Beijing in 5 dagen: alles wat je moet weten

Met deze 5-daagse route kun je de beste bezienswaardigheden van Beijing verkennen en de rijke geschiedenis en cultuur opsnuiven. Lees meer.

Carla Yaquer

Carla Yaquer

11 minuten lezen

Beijing in 5 dagen: alles wat je moet weten

Middag Beijing | ©Mark Back

Of je nu een fervent reiziger bent of een beginner, een bezoek aan de stad Beijing is een bestemming die je niet mag missen. Deze 5-daagse route met kaart brengt de beste dingen om te doen in Beijing samen in het hart van de Chinese hoofdstad. Van de Verboden Stad en het Zomerpaleis tot de modernste wijken en hutongs.

Dag 1: Longtan Tuinen, Tempel van de Hemel, Plein van de Hemelse Vrede en de Verboden Stad

Tempel van de Hemel| ©m w
Tempel van de Hemel| ©m w

De eerste dag van de tour begint in het zuiden van Beijing met een route van 10 kilometer, die je op deze kaart kunt zien. Deze dag is gewijd aan het hart van de hoofdstad. Breng je comfortabele kleren en schoenen mee en laten we beginnen!

Longtan tuinen

Longtan Park is de perfecte plek om je dag te beginnen in harmonie met een natuurlijk landschap van drakencipressen en leeuwenbekbloemen. Wandel over de paden, maak een boottocht of, als je met de kinderen reist, kun je zelfs naar het kinderactiviteitencentrum gaan.

Dit park, gebouwd in 1952, draait om een groot meanderend meer en staat bekend als Dragon Lake. Uiteindelijk laten de bezienswaardigheden zoals het Stenen Woud, Wanliu Hall, Dragon Gate, Liantanghua en Central Islands een beeldschone indruk achter.

En als je nog niet in je hotel hebt ontbeten, nodig ik je uit om een wandeling te maken door een van de restaurants of theehuizen in deze tuinen.

Boek een tour langs de Grote Muur, de Verboden Stad en Tiananmen

Tempel van de Hemel

Als je het park binnenkomt, word je getroffen door de vredige sfeer die het uitgestrekte terrein omhult. De Tempel van de Hemel was de plek waar keizers rituelen hielden om goede oogsten en zegeningen te vragen. Onder de kamers vallen de volgende op:

Geen wonder dat de Tempel van de Hemel op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat. Dit is een van de beste tempels in Beijing en daarom een must-see.

Lunch

Aan het eind van de middag kun je lunchen op weg naar het Plein van de Hemelse Vrede. Ik raad aan om het eten bij Bianyifang Roast Duck te proberen, want voor iets meer dan € 5 kun je genieten van traditionele gerechten zoals gelakte eend of gong bao kip.

Als je klaar bent, vervolg je je route door de Poort van de Hemelse Vrede, waar je begint met het verkennen van het Plein van de Hemelse Vrede. Of, als je dat liever doet, kun je ook kiezen voor een Tiananmen-tour onder begeleiding van een gids.

Boek een tour langs de Grote Muur, de Verboden Stad en Tiananmen

Het Plein van de Hemelse Vrede

Er zijn veel dingen te doen op het Plein van de Hemelse Vrede, zoals het imposante portret van Mao Zedong bekijken dat boven de ingang van het plein hangt. Deze historische plek heeft een belangrijke rol gespeeld in de Chinese geschiedenis en is een symbolische weergave van de politieke macht vanaf het verval van de Qing-dynastie tot nu.

Het is uitgestrekt en biedt veel fotomogelijkheden bij monumenten zoals de Grote Hal van het Volk, het Mao Zedong Mausoleum en het Nationaal Museum van China, dat het op één na meest bezochte museum ter wereld is.

Als je ervoor hebt gekozen om de Tiananmen Square tour te boeken, is het belangrijk om te weten dat dit inclusief een tour van de Grote Muur en de Verboden Stad is.

Boek een tour van de Chinese Muur, de Verboden Stad & het Plein van de Hemelse Vrede

Verboden Stad

De beste manier om je onder te dompelen in het culturele erfgoed van Beijing is een bezoek aan de Verboden Stad, waar het Chinese keizerlijk paleis was gehuisvest en meer dan 600 jaar lang het politieke regeringscentrum was, waar 24 keizers langskwamen.

Deze stad heeft imposante houten muren, oude schilderijen, binnenplaatsen, bruggen, kalligrafische werken, jade gebruiksvoorwerpen? Alles rond de Coal Hill van de Jingshan Gardens, waar deze stad zich overgeeft aan de voeten van bezoekers.

