Hoe kunt u zich in Dubai verplaatsen?

Bezoek je Dubai voor de eerste keer en weet je niet wat de vervoersmogelijkheden in de stad zijn? In deze post kun je je twijfels wegnemen, dus lees snel verder!

Isabel Catalán

Isabel Catalán

10 minuten lezen

Hoe kunt u zich in Dubai verplaatsen?

Dubai | © Enrico Strocchi

Dubai strekt zich uit over 40 kilometer langs de kust van de Perzische Golf en om zulke grote afstanden te overbruggen, heeft de overheid een solide transportnetwerk ontwikkeld waarmee je van de ene plek naar de andere kunt komen zonder lange afstanden te hoeven lopen, wat bijna onhandelbaar is in deze stad.

Als je de komende maanden een reis naar de stad plant, mis dan deze gids niet over hoe je je gemakkelijk door Dubai kunt verplaatsen. Zo haal je het meeste uit je tijd en mis je niets van wat er te doen en te zien is in Dubai. Laten we beginnen!

Met een rondleiding door Dubai, geen gedoe!

Bezoek aan Dubai Fort| ©Santiago Cordero Guerrero
Bezoek aan Dubai Fort| ©Santiago Cordero Guerrero

Of je nu naar Dubai reist voor zaken of voor je plezier, de gemakkelijkste en handigste manier om de stad te verkennen als je er voor het eerst bent en weinig tijd hebt, is door een rondleiding door Dubai te nemen met een gids, die je in één dag de belangrijkste bezienswaardigheden van Dubai laat zien.

Dit soort rondleidingen zijn bedoeld om bezoekers de stad op een ontspannen manier te laten leren kennen in het gezelschap van een plaatselijke gids die je in detail alles uitlegt wat je ziet.

Waarom kiezen voor een rondleiding door Dubai?

Je hoeft je geen zorgen te maken over het plannen van de logistiek van het rondreizen, d.w.z. het vinden van de routes naar de verschillende toeristische attracties, het uitzoeken van de beste transportmiddelen, het uitzoeken van routes en aansluitingen, het verkrijgen van tickets, enzovoort. Alles wordt tot in de puntjes geregeld, zodat je je in Dubai kunt verplaatsen zonder je ergens zorgen over te maken - gewoon genieten!

Wat krijg je te zien tijdens deze rondleidingen door Dubai?

Dit soort rondleidingen duren meestal een hele dag (ongeveer 8 uur) en tijdens de rondleiding krijg je het contrast te zien tussen de oude en de nieuwe kant van Dubai, zodat je een algemeen beeld van de stad krijgt.

Ze omvatten meestal emblematische toeristische attracties zoals de Burj Khalifa, de Jumeirah Moskee, de Burj Al Arab, het Dubai Museum en het Al Fahidi Fort. De wijken in Dubai waar deze rondleidingen meestal plaatsvinden, zijn:

 • Al Bastakiya: een van de oudste wijken van de stad die de pracht en praal van vroegere tijden laat zien in haar gebouwen en de Bur Dubai Souk.
 • Dubai Creek: een zeer aangename plek om langs te wandelen. De rivier kan van de ene naar de andere kant worden overgestoken in een abras, een traditionele Dubaise boot.
 • Deira: het oude gedeelte van de stad. Tijdens een rondleiding door Deira kun je plaatsen bezoeken als de Gold and Spice Souk, Al Mamzar Beach Park en Heritage House.
 • Jumeirah: dit is de favoriete woonwijk voor buitenlanders en het populairste strandgebied van de stad.

Boek een rondleiding in Dubai

Met de metro van Dubai, de snelste manier om door Dubai te reizen

Wachten op de metro| ©Fabio Achilli
Wachten op de metro| ©Fabio Achilli

De metro is het meest gebruikte vervoermiddel in Dubai, omdat het de belangrijkste plaatsen in de stad snel met elkaar verbindt. Hij werkt volledig automatisch en het systeem strekt zich uit over 75 kilometer.

Op dit moment bestaat hij uit twee lijnen (rood en groen) die verdeeld zijn over meer dan 40 stations, hoewel er meer gepland zijn voor de toekomst.

