Cookies helpen ons om onze services te leveren. Door gebruik te maken van onze website, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Kom meer te weten.

10 dingen om te doen in Florence voor kinderen

In tegenstelling tot wat het misschien lijkt, is Florence een zeer aan te bevelen stad om met kinderen te bezoeken en in dit bericht laat ik je de beste 10 activiteiten zien die je met je gezin kunt doen in de hoofdstad van de Renaissance.

Carlos Bleda

Carlos Bleda

8 minuten lezen

10 dingen om te doen in Florence voor kinderen

Carrousel | ©PicJumbo

Met zoveel musea, kerken en historische plaatsen zou je kunnen denken dat Florence een saaie stad is om met kinderen te bezoeken. Integendeel.De Florentijnse hoofdstad heeft veel te zien en te doen, zelfs met de kleintjes. Naast de gebruikelijke bezoeken zijn er enkele activiteiten die de kleintjes bijzonder leuk zullen vinden.

De vele musea in de stad passen hun bezoeken aan om ze aangenamer te maken voor de kleintjes, monumenten en toeristische plaatsen hebben speciale tarieven en Florence is zelfs het decor van een van de populairste videospelletjes onder kinderen... en niet zo kinderen. Bekijk hieronder de top 10 van dingen die je kunt doen in Florence met kinderen.

1. Beklim de koepel van de Duomo

Buitenkant van de Koepel| ©Vicente Camarasa
Buitenkant van de Koepel| ©Vicente Camarasa

Een bezoek aan de Duomo kathedraal in Florence is een must als u de stad bezoekt. Een bezoek aan een kathedraal klinkt niet echt leuk voor kinderen, maar dat kan het wel zijn als je kaartjes krijgt om de koepel van Brunelleschi te beklimmen. Het is een andere ervaring die ervoor kan zorgen dat de kleintjes een geweldige tijd hebben als ze de smalle gangen en trappen van de koepel opgaan. Vooral omdat de klim voor volwassenen een beetje overweldigend is door de engte op sommige punten, terwijl het voor hen veel comfortabeler is. Het is altijd leuk om de volwassenen te zien "lijden".

De Dom van Florence heeft, zoals veel toeristische attracties, speciale tarieven voor kinderen. In dit geval geldt voor kinderen van 7 tot 14 jaar een gereduceerd tarief voor de toegang tot de Duomo.

Koop kaartjes voor de Duomo in Florence

2. Bezoek de musea van Florence

Uffizi Galerij| ©Matt Twyman
Uffizi Galerij| ©Matt Twyman

Er zijn meer dan 70 musea in Florence en ze zijn allemaal geschikt voor kinderen. Laat ze niet weg en denk niet dat de kinderen zich zullen vervelen - dat zou een vergissing zijn. Er zijn musea zoals het Leonardo Da Vinci- en het Galileo-museum, waar veel tentoonstellingen te zien zijn, zoals modellen van Da Vinci's uitvindingen, waar kinderen mee kunnen spelen en van kunnen genieten. Er zijn andere zoals het Natuurhistorisch Museum dat een grote collectie dinosaurussen heeft en de klassiekers zoals de Uffizi Galerij of de Accademia bieden rondleidingen aan die speciaal voor kinderen zijn ontworpen en die het bezoek in een soort speurtocht veranderen.

Er is zelfs een kindermuseum in het Palazzo Vecchio met gedramatiseerde rondleidingen, laboratoria en experimenten waar de kleintjes zeker van zullen genieten. Zoals u ziet, is er geen reden om de beste musea van de stad niet met kinderen te bezoeken, en bovendien hebben ze allemaal speciale tarieven voor kinderen.

Kaarten kopen voor het Leonardo Da Vinci Museum

3. Maak een ritje in de draaimolen op Piazza della Repubblica

Carrucel op het Plein van de Republiek.| ©Jesus
Carrucel op het Plein van de Republiek.| ©Jesus

Piazza della Repubblica is een van de belangrijkste pleinen van Florence en een van de mooiste. Terwijl de volwassenen genieten van het artistieke gedeelte van het plein, kunnen de kinderen zich uitleven op de draaimolen die op het plein is geïnstalleerd. Het is het hele jaar door geïnstalleerd en een ritje kost slechts 1 euro.

