Piazza del Duomo in Florence: alles wat je moet weten

Het Piazza del Duomo in Florence is de meest emblematische plek van de stad. Noteer alles wat je kunt zien

María Cano

María Cano

9 minuten lezen

Piazza del Duomo in Florence: alles wat je moet weten

Piazza del Duomo, Florence | ©Fede Roveda

"Een openluchtmuseum". Dit is hoe velen het Piazza del Duomo in Florence beschrijven, een schitterende enclave die de grandeur weerspiegelt die de hoofdstad van Toscane genoot tijdens de Renaissance.

Gelegen in het hart van het historische centrum, verbergt het naast de Kathedraal van Santa Maria del Fiore enkele van de grootste schatten van de stad zoals de Koepel van Brunelleschi, het Baptisterium van Sint Jan, de Klokkentoren van Giotto en het Museo dell'Opera del Duomo. Wil je alle attracties van dit emblematische plein ontdekken? Ga dan met me mee.

Treed binnen in de Duomo van Florence, Santa Maria del Fiore

Kathedraal van Santa Maria del Fiore| ©Bruce Stokes
Kathedraal van Santa Maria del Fiore| ©Bruce Stokes

De Duomo van Florence, zoals Santa Maria del Fiore ook wel wordt genoemd, is de op twee na grootste kathedraal van Europa, na de Sint-Pieterskathedraal in Rome die de eerste is en St. Paul's in Londen die de tweede is. De kathedraal werd aan het einde van de 13e eeuw gebouwd op de plaats waar vroeger de kathedraal van Santa Reparata stond en is daarom een mengeling van gotische en renaissancestijlen.

Vanaf het begin van de bouw hebben verschillende architecten het project herzien: eerst Arnolfo di Cambio, dan Giotto, dan Francesco Talenti en uiteindelijk Brunelleschi, die vanaf 1418 verantwoordelijk was voor het oplossen van het project van de koepel met een dubbel dak. De Duomo van Florence is zonder twijfel een indrukwekkend monument. Zijn witte, groene en rode marmeren gevel verblindt iedereen die de gelegenheid heeft om hem te bezoeken.

Nuttige informatie

 • Openingstijden: Van 10.15 tot 17.00 uur. De laatste show vindt plaats om 16.30 uur. Op zondag gesloten voor het publiek.
 • Prijs: De toegang is gratis, maar ik raad aan om het met een rondleiding te bezoeken, enerzijds om de wachtrijen te vermijden en anderzijds om het grondig te leren kennen, want in het gratis bezoek zijn er veel details die gemist worden.
 • Tour: ik raad aan om de tour van de Duomo van Florence te boeken met toegang tot de Dom, de koepel, het Baptisterium en het Opera Museum, het is de meest complete optie en je leert dit emblematische monument grondig kennen.

Boek een rondleiding door de Dom van Florence

Laat je verblinden door Brunelleschi's Koepel van de Duomo

Koepel van de Duomo van Florence| ©Ilya Orehov
Koepel van de Duomo van Florence| ©Ilya Orehov

De Koepel van Brunelleschi is een van de juwelen van de Renaissance. De bouw begon in 1420 en werd voltooid in 1436. Het werk van Filippo Brunelleschi is een architectonische uitdaging bestaande uit twee koepels, een binnen en een buiten. Het heeft 463 treden, is 116 meter hoog, 45,5 meter breed en weegt 37.000 ton.

Als finishing touch werd het interne gewelf een eeuw later, tussen 1572 en 1579, beschilderd door de kunstenaars Giorgio Vasari en Federico Zuccari met een reeks scènes uit het Laatste Oordeel. Vandaag de dag wordt het beschouwd als een van de grootste muurschilderingen ter wereld.

Nuttige informatie

 • Openingstijden: maandag t/m vrijdag van 8.15 tot 19.45 uur, zaterdag van 8.15 tot 17.30 uur en zon- en feestdagen van 12.45 tot 17.30 uur. Het bezoek duurt 45-50 minuten.
 • Prijs: Toegangsprijs vanaf 20 € voor volwassenen en 10 € voor kinderen van 7 tot 14 jaar.
 • Tour: Het bezoek aan de Koepel van Brunelleschi wordt sterk aanbevolen omdat het een van de beste uitzichtpunten van de stad Florence is. Het is mogelijk om het te bezoeken in een tour samen met de Dom van Florence, het Baptisterium en het Opera Museum of om de Koepel van Brunelleschi samen met het Baptisterium te bezoeken om alle details van dit embleem van de Renaissance te leren kennen.