Misschien wil je weten wat de beste rondleidingen door de Verboden Stad zijn of een gids inhuren om je te helpen het meeste te halen uit wat een van de 10 meest bezochte en gefotografeerde monumenten ter wereld is.

Boek Grote Muur, Verboden Stad en Tiananmen tour

Diner

Probeer aan het eind van je bezoek een lekkere hotpot of Huo Guo, een soort Chinese fondue. Het is ideaal om te delen met vrienden of familie en bevat meestal een verscheidenheid aan groenten, zeevruchten, paddenstoelen, vlees en zelfs wontons en dumplings.

Rond de Verloren Stad vind je geweldige restaurants zoals Old Beijing Noodle. Maak je geen zorgen over de juiste manier om te bestellen, want de menu's hebben vaak foto's en Engelse vertalingen.

Dag 2: Bezoek het keizerlijk paleis, slenter door de Parelmarkt en geniet van de Kung Fu show

Peking Rood Theater| ©Tha Gensta
Peking Rood Theater| ©Tha Gensta

Deze dag belooft hectisch te worden als je meedoet aan de lokale goede vibes tussen de markten en shows met deze 4-stops route van hoogtepunten van slechts 7 kilometer lang die je kunt volgen met deze kaart.

Het keizerlijk paleis

Begin de dag bij het Keizerlijk Paleis, een enorm tempelcomplex dat dezelfde verdieping deelt als de Verboden Stad, maar met veel minder mensen, zodat je het op je gemak kunt verkennen. Als je het al hebt gezien toen je de Grote Muur van China, de Verboden Stad en Tiananmen tour boekte, kun je het overslaan.

Hier bevind je je op de plek waar de keizers hun voorouderlijke tabletten bewaarden en loop je door de vijf hoofdzalen:

 • De Hall of Supreme Harmony
 • De Zhonghe Hal
 • Baohe Hall, waar nationale ceremonies worden gehouden.
 • De Wenhua hal
 • De Wuyingzaal

Boek een tour langs de Grote Muur, de Verboden Stad en Tiananmen

Zhengyangmen

De Zhengyangmen Poort is een van de beroemde "negen poorten van de hoofdstad" in het oude Beijing en werd opgericht in 1419 tijdens de Ming Dynastie. Ze staat ook bekend als de Qianmen en herbergt:

 • Zhengyangmen Toren
 • De Pijltoren
 • De Beijing Folk Exhibition Hall.

Omdat het recht tegenover de Verboden Stad ligt, wordt het ook wel de "Hoofdpoort" genoemd en vanwege de structuur, geschiedenis en vorm is het een populaire toeristische attractie.

Bezoek de Zijdemarkt

De Parelmarkt, Zijdemarkt of 'gewoon' Hongqiao, is de populairste markt van Beijing en de dynamiek ervan is even vermakelijk als onweerstaanbaar. Hoewel deze markt oorspronkelijk gericht was op de verkoop van parels, kun je er vandaag de dag zo ongeveer alles vinden.

Er is genoeg te doen op de Zijdemarkt van Beijing, want je kunt er niet alleen afdingen met de verkopers - mis het niet, het is een traditie - maar je kunt er ook lunchen met de lokale bevolking voor €5.

Op de bovenste verdiepingen vind je juweliers en parelspecialisten, terwijl je op de begane grond uitstekende visrestaurants vindt. Als je geen zin hebt om hier te eten, kun je altijd een tuk tuk food tour boeken voor een meer toeristische ervaring.

Boek een gastronomische tuk tuk tour

Bezoek het Rode Theater

Kung Fu-gevechten zijn een Chinese traditie en als je in de hoofdstad bent, mag je het Rode Theater niet missen, waar de beste Kung Fu-shows in Beijing plaatsvinden.

Met de nadruk op de tradities van het Shaolin-klooster wordt 'De legende van Kung Fu' gepresenteerd, waarin specialisten in vechtkunsten hun vaardigheden laten zien in een ervaring die verhalen, live muziek en speciale effecten combineert.

Op weg naar buiten kun je in hetzelfde gebied dineren, want vlakbij is het beroemde Tianruifu Traditional Yunnan Rice Noodle met een menu vol authentieke Chinese gerechten. Maar als Kung Fu niet je ding is, kun je ook tickets boeken voor een acrobatische show in Beijing.

Boek kaartjes voor een acrobatische show

Dag 3: Moderne kunst, hutongs en het Olympisch Park

Olympisch Park in Beijing| ©Yanli Guo
Olympisch Park in Beijing| ©Yanli Guo

We gaan verder naar het noorden en op deze dag kun je oude en moderne kunst in Beijing tegenover elkaar zetten, een van de drukste hutongs van de hoofdstad bezoeken en de dag afsluiten in het Olympisch Park met deze route die hetzelfde is als Beijing in één dag. Je kunt het volgen met deze kaart.

