Karlovy Vary Dagtrips vanuit Praag

Karlovy Vary's thermale bronnen en de schoonheid van de straten maken het een favoriete excursie voor toeristen en de lokale bevolking.

Alex Grande

Alex Grande

11 minuten lezen

Karlovy Vary Dagtrips vanuit Praag

Sadová zuilengalerij en uitkijkplatform | ©Christian Zaft

Karlovy Vary (of Karlsbad in het Duits) doet misschien een belletje rinkelen vanwege de warmwaterbronnen en kuuroorden, maar het is ook beroemd als de plek waar Becherovka, een alcoholische drank die je overal in Tsjechië ziet, werd uitgevonden en het hotel waar de James Bond-film 'Casino Royale' werd opgenomen.

Top excursies naar Karlovy Vary

Uitzicht op het dak
Uitzicht op het dak

Tijdens een dagexcursie naar Karlovy Vary vanuit Praag kun je de hele stad bezichtigen, de kuuroorden bekijken, stoppen bij de warmwaterbronnen en de schone lucht inademen van deze stad die populair is bij reizigers in Tsjechië.

Excursie naar Karlovy Vary en Marianske Lazne kuuroorden vanuit Praag

Eetbare rivier
Eetbare rivier

Een andere populaire optie is deze excursie naar Karlovy Vary en Marianske Lazne, ook bekend om zijn kuuroorden. Je kent het misschien van de Duitse naam, Marienbad, en het lijkt veel op Karlovy Vary wat betreft de indeling van de stad: een centrale zuilengalerij in het midden van een bebost gebied waar de belangrijkste minerale bronnen zich bevinden. Daaromheen is de rest van de stad in een statige stijl georganiseerd.

In één reis bezoek je twee steden, hoewel dit naar mijn mening niet helemaal nodig is omdat Marianske Lazne eigenlijk heel erg lijkt op Karlovy Vary. Aan de andere kant is Karlovy Vary niet zo groot en heb je misschien niet genoeg te zien omdat er niet zo veel dingen te zien zijn om er extra tijd aan te besteden, dus het hangt er allemaal vanaf hoe je je reis wilt aanpakken. Om je een idee te geven: deze tour duurt meestal 5 uur in Karlovy Vary en 2 uur in Marianske Lazne.

Een ander pluspunt van deze tour is dat de lunch in Karlovy Vary is inbegrepen voordat Marianske Lazne wordt bezocht, waardoor deze tour completer is dan andere opties. Natuurlijk is het ook inclusief ophalen bij je hotel en vervoer terug.

Nuttige informatie

 • Duur: 10 uur
 • Aanrader: Als je het meeste uit je dagtocht wilt halen en de voorkeur geeft aan all-inclusive ervaringen.

Wat je te zien krijgt

 • Zuilengalerij van de molen
 • Thermale zuilengalerij
 • Dvorak Park
 • Tepla rivier
 • Moser glasfabriek
 • Marianske Lazne fontein
 • Kuuroord zuilengalerij
 • Boheminium Park

Boek uw reis naar Karlovy Vary en Marianske Lazne

Excursie naar Karlovy Vary vanuit Praag

Tepla rivier door Karlovy Vary| ©Alice Denysenko
Tepla rivier door Karlovy Vary| ©Alice Denysenko

Dit is de meest uitgebreide groepsrondleiding naar Karlovy Vary, met een hele dag zwerven door de straten onder begeleiding van een lokale gids die je meeneemt naar de monumenten van de stad en naar de mineraalwaterbronnen, waar je het water kunt proeven in traditionele glazen terwijl je leert over de geneeskrachtige eigenschappen van het water van Karlovy Vary en waarom het bezoekers van over de hele wereld aantrekt.

Plus, het voordeel van deze tour ten opzichte van een bezoek aan Karlovy Vary op eigen gelegenheid is dat er vervoer inbegrepen is dat je ophaalt en weer afzet bij je hotel op de terugweg, dus je hoeft je geen zorgen te maken over hoe je van Praag naar de bestemming van je tour komt.

Nuttige informatie

 • Duur: 9 uur 30 minuten
 • Aanrader: Als je Karlovy Vary uitgebreid wilt bezoeken en het niet erg vindt om in een grote groep met andere bezoekers te gaan.

