Terezin Concentratiekamp Dagtrips vanuit Praag

Niet alleen in Duitsland en Polen kun je concentratiekampen bezoeken. In Tsjechië kun je het kamp Terezin bij Praag bezoeken.

Alex Grande

Alex Grande

8 minuten lezen

Terezin Concentratiekamp Dagtrips vanuit Praag

Menora van de begraafplaats van Tezerin | ©Pedro Cambra

Reizen is de beste manier om dingen vanuit nieuwe gezichtspunten te bekijken. En ik geloof dat we naast consumententoerisme ook moeten reizen om een steeds complexere wereld beter te begrijpen. Terezín was een Joods getto en concentratiekamp waar ongeveer 35.000 Joden werden uitgeroeid.

De beste excursies naar Terezín vanuit Praag

Toegang tot het concentratiekamp Tezerin| ©ho visto nina volare
Toegang tot het concentratiekamp Tezerin| ©ho visto nina volare

Voor een excursie naar het concentratiekamp Terezín vanuit Praag heb je drie heel verschillende opties, zodat je de ervaring helemaal aan jouw wensen kunt aanpassen:

Boek je excursie naar Terezín vanuit Praag

Excursie van een halve dag naar het concentratiekamp Terezín vanuit Praag

Klein fort van kamp Tezerin| ©Richard Mortel
Klein fort van kamp Tezerin| ©Richard Mortel

Dit is de populairsteoptie voor mensen die naar Praag reizen. Je reist met een professionele gids naar het concentratiekamp Terezín en bezoekt het interieur van dit 18e-eeuwse fort dat werd omgebouwd tot gevangenissen en barakken. Je kunt het huidige museum, het crematorium en de begraafplaats bezoeken en uit de eerste hand de leefomstandigheden van de Joodse mensen daar zien.

Ik zou deze rondleiding naar Terezín om een aantal redenen zeker aanraden boven het organiseren van je eigen reis. Je hoeft je geen zorgen te maken over hoe je er komt, je hoeft je geen zorgen te maken over kaartjes en bovenal heb je een professionele gids die alles uitlegt wat je te zien krijgt. Houd er rekening mee dat de maximale groepsgrootte voor deze tour 35 personen is.

Nuttige informatie

 • Duur: 5 uur
 • Aanrader: Als je Terezín wilt bezoeken maar niet veel tijd hebt om de tour zelf te organiseren.

Boek je tour naar Terezín vanuit Praag

Tweede Wereldoorlog Tour: Joodse wijk, Terezín en Lidice

Detail van het monument van de kinderen van Lidice| ©Donald Judge
Detail van het monument van de kinderen van Lidice| ©Donald Judge

Deze ervaring is ontworpen voor mensen met een passie voor geschiedenis in het algemeen en de gebeurtenissen tijdens de Tweede Wereldoorlog in het bijzonder. De tour begint met een rondleiding door de hele Joodse wijk van Praag, voordat je per minibus naar het concentratiekamp Terezín rijdt. Daar zul je alle te bezoeken ruimtes bezoeken, waaronder de barakken, de gevangenissen, de begraafplaats en het museum.

Op de terugweg naar Praag stop je in Lydice, een stad die ook een zwarte plek in de geschiedenis van het naziregime vertegenwoordigt. Lydice werd in 1942 met de grond gelijk gemaakt na de moord op een SS-leider door twee leden van het Tsjechische verzet tegen de Duitse bezetting en werd een symbool van anti-nazisme tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Routebeschrijving

 • Joodse wijk van Praag
 • Concentratiekamp Terezín
 • Lidice

nuttige informatie

 • Duur: 7 uur
 • Aanrader: Als je de belangrijkste bezienswaardigheden uit de Tweede Wereldoorlog in de omgeving van Praag wilt verkennen.

Privé-excursie van een halve dag naar het concentratiekamp Terezín vanuit Praag

Binnenplaats van kamp Tezerin| ©ho visto nina volare
Binnenplaats van kamp Tezerin| ©ho visto nina volare

Als je Terezín wilt bezoeken maar geen zin hebt om de tour zelf te organiseren en geen deel wilt uitmaken van een grote tourgroep, dan is deze privétour naar het concentratiekamp Terezín je beste optie.

Je wordt opgehaald bij je hotel en teruggebracht in een luxe auto, waarna je wordt begeleid op een privétour door het concentratiekamp waar je alle belangrijke bezienswaardigheden ziet met een persoonlijke uitleg door een deskundige gids die je alle vragen kunt stellen die je wilt.

