17 beste dingen om te doen in Florence

Florence kan worden beschouwd als de hoofdstad van kunst en cultuur in de hele wereld: als je het meeste uit je reis wilt halen, mag je mijn must-sees van de stad waar Michelangelo's David staat niet missen.

Vicky Del Moral

Vicky Del Moral

11 minuten lezen

17 beste dingen om te doen in Florence

De daken van Florence | ©Ali Nuredini

Klein in omvang, maar echt rijk aan charme en cultureel erfgoed, Florence is de thuisbasis van juweeltjes zoals de Duomo, Michelangelo's David, de Ponte Vecchio en de Uffizi Gallery. Het kan in twee dagen worden bezocht of in de loop van een week. Ik raad je aan de tijd te nemen om Florence op 15 ongelooflijke manieren te verkennen.

1. Bewonder het Piazza del Duomo

Piazza del Duomo| ©George M. Groutas
Piazza del Duomo| ©George M. Groutas

Toen Stendhal, de beroemde Franse schrijver, Florence bezocht in 1817 had hij geen idee dat de duizeligheid die hij kreeg omdat hij de pure schoonheid van deze Italiaanse stad niet kon bevatten, zou uitgroeien tot een syndroom met de naam 'Florence-syndroom' of 'Stendhal-syndroom'. Dit is het suggestieve vermogen van Florence, hoofdstad van het prachtige Toscane en renaissancestad bij uitstek, die je minstens één keer in je leven zou moeten bezoeken.

En als er een maximale vertegenwoordiger van deze schoonheid en pracht is, dan is het wel het Piazza del Duomo: gelegen in het historische centrum van Florence, uitgeroepen tot werelderfgoed, is het de beroemdste enclave van de stad. Het omvat het prachtige architectonische ensemble gevormd door de Kathedraal Santa Maria del Fiore, bekend als de Duomo, het Baptisterium van San Giovanni en de Klokkentoren van Giotto.

Boek een rondleiding door de Duomo van Florence

2. Cultuur in de Uffizi Galerij

Uffizi Galerij| ©Matt Twyman
Uffizi Galerij| ©Matt Twyman

De indrukwekkende Uffizi Galerij wordt beschouwd als een van de beste musea in Florence ende wereld en herbergt een enorme collectie kunstwerken, 1500 in totaal, die de geschiedenis van de klassieke kunst van Griekenland tot de 18e eeuw bestrijken.

Je hebt gemiddeld 4 uur nodig om het hele complex te bezoeken, hoewel je er ook voor kunt kiezen om alleen de hoogtepunten te bewonderen, zoals Botticelli's 'De Geboorte van Venus', Michelangelo's 'Doni Tondo' of Titiaan's 'De Venus van Urbino'.

Een goede manier om je bezoek aan de Uffizi Galerij te organiseren is het boeken van een rondleiding of op zijn minst een fast-track ticket voor de Uffizi Galerij om je de eindeloze rijen bij de ingang van het meest bezochte museum in Florence te besparen. Er zijn verschillende prijzen beschikbaar voor de Uffizi Galerij; bekijk ze zodat je je budget kunt aanpassen en dit juweeltje van een museum niet hoeft te missen.

Koop tickets voor de Uffizi Galerij

3. Ga de Duomo van Florence binnen

Koepel van de Duomo| ©Bianca Ackermann
Koepel van de Duomo| ©Bianca Ackermann

De Duomo is een van de belangrijkste gebouwen van de stad. Het is een van de grootste christelijke tempels ter wereld en artistiek zeer gewaardeerd vanwege de prachtige witmarmeren gevel en de buitengewone koepel van Brunelleschi die je kunt beklimmen voor een spectaculair uitzicht over de stad.

Het interieur van de Duomo kathedraal en vooral de koepel ontvangen miljoenen bezoekers per jaar, dus het is aan te raden om een fast-track ticket en zelfs een rondleiding te boeken om de geschiedenis van de Duomo en de bijgebouwen te ontdekken. De prijzen om de Dom van Florence te bezoeken zijn heel betaalbaar, dus je hebt geen excuus.

Koop tickets voor de Dom van Florence

4. Steek de Ponte Vecchio over bij zonsondergang

Ponte Vecchio| ©Ansgar Scheffold
Ponte Vecchio| ©Ansgar Scheffold

De Ponte Vecchio, het onbetwiste symbool van de stad Florence, is een van de must-see bezienswaardigheden in Florence. Tegenwoordig is deze brug vol juwelierswinkels, maar oorspronkelijk waren hier de slagers van de stad gevestigd en het is een van de beste en beroemdste voorbeelden van bruggen met hangende huizen ter wereld.

