Joods Kwartier Rondleidingen

De Joodse wijk van Praag is altijd een essentieel bezoek als u naar de Tsjechische hoofdstad reist en de beste manier om het grondig te leren kennen is via een rondleiding. In dit bericht vindt u alle informatie over dit type reis.

Carlos Bleda

Carlos Bleda

8 minuten lezen

Joods Kwartier Rondleidingen

Joodse Synagoge in Praag | ©Emmanuel

De oude Joodse wijk van Praag, ook bekend als Josefov, ligt in de Oude Stad in het noorden van de hoofdstad en is een van de belangrijkste toeristische attracties van Praag. Het is niet echt een wijk als zodanig, maar de essentie en de geschiedenis ervan zijn bewaard gebleven, daterend uit de 10e eeuw tot de 20e eeuw, toen de wijk werd getroffen door de herinrichtingswerkzaamheden van de stad en een groot deel van de huizen verloren ging.

Vandaag de dag zijn de belangrijkste overblijfselen van de geschiedenis van de Joodse gemeenschap, die een van de grootste van Europa werd, bewaard gebleven. Wat overblijft zijn de Joodse begraafplaats en de zes nog bestaande synagogen, waarvan vele nog actief zijn. De beste manier om dit stukje geschiedenis van Praag te leren kennen is een rondleiding, en hier vindt u alle informatie die u nodig heeft.

De meest aanbevolen optie

Joodse wijk rondleiding Praag

Rondleiding door Praag: Joodse wijk

Ontdek de tweede meest bezochte site van Praag en de geschiedenis van het Joodse volk in Praag met een rondleiding.

Een gespecialiseerde gids leidt deze tweeënhalf uur durende rondleiding waarbij u verschillende synagogen en de Joodse begraafplaats in Praag bezoekt. Het voordeel van een georganiseerde rondleiding in plaats van deze plaatsen op eigen houtje te bezoeken is duidelijk: u plaatst alles wat u ziet in de juiste context.

Deze tour wordt aangeboden in het Engels en is inclusief toegangsprijzen voor de synagogen die tijdens de activiteit worden bezocht.

 • Aanbevolen als u van geschiedenis houdt en bijzonder geïnteresseerd bent om meer te weten te komen over het Joodse volk en zijn historisch traject.

Hoeveel kost een rondleiding door de Joodse wijk van Praag?

Josefov, oude joodse wijk| ©Jorge Láscar
Josefov, oude joodse wijk| ©Jorge Láscar

Rondleidingen door de Joodse wijk beginnen vanaf 44 euro als u online boekt en zijn inclusief een professionele, erkende gids die u meeneemt langs de belangrijkste plekken in de Joodse wijk.

De route omvat toegang tot de historische Joodse begraafplaats en de 6 overgebleven synagogen in de Joodse wijk die samen het Joods Museum vormen. Ze kunnen allemaal tijdens dezelfde rondleiding worden bezocht, behalve de Oud-Nieuwe Synagoge, waarvoor een aparte toegangsprijs geldt.

Boek een rondleiding door de Joodse wijk van Praag

Is een rondleiding door de Joodse wijk de moeite waard?

Gezicht op de begraafplaats in de Joodse wijk| ©Midnight Believer
Gezicht op de begraafplaats in de Joodse wijk| ©Midnight Believer

Natuurlijk. De Joodse wijk heeft veel geschiedenis en het is essentieel deze te kennen als u Praag wilt ontdekken, want de stad en de wijk zijn nauw met elkaar verbonden. Verschillende historische gebeurtenissen vonden hier plaats en er zijn veel legendes en bezienswaardigheden van de Joodse wijk die u misschien mist als u het alleen bezoekt.

De gidsen zijn professioneel geaccrediteerd en hebben zich gespecialiseerd in Joodse cultuur en geschiedenis. Hun uitleg geeft u een heel ander en interessanter perspectief dan wanneer u alleen op bezoek gaat.

Boek een rondleiding door de Joodse wijk van Praag

Hoe kom je in de Joodse wijk van Praag?