798 Kunstdistrict

De eerste stop op deze dag van contrasten neemt je mee op een tour door het industriële gebied van het Dashanzi Art District, de belangrijkste exponent van de hedendaagse kunst in Beijing sinds 1953.

Dit gebied staat beter bekend als het 798 Art District en is de thuisbasis van een verzameling galerieën, studio's, musea en winkels die stedelijke en zelfs enigszins semi-hedendaagse kunst tonen.

Terwijl je door het doolhof van straten met trendy bars en restaurants dwaalt, bewonder je in het oog springende kunstinstallaties, graffiti en muurschilderingen. Met zijn eclectische mix van kunst, cultuur en cuisine zul je geïnspireerd en verrijkt raken door deze unieke hoek van de stad.

Boek een foodtour per tuk tuk

Ervaar de Hutongs in Dongcheng!

Ontdek de ware essentie van Beijing door jezelf onder te dompelen in de Hutongs van Dongcheng. Hutongs zijn de wijken gevormd door ommuurde blokken en huizen met prachtige binnenplaatsen tussen smalle straatjes. Dit is een venster op het intieme, traditionele en collectieve leven van Beijing.

Veel van deze Hutongs zijn nog steeds bewaard gebleven en Dongcheng is een van de oudste wijken in Beijing waar je ze kunt bekijken, maar ook de authentieke Chinese culinaire cultuur kunt ervaren en lokale specialiteiten kunt proeven. Je kunt ook oefenen met papierknippen, kalligrafie en de oude beschaving van Beijing bestuderen.

Voor dit soort bezoeken raad ik aan om een van de Beijing Hutong tours te boeken, het is de beste manier om het meeste uit je tijd te halen en omvat meestal 15-20 proeverijen.

Wandel door het Olympisch Park

Bewonder de indrukwekkende bouwwerken die gastheer waren van de Olympische Spelen van 2008 in de Olympische Zone van Beijing. Van het iconische nationale stadion Bird's Nest tot het meanderende watercentrum Water Cube en de aangelegde tuinen.

De enorme omvang van het Olympisch Park in Beijing zal je verbazen. Wandel over de paden, neem foto's, geniet van live evenementen, speel mahjong of badminton, neem je eerste tai-chi-les of bewonder gewoon de schoonheid van de omgeving.

Met zo'n levendige sfeer, dineer in de buurt, want het wordt omringd door een verscheidenheid aan restaurants die traditionele en internationale gerechten serveren. Of als je nog niet eerder een tuk tuk food tour hebt geboekt, is dit een goed moment om dat te doen.

Boek een gastronomische tuk tuk tour

Dag 4: Confucius Tempel, het huidige Zomerpaleis, Lama Tempel en het Oude Zomerpaleis

Confucius Tempel| ©David Stanley
Confucius Tempel| ©David Stanley

Op de vierde dag stel ik een tour voor van 28 kilometer die je op deze kaart kunt zien. Je wandelt door de zomerpaleizen, geniet van traditioneel eten te midden van keizerlijke tuinen en komt dicht bij de belangrijkste Lama-tempel van de hoofdstad.

De Confucius Tempel van Beijing

Deze indrukwekkende tempel werd gebouwd in 1302 en is een heilige plaats voor wie op zoek is naar inspiratie en wijsheid op het pad van kennis. De meer dan 20.000 meter hoge Confucius Tempel in Beijing is de thuisbasis van het Keizerlijk College, de academie die door Confucius zelf werd opgericht.

Geniet van de rust die de 13 paviljoens bieden, van de Dacheng Poort, waar de Qianlong Stenen Trommel staat, tot de Chongsheng Tempel en geniet van de schoonheid van de oude bouwwerken.

Boek Zomerpaleis, Lama Tempel en Panda Tuin Tour

Lama Tempel

Ga vervolgens naar de Lama Tempel, waar een zintuiglijke ervaring op je wacht te midden van offers, monniken, gebeden en de geur van wierook die elke hoek doordringt. Je kunt ook de rondleiding door het Zomerpaleis, de Lama Tempel en de Pandatuin boeken om deze met een gids te bekijken.

Deze Tibetaanse tempel is de grootste in zijn soort in Beijing en dateert uit de 18e eeuw. Op 66.000 meter vind je verschillende monumenten, waaronder:

 • De Berg van 500 Arhats, gelegen in het Paviljoen van het Wiel van de Wet.
 • Het 26 meter hoge Boeddhabeeld in het Tienduizend Geluk Paviljoen.

