Cookies helpen ons om onze services te leveren. Door gebruik te maken van onze website, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Kom meer te weten.

10 dingen om te doen in Florence voor kinderen

Florence is, in tegenstelling tot wat het lijkt, een zeer aan te bevelen stad om met kinderen te bezoeken en in dit bericht laat ik u de 10 beste activiteiten zien die u met uw gezin kunt doen in de hoofdstad van de Renaissance.

Carlos Bleda

Carlos Bleda

8 minuten lezen

10 dingen om te doen in Florence voor kinderen

Carrousel | ©PicJumbo

Met zoveel musea, kerken en historische bezienswaardigheden zou je kunnen denken dat Florence een saaie stad is om met kinderen te bezoeken. Integendeel, inde Florentijnse hoofdstad is genoeg te zien en te doen, zelfs met de kleintjes. Naast de gebruikelijke bezoeken zijn er enkele activiteiten waar de kleintjes bijzonder van zullen genieten.

De vele musea in de stad passen hun bezoeken aan om ze aangenamer te maken voor de kleintjes, monumenten en toeristische plaatsen hebben speciale tarieven en Florence is zelfs het decor van een van de populairste videospelletjes onder kinderen... en niet zo kinderen. Bekijk hieronder de top 10 dingen om te doen in Florence met kinderen.

Beklim de koepel van de Duomo

Buitenkant van de Koepel| ©Vicente Camarasa
Buitenkant van de Koepel| ©Vicente Camarasa

Een bezoek aan de Dom van Florence is een must als u de stad bezoekt. Een kathedraal bezoeken klinkt niet bijzonder leuk voor kinderen, maar dat kan het wel zijn als je kaartjes krijgt om de koepel van Brunelleschi te beklimmen. Het is een andere ervaring die de kleintjes een geweldige tijd kan bezorgen door de smalle gangen en trappen van de koepel op te gaan. Vooral omdat de klim voor volwassenen een beetje overweldigend is door de engte op sommige punten, terwijl het voor hen veel comfortabeler is. Het is altijd leuk om de volwassenen te zien "lijden".

De Dom van Florence biedt, zoals veel toeristische attracties, speciale tarieven voor kinderen. In dit geval is de toegang tot de Duomo voor kinderen van 7 tot 14 jaar tegen een gereduceerd tarief.

Boek een rondleiding door de Duomo met toegang tot de koepel

Bezoek de musea van Florence

Uffizi Galerij| ©Matt Twyman
Uffizi Galerij| ©Matt Twyman

Er zijn meer dan 70 musea in Florence en ze zijn allemaal geschikt voor kinderen. Laat ze niet weg met de gedachte dat de kinderen zich zullen vervelen - dat zou een vergissing zijn. Er zijn musea zoals het Leonardo Da Vinci en Galileo museum waar veel tentoonstellingen zijn, zoals modellen van Da Vinci's uitvindingen, waar kinderen mee kunnen spelen. Andere musea, zoals het natuurhistorisch museum met een grote collectie dinosaurussen, en klassiekers zoals de Uffizi Galerij of de Accademia bieden rondleidingen voor kinderen die het bezoek veranderen in een soort schattenjacht.

Er is zelfs een kindermuseum in het Palazzo Vecchio met gedramatiseerde rondleidingen, laboratoria en experimenten waar de kleintjes zeker van zullen genieten. Zoals u ziet, is er geen reden om de beste musea van de stad niet met kinderen te bezoeken, en bovendien hebben ze allemaal speciale tarieven voor kinderen.

Koop kaartjes voor musea in Florence

Pizza en ijs, een winnende combinatie voor kinderen!

Pizzeria's zijn overal in Florence.| ©Susana García.
Pizzeria's zijn overal in Florence.| ©Susana García.

Weinig dingen zijn populairder bij kinderen dan een maaltijd van pizza en gelato. En omdat we in het hart van Italië zijn, kunnen kinderen genieten van de beste ijs-, pizza- en pastagerechten. Er zijn pizzeria's en gelatozaken in heel Florence, maar mijn aanbeveling is om de Mercato Centrale in de wijk San Lorenzo te bezoeken.

Hier kunnen kinderen niet alleen hun favoriete gerechten eten, maar ook leren hoe ze die moeten maken. Op de markt zijn verschillende workshops voor kinderen waar Italiaanse koks hen leren hoe ze pizza's en zelfs zelfgemaakt ijs moeten maken.