Met de Praagse metro| ©Jakub T. Jankiewicz
Met de Praagse metro| ©Jakub T. Jankiewicz

De Oude Joodse Wijk ligt in het noordelijke deel van de Oude Stad. Het is vrij gemakkelijk om er te komen, want er zijn verschillende vervoersmogelijkheden. Ter informatie: de Joodse begraafplaats ligt op slechts 5 minuten lopen van het centrale Oude Stadsplein. De andere mogelijkheden om er met het openbaar vervoer te komen zijn:

 • Met de metro: neem de A-lijn en stap uit bij de halte Staromestska, die het dichtst bij is.
 • Met de tram: Lijnen 17 en 18 stoppen vlakbij bij Staromestska.
 • De bus: Bus 207 en 194 stoppen ook in Staromestska bij de Joodse wijk.
 • Met de auto: U kunt met de auto gaan door Široká, 110 00 Josefov in de Gps in te voeren, maar parkeren in de omgeving is moeilijk. U kunt ook een taxi of Uber nemen.

Is het raadzaam om met kinderen naar de Joodse wijk te gaan?

Wandelen door de straten van de Joodse wijk| ©Shaun Farrell
Wandelen door de straten van de Joodse wijk| ©Shaun Farrell

Hoewel het niet de beste route is voor kinderen, omdat de geschiedenis van de Joodse wijk verband houdt met de Holocaust en andere duistere gebeurtenissen, kunnen zij de rondleiding toch prima volgen. Als er kleintjes op de rondleiding zijn, passen de gidsen hun uitleg aan hen aan om het leuker en begrijpelijker te maken. In feite is de toegang tot de synagogen in de Joodse wijk gratis voor kinderen onder de 6 jaar, en er is een korting voor kinderen onder de 15 jaar.

Wat u niet mag missen in de Joodse wijk van Praag

Joodse begraafplaats in Praag| ©Midnight Believer
Joodse begraafplaats in Praag| ©Midnight Believer

Alle basiselementen van de Joodse wijk zijn inbegrepen in de rondleiding. Maar zodat u beter weet wat u te zien krijgt, volgt hier een samenvatting van de belangrijkste punten van de Joodse wijk:

 • Joodse begraafplaats: Dit is het centrale punt van het bezoek. De Joodse begraafplaats is een van de meest unieke begraafplaatsen ter wereld door zijn vorm met honderden op elkaar gestapelde grafstenen en vooral door zijn geschiedenis en legendes. In deze link kunt u alle geheimen van de beroemde Joodse begraafplaats van Praag ontdekken
 • Pinkas Synagoge: Dit is de synagoge die toegang geeft tot de begraafplaats en binnenin vindt u het langste grafschrift ter wereld. De muren zijn bedekt met de namen van ongeveer 80.000 Joden die tijdens de Holocaust zijn omgekomen.
 • Spaanse Synagoge: zo genoemd vanwege de Moorse decoratie die lijkt op die van het Alhambra in Granada. Deze synagoge wordt beschouwd als de meest indrukwekkende van alle synagogen in de Joodse wijk.
 • Synagoge van Klausen: Deze synagoge grenst aan de begraafplaats en heeft als belangrijkste attractie de bibliotheek, die verschillende exemplaren van waardevolle Hebreeuwse boeken bevat. Er zijn ook tentoonstellingen over joodse gebruiken en tradities.
 • Maisel Synagoge: Aan de buitenkant is het een eenvoudig gebouw, maar binnenin herbergt het een collectie voorwerpen die typisch zijn voor de Joodse traditie en van grote historische waarde. Het werd oorspronkelijk gebouwd als privé-synagoge voor Mordechai Maisel, burgemeester van het autonome deel van de Joodse wijk aan het eind van de 16e eeuw.
 • Hoge Synagoge: Dezesynagoge wordt zo genoemd vanwege de renaissancestijl, waardoor het de enige synagoge is met twee verdiepingen. Voor een tijd was het onderdeel van het stadhuis van de Joodse wijk.

Naast de synagogen die in de rondleiding zijn opgenomen, kan ook de synagoge die bekend staat als de Oud-Nieuwe Synagoge worden bezocht. Dit is de oudste actieve synagoge van Europa en, volgens de legende, het huis van de Praagse Golem.

Boek een rondleiding door de Joodse wijk van Praag

Een korte geschiedenis van de Joodse wijk in Praag

Gedenkteken in Terezin| ©Claudio Sanchez
Gedenkteken in Terezin| ©Claudio Sanchez

De oorsprong van de Joodse wijk in Praag gaat terug tot de 10e eeuw, toen de eerste Joden arriveerden. Kort na hun vestiging vond de eerste kruistocht van de katholieke kerk plaats, die resulteerde in de marginalisering van niet-gelovigen. De Joodse bevolking werd gedwongen zich te vestigen in de zogenaamde oude wijk, die de Joodse wijk werd. Verboden te reizen en te bewegen buiten de Oude Stad, werden de Joden gedwongen hun eigen regels op te stellen binnen dat deel van Praag.

