Kasteel van Praag tickets en rondleidingen: waar koop je ze, tickets met vervoer, enz.

Een bezoek aan het interieur van de Praagse Burcht is een reis terug in de tijd: hier lees je hoe je kaartjes kunt krijgen of mee kunt doen aan een rondleiding.

Alex Grande

Alex Grande

8 minuten lezen

Kasteel van Praag tickets en rondleidingen: waar koop je ze, tickets met vervoer, enz.

Uitzicht op de Praagse Burcht vanaf de Donau | ©Léa

De Praagse Burcht, meer dan een middeleeuwse vesting, is een citadel die de mooiste hoekjes van de stad herbergt en bovendien het beste uitzicht biedt. Het is een plaats vol geschiedenis, met de grote Sint-Vituskathedraal, het Oude Koninklijke Paleis, de Basiliek en het Klooster van Sint-Joris.

Hoe de Praagse Burcht te bezoeken

Toegang tot de Praagse Burcht bewaakt door de Koninklijke Wacht| ©Ryan Park
Toegang tot de Praagse Burcht bewaakt door de Koninklijke Wacht| ©Ryan Park

Om de Praagse Burcht te bezoeken heeft u verschillende opties en routes, ongeacht uw budget of de lengte van uw reis. Ik zal ze allemaal voor u samenvatten, zodat u degene kunt kiezen die het beste bij u past:

Hoe kom ik aan kaartjes voor de Praagse Burcht?

Aangezien het een van de meest bezochte monumenten in Praag is, zo niet het meest bezochte, is het garanderen van toegang door de wachtrijen over te slaan de beste optie om de imposante Praagse Burcht niet te missen.

Daarom biedt Hellotickets u deze tickets aan zodat u op een zeer eenvoudige manier de toegang heeft gereserveerd tot wat wordt beschouwd als het oudste kasteel ter wereld en tevens Werelderfgoed van UNESCO.

U wandelt op eigen gelegenheid rond de hele omtrek van het bouwwerk uit het jaar 880 en u kunt kiezen uit twee circuits om in uw eigen tempo te genieten van dit grote kasteelcomplex.

Boek uw tickets voor de Praagse Burcht

Rondleiding door de Praagse Burcht in het Engels met transfer vanuit het centrum van de stad

Karelsbrug met de Praagse Burcht op de achtergrond| ©Jorge Franganillo
Karelsbrug met de Praagse Burcht op de achtergrond| ©Jorge Franganillo

In een rondleiding van 2 uur en 30 minuten, inclusief entree, loop je door de hele citadel achter de muren van de Praagse Burcht terwijl je luistert naar anekdotes en ontdekt hoe het leven in Praag de afgelopen eeuw is veranderd terwijl de burcht als een tijdscapsule intact is gebleven.

Wat u zult zien

 • Karelsbrug
 • Kleine stad
 • Sint-Vituskathedraal
 • Sint-Jorisbasiliek
 • Oud Koninklijk Paleis
 • Gouden steegje

Boek uw rondleiding in het kasteel van Praag

Toegangskaarten voor de Praagse Burcht met transfer vanuit het stadscentrum

Nachtwandeling rond het kasteel
Nachtwandeling rond het kasteel

Een andere optie is om kaartjes voor de Praagse Burcht te kopen met een transfer vanuit het centrum, wat vooral handig is als je bedenkt dat de burcht enigszins afgelegen ligt en op het hoogste punt van de stad.

Het nadeel van deze optie is dat u de rondleiding mist en zelf op zoek moet gaan naar de verschillende plaatsen die u in de Praagse Burcht kunt bezoeken, hoewel het waar is dat de persoon die u met het busje naar de burcht brengt, u bij aankomst een korte inleiding zal geven met praktische tips om uw bezoek te vergemakkelijken.

Rondleiding door de Praagse Burcht met stadstour en riviercruise

Donaucruise aan de voet van de Praagse Burcht| ©Dennis Jarvis
Donaucruise aan de voet van de Praagse Burcht| ©Dennis Jarvis

Een zeer complete manier om de stad te zien is om een rondleiding door Praag te combineren met een bezoek aan de Praagse Burcht. Deze ervaring combineert een bustour, een wandeling, een cruise op de Moldau met drankjes en omvat ook een lunch en een pick-up van uw hotel.

Dit is waarschijnlijk de beste optie als u een rondleiding wilt doen zodra u in Praag aankomt of als u maar een paar dagen in de stad verblijft, omdat u de belangrijkste bezienswaardigheden in één dag bezoekt.