Jarenlang en zoals je zult zien, hangen er duizenden hangsloten aan de structuur, achtergelaten door koppels die in deze romantische enclave de eeuwige liefde hebben gezworen. Persoonlijk ben ik een geboren zonsondergangjager en ik kan je verzekeren dat het zwakke licht van de ondergaande zon dat wordt weerspiegeld op de Arno magisch is.

5. Bekijk Michelangelo's 'David' in de Accademia Gallery

Detail van Michelangelo's David| ©Steve Barker
Detail van Michelangelo's David| ©Steve Barker

In het rijke historische centrum van Florence vind je het op één na meest bezochte museum van de stad, de Accademia Galerij. Tussen de kunstjuwelen in de Galleria dell'Accademia staat imposant de authentieke David van Michelangelo, het werk bij uitstek uit de Renaissance, 5,2 meter hoog.

Lange wachtrijen zijn gegarandeerd, dus zorg ervoor dat je een kaartje koopt of een rondleiding huurt om je bezoek aan de Galleria dell'Accademia te verrijken. Hier vind je informatie over de prijzen van de Galleria dell'Accademia en openingstijden zodat je je bezoek kunt organiseren.

Boek een privérondleiding bij Michelangelo

6. Haal een pizza om mee te nemen en dineer al fresco op het Piazza della Signoria

Piazza della Signoria| ©Allie_Caulfield
Piazza della Signoria| ©Allie_Caulfield

Naast de Duomo is Piazza della Signoria het beroemdste plein van Florence en een van de belangrijkste bezienswaardigheden.

Het is een echt openluchtmuseum dat bestaat uit historische gebouwen, waaronder het Palazzo Vecchio en de ongelooflijke Sala del Cinquecento, unieke monumenten, zoals de Fontein van Neptunus, en prachtige beeldhouwwerken, zoals de Loggia dei Langi met zijn Perseus met het hoofd van Medusa of die van Hercules, Cacus en Michelangelo's David, een replica van het origineel dat je, vergeet dat niet, alleen in de Galleria dell'Accademia kunt vinden.

s Avonds vult dit plein zich met sfeer, met tientallen Florentijnen en toeristen die de schoonheid van de beelden bewonderen. Genieten van een pizza op de trappen van het plein terwijl muzikanten de sfeer van de Florentijnse nacht verzorgen is een unieke (en zeer goedkope!) ervaring.

7. Uitzicht op Florence vanaf Piazzale Michelangelo

Uitzicht op Florence vanaf het Piazzale Michelangelo| ©Eleonora Altomare
Uitzicht op Florence vanaf het Piazzale Michelangelo| ©Eleonora Altomare

We klimmen allemaal graag naar het hoogste punt van een stad om het panoramische uitzicht te zien en de beste souvenirfoto's te maken. Welnu, die plek in Florence is het Piazzale Michelangelo, een uitkijkpunt een beetje ver van het centrum dat je te voet of met de bus kunt bereiken.

Naast het uitzicht, dat vooral mooi is bij zonsondergang, kun je op dit plein dat is ontworpen als eerbetoon aan Michelangelo replica's bewonderen van enkele van zijn grootste beeldhouwwerken, zoals de David en de vier beelden van de Medici Kapel.

8. Ontspan in de Boboli-tuinen

Boboli-tuinen| ©Andrey O!
Boboli-tuinen| ©Andrey O!

Als je behoefte hebt aan een moment van ontspanning te midden van de eindeloze kunstwerken die Florence te bieden heeft (denk aan wat er met Stendhal is gebeurd, ik heb je gewaarschuwd), dan is dit de plek waar je moet zijn: de Boboli-tuinen.

Deze oase achter het Palazzo Pitti is een prachtige renaissancetuin vol verrassingen onderweg, van een amfitheater tot fonteinen, grotten en beeldhouwwerken die van je wandeling een werkelijk verrukkelijke ervaring zullen maken.

Boek een rondleiding door de Boboli-tuinen

9. Ontdek Piazza Santa Croce en de kerk

Plein en kerk van Santa Croce| ©Pom'
Plein en kerk van Santa Croce| ©Pom'

Een van de meest bezochte plekken in Florence, deels vanwege de geweldige sfeer die het uitstraalt, is het Piazza de la Santa Croce, in het hart van het historische centrum van de stad. Het plein heeft een rechthoekige vorm en wordt bewaakt door majestueuze paleizen en een standbeeld van Dante Alighieri.