Rode lijn

Deze lijndoorkruist de stad van noord naar zuid, begint bij Dubai International Airport en eindigt bij Jebel Ali, en passeert belangrijke stations zoals de Burj Khalifa, Dubai Mall en Ibn Battuta Mall.

Deze lijn loopt langs Sheikh Zayed Road (de belangrijkste verkeersader van de stad), dus de route loopt tussen prachtige wolkenkrabbers door.

Als je na een lange vlucht op Dubai International Airport landt, kun je echter beter een transfer van Dubai Airport boeken om snel en zonder wachten bij je hotel te komen. Als je te moe bent om het openbaar vervoer te nemen, is dit een van de beste Dubai reistips die ik je kan geven.

Groene Lijn

De Groene Lijn loopt parallel aan de Dubai Creek, en begint in Deira en eindigt in Bur Dubai. Deze metrolijn loopt langs de populairste bezienswaardigheden in beide wijken.

Is het mogelijk om over te stappen tussen de twee lijnen?

Ja, als je ooit van richting moet veranderen, kun je overstappen tussen de twee lijnen bij de stations Bur Juman en Union Square.

Hoeveel kost een metrokaartje?

De metro van Dubai is niet alleen modern, snel en schoon, maar ook goedkoop. Een enkele reis kost ongeveer €0,80, hoewel de kosten van een reis variëren afhankelijk van de afstand tot je bestemming.

Je kunt een enkele reis of Nol Card kopen bij stations op het metronetwerk van Dubai, bij busstations of bij supermarkten zoals Waitrose, Carrefour of Spinneys.

Als je je Nol Card wilt opladen, kun je de automaten in de metrostations gebruiken.

Wat zijn de openingstijden van de Dubai Metro?

De metro rijdt elke dag van de week en de stations zijn over het algemeen tijdens deze uren geopend:

 • Zaterdag tot woensdag: 5 tot 12 uur.
 • Donderdag: 5 AM tot 1 AM
 • Vrijdag: 10 AM tot 1 AM.

Dit kan echter veranderen op feestdagen, dus controleer de dienstregeling voor die dag wanneer je je uitstapje met de metro plant.

Tijdens het spitsuur is de frequentie van de metro in Dubai meestal 5 minuten en de rest van de tijd 7 minuten.

Wat moet je weten over de metro van Dubai?

 • Je mag aan boord niet drinken of eten. Wie dat toch doet, kan een boete krijgen van de bewakers die waken over de veiligheid van de passagiers.
 • Elke metro is verdeeld in 3 compartimenten: eerste klas (houders van een Nol Card Gold), vrouwen en andere passagiers.
 • De stations zijn voorzien van airconditioning en gratis WiFi voor passagiers. Daarnaast is er volledige mobiele dekking.
 • Je kunt twee stuks bagage meenemen: een koffer en een handbagage.

Boek een transfer vanaf Dubai luchthaven

Met de bussen van Dubai, de goedkoopste manier om er te komen

Bussen in Dubai| ©Andrew Mansfield
Bussen in Dubai| ©Andrew Mansfield

Een voordelige optie om Dubai te verkennen is met de bus. De afgelopen jaren is het wagenpark gegroeid om tegemoet te komen aan het toenemende aantal gebruikers en is het uitgebreid met nieuwe, comfortabele auto's om beter aan hun behoeften te voldoen.

Alle bushaltes in Dubai zijn verbonden met het metronetwerk, waardoor het gemakkelijk is om een reis te plannen waarbij beide vervoerswijzen worden gecombineerd. Zeker nu de bushaltes zijn omgetoverd tot een kleine oase met airconditioning om je te helpen de enorme hitte van de stad het hoofd te bieden.

Hoeveel buslijnen zijn er?

Het busnetwerk van Dubai telt meer dan 100 lijnen, waaronder nachtbussen (aangeduid met de letter N en het lijnnummer) en aanvoerbussen die wijken verbinden met metrolijnen (aangeduid met de letter F en het lijnnummer).

Hoeveel kost een busticket?

De kosten van een enkele reis kunnen rond de €0,50 liggen, hoewel de kosten van de reis variëren afhankelijk van de afgelegde afstand.

Omdat buschauffeurs in Dubai geen contant geld accepteren, moet je een Nol Card kopen die oplaadbaar is en gekocht kan worden bij automaten in de metrostations.