Wat je te zien krijgt

 • Zuilengalerij van de molen
 • Thermale zuilengalerij
 • Kerk van St. Maria Magdalena
 • Dvorak Park
 • Rivier Tepla
 • Zuilengang Sadová
 • Monument van het Springende Hert

Privé dagexcursie naar Karlovy Vary vanuit Praag

Monument van de Springende Herten| ©Rolf Dietrich Brecher
Monument van de Springende Herten| ©Rolf Dietrich Brecher

Als je niet graag rondhangt met toeristen (om wat voor reden dan ook, hé, ik hoor je) maar toch wilt genieten van de voordelen van een georganiseerde tour, zoals een lokale gids die de historische context uitlegt van alles wat je ziet, vervoer van en naar je hotel naar Karlovy Vary en de beste aanbevelingen als je daar bent, dan heb je de optie om een privédagtrip te maken naar het kuuroord van Tsjechië.

De tour en inclusies zijn hetzelfde als de dagtrip naar Karlovy Vary als groep (waarbij de groep maximaal 90 personen kan zijn, dus misschien helpt dit je ook om voor de privéoptie te kiezen), en de lunch is ook uitgesloten, maar je hebt vrije tijd om een restaurant te kiezen en op je gemak rond te wandelen als je daar zin in hebt.

Nuttige informatie

 • Duur: 8 uur
 • Aanrader: Als je een georganiseerde tour door Karlovy Vary wilt doen, maar wat meer op jezelf wilt zijn zonder afhankelijk te zijn van een groep.

Wat je te zien krijgt

 • Zuilengalerij van de molen

 • Thermale zuilengalerij

 • Kerk van St. Maria Magdalena

 • Dvorak Park

 • Rivier Tepla

 • Zuilengang Sadová

 • Herten Springen Monument

 • Moser glasfabriek

Wat te zien in Karlovy Vary op één dag

Molenzuilengang| ©R Boed
Molenzuilengang| ©R Boed

Je weet al wat je gaat zien tijdens een dagtrip naar Karlovy Vary, maar je mist waarschijnlijk nog details over waarom deze plekken belangrijk zijn, of waarom je ze zou moeten bezoeken. Geen zorgen, ik vertel je hier alles wat je moet weten over het kuuroord:

Colonnade van de molen

Dit is een zuilengalerij in neorenaissancestijl waar je zes van de typische thermale bronnen van de stad kunt vinden, waaruit je kunt drinken met behulp van een klein porseleinen kopje dat je in de kraampjes rondom kunt vinden. Volgens de legende heeft dit water geneeskrachtige eigenschappen, wat ook zo lijkt te zijn want dit is de reden waarom elk jaar duizenden toeristen Karlovy Vary bezoeken.

Bedoeld als een plek van ontspanning, kun je bij de Molenzuilengalerij genieten van openluchtconcerten en geïmproviseerde muziek als je geluk hebt, terwijl je geniet van de frontonbeelden die de twaalf maanden van het jaar voorstellen.

Thermale zuilengalerij

De Thermaalzuilengang, bij de plaatselijke bevolking bekend als Vřídlo, is gebouwd bovenop een warmwaterbron in Karlovy Vary in een glazen gebouw. Dit is in feite de heetste plek in de stad en je kunt er een geiser zien van wel 12 meter water met een temperatuur van 72 graden Celsius.

Kerk van Santa María Magdalena

Een van de mooiste voorbeelden van barokke architectuur in Tsjechië staat in Karlovy Vary. Naast de majestueuze buitenkant kun je binnen een verzameling 18e-eeuwse kunstwerken bekijken en een ondergronds gedeelte en een crypte met een ossuarium, een gewelf gebouwd van menselijke botten, verkennen.

Als je geluk hebt, kun je de kerk bezoeken tijdens een religieuze viering, wanneer je kunt genieten van de indrukwekkende orgelconcerten. Wanneer het ook is, ik raad je aan er even langs te gaan, want het gebouw ligt ook heel dicht bij de warmwaterbronnen.

Dvorak Park

Een prachtig park in Karlovy Vary dat deel uitmaakt van de toeristische route van de stad. Je komt er zeker doorheen en het is een goede plek om even uit te rusten van je wandeling op een schaduwrijk bankje of een wandeling te maken langs de Sadová Colonnade.

Zuilengalerij Sadová

Een zuilengalerij zoals je die in de rest van de stad vindt, maar dan in een park en met een stijl die doet denken aan Parijs. Je kunt het onmogelijk missen tijdens je wandeling door het Dvorakpark en je zult dankbaar zijn voor de schaduw als je in de zomer naar Karlovy Vary gaat.