Boek een tour naar de Koepel van Brunelleschi

Ga naar het Museo dell'Opera del Duomo

Binnen in het Museo dell'Opera del Duomo| ©Sailko
Binnen in het Museo dell'Opera del Duomo| ©Sailko

Het Museo dell 'Opera del Duomo werd opgericht in 1891. Het werd in 2015 gerenoveerd en heeft in totaal 28 zalen verdeeld over drie verdiepingen met meer dan 700 kunstwerken, waaronder 'Pietà Bandini' van Michelangelo, 'Maddalena penitente' en 'Profetino dalla Porta della Mandorla' van Donatello, Statua di Santa Reparata' van Andrea Pisano, de 'Porta del Paradiso' van Lorenzo Ghiberti, 'Madonna del solletico' van Andrea Pisano, 'La Carità' van Tino di Camaino of 'San Luca Evangelista' van Nanni di Banco.

Nuttige informatie

 • Openingstijden: Het museum is elke dag van de week geopend van 9.00 tot 19.45 uur.
 • Prijs: Het gecombineerde kaartje voor het Museo dell'Opera del Duomo samen met de doopkapel van Sint Jan kost 10 € voor volwassenen en 5 € voor kinderen van 7 tot 14 jaar.
 • Rondleiding: De rondleiding door de Duomo van Florence is inclusief een bezoek aan het Museo dell'Opera del Duomo, waar je een grote collectie kunt bewonderen.

Boek een tour met toegang tot het Museo dell'Opera del Duomo

Bewonder de Paradijspoort van het Baptisterium van Sint Jan

Paradijspoort van de doopkapel van St. John| ©Maksim.
Paradijspoort van de doopkapel van St. John| ©Maksim.

Johannes staat tegenover Santa Maria del Fiore en is het oudste gebouw op het Piazza del Duomo en een van de oudste kerken van Florence. De rood, wit en groen marmeren bekleding is hetzelfde als die van de Duomo.

Het meest karakteristieke kenmerk van het Baptisterium zijn de deuren, vooral de Paradijsdeur, het werk van Lorenzo Ghiberti, die versierd is met 10 vergulde panelen met scènes uit het Oude Testament. Het plafond binnen is versierd met mozaïeken uit de 13e en 14e eeuw.

Nuttige informatie

Boek een rondleiding door het Baptisterium en de koepel

Bekijk de verschillende monumenten van Florence vanaf het terras van de Duomo

Terras Duomo| ©Lucia
Terras Duomo| ©Lucia

In de Duomo kun je ook een exclusieve rondleiding door de kathedraal krijgen en naar het terras klimmen. Met een hoogte van meer dan 30 meter en 150 treden is het een ideale plek om de verschillende monumenten en bezienswaardigheden van de stad Florence te bekijken.

Nuttige informatie

Boek een rondleiding door de kathedraal met toegang tot de terrassen

Beklim de klokkentoren van Giotto in de Dom van Florence

Klokkentoren van Giotto| ©Bradley Weber
Klokkentoren van Giotto| ©Bradley Weber

De klokkentoren van de Duomo, bekend als de Campanile, is een apart gebouw van Santa Maria del Fiore. Het project begon in de 13e eeuw en werd pas in 1359 voltooid.

Met een hoogte van ongeveer 85 meter en een klim van 400 treden is het een van de beste uitzichtpunten van de stad Florence, samen met de Koepel van Brunelleschi en het Piazzale van Michelangelo.

Nuttige informatie

 • Dienstregeling: Het bezoek duurt 45 minuten en kan elke dag van de week van 8.15 tot 19.45 uur worden gedaan.
 • Prijs: De toegangsprijs is 15 € voor volwassenen en 7 € voor kinderen van 7 tot 14 jaar.
 • Tip: Voor je bezoek aan de Piazza del Duomo raad ik je aan een hele ochtend uit te trekken. Er zijn talloze bezienswaardigheden en musea te bezoeken en je hebt minstens vijf uur nodig om er echt een productieve dag van te maken.

Ontdek de kerk van Santa Reparata achter de Duomo

Binnen in de kerk van Santa Reparata| ©Sailko
Binnen in de kerk van Santa Reparata| ©Sailko

Santa Reparata heeft een lange geschiedenis. Het was de eerste kathedraal van de stad Florence en de plek waar Santa Maria del Fiore werd gebouwd aan het einde van de 13e eeuw. Opgravingen tussen 1965 en 1973 brachten de overblijfselen van deze oude basiliek aan het licht, die wordt beschouwd als een van de grootste vroegchristelijke complexen in Tuscia.

Nuttige informatie

 • Openingstijden: De crypte kan worden bezocht van 10.15 tot 17.00 uur.
 • Prijs: De toegangsprijs is 15 € voor volwassenen en 7 € voor kinderen van 7 tot 14 jaar.
 • Tip: Een sterk aanbevolen bezoek om de oorsprong te leren kennen.

