Florence in 4 dagen: alles wat je moet weten

Vier dagen is de ideale minimumtijd om alles te zien wat je moet zien in Florence en je hebt zelfs de mogelijkheid om een nabijgelegen stad te bezoeken zoals Pisa, Siena of San Gimignano. Wil je weten wat de beste route is voor je reis?

María Cano

María Cano

15 minuten lezen

Florence in 4 dagen: alles wat je moet weten

Briefkaarten uit Florence | © Anna Urlapova

Als je vier dagen naar Florence reist, heb je geluk want dan heb je de gelegenheid om alles te zien wat je moet zien: musea, paleizen, kerken, markten... Je kunt ook de sfeer van de stad opsnuiven en je kunt zelfs een daguitstap maken naar een nabijgelegen stad zoals Siena, Pisa of San Gimignano. Hier is een mogelijke route voor je vierdaagse verblijf:

En als je meer informatie zoekt voor je reis naar Florence, aarzel dan niet om het bericht Wat te zien en te doen in Florence te lezen.

Dag 1: Artistiek Florence

Toegang tot de Galleria dell'Accademia| ©Mongolo1984
Toegang tot de Galleria dell'Accademia| ©Mongolo1984

Begin je vierdaagse reis naar de stad Florence en hoe kun je die beter beginnen dan met een bezoek aan de Galleria dell'Accademia, het meest bezochte museum van de stad. De kunstgalerie opent 's ochtends vroeg en ik raad je aan om er om 8:15 uur te zijn om het meeste uit de eerste dag te halen, waarin je ook de mogelijkheid hebt om de Galleria dell'Accademia, de wijk Oltrarno, Santa Maria Nouvella en San Lorenzo te bezoeken.

Begin met energie in de Uffizi Galerij

Sta heel vroeg op met het idee om bij de Uffizi Galerij te zijn zodra deze opengaat. Zo voorkom je dat je de grote groepen toeristen tegenkomt die de hele dag de galerie bezoeken en kun je op je gemak genieten van het grote artistieke erfgoed. Vergeet niet dat het Uffizi het Italiaanse museum is met het hoogste aantal bezoekers gedurende het hele jaar.

 • De Geboorte van Venus' en 'Primavera' van Botticelli
 • Tondo Doni' van Michelangelo
 • De 'Madonna van de distelvink' van Rafaël
 • De Maestà di Ognissanti' van Giotto
 • De Madonna met kind en twee engelen' van Filippo Lippi

Dit zijn slechts enkele van de werken die je tijdens je bezoek kunt bekijken. Aarzel echter niet om de beste werken in de Uffizi Gallery te bekijken voordat je gaat, en je kunt vooraf kaartjes kopen voor de Uffizi Gallery om geen onnodige tijd te verspillen bij de kassa. Prijzen beginnen vanaf €37.

Koop tickets voor de Uffizi Galerij

Bezoek de Basiliek van Santo Spirito

Basiliek van Santo Spirito| ©Lucarelli
Basiliek van Santo Spirito| ©Lucarelli

Aarzel niet om na je bezoek aan de Uffizi Galerij de rivier de Arno over te steken, de wijk Oltrarno te bezoeken en de Basiliek van Santo Spirito binnen te gaan, een werk van Brunelleschi met op het hoofdaltaar Michelangelo's 'Houten Kruisbeeld'. Het bezoek is mogelijk van maandag tot en met zaterdag van 10.00 tot 13.00 uur en van 15.00 tot 18.00 uur en op zon- en feestdagen van 11.30 tot 13.30 uur en van 15.00 tot 18.00 uur. De prijs van het kaartje is 2€.

Lunch in Oltrarno

En om je batterijen weer op te laden, aarzel dan niet om te lunchen op het Santo Spirito-plein. Je kunt een piadina proberen , een traditioneel Italiaans gerecht dat lijkt op een tarweomelet gevuld met verschillende ingrediënten. Het is snel klaar, dus je kunt zo snel mogelijk weer verder met je route. En voordat je de Arno weer oversteekt, kun je genieten van een gelato bij Gelateria La Carraia, dat is gevestigd op Piazza Nazario Sauro, naast de Carraia-brug. Ze hebben een grote verscheidenheid aan smaken en de prijzen zijn verrassend goedkoop.