De kerk is populair vanwege de graven van illustere figuren zoals Michelangelo, Galileo Galiei, Machiavelli en Lorenzo Ghiberti, en staat bekend als het Pantheon van de Italiaanse glorie. Het is niet zo populair als het Piazza del Duomo, maar de intieme sfeer maakt het voor mij heel bijzonder.

Boek een rondleiding door de Santa Croce Basiliek

10. Bekijk de details van de doopkapel op Piazza del Duomo

Doopkapel van de Duomo| ©Cristian Martinez
Doopkapel van de Duomo| ©Cristian Martinez

Maak niet de fout om de schoonheid van de details van het baptisterium over het hoofd te zien. Hoewel de grootte en het spectaculaire karakter van de Duomo en zijn koepel meestal de hoofdrol spelen bij een bezoek aan het plein, heeft het Baptisterium een aantal details die zeker de moeite waard zijn.

Recht tegenover de Duomo vind je Lorenzo Ghiberti's Poorten van het Paradijs: een van de meest geprezen werken van de Renaissance, het beeldt Abrahams offer van Isaac uit het Oude Testament uit. Tegenwoordig bevinden de originele deuren zich in het Museo dell'Opera del Duomo, dat ik ook aanbeveel.

11. Ga de Medici-kapel binnen

Detail van een van de graven in de Medici Kapel.| ©George M. Groutas
Detail van een van de graven in de Medici Kapel.| ©George M. Groutas

De Medici Kapel kan onopgemerkt blijven als je er niet naar op zoek bent, maar het interessante interieur is zeker een bezoek waard.

Hoogtepunten zijn de Nieuwe Sacristie, ontworpen door Michelangelo, en de Kapel van de Prinsen, een achthoekige kamer bekleed met marmer en halfedelstenen waar de overblijfselen van enkele van de meest illustere leden van de beroemdste en machtigste dynastie van mecenassen in de Italiaanse geschiedenis te rusten zijn gelegd.

Boek een Renaissance en Medici Tour

12. Bezoek het Leonardo da Vinci Museum

Binnen in het museum| ©NebulaTig
Binnen in het museum| ©NebulaTig

Leonardo Da Vinci is waarschijnlijk de beroemdste Italiaan uit de geschiedenis. In de stad Florence is een museum gewijd aan zijn figuur en kaartjes zijn verkrijgbaar vanaf 8 euro. Een bezoek aan het Leonardo Da Vinci Museum in Florence is een onderdompeling in de figuur van de kunstenaar, maar het is ook leuk als je met kinderen naar Florence gaat.

Koop tickets voor Leonardo Da Vinci Museum

13. Dompel jezelf onder in het Toscaanse platteland

Het Toscaanse platteland| ©Evan Verni
Het Toscaanse platteland| ©Evan Verni

De uitzonderlijke ligging van Florence maakt een bezoek aan de stad tot een unieke kans om enkele van de andere wonderen te ontdekken die Italië te bieden heeft. Florence ligt in de prachtige regio Toscane, met idyllische dorpjes, kleurrijke heuvels en kilometers wijngaarden. Dit is waarschijnlijk de beste eet- en drinkregio van Italië, dus een uitstapje naar de wijngaarden van Toscane vanuit Florence is een must.

Het goede is dat deze regio volledig is voorbereid op het verwelkomen van bezoekers vanuit Florence, dus er worden verschillende tours en excursies georganiseerd vanuit Florence, zodat je geen auto hoeft te huren of tijd hoeft te besteden aan het uitzoeken van de beste route. Vergeet niet de culinaire tours in en rond Florence te bekijken, want deze kunnen een perfecte optie zijn voor uw bezoek aan Toscane.

Boek een excursie naar Toscane

14. Bezoek Cinque Terre vanuit Florence

Cinque Terre kust| ©Mike Swigunski
Cinque Terre kust| ©Mike Swigunski

Als er één regio in Italië is die me betoverde (en verraste, in gelijke delen), dan was het wel Cinque Terre. Dit gebied bestaat uit vijf kleine dorpjes die met elkaar verbonden zijn langs de kustlijn met pittoreske kleurrijke huizen en prachtige stranden. Hoewel het de laatste jaren erg in de mode is geraakt, maakt het feit dat het dicht bij andere populaire gebieden ligt, zoals Toscane en Pisa, het een beetje meer buiten de gebaande paden en geeft het een speciale charme.

