10 beste schilderijen in de Galleriadell'Accademia

Een must tijdens uw reis naar Florence is om naar de Galleria dell'Accademia te gaan en Michelangelo's 'David' te zien. Wilt u weten welke andere werken u tijdens uw bezoek zult zien? Kom met me mee!

María Cano

María Cano

8 minuten lezen

10 beste schilderijen in de Galleriadell'Accademia

Academie Galerij | ©Brian Dooley

De Galerij van de Accademia is een essentieel bezoek tijdens uw reis naar Florence. In dit museum vindt u de 'David', het werk van Michelangelo bij uitstek, maar u kunt er ook andere beeldhouwwerken zien van auteurs als Lorenzo Bartolini, Luis Pampaloni en Juan de Bolonia, evenals schilderijen van grote kunstenaars als Sandro Botticelli, Filippino Lippi, Alessandro Allori, Bernardo Daddi, Juan del Ponte, Jacopo Cambi, Paolo Ucello en Pontormo. Hier vindt u alle bezienswaardigheden die u tijdens uw bezoek moet zien.

Als u extra informatie over het museum wilt, lees dan ook het bericht tickets voor de Accademia Gallery. Ook over andere plannen in de hoofdstad van Toscane kun je meer te weten komen in het artikel wat te zien en te doen in Florence.

1. Michelangelo's 'David

David, door Michelangelo| ©Elias Rovielo
David, door Michelangelo| ©Elias Rovielo

In de Galleria dell'Accademia staat het beroemdste beeld ter wereld: Michelangelo's David. Een buitengewoon groot beeld gemaakt in het begin van de 16e eeuw dat de grote kennis van de renaissancekunstenaar over de menselijke anatomie en het mannelijk lichaam weerspiegelt. Gemaakt van wit marmer, stelt dit beeld de bijbelse held voor vóór de strijd en brengt bepaalde sensaties over zoals veiligheid en concentratie. Bovendien zijn verschillende details perfect gedefinieerd, zoals de aderen op de rug van de handen en het buigen van de spieren in het rechterbeen.

De grote afmetingen van sommige delen van Michelangelo's werk zijn geïnterpreteerd omdat het beeld oorspronkelijk bedoeld was om op de daklijn van de kathedraal te worden geplaatst en het alleen op die manier vanaf de grond zichtbaar zou zijn.

Van bijzonder belang is de grote omvang van het hoofd en de imposante rechterhand. Dit beeld stond op het Piazza della Signoria tot 1873, toen het werd verplaatst naar de Galleria dell'Accademia om het te beschermen tegen externe omstandigheden.

Boek tickets voor de Galleria dell'Accademia

2. Michelangelo's 'De slaven

De slaven, door Michelangelo| ©Tom
De slaven, door Michelangelo| ©Tom

In de gang naar de David staan vier imposante beelden die Michelangelo tussen 1519 en 1534 heeft gebeeldhouwd, de Gevangenen of Slaven. Deze vier naakte mannelijke figuren (de jonge slaaf, de ontwakende slaaf, de bebaarde slaaf en de Atlantische slaaf), waarin Michelangelo opnieuw zijn uitgebreide kennis van de menselijke anatomie toonde in de definitie van de spieren en andere kenmerken, werden gemaakt voor een zeer specifiek project, de graftombe van paus Julius II, die uiteindelijk het licht niet zag.

De Gevangenen of Slaven werden niet afgemaakt door de grote kunstenaar en na zijn dood schonk zijn neef ze aan groothertog Cosimo I Medici. Ze werden later geplaatst in de hoeken van de Grotta Grande in de Boboli-tuinen, waar ze bleven tot het eerste decennium van de 20e eeuw, toen ze werden overgebracht naar de Accademia.