Trek de wijk Santa Maria Nouvella in

De wijk Santa Maria Nouvella staat bekend om zijn gezellige en eigenzinnige sfeer. Het zenuwcentrum is het Piazza Santa Maria Nouvella, waar je de Basiliek van Santa Maria Novella vindt, die dateert uit de 14e eeuw en een van de belangrijkste kerken van Florence is. Je kunt vooraf kaartjes kopen voor de Basiliek van Santa Maria Novella en de openingstijden zijn van maandag tot en met zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur en op zondag van 12.00 tot 13.00 uur. Breng daarna zeker een bezoek aan de Santa Maria Novella Apotheek in Via della Scala, waar je geneesmiddelen en parfums kunt kopen die gemaakt zijn met traditionele formules.

Koop je kaartjes voor de Basiliek van Santa Maria Novella

Bezoek de Basiliek van San Lorenzo

Basiliek van San Lorenzo| ©Sailko
Basiliek van San Lorenzo| ©Sailko

De eerste kathedraal in Florence voor de bouw van Santa Maria del Fiore was de Basilica van San Lorenzo waar zich de Medici-kapel bevindt. Toegang kost ongeveer €7 en de openingstijden zijn van maandag tot zaterdag van 10.00 tot 17.00 en zondag van 13.30 tot 17.30.

Vind de beste cadeaus op de San Lorenzo Markt

De San Lorenzo Markt is een must tijdens je bezoek aan Florence. Op deze markt, waar toeristen en Florentijnen elkaar ontmoeten, kun je opgaan in de drukte en de authentieke sfeer van de stad. Bovendien kun je de beste souvenirs van je reis kopen bij een van de honderden kraampjes die zowel binnen als buiten langs de straten staan. Lederwaren, textiel, handwerk, eten... Alles wat je maar kunt bedenken.

Laat je verblinden door de Accademia Galerij

En om de dag af te sluiten, bezoek je de Accademia Galerij, het op één na meest bezochte Florentijnse museum, dat pas om 18.45 uur sluit. Je hebt toegang tot de 'David', Michelangelo's werk bij uitstek, maar je kunt ook andere werken van de beeldhouwer zien zoals 'San Matteo' en de 'Paletina'. Ik raad je aan om je kaartje voor de Accademia Galerij online te kopen voor een prijs vanaf € 26.

Koop je kaartjes voor de Accademia Galerij

Dag 2: must-sees in Florence

Duomo plein| ©Juan Pablo Cejudo Urdampilleta
Duomo plein| ©Juan Pablo Cejudo Urdampilleta

Dag twee begint je route op Piazza del Duomo, waar je de Kathedraal van Santa Maria del Fiore, het Museo dell'Opera, de crypte van Santa Reparata, de Koepel van Brunelleschi en de Campanille kunt bezoeken. Verken ook het Palazzo Vecchio en Palazzo Pitti. Steek de Arno over via de Ponte Vecchio en geniet van het beste uitzicht over de stad vanaf Piazzale Michelangelo en San Miniato al Monte.

Reistip

Als je vier dagen in Florence verblijft, heb je geluk, want je kunt alle bezienswaardigheden bezoeken en zelfs een dagtocht maken naar een nabijgelegen stad zoals Pisa, Siena of San Gimignano.

Begin je dag met energie op het Piazza del Duomo

Piazza del Duomo is een openluchtmuseum. Ik raad je aan om zodra je aankomt even te stoppen om alles om je heen goed te bekijken. Het is echt verbazingwekkend. Duik vervolgens in elk van de plannen die worden aangeboden door de populairste enclave van de Florentijnse stad.

