Florence in 7 dagen: tips, bezienswaardigheden en nog veel meer

Als je het geluk hebt een hele week de tijd te hebben om de kunststad bij uitstek te bezoeken, is hier de route die je kunt volgen om Florence in 7 dagen te bezoeken.

Carlos Bleda

Carlos Bleda

9 minuten lezen

Florence in 7 dagen: tips, bezienswaardigheden en nog veel meer

Posta del Firenze, Italië | ©Olivier Darny

In 7 dagen kunnen we de stad volledig verkennen met alles wat er te zien en te doen is in Florence, en hebben we ook genoeg tijd om een aantal van de meest interessante excursies rond Florence te doen.

In het reisschema dat ik hieronder met je deel, wijden we de eerste paar dagen aan het grondig leren kennen van de monumenten, musea en historische bezienswaardigheden van de stad, en reserveren we een paar dagen om de omgeving van de hoofdstad van Toscane te verkennen met gastronomische excursies en bezoeken aan een aantal buitengewoon mooie dorpjes.

Dag 1: We beginnen onze reis door het hart van Florence te leren kennen

Buitenkant van de Koepel| ©Vicente Camarasa
Buitenkant van de Koepel| ©Vicente Camarasa

Piazza Duomo, Kathedraal en Baptisterium San Giovanni

Hoewel er veel te zien en te doen is in Florence, is de beste plek om deze reis te beginnen in het hart van de stad. Dit is het Piazza Duomo waar je de beroemde kathedraal vindt met de spectaculaire koepel van Brunelleschi, de klokkentoren van Giotto en het Baptisterium van San Giovanni. Het hele complex is een van de meesterwerken van de Renaissance en is zeker de moeite waard om in zijn geheel te bezoeken, inclusief de klim naar de koepel.

We kunnen de hele ochtend van de eerste dag besteden om het in detail te bezoeken en zelfs een deel van de middag, na een stop voor de lunch als we het rustig bekijken of als we niet vooruitziend zijn geweest en we niet van tevoren kaartjes hebben gekocht voor de Duomo van Florence. In dat geval kan het zijn dat je een tijdje in de rij moet staan. Het Duomacomplex is echter een bezoek dat je nooit zult vergeten en als je een rondleiding huurt, zal de ervaring nog verrijkender zijn.

Koop je kaartje voor de Dom en de Koepel van Brunelleschi

Via dei Neri en dell'Ariento en de Centrale Markt

Na een indrukwekkend maar vermoeiend bezoek aan de Duomo is het tijd om je batterijen op te laden en te ontspannen met een goede maaltijd en een aangename wandeling door het centrum van Florence. De beste manier om dit te doen is om de centrale markt te bezoeken, niet ver van de Duomo, en te genieten van de beste lokale producten van de kraampjes en te proeven in de restaurants in en rond de markt zelf.

Daarna kunnen we de middag doorbrengen met slenteren door de straten Carreri dei Neri en Carrer dell'Ariento, twee van de meest bezochte straten in het centrum, waar we winkels, gelateria's en een eindeloos aantal plekken kunnen vinden die perfect zijn om de Florentijnse traditie te leren kennen. Een geweldige manier om je eerste dag in Florence af te sluiten.

Boek een rondleiding door de Duomo van Florence

Dag 2: Historisch en artistiek centrum van Florence.

Toegang tot de Accademia Galerij| ©Mongolo1984
Toegang tot de Accademia Galerij| ©Mongolo1984

Galleria dell'Accademia

Naast de Uffizi Galerij is de Accademia Galerij in Florence het meest bezochte museum van de stad en ook een van de meest bezochte musea ter wereld. De grootste boosdoener is de kunstenaar Michelangelo en zijn beroemde David, die in dit museum staat. Het 5 meter hoge beeld trekt miljoenen bezoekers, maar het is niet het enige kunstwerk dat in de Galleria dell'Accademia te zien is. De Galleria dell'Accademia heeft een prachtige collectie renaissancekunst met schilderijen en beeldhouwwerken van verschillende kunstenaars naast Michelangelo.

Koop een ticket voor de Galleria dell'Accademia

Kerk van Santa Maria Novella en Novecento museum

Na een bezoek aan de Accademia gaan we naar de Basiliek van Santa Maria Novella op slechts een paar minuten lopen van het Accademia museum. Deze kerk is uitgeroepen tot werelderfgoed vanwege de architectonische en artistieke waarde. De gevel is een meesterwerk van de Renaissance en binnen bevinden zich verschillende kunstwerken van belangrijke auteurs zoals Brunelleschi of Masaccio.

Op hetzelfde plein waar de Basiliek van Santa Maria Novella staat, bevindt zich het Novecento museum. Het is een museum van moderne en hedendaagse kunst dat een zeer interessant contrast biedt met de renaissancekunst van Florence. Het is altijd een aanbevolen bezoek.

Koop tickets voor de Basiliek van Santa Maria Novella

Basiliek van Santa Croce en Piazza Santa Croce

Om de tweede dag af te sluiten is een zeer interessante optie een bezoek aan de Basiliek van Santa Croce. We doorkruisen het stadscentrum vanuit Santa Maria Novella met een aangename wandeling van ongeveer 15 minuten en komen aan op Piazza Santa Croce.