Wat zijn de dienstregelingen van de bussen in Dubai?

Ze rijden elke dag van de week en rijden van 4 uur 's ochtends tot 1 uur 's nachts, behalve de C01-route die 24 uur per dag rijdt. De frequentie van de bussen in Dubai is 30 minuten.

Wat moet je weten over bussen in Dubai?

Je mag niet eten of drinken bij bushaltes en je mag ook niet op de stoelen gaan liggen als de bus aankomt. Dergelijk gedrag wordt in Dubai bestraft met boetes van verschillende bedragen.

Een toeristenbus boeken in Dubai

In Dubai taxi's, voor uw gemak

Taxi's in Dubai| ©Fabio Achilli
Taxi's in Dubai| ©Fabio Achilli

Een andere goede manier om je in Dubai te verplaatsen is per taxi. Vergeleken met taxidiensten in westerse landen is de taxidienst in Dubai heel betaalbaar vanwege de lage benzineprijzen in het land.

Er zijn verschillende taxibedrijven actief in Dubai. Je kunt ze herkennen aan de kleur van hun dak, want de rest van de carrosserie is altijd crèmekleurig. Veel van deze bedrijven zijn particulier (zoals Careem of Uber), terwijl er één openbaar is (Dubai Taxi Corporation).

Deze laatste wordt gecontroleerd door de overheid van Dubai en wordt het meest gebruikt door reizigers vanwege de veiligheid. In dit geval is het dak rood en zijn de tarieven goedkoop.

Hoe gebruik je taxi's in Dubai?

Er zijn meer dan 50 taxistandplaatsen in heel Dubai, vooral rond winkelcentra, hotels, de luchthaven en metrostations. Als er geen voertuigen beschikbaar zijn op een taxistandplaats, kun je de taxistandplaats bellen om te regelen dat een taxi je ophaalt (het duurt niet langer dan 30 minuten).

De RTA heeft echter een app gelanceerd genaamd RTA Smart Taxi waarmee je een taxi kunt reserveren via je smartphone. Het kost hetzelfde als een telefonische reservering, maar je krijgt de naam van de chauffeur te zien, zijn positie en de nabijheid van jouw locatie en de geschatte aankomsttijd op je bestemming.

Hoeveel kost het?

Taxi's in Dubai werken met een meter die aan het begin van de route moet worden aangezet. Het starttarief is ongeveer €2 en de ritprijs is ongeveer €0,50 per kilometer. De eenvoudigste manier om erachter te komen hoeveel je taxirit kost, is door de RTA S'hail app te installeren.

Voer gewoon je vertrekpunt en bestemming in en de app berekent de ritprijs voor de taxiservice en zelfs voor andere vervoersmiddelen in Dubai, zoals de metro en de bus.

Wat moet je weten over taxi's in Dubai?

 • Er zijn alleen voor vrouwen bestemde taxi's die worden bestuurd door vrouwelijke taxichauffeurs. Ze staan bekend als 'Roze taxi's' en kosten overdag ongeveer €1,45 en vanaf 22.00 uur ongeveer €1,69.
 • Veel taxichauffeurs komen uit andere landen en kennen de stad misschien niet goed genoeg om een exact adres te bepalen. Wanneer je hen in deze gevallen de naam geeft van de plaats waar je naartoe wilt, vergeet dan niet om een nabijgelegen toeristische attractie te vermelden zodat ze een referentie hebben.
 • Niet alle taxi's van Dubai Taxi Corporation hebben een datafoon. Voertuigen van apps zoals Uber en Careem accepteren wel kaartbetalingen.

Een rondleiding door Dubai boeken

Op de boten van Dubai, om te genieten van het schilderachtige uitzicht

Aan boord van de veerboot naar Dubai| ©Dennis Sylvester Hurd
Aan boord van de veerboot naar Dubai| ©Dennis Sylvester Hurd

Een andere manier om door Dubai te reizen is per boot. De stad is gegroeid aan de oevers van de Creek, een natuurlijke riviermonding die de historische wijken Bur Dubai en Deira van elkaar scheidt. Om heen en weer te varen zijn er verschillende vormen van vervoer over water, van abras (traditionele houten boten) en moderne veerboten tot cruises op de Dubai Marina.

