Culinaire-tours door Florence

Italië en Florence zijn synoniem met goede gastronomie en daarom deel ik met jou de beste gastronomische tours die je kunt doen in en rond de Florentijnse stad.

Carlos Bleda

Carlos Bleda

9 minuten lezen

Culinaire-tours door Florence

Uitzicht op Florence | ©Pixabay

De kunst en charme van Florence gaat veel verder dan de musea en monumenten. Dit komt ook tot uiting in de gastronomie. Italiaans eten is wereldberoemd en is veel completer dan de beroemde combinaties van pasta en pizza. Florence is ook een van de beste steden om te genieten van dit Italiaanse geschenk in de vorm van eten.

De ligging in het hart van Toscane maakt het een favoriete bestemming voor liefhebbers van gastro-toerisme. In de straten van Florence kunnen we de meest traditionele gerechten proeven zoals pasta, pizza of gelato, minder bekende gerechten zoals Ribollita, de street food proberen of lekker eten terwijl we een goede Toscaanse wijn proeven. Wat uw smaak ook is, er is een optie voor u en in deze post laat ik u de beste gastronomische tours in de stad Florence zien.

1. Leer hoe je pizza en gelato maakt als een echte Italiaanse kok

Pizza eten| ©Cats Coming
Pizza eten| ©Cats Coming

Als er iets is waar Italiaanse koks bekend om staan, dan is het wel om het maken van de beste pizza's en ijsjes ter wereld. Gelukkig delen sommigen van hen hun kennis en geven ze lessen zodat bezoekers de geheimen van de Italiaanse keuken kunnen leren om de best mogelijke pizza's en ijsjes te maken.

Er zijn veel restaurants en eetgelegenheden in het centrum van de stad die deze georganiseerde lessen aanbieden, waar een kok alles uitlegt wat je moet weten om een goede pizza en gelato te maken, je de beste ingrediënten aanreikt en je vervolgens je eigen creaties kunt proeven, inclusief drankjes. Veel van hen zullen je ook een certificaat geven, zodat niemand zal twijfelen aan de vaardigheden die je hebt geleerd.

  • Prijs: ongeveer 50 euro.
  • Wat u zult proeven: U leert hoe u het beste pizzadeeg maakt, de beste combinaties van ingrediënten en sauzen, baktijden en -geheimen en de beste technieken om ijs te maken.
  • Aanbevolen als: U wilt niet alleen het beste van Italië proeven, maar ook de kennis meenemen om het thuis te maken.

Boek een kookles pizza en ijs

2. Wijnproeven en typische Toscaanse gerechten in de Chianti

Chianti, Toscane| ©Greg_FOT
Chianti, Toscane| ©Greg_FOT

De gastronomie van Florence gaat verder dan de straten. De stad ligt in het hart van Toscane, in feite is het de hoofdstad van de regio, en biedt eindeloze mogelijkheden voor excursies naar de typische wijngaarden van het gebied.

U kunt ze niet alleen bezoeken om de wijn te proeven, maar ook om ze te vergezellen van een goede typisch Toscaanse maaltijd met de ansichtkaart van de wijngaarden op de achtergrond. De beste streek hiervoor is de Chianti, vlakbij Florence. Rondleidingen in deze regio omvatten vervoer van en naar de stad en een bezoek en proeverij aan een Chianti wijnhuis. Als u wilt weten wat de beste wijngaarden zijn om te bezoeken, kunt u dat doen door op deze link te klikken.

  • Prijs: Rondleidingen beginnen bij 30 euro.
  • Wat u zult proeven: Traditionele Toscaanse gerechten vergezeld van de beste wijnen uit de regio.
  • Aanbevolen als: u de meest authentieke Toscaanse gastronomische ervaring wilt beleven.

Boek een wijnproeverij in de Chianti

3. Gastronomie en kunst in het historische centrum van Florence

Buitenkant van de Koepel| ©Vicente Camarasa
Buitenkant van de Koepel| ©Vicente Camarasa

Iedereen die Florence bezoekt, doet dat vanwege het historische en artistieke erfgoed. Net zoals u zijn musea en monumenten niet kunt missen, kunt en mag u de kans niet missen om zijn gastronomie te proeven. Er zijn rondleidingen die beide combineren om er tegelijkertijd van te genieten en van de toeristische attracties.