 • Kathedraal van Santa Maria del Fiore: Het is de op twee na grootste kathedraal in Europa, na de Sint Pieter in Rome en de St. Paul's in Londen. Het dateert uit het begin van de 15e eeuw en de wit met groen marmeren gevel is oogverblindend. Zodra je binnenkomt zie je het graf van Filippo Brunelleschi, de architect van de koepel.
 • Crypte van Santa Reparata: De ingang van de Duomo geeft ook toegang tot de crypte, die geopend is van maandag tot vrijdag van 10.00 tot 17.00 uur. Als je besluit deze te bezoeken kun je een rondleiding door de Duomo boeken waarbij alles aan je wordt uitgelegd.
 • Koepel van Brunelleschi: Het uitzicht vanaf de koepel is werkelijk adembenemend. Het is een van de beste uitzichtpunten in de stad. Bovendien is het met een diameter van 46 meter en een hoogte van 114 meter een technische uitdaging. De beklimming vindt plaats tussen de twee koepels en de binnendecoratie toont een reeks scènes uit het Laatste Oordeel van Giorgio Vasari en Federico Zuccari.
 • Battistero di San Giovanni: dit is het oudste gebouw op het plein en de buitenkant is net als de kathedraal versierd met wit en groen marmer. Het meest karakteristieke kenmerk van dit achthoekige monument zijn de deuren, vooral de Paradijsdeur, die versierd is met 10 bronzen panelen waarop scènes uit het Oude Testament staan afgebeeld. De toegangsprijs is ongeveer €5 voor volwassenen en €3 voor kinderen van 7-14 jaar.
 • Giotto's Campanile: je kunt deze van 8.15 tot 19.00 uur bezoeken, hoewel het misschien overbodig is om de koepel te bezoeken, omdat je dan hetzelfde uitzicht hebt. Het is het werk van Giotto, hoewel hij het niet af kon zien en het werd voltooid door Andrea Pisano in 1359.
 • Museo dell'Opera del Duomo: Een verzameling modellen en originele schetsen van de kathedraal en de koepel, evenals originele stukken uit de Duomo, het Battisterio en de Campanile.

Boek een rondleiding door de Dom van Florence

Raak de neus van de porcellino aan

Porcellino bij de Mercato Nuovo| ©Sicrea
Porcellino bij de Mercato Nuovo| ©Sicrea

Bezoek na een bezoek aan de omgeving van het Piazza del Duomo de Mercato Nuovo en doe nieuwe energie op met een panino of een pizza taglio terwijl je de verschillende kraampjes afstruint. Weersta het niet en maak van de gelegenheid gebruik om wat inkopen te doen. En raak daarna de snuit van de porcellino aan, een van de symbolen van de Florentijnse stad. Er wordt gezegd dat als je hem aanraakt, je de kans krijgt om terug te keren naar Florence.

Snuffel rond in de verschillende juwelierswinkeltjes op de Ponte Vechio

De Ponte Vechio is een ander symbool van de stad Florence. Een stenen hangbrug, daterend uit het midden van de 14e eeuw, waar je talloze juweliers en goudsmeden kunt bezoeken.

Bezoek het Palazzo Pitti

De volgende halte is het Palazzo Pitti, waar je de Palatijnse Galerij, de Galerij voor Moderne Kunst, het Zilvermuseum, het Kostuummuseum en het Porseleinmuseum kunt bezoeken. Tickets zijn online verkrijgbaar vanaf €27. De openingstijden zijn van dinsdag tot zondag van 8.15 tot 18.30 uur.

Koop kaartjes voor het Palazzo Pitti

Ontdek de Boboli-tuinen

Als je klaar bent met je bezoek aan het paleis, mis dan niet de kans om rond te wandelen op deze prachtige plek door kaartjes te kopen voor de Boboli-tuinen. Ze beslaan een oppervlakte van 4,5 vierkante kilometer en zijn elke dag van de week van 8.15 tot 16.30 uur geopend voor het publiek. - 19 h.. Toegangsprijs vanaf €6.

Boek een bezoek aan de Boboli-tuinen en het Palazzo Pitti

Ontdek het beste uitkijkpunt, de Piazzale Michelangelo

Uitkijkpunt van de Pizzale Michelangelo| ©Peter Oshkai
Uitkijkpunt van de Pizzale Michelangelo| ©Peter Oshkai

Een must tijdens je reis naar Florence is om naar het Piazzale Michelangelo te gaan, een uitkijkpunt vanwaar je het beste uitzicht hebt over de stad Florence. Om de reis zo gemakkelijk mogelijk te maken, kun je de bus naar boven nemen en naar beneden lopen. De buslijnen die naar boven gaan zijn 12 en 13. Vergeet je camera niet.

Laat je verblinden door San Miniato al Monte

Een van mijn favoriete dingen om te doen in Florence is de Basiliek van San Miniato al Monte bezoeken. Ik raad je aan om te gaan wanneer er een eucharistieviering is die zowel in het Latijn als in het Gregoriaans wordt uitgevoerd en plaatsvindt van maandag tot en met zaterdag om 18.00 uur en op zon- en feestdagen om 17.30 uur.