1. Abras

Deze worden gebruikt om de Dubai Creek over te steken. 0,48 en worden contant betaald aan de bestuurder. Ze vertrekken om de paar minuten, dus de frequentie is hoog. Op een traditionele abra heb je een prachtig uitzicht over de Creek.

2. Dubai veerboot

Dit zijn moderne catamarans van de RTA waarmee je verschillende bezienswaardigheden van de stad vanaf het water kunt zien, evenals de prachtige kustlijn. Er zijn 6 routes, maar de populairste is die van Al Ghubaiba naar Dubai Marina, die een aantal iconische bezienswaardigheden van de stad laat zien, zoals Atlantis, de Burj Al Arab en de Burj Khalifa. Het kaartje kost ongeveer 3,60 euro en je kunt de dienstregeling bekijken op de officiële website van Dubai Transport.

3. Rondvaart door de jachthaven van Dubai

Grenzend aan de Jumeirah Palm in het zuiden van Dubai ligt de wijk Dubai Marina. Het is gebouwd rond een kunstmatig kanaal met toegang tot de zee en herbergt een overvloed aan restaurants, winkelcentra en luxe hotels.

Een leuke manier om het gebied te verkennen is een 60-90 minuten durende boottocht rond de Dubai Marina, waarbij je de meest iconische plekken van het district ziet, zoals de jachthaven, de kunstmatige archipel van Palm Jumeirah en onder andere de Burj Al Arab en Atlantis The Palm hotels.

Ik raad aan om deze Dubai Marina Cruise 's avonds te maken en dan te blijven voor het diner en een aangename wandeling door het gebied, want de sfeer is erg levendig bij zonsondergang en het stadsbeeld ziet er prachtig uit als het verlicht wordt met gekleurde lichten.

Boek een Dubai Marina Cruise

Met de toeristenbus, om het meeste uit je verblijf te halen

Dubai Sightseeing Bus| ©Darren Foreman
Dubai Sightseeing Bus| ©Darren Foreman

In een stad als Dubai waar de afstanden zo groot zijn, is een sightseeingbus een goede manier om je te verplaatsen, omdat je zo comfortabel zittend van het ene punt in de stad naar het andere kunt reizen terwijl je de belangrijkste toeristische attracties ontdekt.

Dubai sightseeingbussen met gratis haltes stellen je in staat om je route door Dubai helemaal naar wens samen te stellen en de stad op je eigen tempo te verkennen, waarbij je bij elke halte langs de route kunt in- en uitstappen. Als je er maar voor een kort verblijf bent, is het een geweldige manier om Dubai te verkennen.

Om gebruik te maken van de sightseeingbus moet je een dagkaart kiezen (bijv. 1, 2, 3, 5 of 7 dagen) en in die periode kun je onbeperkt rijden. De gebruikstijd gaat in vanaf de eerste keer dat je het ticket inwisselt.

Hoe koop ik een ticket om met de toeristenbus door Dubai te reizen?

De snelste en handigste manier is om je ticket vooraf online te kopen. Aan het einde van je boeking ontvang je per e-mail een voucher die je bij elke halte langs de route kunt inwisselen.

Ik wil een plaats op de sightseeingbus reserveren


We vergelijken de mogelijkheden om rond te reizen in Dubai

 • Metro
 • Prijs: Vanaf €0,80
 • Dienstregeling: Elke dag
 • Frequentie: 5 minuten
 • Lijnen: 2 (rood en groen)
 • Bus:
 • Prijs: Vanaf 0,50 €.
 • Dienstregeling: Dagelijks
 • Frequentie: 30 minuten
 • Lijnen: Meer dan 100 lijnen
 • Taxi's:
 • Prijs: Vanaf 2 € en tarief per km vanaf 0,50 €.
 • Dienstregeling: Dagelijks
 • Frequentie: Hoog
 • Lijnen: Verschillende maatschappijen
 • Boten:
 • Prijs: Vanaf 0,48 € voor de abras en vanaf 3,60 € voor de veerboten
 • Dienstregeling: Dagelijks
 • Frequentie: Hoog
 • Lijnen: Verschillende lijnen
 • Toeristische bus
 • Prijs: Vanaf 56€.
 • Dienstregeling: Dagelijks
 • Frequentie: Hoog
 • Lijnen: Verschillende bussen