Op hetzelfde plein staat ook het standbeeld van de Porcellino. Een fontein met een figuur van een wild zwijn waarover een merkwaardige traditie is ontstaan. Het bestaat erin je hand met een muntstuk in de snuit van het dier te steken en het te laten vallen. Als de munt in de roosters van de fontein valt, betekent dit dat de Porcellino u geluk heeft gebracht en dat u naar Florence kunt terugkeren. Dit "spel" is altijd een plezier voor de kleintjes.

4. Verdwaal in de labyrinten van de Boboli-tuinen

In de Boboli Tuinen| ©Andrey O!
In de Boboli Tuinen| ©Andrey O!

Een andere must-see in Florence is het Palazzo Pitti. Gelukkig voor de kleintjes zijn de tuinen van dit paleis een ideale plek om te spelen. De hagen en bomen, bekend als de Boboli-tuinen, zijn gerangschikt in een labyrintachtig patroon waar kinderen "zoek en vind" kunnen spelen terwijl de volwassenen die hen begeleiden genieten van een aangename wandeling door de paleistuinen.

De toegang tot het paleis en de tuinen kost 10 euro, maar kinderen krijgen korting en op de eerste zondag van elke maand zijn de tuinen gratis te bezoeken.

5. Poppenshow op de Ponte Vecchio

Poppenkast op de Ponte Vecchio| ©Susana García
Poppenkast op de Ponte Vecchio| ©Susana García

De beroemde Ponte Vecchio brug is niet alleen een must-see in Florence, maar is ook een stimulerende plek voor kinderen. Op de brug zijn er allerlei winkels, eetgelegenheden en straatoptredens om hen te vermaken. Er is ook een "geheime" tunnel op de top van de brug.

Maar de hoofdattractie voor de kleintjes is de marionettenvoorstelling die bijna elke dag en op verschillende tijdstippen op de Ponte Vecchio zelf plaatsvindt. Er zijn verschillende bedrijven in Florence die de show gratis doen, hoewel ze wel fooien accepteren.

6. Pizza en ijs, een winnende combo voor kinderen

Pizzeria's zijn overal in Florence.| ©Susana García.
Pizzeria's zijn overal in Florence.| ©Susana García.

Weinig dingen zijn populairder bij kinderen dan een maaltijd van pizza en gelato. En omdat we in het hart van Italië zijn, kunnen kinderen genieten van het beste ijs, pizza en pastagerechten. Overal in Florence vindt u pizzeria's en gelatawinkels, maar ik raad u aan naar de Mercato Centrale in de wijk San Lorenzo te gaan.

Hier kunnen kinderen niet alleen hun lievelingsgerechten eten, maar ook leren hoe ze die kunnen maken. Op de markt zijn er verschillende workshops voor kinderen waar Italiaanse chef-koks hen leren hoe ze pizza's en zelfs zelfgemaakt ijs kunnen maken.

7. Laten we naar het strand gaan... In Florence?

Strand in Florence| ©Aleksandr Stepanov
Strand in Florence| ©Aleksandr Stepanov

Als u Florence in de zomer bezoekt, zult u waarschijnlijk een duik aan het strand missen. Verrassend genoeg is dit iets dat kan worden opgelost, aangezien Florence een strand heeft. Het is natuurlijk geen gewoon strand, maar een kunstmatig strand aan de oevers van de Arno.

Het is een zeer goed geconditioneerde ruimte met parasols, ligstoelen en een strandbar, ideaal om iets te drinken terwijl de kleintjes in het zand spelen. Het is een goede optie voor de warmste dagen van de Florentijnse zomer.

8. Voel je als een Medici in het Palazzo Vecchio

Palazzo Vecchio| ©Hannes Hiller
Palazzo Vecchio| ©Hannes Hiller

Dit typisch Florentijnse paleis ligt in het hart van het stadscentrum en is nu de zetel van het stadhuis en een museum. Het is open voor bezoekers en rondleidingen in het paleis worden sterk aanbevolen voor kinderen.

Naast het ontdekken van de geheime doorgangen in de vertrekken van het paleis, is de activiteit die de kinderen het meest zal bevallen het zich verkleden in Medici-kostuums. Deze activiteit is bij het bezoek inbegrepen en is voor de kinderen meestal het favoriete onderdeel van het bezoek. Het Palazzo Vecchio
Hier bevindt zich ook het kindermuseum, dat de geschiedenis van Florence leert aan de hand van theatervoorstellingen.

9. Fietstocht door het centrum van Florence

Florence met de fiets bij zonsondergang| ©Rnt20
Florence met de fiets bij zonsondergang| ©Rnt20

Te voet door het historische centrum van Florence reizen kan voor kinderen vervelend zijn. Een manier om van een wandeling door de straten iets anders en leuks te maken is het huren van een fiets. Het hele stadscentrum is autovrij, dus er is geen gevaar van auto's voor kinderen.