Wat u zult zien

 • Kruittoren
 • Nationaal Theater
 • Wenceslasplein
 • Kasteel van Praag
 • Paleis Valdstejn
 • Wijk Malá Strana
 • Kampa-eiland
 • Karelsbrug
 • Jan Palachplein
 • Joodse Wijk
 • Oude Stadhuis
 • Astronomische Klok van Praag

Boek de Praagse tour met kasteeltickets en cruise

Bezoek de Praagse Burcht op eigen gelegenheid

Panoramisch uitzicht op het kasteel
Panoramisch uitzicht op het kasteel

Behalve vooraf op de website van Hellotickets kunt u ook tickets kopen bij verschillende verkooppunten: de informatiestands van de Praagse Burcht op de tweede en derde binnenplaats, bij de kassa's op de binnenplaats van de Gieterij, in de Galerij van het Kasteel, in het Oude Koninklijke Paleis en bij de twee kassa's in het Gouden Straatje. Natuurlijk moet je in de rij staan.

Koop tickets aan de kassa

Mijn aanbeveling is om je tickets van tevoren vast te leggen en dit is iets wat ik toepas op elke reis die ik maak, omdat naar mijn mening de voordelen groter zijn dan de nadelen. U hoeft niet te zoeken naar de plaats om uw tickets te halen, niet te wachten in de rij, niet te betalen in de lokale valuta, en u kunt verschillende aanbiedingen vergelijken en uw ervaring personaliseren.

Ook het kopen van kaartjes voor de Praagse Burcht kan een beetje lastig zijn, omdat er verschillende soorten kaartjes zijn die overeenkomen met verschillende circuits, die je toegang geven tot het ene of het andere gebouw. Als u uw kaartjes van tevoren koopt, hoeft u zich geen zorgen te maken, de meeste zijn Circuit A kaartjes, waarmee u de hele Praagse Burcht kunt bezoeken.

Koop tickets online

Als u ervoor kiest om uw tickets online te kopen, ontvangt u een bevestiging zodra u uw reservering maakt en u kunt de bevestigingsmail op uw smartphone laten zien bij de ingangspunten van de Praagse Burcht of aan uw gids als u voor de rondleiding met gids hebt gekozen. U kunt de bevestigingsmail afdrukken, maar dat is niet nodig.

Als u het ticket alleen koopt, vergeet dan niet om Tour A te kiezen die het Oude Koninklijke Paleis, de tentoonstelling over de geschiedenis van de Praagse Burcht, de Sint-Jorisbasiliek, het Gouden Straatje, de Poedertoren, de Sint-Vituskathedraal en het Rosenberg Paleis omvat.

Boek uw tickets voor de Praagse Burcht

Waarom de Praagse Burcht een bezoek waard is

Vladislavzaal van de Praagse Burcht| ©Steve Fair
Vladislavzaal van de Praagse Burcht| ©Steve Fair

De Praagse Burcht werd in de 9e eeuw gebouwd in opdracht van de Premyslidische vorsten en werd dankzij de strategische ligging hun permanente residentie en daarmee een plaats voor cultuur, religie en recreatie.

Sindsdien en tot op de dag van vandaag heeft de Praagse Burcht zich achter zijn muren ontwikkeld met opeenvolgende heerschappijen, waardoor het een historische getuigenis is van de ontwikkeling van Praag en Tsjechië. Tegenwoordig is de Praagse Burcht de residentie van de president van Tsjechië en zet daarmee zijn traditie als machtscentrum van het land voort.

Zowel vanwege zijn politieke en historische status als vanwege zijn architectonische aantrekkingskracht is het een must tijdens uw bezoek aan Praag, of u nu gepassioneerd bent door geschiedenis of gewoon wilt genieten van een mooie wandeling.

Openingstijden, duur en beste tijd om te bezoeken

Kasteel van Praag verlicht bij zonsondergang| ©Mo
Kasteel van Praag verlicht bij zonsondergang| ©Mo

Openingsdagen en -uren van de Praagse Burcht

Tijdens het winterseizoen (1 november tot 31 maart) is het terrein van de Praagse Burcht geopend van 6:00 tot 22:00 uur en zijn de gebouwen geopend van 9:00 tot 16:00 uur.

Tijdens het winterseizoen is het Lány Paleispark gesloten en is de Sint-Vituskathedraal geopend van 9:00 tot 16:00 uur van maandag tot zaterdag en van 12:00 tot 16:00 uur op zondag. De laatste toegang tot de kathedraal is altijd om 15.40 uur.

In het zomerseizoen (van 1 april tot 31 oktober) is de site op dezelfde tijden geopend, van 6.00 tot 22.00 uur, maar de gebouwen zijn een uur langer open, van 9.00 tot 17.00 uur. In de zomer kunt u genieten van het Lány Palace Park en het is geopend van 14.00 tot 18.00 uur op woensdag en donderdag en van 10.00 tot 18.00 uur op zaterdag, zondag en feestdagen.