De rivier de Tepla

De rivier de Tepla doorkruist de stad Karlovy Vary en je komt er waarschijnlijk overheen via een van de bruggen tussen de hoofdgebouwen in het centrum. Verwacht geen grote rivier zoals de Vltava, deze is meer geschikt voor een klein stadje zoals het stadje dat je bezoekt, maar het geeft een Europees gevoel aan de omliggende gebouwen.

Herten Springen Monument

Het verhaal gaat dat koning Karel IV aan het jagen was in het bos toen hij een hert tegenkwam en het achtervolgde tot hij het in het nauw dreef op een rotsrichel. Om niet opgejaagd te worden sprong het hert in de leegte, maar de koning vond het lichaam van het dier niet aan het einde van de klif, maar in plaats daarvan vond hij een minerale bron.

Hij besloot daarom om de stad Karlovy Vary (het kuuroord van de koning) daar te stichten, en de rotsrichel waar het hert vanaf sprong is nu een uitkijkpunt met een standbeeld dat dit verhaal herdenkt. Om er te komen moet je even bergop, maar in ruil daarvoor heb je een heel mooi uitzicht over de stad, een perfecte activiteit om te doen in je vrije tijd.

Moser glasfabriek

Sommige excursies naar Karlovy Vary omvatten een bezoek aan de Moser glasfabriek, een andere attractie van de stad. Hier wordt het klassieke Boheemse kristal gemaakt, dat al meer dan een eeuw wordt begeerd door leiders en persoonlijkheden.

Je kunt een deel van de fabriek bezoeken waar de geuren van de ovens en het gefabriceerde kristal je omringen terwijl je de kunst van het glasblazen en gieten ontdekt, een ingewikkeld proces dat resulteert in een zeer hard kristal dat met vrijwel alles kan worden gegraveerd.

Plan uw excursie naar Karlovy Vary

Sadová Zuilengang| ©Pavel Nekoranec
Sadová Zuilengang| ©Pavel Nekoranec

Voordat je een excursie naar Karlovy Vary kiest, moet je weten dat je bij een groepsrondleiding in een groep van maximaal 90 personen kunt gaan. Voor veel mensen is dit geen probleem, maar als je niet van drukte houdt en niet tegen de minste drukte kunt, raad ik je aan om voor een privétour te kiezen.

Afstand van Praag

Iets anders om rekening mee te houden is dat Karlovy Vary ongeveer 2 uur van Praag ligt, dus binnen de tijd van de tour moet je er rekening mee houden dat je minstens 4 uur kwijt bent aan vervoer.

Duur van excursies

Eén dag is echter meer dan genoeg om de stad te bezoeken, het is zelfs genoeg om de belangrijkste bezienswaardigheden te zien. Daarom zijn er tours die een bezoek aan Karlovy Vary combineren met een uitstapje naar Marianske Lazne, het andere kuuroord in Tsjechië.

Reizen met kinderen

Als je naar Praag reist met kinderen en je bent van plan om deze reis te maken, is het gelukkig een perfecte bestemming voor hen: het is niet te groot, je zult moeten lopen maar niet moe worden, en het is een rustige plek waar ze zich kunnen vermaken zonder dat het druk is.

Beste dag voor een bezoek aan Karlovy Vary

De rivier de Tepla| ©Christian Zaft
De rivier de Tepla| ©Christian Zaft

Mijn aanbeveling is om Karlovy Vary op een doordeweekse dag te bezoeken als dat mogelijk is. In feite is bijna elke dag goed. Als je op een dinsdag of woensdag gaat, vermijd je de massa's toeristen die de stad vanuit Praag bezoeken en heb je geen problemen om een tafel in een restaurant te vinden. Maar vermijd zondagen: dan is de drukte echt een probleem en de rondleidingen stoppen niet bij de Moser glasfabriek, die op die dag gesloten is.

Beste tijd van het jaar voor een reis naar Karlovy Vary

Ambachtslieden aan het werk in de Moser Kristalfabriek.| ©Jirka Matousek
Ambachtslieden aan het werk in de Moser Kristalfabriek.| ©Jirka Matousek

Zomer

Karlovy Vary is een bezoek waard van juni tot augustus, wanneer het weer warm en aangenaam is en je kunt genieten van de aangeboden buitenactiviteiten. De zomer is echter het hoogseizoen en de drukste tijd van het jaar voor toeristen.