Misschien is dit wel het grote voordeel van een privérondleiding, het feit dat je altijd met je gids kunt praten en hem alles kunt vragen wat je maar kunt bedenken over de plek die je gaat bezoeken. Natuurlijk heb je ook alle voordelen van een typische georganiseerde tour, waarbij je je geen zorgen hoeft te maken over entreegelden of hoe je van en naar Terezín moet komen.

Het enige nadeel van deze tour vergeleken met de andere twee is dat de duur iets korter is, hoewel als je op zoek bent naar een ervaring van een halve dag omdat je maar kort in Praag bent of je je reis wilt besteden aan andere dingen, kan dit een voordeel voor je zijn.

Nuttige informatie

 • Duur: 6 uur
 • Aanrader: Als je liever je eigen sightseeing doet en geen deel uitmaakt van een grote groep toeristen of als je in een groep van 4 of 5 personen bent.

Boek je excursie naar Terezín vanuit Praag

Wat te zien in concentratiekamp Terezín

Crematorium| ©Pedro Cambra
Crematorium| ©Pedro Cambra

Crematorium

Hoewel Terezín in theorie geen vernietigingskamp was en de meeste sterfgevallen onder gevangenen een natuurlijke dood werden genoemd, werden gevangenen in werkelijkheid levend gecremeerd in het crematorium van Terezín. Niet massaal en één voor één (zoals het columbarium laat zien, waar de gecremeerde overblijfselen van Joden werden bewaard), maar het is bekend dat veel van de overblijfselen niet werden bewaard en in de rivier de Ohre werden gegooid.

Het crematorium van Terezín is meestal de laatste stop van de rondleiding en hier kun je de wreedheid van de plek op zijn hoogtepunt zien.

Klein fort

Dit is het belangrijkste deel van de gedenkplaats van Terezín, waar je met eigen ogen de vreselijke leefomstandigheden kunt zien van de Joodse mensen die hier opeengepakt zaten. Je komt door de aankomstruimte, waar gevangenen al hun bezittingen en documenten achterlieten in ruil voor overalls.

Andere delen van de zogenaamde Kleine Vesting zijn het ziekenhuis, met nauwelijks apparatuur, de cellen waar de gevangenen leefden, het mortuarium en de toiletten.

Tijdens het hele bezoek is er iets dat je voortdurend vergezelt: een ongemakkelijk gevoel, bijna een aureool van derealisatie, alsof wat je bezoekt niet echt bestaat. Terezín is een plek die bezoekers niet goed ontvangt, en je kunt je alleen maar voorstellen hoe het degenen zou ontvangen die daarheen gingen om gevangenen te zijn.

Ghetto Museum

Op minder dan een kilometer lopen van de kleine vesting ligt het museum van Terezín, bekend als het Ghetto Museum. Het is gevestigd in een voormalige school en huisvest een permanente tentoonstelling over het leven in het concentratiekamp. Je ziet foto's en tekeningen van kinderen die in het concentratiekamp leefden. Voor mij het moeilijkste deel van het bezoek.

Magdeburg Kazerne

Bij een compleet bezoek aan Terezín zie je ook de barakken waar de gevangenen opeengepakt zaten en die tegenwoordig zijn gereconstrueerd om de leefomstandigheden daar natuurgetrouw weer te geven. Hier vind je ook kunst gemaakt door de gevangenen, die op een zeer krachtige manier het gevoel van angst overbrengen van het leven in een concentratiekamp.

Boek je excursie naar Terezín vanuit Praag

Plan je bezoek aan het concentratiekamp Terezín

Binnen in de barakken van de gevangenen| ©Eric Erkamp
Binnen in de barakken van de gevangenen| ©Eric Erkamp

Zelfs als je besluit om Terezín met een georganiseerde tour te bezoeken, is hier wat nuttige informatie om je te helpen bij het plannen van je reis.

Hoe kom je naar Terezín en hoe lang duurt het?

Alle georganiseerde tours naar Terezín vanuit Praag zijn inclusief vervoer, ofwel met een busje (voor groepsrondleidingen) of met een privéauto (privéoptie). Het duurt ongeveer 45 minuten tot een uur om Terezín over de weg te bereiken vanuit de stad.

Openingstijden en dagen

Het concentratiekamp Terezín is geopend van 8:00 tot 18:00 uur in de zomer en tot 16:00 uur in de winter. Het is elke dag van het jaar geopend , behalve op 24 december, wanneer het gesloten is voor kerstavond.