Laat je imponeren door het Piazza della Repubblica

De tour gaat verder naar het Place de la République, een indrukwekkend plein waar nu elegante cafés en winkels van topmerken zijn gevestigd en dat ik je aanraad 's avonds te bezoeken als het verlicht is. Door de geschiedenis heen is het Piazza della Repubblica een centraal punt van de stad Florence geweest. In het midden van het plein staat de Zuil van Overvloed, die in de Romeinse tijd het punt was waar de wegen van de oude stad elkaar kruisten. Als je het plein aan het eind van de dag bezoekt, kun je het verlicht zien.

Bezoek het Palazzo Strozzi

Als je de Arc de Triomphe oversteekt en verder rijdt, doemt al snel het Palazzo Strozzi voor je op. Het is een exponent van de Renaissance architectuur en een imposant stenen paleis ontworpen door Filippo Strozzi. Je kunt het bezoeken tot 20.00 uur en als je bezoek op donderdag valt, houd er dan rekening mee dat het om 23.00 uur sluit, zodat je meer tijd hebt voor je bezoek. Tickets kunnen online worden gekocht vanaf €15.

Dag 3: Een dag om dieper de stad in te gaan

Galileo Museum| ©Elias Rovielo
Galileo Museum| ©Elias Rovielo

De route van de derde dag is ook vrij compleet en omvat onder andere een bezoek aan het Leonardo da Vinci Museum, waarvoor je vooraf kaartjes kunt reserveren, het Galileo Museum, het Casa Di Dante Museum of het Archeologisch Museum. Je zult ook rondwandelen in Santissima Annunziata en Santa Croce bezoeken, een essentieel onderdeel van je reis naar Florence.

Duik in de geschiedenis van de wetenschap in het Galileo Museum

Tickets kopen voor het Galileo Museum is altijd een goed idee, want het herbergt een collectie experimentele voorwerpen, Galileo's eerste telescoop en thermometers van de Accademia del Cimento. Er is ook een bibliotheek met 150.000 werken en een multimedialaboratorium. De openingstijden zijn van 9.30 tot 18.00 uur en de toegangsprijs is vanaf € 9 per volwassene en vanaf € 5,5 voor gereduceerde toegang.

Koop tickets voor het Galileo Museum

Bezoek de kerk van Orsanmichele

De kerk van Orsanmichele ligt aan de Via Dell'arte della lana. De kerk dateert uit de 14e eeuw en wordt gekenmerkt door de bogen en beelden aan de buitenkant en de prachtige decoratie aan de binnenkant. De openingstijden zijn van 10.00 tot 17.00 uur en de toegangsprijs is € 2.

Leer het werk van Dante kennen

In het Museo Casa Di Dante kun je alle details leren over het leven en werk van de auteur van de 'Goddelijke Komedie'. Toegang kost vanaf €8 voor volwassenen en gereduceerde toegang kost €3 - €5.

Neem een pauze op het Piazza della Signoria

Plaza de la Señoría| ©Zolli
Plaza de la Señoría| ©Zolli

Het Piazza della Signoria is een van de mooiste plekken van Florence en ik raad je aan om plaats te nemen in de Loggia della Signoria en je te laten verblinden door elk detail van het plein, van de Fontein van Neptunus tot de verschillende standbeelden zoals Perseus met het hoofd van Medusa, Michelangelo's David, Cosimo I de Medici... Bovendien kun je van de gelegenheid gebruik maken om het Palazzo Vecchio binnen te gaan dat elke dag van de week geopend is van 9.00 tot 19.00 uur, behalve op donderdag wanneer het om 14.00 uur sluit, behalve op donderdag, wanneer het om 14.00 uur sluit.

Verdiep je in het werk van Donatello in het Museo Nazionale del Bargello

Het Museo Nazionale del Bargello huisvest een reeks beeldhouwwerken uit de 14e tot 16e eeuw, een militaire collectie en andere waardevolle kunstvoorwerpen. Daarnaast herbergt de Sala di Donatello belangrijke werken van de kunstenaar. De toegangsprijs begint bij €10 en is elke dag van de week tot 17.00 uur geopend.