Op dit prachtige plein staat de Basiliek van het Heilige Kruis, waarin de overblijfselen liggen van grote figuren uit de geschiedenis zoals Dante Alighieri, Machiavelli, Michelangelo en Galileo Galilei. De schoonheid van de plek staat op een lijn met de illustere figuren die in deze kerk rusten, wat ook de perfecte finishing touch is om onze tweede dag in Florence te bekronen.

Boek een rondleiding door de Santa Croce Basiliek

Dag 3: Een dag om je onder te dompelen in de Italiaanse Renaissance

Ponte Vecchio| ©Igor Oliyarnik
Ponte Vecchio| ©Igor Oliyarnik

Porcellino fontein

Onze derde dag in Florence begint met het in praktijk brengen van een van de populairste tradities onder toeristen. Op de nieuwe markt vlakbij de Ponte Vecchio vind je de fontein van de Porcellino of het zwijn, want het is het koperen dier dat de fontein siert. De traditie wil dat als je een muntstuk in de bek van het bronzen dier legt en het in de roosters valt waardoor het water valt, je geluk hebt en terug kunt keren naar Florence. Iets waar je ongetwijfeld naar uitkijkt na een bezoek aan de stad.

Palazzo Vecchio en Ponte Vecchio

Vlakbij de Porcellino en over de rivier de Arno ligt een van de beroemdste bruggen ter wereld en het symbool van Florence: de Ponte Vecchio. Deze middeleeuwse brug is een van de weinige overgebleven bewoonde bruggen ter wereld en een van de drukste plekken van de stad.

De Ponte Vecchio leidt naar de Via Santa Maria die ons op zijn beurt naar het Piazza della Signoria brengt waar onze volgende bestemming, het Palazzo Vecchio, ligt. Het is tegenwoordig de zetel van het stadhuis van Florence, maar je kunt er ook het museum en de kamers van de edelen die er woonden, zoals de Medici, bezoeken.

Boek een rondleiding door Palazzo Vecchio

Uffizi Galerij

Je kunt niet naar Florence reizen zonder de Uffizi Galerij te bezoeken. Dit museum mag je niet missen, want de collectie is een van de belangrijkste ter wereld. In de Uffizi Galerij hangen schilderijen die tussen de 13e en 18e eeuw zijn gemaakt door belangrijke figuren als Botticelli, Leonardo Da Vinci, Michelangelo, Rafaël en Titiaan. Een plaats van aanbidding voor alle kunstliefhebbers. Via deze link kun je tickets kopen voor een bezoek aan de Uffizi Galerij.

Koop tickets voor de Uffizi Galerij

Dag 4: Bezoek aan de monumenten en bezienswaardigheden in het zuiden van Florence

Boboli-tuinen| ©Andrey O!
Boboli-tuinen| ©Andrey O!

Abdij van San Miniato en piazzale Michelangelo

Op de vierde dag van deze Florence route is het tijd om de rivier de Arno over te steken en het zuidelijke deel van Florence te bezoeken. De eerste halte in dit gebied is piazza Michelangelo. De charme van dit plein ligt in het spectaculaire panoramische uitzicht over de stad. Het is niet voor niets een van de meest herhaalde foto's van Florence.

Op dezelfde heuvel waar het uitkijkpunt zich bevindt, bevindt zich de abdij van San Miniato. De naam van deze kerk is te danken aan de eerste heilige en martelaar van Florence, San Miniato, die volgens de legende, na onthoofd te zijn, zijn hoofd nam en terugkeerde naar de grot waar hij als kluizenaar leefde. Deze romaanse kerk werd op dezelfde plek gebouwd, met het kenmerk en de persoonlijkheid van Toscane.

Palazzo Pitti en Boboli-tuinen

Het Palazzo Pitti kan worden bereikt door de Ponte Vecchio over te steken en de Via de Guicciardini te volgen. Dit paleis behoorde toe aan een bankier genaamd Luca Pitti die het gebouw verkocht aan de Medici. Het interieur doet dienst als museum met een uitgebreide kunstcollectie waar je van kunt genieten terwijl je door de kamers van het paleis wandelt.

Maar het hoogtepunt van het paleis zijn de Boboli-tuinen. Deze grote groene ruimte in renaissancestijl werd door Unesco erkend als werelderfgoed dankzij de spectaculaire fonteinen en verzorgde vegetatie. Er zijn zoveel sculpturen en fonteinen van grote artistieke waarde dat het moeilijk is om ze allemaal op te noemen. Als extra bonus bieden de tuinen ook een goed panoramisch uitzicht over de stad.

Boek een bezoek aan de Boboli-tuinen en het Palazzo Pitti

Dag 5: Excursie naar Toscane en wijnproeverij

Chianti, Toscane| ©Greg_FOT
Chianti, Toscane| ©Greg_FOT

Zoals ik al zei, hebben we in 7 dagen Florence tijd voor zeer interessante excursies in de omgeving van Florence en op de vijfde dag van onze reis kunnen we onszelf trakteren op een gastronomisch eerbetoon in het Italiaanse Toscane.