Als je even weg wilt van de culturele en artistieke route van de stad Florence om een aangename dag in de natuur door te brengen, aarzel dan niet om een excursie naar Cinque Terre te maken vanuit Florence. Als deze optie niet bij je past, kun je Cinque Terre ook op eigen houtje bereiken vanuit Florence en je eigen route uitstippelen.

Boek een excursie naar Cinque Terre

15. Bezoek Pisa vanuit Florence

Kathedraal en scheve toren van Pisa| ©a m
Kathedraal en scheve toren van Pisa| ©a m

Hoewel het Toscaanse platteland een van de populairste bestemmingen is voor bezoekers die in Florence aankomen, is Pisa een aangenaam stadje om te bezoeken met zelfs een georganiseerde excursie van een halve dag vanuit Florence.

Er zijn verschillende opties (sommige nemen je zelfs mee naar andere charmante stadjes zoals Lucca of San Gimignano), dus ik raad je aan om mijn artikel over excursies naar Pisa vanuit Florence te lezen om de excursie te kiezen die het beste bij je tijd en budget past.

Boek een tour naar Pisa vanuit Florence

16. Reis terug in de tijd met een excursie naar Siena vanuit Florence

Piazza del Campo, Siena| ©Antonio Ristallo
Piazza del Campo, Siena| ©Antonio Ristallo

Zoals je misschien al weet, kun je door de ligging van Florence op de kaart een groot aantal bezienswaardigheden bezoeken met heel weinig reistijd. En als er georganiseerde tours zijn die je in een dag heen en terug brengen, heb je geen excuus om de omgeving niet te bezoeken. Een populaire optie is om vanuit Florence naar Venetië te gaan, maar dat is niet de enige.

Met een bevolking van slechts 55.000 inwoners is Siena altijd een stad van historische en culturele betekenis geweest. Met geplaveide straten en gebouwen die dateren uit de Middeleeuwen is een wandeling door de stad als een reis terug in de tijd. Als je nieuwsgierig bent geworden en meer wilt weten over Siena en hoe je je reis ernaartoe kunt organiseren, laat ik je een link achter naar mijn artikel over excursies naar Siena vanuit Florence.

Boek een excursie naar Siena

17. Rijd comfortabel door de stad met de toeristenbus

Toeristische bus in Florence| ©Chris Sampson
Toeristische bus in Florence| ©Chris Sampson

Het lijkt misschien een cliché, maar een tour door Florence aan boord van een toeristenbus met gratis haltes stelt je enerzijds in staat om comfortabel zittend te genieten van de bezienswaardigheden in de straten, maar ook om je comfortabel te verplaatsen van de ene bezienswaardigheid naar de andere zonder je zorgen te hoeven maken over het openbaar vervoer.

Boek een sightseeing bustour

Wanneer naar Florence?

Nevada in Florence| ©Sara
Nevada in Florence| ©Sara

Nadat je hebt gezien wat je allemaal te wachten staat in deze prachtige Italiaanse stad, vraag je je waarschijnlijk af wanneer je het beste een bezoek kunt brengen. De populairste tijd is de zomer, maar er is ook genoeg te doen in Florence in de winter en nog meer als je bezoek aan Florence samenvalt met Kerstmis. Wat de maanden van het jaar betreft, zijn februari, maart, augustus, september, oktober, november en december de populairste maanden voor toeristen.

Hoeveel dagen duurt het om Florence te zien?

Toeristen in Florence| ©Joaquín Montaño - Midjourney
Toeristen in Florence| ©Joaquín Montaño - Midjourney

Ik raad je niet aan om minder dan drie dagen in Florence door te brengen, maar misschien laten je reisplannen dat niet toe, dus hier is een gids met wat je moet zien als je twee dagen in Florence doorbrengt of zelfs wat je in één dag in Florence kunt zien. In dat laatste geval raad ik je ook aan om je transfer vanaf de luchthaven van Florence van tevoren te boeken om tijd te besparen.

Heb je meer dagen? Perfect; als je vier dagen in Florence, vijf dagen in Florence of zeven dagen in Florence doorbrengt, heb je de mogelijkheid om de stad grondig te leren kennen, maar ook om een excursie naar de omgeving te maken, dus denk er niet over na.

Boek een transfer vanaf de luchthaven van Florence