Deze tours omvatten meestal de entree van de Duomo, de entree van de Accademia Galerij en de entree van de Uffizi Galerij en plaatsen zoals de Ponte vecchio met de toevoeging van een proeverij van typische producten zoals vleeswaren, pasta en zoetigheden in een typische trattoria in het centrum van Florence.

  • Prijs: All-inclusive, meestal vanaf 80 euro.
  • Wat u zult proeven: Typische Toscaanse vleeswaren, Toscaanse kazen, pasta, zoetigheden en wijnen uit de Toscaanse regio.
  • Aanbevolen als: u op zoek bent naar de meest comfortabele manier om toerisme en gastronomie op dezelfde dag te combineren.

4. Gastronomische rondleiding in de wijk San Lorenzo

Toeren door San Lorenzo| ©Richard Chester
Toeren door San Lorenzo| ©Richard Chester

Als we een gastronomische rondleiding willen, zijn de beste meestal in de wijk San Lorenzo. Deze buurt zit vol met restaurants, ijssalons en allerlei levensmiddelenwinkels. Maar de belangrijkste attractie in deze zin is de centrale markt of San Lorenzo.

Rondleidingen door deze wijk komen altijd langs de markt en bieden proeverijen van traditionele Florentijnse gerechten met producten van topkwaliteit en de kans om uit de eerste hand te zien hoe ze worden gemaakt. Dit geldt ook voor ijs, want er zijn ijssalons met demonstraties van ambachtelijk ijs maken, die vaak stoppen op deze tochten.

  • Prijs: Inclusief het bezoek aan de markt, proeverij en demonstratie van bewerkingen, wijnproeverij en bezoek aan een ambachtelijke ijssalon vanaf 90 euro.
  • Wat u zult proeven: Typische gerechten zoals Bruschetta, Bistecca alla fiorentina, Lampredotto, Panino of schiacciata vergezeld van Toscaanse wijnen en ambachtelijke gelato.
  • Aanrader als: U wilt gerechten met producten van topkwaliteit proeven en leren bereiden.

5. Proeverij van typische Florentijnse gerechten

Italiaanse koffie proeven| ©Salomé Chaussure
Italiaanse koffie proeven| ©Salomé Chaussure

Als u er niet omheen wilt draaien en direct wilt weten wat de beste gerechten van Florence zijn, zijn er rondleidingen die u van ontbijt tot diner rondleiden in het hart van het historisch centrum van Florence.

Deze tours beginnen in een typische Florentijnse koffieshop waar u de beste Italiaanse koffie kunt proeven, waarna u een bar bezoekt, of in sommige gevallen de San Lorenzo markt, om een reeks typische producten te proeven zoals truffels, vleeswaren of kaas. Het dessert is ook inbegrepen en u mag een proeverij van zoetigheden zoals de beroemde cantucci en zelfgemaakte ijsjes niet missen.

  • Prijs: Vanaf 30 euro.
  • Wat u zult proeven: Italiaanse koffie, bereidingen met vleeswaren, kaas, truffels, enz. Wijnen en dranken, snoep en zelfgemaakt ijs.
  • Aanrader als: u meteen ter zake wilt komen en de eenvoudigste en meest typische gerechten wilt proberen zonder er omheen te draaien.

6. Tournee voor zoetekauwen.

Cantucci,| ©Miles Heller
Cantucci,| ©Miles Heller

Misschien bent u een verstokte zoetekauw en zijn maaltijden voor u slechts een formaliteit totdat u aan het dessert toekomt. Nou, als dit uw geval is, zijn er tours ontworpen voor u. Zij nemen u mee op een korte tour langs enkele historische patisserieën en ijssalons in het centrum van Florence.