Herfst

In de herfst vult Karlovy Vary zich met de typische kleuren van het seizoen en het is waarschijnlijk de perfecte tijd voor fotografieliefhebbers, want je kunt spectaculaire sinaasappels, rood en geel vastleggen in de straten van de slaapstad.

Winter

In de winter zijn de bergen bedekt met sneeuw en daalt de temperatuur, wanneer je de meeste inwoners op straat zult aantreffen en misschien kunt genieten van een meer authentieke sfeer.

Waar te eten in Karlovy Vary

Uitzicht over de stad vanaf het uitkijkpunt
Uitzicht over de stad vanaf het uitkijkpunt

Pizzeria Palermo

Zowel bezoekers als de plaatselijke bevolking zeggen dat dit het beste restaurant in de stad is, en de waarheid is dat hun steenovenpizza's niet teleurstellen. Persoonlijk vind ik het leuk om de lokale keuken te proeven op mijn reizen, maar als je alle Tsjechische gerechten in Praag hebt geprobeerd en op zoek bent naar een oude favoriet, dan is deze pizzeria je beste gok.

Charleston

Als je daarentegen geen genoeg kunt krijgen van Midden-Europees eten, ga dan naar de Charleston pub, waarvan het menu volledig bestaat uit Tsjechische en Duitse gerechten. Worstjes, knakworstjes, geroosterde eend... als je van vlees houdt, zal het water je in de mond lopen.

Promenade

De dure maar fijne optie. Wijnen van lokale wijnhuizen worden geserveerd met verfijnde versies van traditionele Tsjechische gerechten, prachtig gepresenteerd. Ik raad deze optie alleen aan als je meer dan een uur de tijd hebt om te eten, want je wilt op je gemak genieten.

Wat moet ik meenemen naar Karlovy Vary?

Typische paardenkoets door de straten van Karlovy Vary| ©Sergey Mind
Typische paardenkoets door de straten van Karlovy Vary| ©Sergey Mind

Als je in de zomer komt, kun je, hoe warm het ook wordt, in de regen terechtkomen, dus neem een poncho of paraplu mee. Zoals ik al zei, is het altijd een goed idee om een camera mee te nemen om de symmetrie van de zuilengalerijen van de stad vast te leggen, maar vooral als je in de herfst komt omdat de kleuren dan echt adembenemend zijn.

Laatste tips

Karlovy Vary 's nachts verlicht| ©R Boed
Karlovy Vary 's nachts verlicht| ©R Boed

De beste manier om Karlovy Vary te verkennen is te voet. Maak je geen zorgen over het kopen van een OV-kaart, die sommige kiosken je proberen te verkopen als ze weten dat je op bezoek bent.

Openingstijden

Winkels sluiten meestal rond 18.00 uur, en op zondag veel eerder of helemaal niet. Houd hier rekening mee als je souvenirs wilt kopen of een fles Becherovka, de trotse wortellikeur van de stad. Houd er ook rekening mee dat dit drankje erg sterk is en een beetje naar kruidnagel smaakt, maar ach, ieder zijn meug!

Winkelen

Iets anders waar je rekening mee moet houden is dat de douane in Tsjechië een beetje streng is over wat wel en niet geëxporteerd mag worden, dus wees voorzichtig als je antiek koopt en vraag de winkels of wat je koopt toegestaan is buiten de landsgrenzen.

Andere excursies waarin je misschien geïnteresseerd bent

Begraafplaats van Terezin| ©Pedro Cambra
Begraafplaats van Terezin| ©Pedro Cambra

Als je graag wilt ontdekken wat er verder is dan Praag, dan begrijp ik dat volkomen: Tsjechië heeft veel meer te bieden dan alleen de hoofdstad. Om je te helpen bij het organiseren van andere excursies vanuit Praag, heb ik een gids over excursies vanuit Praag geschreven om je te helpen ontdekken wat de moeite waard is om te bezoeken. Je kunt het hier raadplegen: Tours in Praag.

En als je bijzonder geïnteresseerd bent in de geschiedenis van deze plaatsen, bekijk dan mijn artikel over de excursie naar het concentratiekamp Terezin, een ervaring die zeer de moeite waard kan zijn als je alles weet over de Tweede Wereldoorlog. Hier is de gids die ik erover schreef: Terezin Concentratiekamp Dagtrips vanuit Praag.