Boek een rondleiding door de Accademia Galerij

3. De verkrachting van de Sabijnse vrouwen, door Johannes van Bologna

De verkrachting van de Sabijnse vrouwen, door Juan de Bolonia| ©Javier Valero Iglesias
De verkrachting van de Sabijnse vrouwen, door Juan de Bolonia| ©Javier Valero Iglesias

In het midden van de Sala del Coloso staat de 'Verkrachting van de Sabijnse vrouwen' van Juan de Bolonia, daterend uit 1579 en 1580. Dit beeld van 410 cm hoog stelt drie naakte figuren voor: een jongeman die een vrouw optilt die probeert te ontsnappen, en op de benen van de jongeman zit een man met wanhopige trekken. Het wordt ook wel De drie tijdperken van de mens genoemd. De figuren zijn zowel door hun blikken als door hun lichamen met elkaar verbonden.

Boek tickets voor de Accademia Galerij

4. Venus en Cupido', door Jacopo da Pontormo

Venus en Cupido, door Jacopo da Pontormo| ©Mongolo1984
Venus en Cupido, door Jacopo da Pontormo| ©Mongolo1984

Venus en Cupido', gebaseerd op tekeningen van Michelangelo, is een schilderij van Jacopo Carucci, ook bekend als Jacopo da Pontormo, uit 1533. De maniëristische schilder en portrettist verbeeldt in het schilderij het contrast tussen de aardse liefde, vertegenwoordigd door de jonge Cupido, en de spirituele liefde, weerspiegeld door de godin Venus. Het schilderij is geschilderd in olieverf op paneel en meet 128 cm bij 194 cm.

Boek een rondleiding door de Accademia Galerij

5. Madonna met kind, Johannes en de twee engelen', door Sandro Botticelli

Madonna en kind, de heilige Johannes en de twee engelen, door Sandro Botticelli| ©raffaele pagani
Madonna en kind, de heilige Johannes en de twee engelen, door Sandro Botticelli| ©raffaele pagani

Dit werk van Sandro Botticelli, dat dateert uit 1468, stelt de Maagd en het Kind voor samen met twee engelen en de heilige Johannes de Doper. Het valt op door het gebruik van zeer felle kleuren. Het wordt sinds 1919 tentoongesteld in de Galleria dell'Accademia en bevond zich voordien in het ziekenhuis van Santa Maria Nuova. Het is niet bekend door wie het werd besteld of waar het oorspronkelijk werd geplaatst. Het kleine formaat, 98 x 97 cm, is sinds de 20e eeuw een paar keer gerestaureerd, met name in 1979 en 2011.

Kaartjes reserveren voor de Galleria dell'Accademia

6. De levensboom, door Pacino di Buonaguida

De levensboom door Pacino di Buonaguida| ©Valéry Hugotte
De levensboom door Pacino di Buonaguida| ©Valéry Hugotte

Dit schilderij van 248 bij 170 cm van Pacino di Buonaguida is gebaseerd op het Boek Genesis. Op het werk, dat dateert uit het begin van de 14e eeuw, is de gekruisigde Christus afgebeeld als een boom met verschillende takken die uit zijn lichaam steken. En aan elke tak van de boom hangt een soort medaille met daarop bepaalde bijbelse gebeurtenissen.

7. Sint Mattheus', door Michelangelo

Sint Mattheus, door Michelangelo| ©Philip Wood Photography
Sint Mattheus, door Michelangelo| ©Philip Wood Photography

Het 271 cm grote beeld van de heilige Mattheus werd in opdracht van Michelangelo gemaakt om de twaalf apostelen te beeldhouwen voor de kathedraal van Florence. De opdracht is nooit uitgevoerd en het enige beeld dat de kunstenaar begon te beeldhouwen was het beeld van de heilige Mattheus, hoewel men denkt dat hij later aan dit beeld verder heeft gewerkt. De inscriptie op de sokkel vermeldt dat dit beeld in 1831 van de binnenplaats van de Opera del Duomo in Florence werd overgebracht naar de Academie voor Schone Kunsten. Vervolgens werd het in 1909 overgebracht naar de Galleria dell'Accademia.