Excursie naar Chianti met wijnproeverij en typische Toscaanse producten

Florence is de hoofdstad van Toscane en als zodanig liggen enkele van de belangrijkste regio's op het gebied van gastronomische cultuur in de buurt. Daarom stel ik voor om op de vijfde dag van deze route de stad te verlaten en op zoek te gaan naar een goed wijnhuis waar je de beste wijnen en producten van Toscane kunt proeven.

De mogelijkheden zijn gevarieerd, maar om het zekere voor het onzekere te nemen, kun je het beste de Chianti bezoeken. Deze streek ligt vlakbij de stad en is wereldberoemd om zijn wijnen en wijnhuizen. Met een georganiseerde excursie kunnen we enkele van de wijngaarden bezoeken waar we wijnen en typische producten aangeboden krijgen om een ervaring te beleven die je gehemelte nauwelijks zal vergeten.

Boek een excursie naar Chianti met lunch

Dag 6: Toscaanse dorpen en bezienswaardigheden

San Gimignano| ©Groume
San Gimignano| ©Groume

Toscane is veel meer dan wijngaarden en wijnen. Het zijn ook dromerige dorpjes met een rijke geschiedenis die een perfecte bestemming vormen voor onze zesde dag in Florence.

Te beginnen met San Gimignano, misschien wel het mooiste dorp van allemaal. Dit stadje ligt op minder dan 60 kilometer van Florence en staat bekend als de stad van de duizend torens vanwege de vele klokkentorens en torenspitsen die in een klein stadje zijn geconcentreerd. Het werd uitgeroepen tot UNESCO Werelderfgoed vanwege zijn charme en architectuur, waardoor het één van de meest aanbevolen excursies vanuit Florence is.

De stad is erg leuk om te zien en kan gemakkelijk in een paar uur worden bezocht, waardoor er op dezelfde dag meer tijd overblijft om andere plaatsen te bezoeken, zoals Pisa of Siena.

Boek een tour naar Pisa, Siena en San Gimignano

San Gimignano en het kasteel van Monteriggioni

Op minder dan een half uur rijden van San Gimignano ligt een ander dorp met de unieke charme van Toscane. Het kleine stadje Monteriggioni, beroemd om zijn bijzondere kasteel.

Bovenop een heuvel, aan alle vier de kanten omringd door wijngaarden en achter zijn muren, ligt het kleine dorpje Monteriggioni dat bestaat uit een paar middeleeuwse huizen met veel charme en persoonlijkheid. Het is een perfecte bestemming om geschiedenis en gastronomie te combineren en daarom een van de beste plaatsen om te bezoeken in Toscane.

Boek een tour naar Siena, San Gimignano en Monteriggioni

Dag 7: Een laatste dag om afscheid te nemen van Florence

Binnen in het Museo Nazionale del Bargello| ©Paolo Villa
Binnen in het Museo Nazionale del Bargello| ©Paolo Villa

Na 6 dagen waarin we alle belangrijke bezienswaardigheden in en rond Florence al hebben gezien, is het tijd voor een meer ontspannen laatste dag. We kunnen geen afscheid nemen van Florence zonder een bezoek te brengen aan de wijk San Lorenzo.

In deze wijk, een van de lievelingswijken van de Florentijnen, bestaan de kunst en de geschiedenis die kenmerkend zijn voor Florence samen met een moderne sfeer en straten vol winkels, markten en typisch Italiaanse trattoria's.

Tijdens een wandeling door de wijk kun je stoppen om de Basiliek van San Lorenzo te bezoeken , waar zich de Medici kapel bevindt, waar verschillende leden van deze historische familie begraven liggen. Kunstenaars als Michelangelo en Brunelleschi zelf werkten aan de kerk.

Boek tickets voor de Medici kapellen

Bargello Museum en Casa Buonarroti

In dezelfde buurt van San Lorenzo bevinden zich twee belangrijke musea van de stad en ze zijn een goede plek om afscheid te nemen van de kunststad. Het eerste is het Bargello Museum. Het is gehuisvest in een middeleeuws gebouw en de tentoonstelling combineert werken uit het middeleeuwse Florence met andere uit de gouden eeuw, de Renaissance. Donatello's David en Michelangelo's Bacchus zijn de twee belangrijkste kunstwerken.

Het Buonarrotti huis is het laatste punt om te bezoeken in onze 7-daagse route in Florence. Hoewel Michelangelo niet in Florence werd geboren, bracht de kunstenaar een groot deel van zijn leven door in de stad en deelt daarom de titel van favoriete kunstenaar van Florence met Brunelleschi. Het Casa Buonarrotti was het huis van Michelangelo zelf en bevat veel werken uit de jeugd van de kunstenaar en enkele van zijn onafgemaakte werken.

Aangezien Florence een stad is die gedomineerd wordt door kunst, is er geen betere manier om er afscheid te nemen omringd door kunst dan door een privérondleiding waarin je Michelangelo's werken en de plaatsen waar hij zijn carrière ontwikkelde kunt zien, begeleid door een deskundige gids.

Boek een privérondleiding bij Michelangelo in Florence