Boek een kookles pizza en ijs

Fietstocht door het centrum van Florence

Florence per fiets bij zonsondergang| ©Rnt20
Florence per fiets bij zonsondergang| ©Rnt20

Het historische centrum van Florence te voet verkennen kan voor kinderen vervelend zijn. Een manier om van een wandeling door de straten iets anders en leuks te maken is het huren van een fiets. Het hele stadscentrum is autovrij, dus er is geen gevaar van auto's voor kinderen.

Aangezien dit een steeds populairdere activiteit is bij zowel de plaatselijke bevolking als toeristen, zijn er verschillende winkels in het stadscentrum die fietsverhuur van alle soorten aanbieden vanaf ongeveer 15 euro per dag.

Boek een fietstocht in Florence

Ontdek het Selfie-museum van Florence

Voor zowel kinderen als volwassenen zal dit originele museum in Florence de mooiste kiekjes achterlaten in een ruimte gewijd aan creatieve kunst. De meest onverwachte decoraties laten uw creativiteit de vrije loop terwijl u unieke kunstwerken kunt aanschouwen.

De jongste leden van het gezin zullen dol zijn op de "Pinocchio experience", een tijdelijke tentoonstelling waar ze het verhaal van het populaire houten personage kunnen herbeleven dankzij een meeslepend avontuur met 360° cartoons.

Boek tickets voor het Selfie Museum

Rijd in de draaimolen op het Plein van de Republiek

Carrousel op de Place de la République.| ©Jesus
Carrousel op de Place de la République.| ©Jesus

Het Piazza della Repubblica is een van de belangrijkste pleinen van Florence en een van de mooiste. Terwijl de volwassenen genieten van het artistieke gedeelte van het plein, kunnen de kinderen zich vermaken op de draaimolen die op het plein is geïnstalleerd. Hij is het hele jaar door geïnstalleerd en een ritje kost slechts 1 euro.

Op hetzelfde plein staat ook het standbeeld van de Porcellino. Een fontein met een figuur van een wild zwijn waarover een merkwaardige traditie is ontstaan. Het bestaat erin je hand met een muntstuk in de snuit van het dier te steken en het te laten vallen. Als de munt in de roosters van de fontein valt, betekent dit dat de Porcellino u geluk heeft gebracht en dat u kunt terugkeren naar Florence. Dit "spel" bevalt de kleintjes altijd.

Verdwalen in de labyrinten van de Boboli-tuinen

In de Boboli-tuinen| ©Andrey O!
In de Boboli-tuinen| ©Andrey O!

Een andere verplichte stop in Florence is het Palazzo Pitti. Gelukkig voor de kleintjes zijn de tuinen van dit paleis een ideale plek om te spelen. Bekend als de Boboli-tuinen zijn de heggen en bomen gerangschikt in een doolhofachtig patroon waar kinderen "verloren en gevonden" kunnen spelen, terwijl de volwassenen die hen vergezellen genieten van een aangename wandeling door de paleistuinen.

De toegang tot het paleis en de tuinen kost 10 euro, maar kinderen krijgen korting en op de eerste zondag van elke maand zijn de tuinen gratis te bezoeken.

Poppenkast op de Piazza Vecchio brug

Marionettenvoorstelling op de Ponte Vecchio| ©Susana García
Marionettenvoorstelling op de Ponte Vecchio| ©Susana García

De beroemde Ponte Vecchio is niet alleen een must-see in Florence, maar ook een stimulerende plek voor kinderen. Op de brug zijn allerlei winkels, eetgelegenheden en straatoptredens om hen te vermaken. Er is ook een "geheime" tunnel bovenaan de brug.

Maar de belangrijkste attractie voor de kleintjes is de poppenshow die bijna elke dag en op verschillende tijdstippen plaatsvindt op de Ponte Vecchio zelf. Er zijn verschillende bedrijven in Florence die de show gratis doen, hoewel ze wel fooien accepteren.

Laten we naar het strand gaan... In Florence?

Strand in Florence| ©Aleksandr Stepanov
Strand in Florence| ©Aleksandr Stepanov

Als u Florence in de zomer bezoekt, mist u waarschijnlijk een duik aan het strand. Nou, verrassend genoeg is dit iets wat opgelost kan worden, want Florence heeft een strand. Het is natuurlijk geen gewoon strand, maar een kunstmatig strand aan de oevers van de Arno.

Het is een zeer goed verzorgde ruimte met parasols, ligstoelen en een strandbar, perfect om iets te drinken terwijl de kleintjes in het zand spelen. Het is een goede optie voor de heetste dagen van de Florentijnse zomer.