Aangezien deze activiteit steeds populairder wordt bij de plaatselijke bevolking en bij toeristen, zijn er in het centrum van de stad verschillende winkels die allerlei soorten fietsen verhuren, vanaf ongeveer 15 euro per dag.

10. Florence leren kennen via videospelletjes

Video Spelbesturing| ©JÉSHOOTS
Video Spelbesturing| ©JÉSHOOTS

Als uw kinderen ouder zijn dan 10 jaar en graag videospelletjes spelen, is de kans groot dat zij Assassins Creed hebben gespeeld. Deze videogame speelt zich af in Renaissance Florenceen daarin zal ons personage scènes doorlopen die u zult bezoeken, zoals de Piazza del Duomo, de klokkentoren van de kathedraal of het Battistero di San Giovanni.

Als u het spel hebt gespeeld, zult u zeker genieten van een bezoek aan de instellingen van dit populaire videospel. Er zijn zelfs specifieke rondleidingen die de belangrijkste punten van Florence behandelen met het verhaal van Assassins Creed als rode draad. Videospelletjes en toerisme kunnen hand in hand gaan en dit is een activiteit waar kinderen zeker van zullen genieten...en volwassenen ook.

11. Een sprookjesachtige excursie buiten Florence: Pinocchio's Park

In Pinocchio's park| ©Timo Soderlund
In Pinocchio's park| ©Timo Soderlund

Als we een dag over hebben in Florence hebben we de mogelijkheid om een reis vol musea en monumenten goed te maken door een excursie buiten de stad te maken. In dat geval is de beste optie een bezoek aan het Pinocchio Park.

Dit themapark is gebaseerd op de beroemde roman Pinocchio van Carlo Lorenzini en biedt verschillende scènes uit het verhaal met attracties en interactieve activiteiten ontworpen voor het plezier van kinderen.

Het park bevindt zich in Collodi, ongeveer 80 kilometer van Florence. Het is gemakkelijk te bereiken met de auto in ongeveer 1 uur en er zijn ook bussen die rechtstreeks naar Collodi gaan. Het is een zeer aanbevolen activiteit voor kinderen om te genieten temidden van alle bezienswaardigheden in Florence en Toscane.

Tips voor een bezoek aan Florence met kinderen

Leonardo da Vinci Museum| ©SG
Leonardo da Vinci Museum| ©SG

Reizen met kinderen vereist een zekere mate van geduld en planning, maar er is niets wat u niet kunt doen in Florence als u rekening houdt met een reeks punten en aanbevelingen. Hier zijn enkele tips om in gedachten te houden als u met kinderen naar de Florentijnse stad reist:

  • Het belangrijkste is om de toegang tot musea en monumenten van tevoren te reserveren. Doet u dat niet, dan is de kans groot dat u in lange rijen komt te staan en we weten allemaal dat kinderen en rijen niet goed met elkaar overweg kunnen.
  • Speciale kortingen voor kinderen zijn beschikbaar bij alle toeristische attracties. Velen van hen bieden ook speciale rondleidingen voor kinderen aan. Informeer naar deze rondleidingen voordat u een museum of monument bezoekt.
  • Als u met de auto reist, is er niets om u zorgen over te maken. Florence is vrij toegankelijk in die zin en op plaatsen zoals de kathedraal laten ze u binnen met een auto en zo niet dan is er meestal een kluisje waar u de auto kunt achterlaten om uw bezoek zonder problemen te laten verlopen.
  • Informeer naar de familiereizen. Dit zijn rondleidingen langs de belangrijkste bezienswaardigheden van Florence, speciaal ontworpen voor gezinnen met kinderen. Het voordeel van deze rondleidingen is dat de gidsen het bezoek aan de kleintjes aanpassen met speurtochten en interactieve activiteiten.
  • Als u in de zomer reist, let dan vooral op de hydratatie van kinderen, want de zomertemperaturen in Florence zijn vrij hoog.
  • Als u met kinderen met de auto reist, moet u er rekening mee houden dat het stadscentrum autovrij is en niet met de auto bereikbaar. Dat kan leiden tot fikse boetes en de parkeergarages in de buurt van het centrum zijn vrij duur. Als u met de auto reist, zoek dan naar centraal gelegen accommodatie om u en uw kinderen lange autoritten te besparen.