Hier kunt u de meest typische Florentijnse zoetigheden proberen, zoals Cantucci, droge koekjes gevuld met gedroogd fruit, of Schiacciata alla fiorentina, snoepjes bedekt met poedersuiker, die typisch zijn voor carnaval, hoewel ze het hele jaar door kunnen worden gegeten. Natuurlijk spelen zelfgemaakte ijsjes ook een hoofdrol.

  • Prijs: Vanaf ongeveer 20 euro.
  • Wat te proeven: Typische zoetigheden zoals Cantucci of Schiacciata alla fiorentina en huisgemaakt ijs.
  • Aanbevolen als: je een zoetekauw bent.

7. Gastronomische excursie naar San Gimignano

Luchtfoto van San Gimignano| ©Stefano Costantini
Luchtfoto van San Gimignano| ©Stefano Costantini

Er zijn honderden excursies en eettochten in Toscane, maar San Gimignano verdient een speciale vermelding. Deze prachtige middeleeuwse stad is een van de bekendste ansichtkaarten van Toscane en een zeer aan te bevelen gastronomische bestemming. De traditionele keuken van de Italiaanse mamma's staat centraal in de oude trattoria's in het centrum van het dorp.

Tours naar San Gimignano zijn erg populair en omvatten vervoer van en naar het centrum van Florence en een gids die u niet alleen de stad en zijn geschiedenis laat zien, maar u ook adviseert over gastronomische zaken. Als extra kunnen we het bezoek aanvullen met een wijnproeverij in een wijnkelder in het dorp.

  • Prijs: Een dagtocht naar San Gimignano met gastronomisch bezoek kost ongeveer 100 euro.
  • Wat u zult proeven: traditionele Toscaanse vleeswaren en huisgemaakte gerechten.
  • Aanrader als: u een van de mooiste dorpen van Toscane wilt bezoeken en uw bezoek wilt afronden met een goede gastronomische ervaring.

Andere gastronomische ervaringen

Binnen in de Heladeria La Carraia| ©Nathalie K
Binnen in de Heladeria La Carraia| ©Nathalie K

Naast deze rondleidingen biedt Florence nog andere gastronomische mogelijkheden om op eigen gelegenheid te doen als u wilt genieten van de deugden van de plaatselijke en Italiaanse keuken:

Rondleiding door enkele van de beste trattoria's in Florence

De trattoria's
zijn een type Italiaans restaurant waar huisgemaakte gerechten de boventoon voeren. In feite komt het woord trattoria van "trattore", wat bereiden betekent en zijn oorsprong vindt in Italiaanse mamma's en hun zelfgemaakte gerechten. Het centrum van Florence is vol met dergelijke restaurants en u kunt een georganiseerde tour nemen of op eigen houtje gaan om ze uit te proberen.

Enkele van de bekendste trattoria's in Florence zijn Trattoria Mario in San Lorenzo, Trattoria Giovanni in Santo Spirito, Trattoria dall Oste in het centrum van Florence of Trattoria da Ruggero bij Porto Romana.

  • Prijs: Trattorias gemiddeld tussen 20 en 30 euro per persoon.
  • Wat te proeven: De bekendste huisgemaakte Italiaanse gerechten zoals Bistec alla fiorentina, allerlei soorten pasta, Ribollita soep enz.
  • Aanrader ja: Om op eigen gelegenheid de beste huisgemaakte Italiaanse gerechten te proberen.

Proef de beste gelateria's in de stad.

Hoeveel je ook eet, er is altijd ruimte voor een lekker ijsje, en als het Italiaans is, nog meer. Als u een liefhebber bent van het typische dessert in Florence en in het hele land, kunt en moet u een tocht maken langs de beste ijssalons van de stad.

Er zijn er honderden, maar de bekendste zijn: De ijssalon Grom, een franchise die al geconsolideerd en over de hele wereld verspreid is, de ambachtelijke ijssalon Perche no, de Vivoli, een van de oudste in Florence, en de ijssalon Dei Neri bij het Palazzo Vecchio.

  • Prijs: De prijzen variëren sterk, maar je kunt goede gelato proeven vanaf iets meer dan 2 euro.
  • Wat u zult proeven: De beste gelato ter wereld.
  • Aanbevolen ja: Het antwoord is eenvoudig. Als je van ijs houdt.