Beste dag van de week om Terezín te bezoeken

Omdat Terezín een populaire plaats is om te bezoeken, is er op elke dag van de week een vrij grote concentratie toeristen. Omdat het echter een vrij grote plaats is, zullen ze niet echt overweldigend zijn, tenzij je het concentratiekamp in het weekend bezoekt, wanneer de drukte echt onaangenaam kan zijn. Ik raad aan om op een dinsdag of woensdag te gaan als je de keuze hebt.

Beste tijd van het jaar om Terezín te bezoeken

Het hoogseizoen van Terezín is meestal in de zomer, wanneer de temperaturen hoog zijn en de meeste toeristen Praag bezoeken. Als je de keuze hebt (hoewel dit natuurlijk afhangt van wanneer je Praag bezoekt) bezoek Terezín dan in mei, juni of september voor betere temperaturen.

Waar kun je eten in Terezín

Detail van gevangenenuniform, gettomuseum.| ©ho visto nina volare
Detail van gevangenenuniform, gettomuseum.| ©ho visto nina volare

Er is een cafetaria in het concentratiekamp zelf waar je kunt eten, maar dit wordt absoluut niet aanbevolen. Om niet te veel tijd te verliezen met het heen en weer gaan naar Terezín vanuit het concentratiekamp, raad ik je aan om eten mee te nemen in je rugzak vanuit Praag.

Wat moet ik meenemen naar concentratiekamp Terezín?

 • Allereerst comfortabele schoenen. Er moet een stuk gelopen worden tussen de verschillende bezienswaardigheden in het concentratiekamp en er zijn weinig plekken om in de schaduw te zitten en uit te rusten, dus sportschoenen zijn je beste keuze.
 • Als je het kamp in de zomer bezoekt, raad ik je om dezelfde reden aan om zonnebrandcrème en een fles water mee te nemen, want het is behoorlijk warm en er is weinig schaduw buiten de gebouwen.
 • Het is mogelijk om foto's te maken in het concentratiekamp, dus als je dit bezoek wilt onthouden, neem dan een camera mee.

Waarom je concentratiekamp Terezín zou moeten bezoeken

Tezerin barakken| ©AH AP
Tezerin barakken| ©AH AP

Hoewel Terezín oorspronkelijk geen concentratiekamp was en diende als halteplaats voor andere vernietigingskampen zoals die in Polen, was het zo overbevolkt dat de leefomstandigheden er verschrikkelijk waren en duizenden mensen stierven door ziekte, honger en dwangarbeid.

Daarom stond Terezín bekend als een getto waar Joden konden wonen en werken en de nazi-propaganda veranderde de plek in een gruwelijk theater dat aan de wereld werd getoond om de gruwelijkheden te verdoezelen die in werkelijkheid door het regime werden begaan. Daarom zie je in Terezín kinderspeeltuinen, cafés en winkels.

Als je naar Terezín gaat, ontdek je nog een laag van het genocidale complex dat zich in Duitsland afspeelde tijdens het totalitaire tijdperk. Hoewel je dit waarschijnlijk al weet, is een bezoek aan Terezín een ervaring die overweldigend kan zijn. Desondanks kan het ook heel verrijkend zijn en is het zeker de moeite waard.

Laatste tips

Douches| ©Pedro Cambra
Douches| ©Pedro Cambra
 • De rondleiding door Terezín is volledig te voet, dus wees goed voorbereid met comfortabele en ademende schoenen. Vergeet niet een fles water mee te nemen.
 • Wees voorbereid op een wandeling waarbij er geen winkels of cafés in de buurt zijn om uit te rusten, dus neem alles wat je nodig hebt mee in je rugzak.
 • Terezín is geen plek voor kinderen. Het is echt een hartverscheurend bezoek waar kinderen zich kunnen vervelen omdat ze niet te veel begrijpen of de verschrikkingen van de wereld te vroeg ontdekken.

Andere excursies waarin je misschien geïnteresseerd bent

Oude Stadsplein, Praag| ©fklv (Obsolete hipster)
Oude Stadsplein, Praag| ©fklv (Obsolete hipster)

Als je op zoek bent naar meer bezienswaardigheden vanuit Praag, dan heb ik een gids geschreven op Tours in Praag waarin staat wat er naast het concentratiekamp Terezín nog meer de moeite waard is om te bezoeken.