De Sint-Vituskathedraal is geopend van 9.00 tot 17.00 uur van maandag tot en met zaterdag en van 12.00 tot 17.00 uur op zondag, met de laatste toegang altijd om 16.40 uur.

Duur van uw bezoek aan de Praagse Burcht

De meeste rondleidingen duren tussen 45 minuten en 1 uur, maar mijn aanbeveling is dat je iets langer blijft en de gelegenheid neemt om alles te ontdekken wat dit juweel van de stad Praag te bieden heeft. Als u in de zomer komt, zult u het Paleispark Lány willen verkennen. Als u na de lunch naar boven gaat, kunt u waarschijnlijk ook de zonsondergang boven Praag en het uitzicht op de wijk Malá Strana bewonderen.

Beste tijd om te bezoeken

Mijn eerste aanbeveling is om de Praagse Burcht vroeg in de ochtend te bezoeken. Als u iets voor 9 uur 's ochtends aankomt, hoeft u zich niet te vervelen en kunt u genieten van de rust die deze plek verdient.

Probeer weekenddagen voor uw bezoek te vermijden. Op weekdagen is het veel minder druk en geniet u van een aangenamere rondleiding en minder wachtrijen om de belangrijkste gebouwen van de Praagse Burcht binnen te gaan.

Plan uw bezoek aan de Praagse Burcht

Karelsbrug bij zonsondergang
Karelsbrug bij zonsondergang

Om uw bezoek zo comfortabel mogelijk te maken, heb ik al het werk voor u gedaan en hier zijn de antwoorden op alle vragen die u zult hebben wanneer u op weg gaat naar het kasteel.

Hoe kom je bij de Praagse Burcht?

Als u kiest voor de tickets voor de Praagse Burcht met transfer vanuit het centrum, hoeft u zich geen zorgen te maken over hoe u er komt, maar in elk ander geval kunt u het beste tram 22 of 23 nemen in de richting van Pražský hrad of Pohorelec en uitstappen bij de halte Pohorelec.

Een andere mogelijkheid is om vanaf de oude kasteeltrappen (Staré zámecké schody) omhoog te lopen, die vlakbij het metrostation Malostranská beginnen en leiden naar het begin van Jiřská, ook bekend als de Sint-Jorisstraat en een van de ingangen van het kasteel.

In ieder geval raad ik u aan de tram naar Pohorelec te nemen en aan het eind van uw bezoek terug te lopen naar het centrum van Praag, omdat u op de weg naar beneden het beste uitzicht op de stad heeft.

St. Vituskathedraal

Over de Sint-Vituskathedraal gesproken, die kunt u het beste eerst bezoeken, want die is meestal als eerste gevuld met toeristen. Met volle batterijen zult u veel meer genieten dan aan het einde van uw bezoek, wanneer uw voeten pijn beginnen te doen en u denkt aan de lunch of het diner.

Wat meenemen

Zorg ervoor dat u comfortabele schoenen draagt, want een bezoek aan de Praagse Burcht vereist veel lopen en neem ook een jas mee als u het kasteel in de winter bezoekt of draag lichte kleding als u het kasteel in de zomer bezoekt.

Waar te eten op het kasteel van Praag

Bij de Praagse Burcht vindt u een restaurant en een café, die meestal druk bezocht worden door toeristen. Ik raad ze niet aan, vooral omdat er in de buurt van het kasteel enkele restaurants zijn die, hoewel niet spectaculair, een zeer authentieke sfeer hebben en goed traditioneel eten serveren:

 • U Černého Vola: een bar waar de geur van rook en bier je vult zodra je binnenkomt, en dat is meestal een goed teken in een kroeg. Het is de perfecte plek voor een pint en enkele typische gerechten zoals gebakken kaas en Velkopopovice geit.

 • Baracnicka Rychta: dit restaurant ligt een beetje buiten het toeristische gebied en serveert typisch Tsjechische gerechten zoals goulash van varkensvlees of eend, en een van de beste bieren in Praag, Svijanský máz, en dat alles voor een vrij goede prijs (twee personen kunnen eten voor tussen de 10 en 13 euro per stuk).

 • Nebozízek: dit restaurant heeft een terras met uitzicht op Malá Strana en de Praagse Burcht, en een maaltijd die opvalt door de eend- en wildspecialiteiten. Een uitstekende optie om te dineren na uw bezoek aan het kasteel terwijl u geniet van de zonsondergang.

Andere dingen om te doen in Praag

Als u verliefd bent geworden op het kasteel, nodig ik u uit een rondleiding door de stad te overwegen. Het geeft u een overzicht van zijn omvang, zijn geschiedenis, zijn anekdotes.... Bovendien raad ik u aan dit te doen aan het begin van uw reis om u te oriënteren voordat u op eigen houtje op verkenning gaat. Ik vertel je hier alles over de beste: Tours in Praag.