De stad van het straatvoedsel.

Street food speelt een hoofdrol in de gastronomie van Florence, en niet alleen vanwege de pizza's. In de Florentijnse hoofdstad heersen snacks die bekend staan als Lampredotto. Dit zijn broodjes die lijken op hamburgers, maar gevuld zijn met koeienpens. Panino's of schiacciata zijn ook typische broodjes maar zijn veel gevarieerder en er zijn duizenden combinaties.

Voor een goede, snelle en goedkope maaltijd is dit soort eten de beste optie en in het centrum van de stad zijn er honderden plaatsen die dit soort eten serveren, waardoor het de hoofdstad van Street Food in Italië is.

  • Prijs: Er zijn opties met een drankje vanaf ongeveer 5 euro.
  • Wat je zult proberen: Het beste straatvoedsel in Italië.
  • Aanrader als: je goed wilt eten zonder al te veel pauzes te nemen tijdens je reis en ook nog eens goedkoop.

Reserveer een tafel in het Hard Rock Cafe in Florence

Als je zin hebt om op veilig te spelen of je bent een fan van Amerikaans eten, reserveer dan een menu voor het Hard Rock Cafe in Florence en je kunt genieten van verschillende soorten menu's met gebarbecued vlees, zalm of hamburgers omringd door rockklassiekers.

  • Prijs: 23 euro
  • Wat u zult proberen: Twee of drie gangen met gebarbecued vlees, kip, salade of hamburgers.
  • Aanrader als: U houdt van Amerikaans eten op een legendarische plek.

Tips voor een gastronomische tour door Florence

Ingang van Le Carceri| ©Maurizio Lovato
Ingang van Le Carceri| ©Maurizio Lovato

Of u nu een gastronomische tour huurt of op eigen houtje de bars en restaurants van Florence bezoekt, er zijn een aantal dingen die u moet weten zodat niets uw maaltijd kan bederven:

  • In de meeste bars en restaurants wordt voor tapas betaald naar gelang van het aantal plaatsen aan tafel. Op de rekening staat "coperta " en de prijs ligt meestal tussen 1 en 2 euro. In de meer toeristische gebieden is deze toeslag echter meestal hoger.
  • Het komt steeds vaker voor dat restaurants in Florence 10-15% servicekosten in rekening brengen op de rekening. Fooien worden apart in rekening gebracht.
  • Er is geen geschreven wet over fooien. Italianen zijn niet gewend fooi te geven en dat is prima, maar in toeristische plaatsen als Florence is het gebruikelijker dat toeristen een fooi achterlaten. Ze zullen je niet slecht aankijken als je dat niet doet, maar het is raadzaam om een paar muntjes achter te laten, 1 of 2 euro hooguit, als je de bediening goed vond.
  • De etenstijden zijn vergelijkbaar met die in Spanje en er wordt iets later gegeten dan in Europa gebruikelijk is. De lunch is meestal tussen 13.00 en 15.00 uur en het diner vanaf 20.00 uur. Restaurants in Florence zijn in dit opzicht echter meestal zeer flexibel.
  • Omdat het diner in Florence relatief laat valt, hebben de Florentijnen de gewoonte om in de bars van de stad een soort pre-diner borrel met wijn en een kleine tapa te drinken.
  • Italiaanse koffie heeft zijn eigen wetten. Na 11 uur 's ochtends is het bijna onfatsoenlijk om melk aan de koffie toe te voegen. Melkkoffie is meer voor het ontbijt en vanaf die tijd is het voor Italianen zeer zeldzaam om koffie met melk te drinken. Uitzonderingen worden gemaakt voor espresso macchiato, een koffie met melkschuim, maar de onbetwiste koning in de middag is de espresso.
  • Ten slotte is de meest gebruikelijke manier om koffie te drinken het bestellen en opdrinken aan de bar. Als u het op een terras of aan een tafel drinkt, is de kans groot dat u iets extra's moet betalen.