Al in 1270 bouwden zij de eerste synagoge, nu bekend als de Oud-Nieuwe Synagoge, en in 1292 kregen zij officieel bestuurlijke onafhankelijkheid. In de loop der jaren bloeide de wijk op en nam de bevolking aanzienlijk toe, totdat het een van de belangrijkste Joodse wijken van Europa werd. Maar zelfs met de onderdrukking en beperkingen die hen werden opgelegd. Pas in 1850 begon de stad Praag zich open te stellen voor deze wijk. Het veranderde zijn naam in de Josefov-wijk als eerbetoon aan Jozef II, die onder zijn bewind een begin maakte met de integratie van het Joodse volk in de stad.

Het was het begin van een meer open tijdperk waarin Joden naar andere wijken mochten verhuizen en er werd gewerkt aan een tolerantere omgeving voor religieuze overtuigingen. Alleen de meest orthodoxen en degenen met de minste middelen bleven in de buurt, wat het begin betekende van het einde van de Joodse wijk zoals die bekend stond. Dit was niet het einde van de repressie, want tijdens de Tweede Wereldoorlog werden veel Joden uit Praag het slachtoffer van de Holocaust en werden overgebracht naar concentratiekampen zoals Terezín, dat vanuit de Tsjechische hoofdstad kan worden bezocht.

Wat tegenwoordig bekend staat als de Joodse wijk zijn de overgebleven synagogen, die deel uitmaken van het Joods museum en de beroemde Joodse begraafplaats.

Hoe lang duren de rondleidingen door de Joodse wijk in Praag?

De Oude-Nieuwe Synagoge, Praag| ©Greynforty
De Oude-Nieuwe Synagoge, Praag| ©Greynforty

De duur van deze rondleidingen is 2,5 tot 3 uur. Dit is meer dan genoeg tijd om alle interessante bezienswaardigheden van de wijk in detail te bekijken. U brengt ongeveer 20 minuten door bij elk van de synagogen op de route en een extra half uur bij de Joodse begraafplaats.

Dienstregeling rondleidingen door de Joodse wijk en monumenten

Ingang van de Pinkas Synagoge| ©Mike Steele
Ingang van de Pinkas Synagoge| ©Mike Steele

De rondleidingen beginnen meestal 's ochtends, iets later dan de openingstijden van de monumenten. De synagogen en de begraafplaats openen hun deuren voor bezoekers om 9.00 uur en de rondleidingen beginnen rond 10.00 uur. Als u na de rondleiding nog iets wilt bezoeken, moet u weten dat ze in de winter (oktober tot maart) hun deuren om 16.30 uur sluiten en in de zomermaanden blijven zowel de begraafplaats als de synagogen open tot 18.00 uur.

Aangezien de rondleiding ongeveer 3 uur duurt, heb je 's middags genoeg tijd om Praag verder te verkennen. Houd er rekening mee dat de begraafplaats op zaterdag, of sabbat, gesloten is omdat dit een joodse heilige dag is. Op Joodse feestdagen zijn ze ook gesloten.

Tips voor een bezoek aan de Joodse wijk van Praag

Spaanse Synagoge in Praag| ©Chmee2
Spaanse Synagoge in Praag| ©Chmee2
 • Er zijn geen specifieke kledingvoorschriften voor het bezoeken van synagogen, maar aangezien het religieuze plaatsen zijn, is het raadzaam u min of meer correct te kleden. Dit houdt ook in dat er geen sportkleding of zeer korte kleding wordt gedragen als teken van respect voor de Joodse tradities.
 • Er wordt niet veel gelopen tijdens de rondleiding, omdat alle synagogen en de begraafplaats dicht bij elkaar liggen, maar u zult enkele uren op de been zijn, dus het is belangrijk om comfortabele schoenen te dragen.
 • De begraafplaats en de Joodse wijk is een van de meest bezochte plaatsen in Praag, dus het is een goed idee om je rondleiding of kaartjes vooraf te boeken, zodat je niets mist.
 • Als u moet kiezen is de beste tijd om de Joodse wijk te bezoeken het begin van de week, omdat het op zaterdag gesloten is en er aan het eind van de week meer bezoekers zijn, en in de lentemaanden omdat de temperaturen dan aangenaam zijn en het niet zo druk is als in de zomer.
 • Als u kiest voor een rondleiding, is het aan te raden dat u ten minste 15 minuten voor aanvang van de rondleiding op het ontmoetingspunt aanwezig bent.

Boek een rondleiding door de Joodse wijk van Praag