedenis van het Joodse volk in Tsjechië te documenteren, alle voorwerpen en documenten van waarde te bewaren en de tradities en gewoonten van het Joodse volk te verspreiden.

10. Probeer Kafka's graf niet te zien

Het graf van Franz Kafka op de Joodse begraafplaats Žižkov, Praag| ©Añelo de la Krotsche
Het graf van Franz Kafka op de Joodse begraafplaats Žižkov, Praag| ©Añelo de la Krotsche

Veel bezoekers van de Joodse begraafplaats komen om het graf te zien van een van de meest invloedrijke schrijvers uit de literatuur, Franz Kafka.

Dit is een veel voorkomende verwarring, want de auteur ligt wel op de Joodse begraafplaats, maar niet op de Joodse begraafplaats. De overbevolking van de begraafplaats dwong uiteindelijk tot de opening van een andere begraafplaats in Praag die bekend staat als de Nieuwe Joodse Begraafplaats.

Hier rusten de overblijfselen van de auteur en deze andere begraafplaats kan ook worden bezocht en ligt in de wijk Žižkov in de Tsjechische hoofdstad. En als je echt geïnteresseerd bent om meer te weten te komen over het leven van de schrijver in de hoofdstad, dan raad ik je aan om een Franz Kafka rondleiding in Praag te boeken.

Boek een Franz Kafka rondleiding in Praag