Ontdek Santa Croce, 's werelds grootste Franciscaanse kerk

De kerk van Santa Croce is de grootste Franciscaanse kerk ter wereld en een must tijdens je bezoek aan Florence. De kloostergang is indrukwekkend en binnen bevinden zich meer dan 300 graftombes van historische figuren zoals Machiavelli, Galileo Galiei, Michelangelo en Lorenzo Ghiberti. De toegangsprijs ligt rond de €8 en het is geopend op maandag, woensdag, donderdag en zaterdag van 9.30 tot 17.30 uur en op zon- en feestdagen van 13.00 tot 17.30 uur. Je kunt ook een rondleiding door de kerk van Santa Croce boeken om deze in detail te leren kennen.

Boek een rondleiding door de kerk van Santa Croce

Ga naar de Synagoge van Florence

De Synagoge van Florence bevindt zich in de Via Farini, vlakbij Santa Croce, en vanaf het eerste moment was ik er nieuwsgierig naar omdat de groene koepel een van de meest opvallende was als je de stad bekijkt vanaf de Koepel van Brunelleschi, het Piazzale Michelangelo of de Campanile van Giotto. De toegangsprijs begint bij €6,50.

Betuig je respect bij Le Carceri

Binnen in La Carraia| ©Nathalie K
Binnen in La Carraia| ©Nathalie K

Le Carceri is een restaurant in de overblijfselen van een voormalig klooster dat tot 1985 een mannengevangenis was. Het is een van de meest bijzondere plekken om te eten in Florence omdat de originele 18e-eeuwse fresco's en details van de cellen bewaard zijn gebleven. Een perfecte keuze om de hoofdgerechten van de Toscaanse gastronomie te proeven zoals bistecca alla fiorentina, houtovenpizza's of heerlijke pasta's.

Ontdek de omgeving van Santissima Annunziata

Maak na de lunch van de gelegenheid gebruik om de Basiliek van Santissima Annunziata te bezoeken. Deze is gratis en 's ochtends geopend van 7.30 tot 12.30 uur en 's middags van 16.00 tot 18.30 uur. Neem ook een pauze en ga op een van de trappen op het plein zitten om deze prachtige omgeving te bekijken. Ontdek daarna het werk van Leonardo da Vinci door kaartjes te kopen voor het Leonardo da Vinci Museum, een interactieve ervaring die ideaal is voor het hele gezin, met reproducties van enkele van zijn belangrijkste uitvindingen. Kaartjes beginnen vanaf €8.

Bezoek het Palazzo Medici Riccardi

Bezoek vervolgens het Palazzo Medici Riccardi, een mix van renaissance- en barokarchitectuur, dat de eerste officiële residentie van deze invloedrijke familie in de stad Florence was. Bezoekuren zijn van 10:30 tot 18:30 uur.

Eindig de dag in het Nationaal Archeologisch Museum van Florence

En om de derde dag af te ronden, koop je kaartjes voor het Nationaal Archeologisch Museum van Florence, dat de op één na belangrijkste collectie Egyptische kunst van het land en een belangrijke collectie Etruskische kunst huisvest.

Koop tickets voor het Nationaal Archeologisch Museum van Florence

Dag 4: Maak een dagtocht naar Pisa

Een bezoek aan Pisa| ©Saffron Blaze
Een bezoek aan Pisa| ©Saffron Blaze

Op de vierde en laatste dag van je reis raad ik je aan een dagtrip naar Pisa te boeken, dat op iets meer dan 80 kilometer van Florence ligt. Hier vind je alle must-see bezienswaardigheden in de stad van de Scheve Toren. Als je echter liever andere steden bezoekt, zoals Siena of San Gimignano, lees dan zeker het bericht Wat te zien in Florence in zeven dagen en leer meer over andere routes.

Slenter over het Piazza dei Miracoli

Ga zodra je in Pisa bent aangekomen naar het Piazza dei Miracoli, ook wel bekend als Piazza del Duomo. Dit plein, dat in 1987 werd uitgeroepen tot Werelderfgoed, herbergt de belangrijkste monumenten van Pisa: de Dom, de Toren, het Baptisterium en de Monumentale Begraafplaats.