Kom naar de Loggia del Bigallo

Loggia del Bigallo| ©Sailko
Loggia del Bigallo| ©Sailko

De Loggia del Bigallo wordt toegeschreven aan de architect en beeldhouwer Alberto Arnoldi en is een prachtig gotisch gebouw uit het midden van de 15e eeuw. Het was de plek waar verloren of verlaten kinderen werden achtergelaten en werd gebouwd in opdracht van de Compagnia della Misericordia van Florence.

Aarzel niet om erheen te gaan, ga op de trappen zitten, stop even en aanschouw het Piazza del Duomo, aanschouw het leven van Florence.

Bezoek het Torrini Museum

Museum Torrini| ©Sailko
Museum Torrini| ©Sailko

Het Museo Torrini is een goudsmederijmuseum op het Piazza del Duomo in Florence. Het heeft meer dan 200 stukken waaronder een verzameling zakhorloges van de 18e tot de 20e eeuw en voorwerpen gemaakt van goud, zilver en halfedelstenen. Daarnaast worden er in de bibliotheek talrijke exemplaren van grote waarde bewaard, zoals de titel 'Verhandelingen over goudsmeden' van Benvenuto Cellini.

Dompel jezelf onder in het leven op het Piazza del Duomo

Activiteiten op Piazza del Duomo| ©Ralf Steinberger
Activiteiten op Piazza del Duomo| ©Ralf Steinberger

Er zijn verschillende cafés op Piazza del Duomo. Na je bezoek aan elk van de bezienswaardigheden op het plein, raad ik je aan om er een uit te kiezen, te gaan zitten en te genieten van een heerlijke cappuccino of een typisch Italiaanse gelato terwijl je de omgeving in je opneemt.

Een van de charmes van Florence is het leven en de sfeer te bekijken, en waar kun je dat beter doen dan in deze emblematische enclave van de stad. Kijk naar de toeristen die voorbij komen, identificeer de Florentijnen die naar hun werk gaan of hun dagelijkse leven leiden te midden van de massa's bezoekers die de stad overspoelen en laat je verblinden door al het moois van deze unieke plek - het is een moment om nooit te vergeten!

Boek een bezoek aan de Dom van Florence

Hoe kom ik bij het Domplein in Florence?

Tram| ©Richard, enjoy my life!
Tram| ©Richard, enjoy my life!

Het Piazza del Duomo van Florence ligt in het hart van de hoofdstad van Toscane. Mijn aanbeveling is om er te voet naartoe te wandelen. Maar hier zijn alle manieren om er te komen:

 • Bus: De lijn C4 stopt heel dicht bij het Piazza del Duomo, in Via Panzani en Santa Caterina.
 • Tram: Lijn T2 stopt bij Unitá dat naast het Piazza del Duomo ligt.
 • Trein: Het station Santa Maria Novella ligt op 8-10 minuten lopen.

Boek tickets voor de kathedraal en de koepel van Brunelleschi

Aanbevelingen voor je bezoek aan Piazza del Duomo in Florence

Duomo gevel| ©Anokhi De Silva
Duomo gevel| ©Anokhi De Silva

Houd bij je bezoek aan het Domplein in Florence rekening met de volgende tips:

 • Als je het monumentale complex van de Duomo gaat bezoeken, koop je ticket dan van tevoren online om geen tijd te verliezen bij de kassa. Aarzel ook niet om een ticket voor prioritaire toegang te kopen om zo vroeg mogelijk naar binnen te kunnen.
 • Het bezoek aan het complete monumentale complex van de Duomo van Florence duurt naar schatting vijf uur.
 • Je zult door een metaaldetector moeten. Houd daar dus rekening mee als je de totale tijd van het bezoek berekent.
 • Ik raad je aan om op doordeweekse dagen en vroeg in de ochtend te komen om drukte te vermijden.
 • Het is niet toegestaan om met blote schouders de Duomo te betreden. Bovendien moeten benen tot de knieën bedekt zijn.
 • Vermijd het dragen van zonnebrillen en hoeden binnen.
 • Het is niet toegestaan om eten mee te nemen in de Duomo.
 • De beklimming van de Koepel van Brunelleschi en de Klokkentoren wordt afgeraden voor mensen met hartproblemen, claustrofobie en duizeligheid.
 • Het is niet mogelijk om met koffers en grote rugzakken naar binnen te gaan.

Tot slot raad ik je aan het bericht Wat te zien in de Dom van Florence te lezen om de informatie voor je reis compleet te maken en de rondleiding door de Duomo van Florence te boeken met toegang tot de Dom, de koepel, het Baptisterium en het Museum van de Opera. Het is het meest complete alternatief om deze prachtige plek te leren kennen die je zal verrassen.

En, vergeet niet, buiten het Duomo plein, heeft de Florentijnse hoofdstad eindeloze voorstellen, lees de post wat te zien en te doen in Florence en maak de beste lijst met plannen voor je reis.

Boek een rondleiding door de Dom van Florence