Je voelen als een Medici in Palazzo Vecchio

Palazzo Vecchio| ©Hannes Hiller
Palazzo Vecchio| ©Hannes Hiller

Dit typisch Florentijnse paleis ligt in het hart van het stadscentrum en is nu de zetel van het stadhuis en een museum. Het is open voor bezoekers en rondleidingen door het paleis zijn een aanrader voor kinderen.

Naast het ontdekken van de geheime doorgangen in de vertrekken van het paleis, is de activiteit waar kinderen het meest van zullen genieten het verkleden in Medici kostuums. Deze activiteit is inbegrepen in het bezoek en is meestal het favoriete onderdeel van het bezoek voor de kinderen. In het Palazzo Vecchiobevindt zich ook het kindermuseum, dat de geschiedenis van Florence leert door middel van theatervoorstellingen.

Florence ontdekken via videospelletjes

Video Game Control| ©JÉSHOOTS
Video Game Control| ©JÉSHOOTS

Als je kinderen ouder zijn dan 10 jaar en graag videospelletjes spelen, is de kans groot dat ze Assassins Creed hebben gespeeld. Dit videospel speelt zich af in Renaissance Florenceen daarin loopt ons personage door settings die je bezoekt zoals het Piazza del Duomo, de klokkentoren van de kathedraal of het Battistero di San Giovanni.

Als ze het hebben gespeeld zullen ze zeker genieten van het bezoeken van de settings van dit populaire videospel. Er zijn zelfs specifieke rondleidingen die de belangrijkste punten van Florence behandelen met het verhaal van Assassins Creed als rode draad. Videospelletjes en toerisme kunnen hand in hand gaan en dit is een activiteit waar kinderen zeker van zullen genieten...en volwassenen ook.

Een sprookjesachtige excursie buiten Florence: Pinokkio's Park

In Pinocchio's park| ©Timo Soderlund
In Pinocchio's park| ©Timo Soderlund

Als we een dag over hebben in Florence kunnen we een reis vol musea en monumenten goedmaken met een excursie buiten de stad. In dat geval kun je het beste het Pinocchio Park bezoeken.

Dit themapark is gebaseerd op de beroemde Pinocchio roman van Carlo Lorenzini en bevat verschillende scènes uit het verhaal met attracties en interactieve activiteiten voor het plezier van kinderen.

Het park ligt in Collodi, op ongeveer 80 kilometer van Florence. Het is gemakkelijk te bereiken met de auto in ongeveer 1 uur en er zijn ook bussen die rechtstreeks naar Collodi gaan. Het is een zeer aan te bevelen activiteit voor kinderen te midden van alle bezienswaardigheden in Florence en Toscane.

Tips voor een bezoek aan Florence met kinderen

Leonardo da Vinci Museum| ©SG
Leonardo da Vinci Museum| ©SG

Reizen met kinderen vereist een zekere mate van geduld en planning, maar als je rekening houdt met een aantal punten en aanbevelingen is er niets dat je niet kunt doen in Florence. Hier zijn enkele tips om in gedachten te houden als u met kinderen naar de Florentijnse stad reist:

  • Het belangrijkste is om vooraf uw toegang tot de musea en monumenten te reserveren. Zo niet, dan is de kans groot dat u in lange rijen komt te staan en we weten allemaal dat kinderen en rijen niet goed samengaan.
  • Bij alle toeristische attracties zijn er speciale kortingen voor kinderen. Veel van hen bieden ook speciale rondleidingen voor kinderen. Informeer naar deze rondleidingen voordat u een museum of monument bezoekt.
  • Als u met de auto reist, hoeft u zich geen zorgen te maken. Florence is vrij toegankelijk in die zin en op plaatsen als de kathedraal laten ze je binnen met een auto en anders is er meestal wel een kluisje waar je die kunt achterlaten om je bezoek zonder problemen te laten verlopen.
  • Kom meer te weten over familiereizen. Dit zijn rondleidingen langs de belangrijkste bezienswaardigheden van Florence, speciaal ontworpen voor gezinnen met kinderen. Het voordeel van deze rondleidingen is dat de gidsen het bezoek aanpassen aan de kleintjes met speurtochten en interactieve activiteiten.
  • Als u in de zomer reist, besteed dan speciale aandacht aan de hydratatie van kinderen, aangezien de zomertemperaturen in Florence vrij hoog zijn.
  • Als u met de auto reist met kinderen, houd er dan rekening mee dat het centrum van de stad autovrij is en niet toegankelijk met de auto. Dat kan leiden tot fikse boetes en parkeerplaatsen in de buurt van het centrum zijn vrij duur. Als u met de auto reist, zoek dan een centraal gelegen accommodatie om u en uw kinderen lange autoritten te besparen.