Boek de rondleiding Zomerpaleis, Lama Tempel en Pandatuin

Lunch

Op weg naar het Zomerpaleis kun je stoppen voor de lunch bij Baijia Restaurant North Gate, een plek om de typische Sichuan keuken te proeven waar obers gekleed in traditionele Qing Dynastie kostuums en traditionele architectuur samengaan om je onder te dompelen in de traditionele cultuur te midden van de tuinen van een oude prins.

De ruïnes van het oude zomerpaleis

Yuanmingyuan Park is sinds de aanleg in 1707 van naam veranderd. Van de Tuin van Perfecte Briljantie werd het omgedoopt tot de Keizerlijke Tuinen en nu staat het bekend als het Oude Zomerpaleis.

Er zijn 100 hoogtepunten ideaal om te ontspannen, te varen op het Fuhai Meer en te wandelen langs de paden. Bezoekers kunnen ook de ruïnes van het paleis verkennen:

 • Het Paviljoen van de Kalmerende Zeeën.
 • De Zwarte Zwaan en Lotusbloem Monumenten.
 • De Tuin van de Elegante Lente en zijn paleizen.

Het huidige Zomerpaleis

Sluit de dag af bij het Zomerpaleis, een indrukwekkende keizerlijke tuin en paleis uit de 18e eeuw. Met een prachtig uitzicht op de omliggende heuvels en een schitterend meer is het Zomerpaleis niet alleen een toeristische trekpleister, maar ook een favoriete plek voor de plaatselijke bevolking.

Wandel over de 17-Arches Brug, maak een boottochtje op Kunming Lake, bewonder de ingewikkeld ontworpen Marmeren Boot bij het meer of bekijk de Boeddhistische Wierook Pagode op Longevity Hill.

Boek de rondleiding door het Zomerpaleis, de Lama Tempel en de Pandatuin

Diner

Je wordt uitgenodigd om de tour af te sluiten in het Aman Restaurant aan de zuidkant van het paleis, waar je de kleurrijke sfeer van de lunch inruilt voor de sereniteit van een restaurant met uitzicht op het Grote Theater van het Zomerpaleis.

Dag 5: De Chinese Muur

Zonsondergang op de Chinese Muur| ©Bernard Goldbach
Zonsondergang op de Chinese Muur| ©Bernard Goldbach

De Chinese Muur is een fort dat zich over duizenden kilometers uitstrekt in de bergen boven Beijing en dat dateert uit de 12e eeuw. Afhankelijk van de gewenste moeilijkheidsgraad en locatie kun je kiezen uit minstens zes delen om te wandelen en te verkennen.

Wie op zoek is naar een veeleisende klim kan kiezen voor de Jiankou sectie, terwijl als je liever een lichtere wandeling maakt, de Mutianyu iets voor jou is. De populairste wandeling naar dit fort is de 5400 meter hoge Mutianyu Grote Muur.

Het is de commerciële muur, dus je vindt er eetgelegenheden, openbaar vervoer en wat je verder nog nodig hebt om dit verdedigingswonder te zien. Je kunt de muur bezoeken door vanuit Beijing een bustransfer naar de Grote Muur te boeken, hoewel er ook veel Grote Muur tours beschikbaar zijn. Maar wat zijn de dingen die je daar kunt zien en doen?

Boek een bustransfer naar de Grote Muur

Wandel over de Heldenhelling

De Hero's Slope is een prachtige wandeling die naar de top van de Grote Muur leidt, van gemiddelde moeilijkheidsgraad is en, wanneer je de top van het pad bereikt, adembenemende panoramische uitzichten biedt. Het is zeker de moeite waard en als je eenmaal boven bent, kun je een rondleiding krijgen over verschillende delen van dit stuk van de muur.

Neem de kabelbaan

De kabelbaan is een gemakkelijke manier om te genieten van het adembenemende uitzicht over de stad. Je kunt kiezen uit twee verschillende kabelbanen: een die je naar het hoogste punt brengt en een die je onderweg langs verschillende wachttorens voert. Als je op zoek bent naar iets rustigers en minder intens dan bergbeklimmen, raad ik je aan voor deze route te kiezen.

Glijd van de rodelbaan

De rodelbaan is de perfecte manier om van de afdaling te genieten en foto's te maken van je vrienden en familie terwijl je getuige bent van dit prachtige schouwspel, vooral aan het einde van de dag wanneer je alle lichtjes van de stad kunt zien.

Boek de bustransfer naar de Grote Muur