Maak een typische foto naast de Scheve Toren van Pisa

De must-see van de stad is de Scheve Toren van Pisa. Hij is gebouwd tussen de 12e en 14e eeuw, is ongeveer 56 meter hoog en heeft bijna 300 treden. Het is een van de meest bezochte monumenten van het land en de helling is te wijten aan een misrekening in de fundering van het gebouw. Aarzel niet om een goed repertoire aan foto's vanuit verschillende hoeken te maken.

Boek een excursie naar Pisa vanuit Florence

Ga de kathedraal van Pisa binnen

De Duomo van Pisa, gelegen op het Piazza dei Miracoli, is een andere must-see tijdens je reis naar Pisa. Het dateert uit de 11e eeuw en is de grootste exponent van de Pisaanse Romaanse kunst. De buitenkant valt op door de indrukwekkende bronzen deur en de schitterende marmeren gevel versierd met zwarte en witte strepen. Het interieur valt op door de preekstoel, het werk van Giovanni Pisano, en twee zuilen in Korinthische stijl gemaakt van graniet van het eiland Elba. Je kunt ook het Museo dell'Opera del Duomo bezoeken.

Bezoek het grootste baptisterium van Italië

Doopkapel, kathedraal en toren van Pisa| ©Char
Doopkapel, kathedraal en toren van Pisa| ©Char

Het baptisterium van Pisa valt op omdat het het grootste van Italië is. Het is gemaakt van wit marmer, bijna net zo hoog als de Scheve Toren van Pisa en heeft een diameter van meer dan 30 meter. Binnen valt de achthoekige doopvont op, die dateert uit de 13e eeuw.

Bezoek de begraafplaats

De begraafplaats of Monumentale Begraafplaats van Pisa is een ander monument op het Piazza dei Miracoli. De meest illustere persoonlijkheden van Pisa liggen begraven op deze plek die opvalt door zijn gotische klooster en 14de en 15de eeuwse fresco's van kunstenaars als Taddeo Gaddi, Benozzo Gozzoli, Antonio Veneziano of Andrea de Bonaiuto.

Bezoek de kerk van Santa Maria della Spina

De kerk van Santa Maria della Sp ina ligt aan de oevers van de rivier de Arno en is een van de mooiste plekken in de stad Pisa. Het is een gotische kerk uit de 13de eeuw en valt op door de versieringen aan de buitenkant door kunstenaars als Andrea Pisano, Giovanni Pisano, Giovanni di Balduccio of Lupo di Francesco.

Steek de Ponte di Mezzo over

Wandelen langs de oevers van de rivier de Arno is een van de essentiële plannen tijdens je reis naar Pisa en tijdens deze aangename wandeling is een van de belangrijkste bezienswaardigheden de Ponte di Mezzo, een van de meest gefotografeerde plaatsen in de stad Pisa samen met de Scheve Toren en het Piazza dei Miracoli voor de schoonheid van de omgeving.

Wandeling rond het Piazza dei Cavalieri

Piazza dei Cavalieri| ©Sailko
Piazza dei Cavalieri| ©Sailko

Op het Piazza dei Cavalieri staan belangrijke gebouwen zoals het Palazzo dell'Orologio, het Palazzo della Carovana, het Palazzo del Consiglio dei Dodici en de kerk Santo Stefano dei Cavalieri. Bovendien staat er in het midden van het plein een standbeeld van Groothertog Cosimo I de' Medici, de stichter van de Orde van de Ridders van Sint Stefanus, wiens hoofdkwartier zich sinds de 16e eeuw op dit plein bevond. Het was ook de zetel van de burgerlijke macht tijdens de Middeleeuwen. Tegenwoordig bevindt zich hier de Scuola normale di Pisa.

Sluit de dag af met een bezoek aan het Nationaal Museum van San Matteo

Dit museum, gehuisvest in een middeleeuws klooster in gotische stijl, huisvest een reeks werken van belangrijke Toscaanse kunstenaars uit de 12e tot de 17e eeuw, waaronder een borstbeeldreliek van 'San Rossore' van Donatello, de 'Croce di Fucecchio' van Berlinghieri Berlinghiero, het beeld 'Madonna del latte' van Nino Pisano, 'San Paolo' van Masaccio, 'Madonna col bambino' van Gentile da Fabriano.

Boek een excursie naar Pisa vanuit Florence