8. Geschilderd kruis met de maagd en de heilige Johannes', door Bernardo Daddi

Geschilderd kruis met de maagd en de heilige Johannes| ©Javier Valero Iglesias
Geschilderd kruis met de maagd en de heilige Johannes| ©Javier Valero Iglesias

Als leerling van Giotto was Bernardo Daddi een veelgeprezen en briljant schilder, en het Geschilderde Kruis met de Maagd en de Heilige Johannes is een van zijn belangrijkste werken. Het werd tussen 1340 en 1345 vervaardigd voor het klooster van San Donato, maar werd vervolgens in de tweede helft van de 19e eeuw overgebracht naar de Uffizi Galerij en in 1919 kwam het in de Galleria dell'Accademia terecht. Bijzonder opmerkelijk is de kroon van Christus, gemaakt van verguld gips.

9. Museum van Muziekinstrumenten

Museum van Muziekinstrumenten| ©AD
Museum van Muziekinstrumenten| ©AD

De Galleria dell'Accademia heeft een collectie van bijna vijftig antieke muziekinstrumenten, waaronder stukken van Antonio Stradivari en Bartolomeo Cristofori. Ze staan bekend als het Muziekinstrumentenmuseum en zijn afkomstig uit de privécollecties van de groothertogen van Toscane en de familie Medici. In deze zaal van de Galerij bevindt zich ook een multimediasysteem waarmee u zich kunt onderdompelen in een meeslepende ervaring.

10. Bartolini Gipsoteca

In de Gipsoteca Bartolini| ©DrNogo's Collection
In de Gipsoteca Bartolini| ©DrNogo's Collection

De Gipsoteca Bartolini weerspiegelt de oorsprong van het museum als plaats van leren en is een weerspiegeling van het leven van de beeldhouwer Lorenzo Bartolini, die vanaf 1839 leraar was aan de instelling. De zaal herbergt een grote collectie sculpturen in gips van zowel Bartolini als Pampaloni, een van zijn leerlingen.

Enkele van de beelden van Bartolini die in de Galleria dell'Accademia te zien zijn, zijn Ammostatore, Arnina, Emma en Julia Campbell, Figura allegorica per il monumento Demidov, Medalla per il monumento a Gerolamo Segato, Monumento a Elisa Baciocchi of Ninfa dello Scorpione, onder andere.

De Galleria dell'Accademia in Florence kamer voor kamer

Rondleiding door de Gevangenengalerij| ©Dimitris Kamaras
Rondleiding door de Gevangenengalerij| ©Dimitris Kamaras

De Galleria dell'Accademia heeft twee verdiepingen die verdeeld zijn in een reeks zalen:

  • Zaal van de Kolossus: Hier hangen 15e-eeuwse schilderijen van kunstenaars als Botticelli, Domenico Ghirlandaio, Paolo Uccello, Filippino Lippi en Perugino.
  • Galerij van de Gevangenen: De vier gevangenen vallen op, evenals belangrijke 16e-eeuwse schilderijen van kunstenaars als Andrea del Sarto, Granacci, Pontormo, Fra' Bartolomeo en Michele di Ridolfo del Ghirlandaio.
  • La Tribuna: Dit is de drukst bezochte ruimte van het museum en herbergt de David van Michelangelo.
  • Gipsoteca: Zaal gewijd aan Florentijnse beeldhouwwerken van neoclassicisme tot romantiek. Het herbergt een grote collectie gipsen beelden van Bartolini en Pampaloni.
  • Sala di Pacino, Sala di Giotto e Giotteschi en Sala degli Orcagna: Deze drie zalen herbergen schilderijen uit de 13e en 14e eeuw.
  • Museum van Muziekinstrumenten.
  • Zalen van Lorenzo Monaco en de late gotiek: Met schilderijen uit de 15e eeuw.

Boek een rondleiding door de Accademia Galerij

Aanbevelingen om de beste werken van de Galleria dell'Accademia te zien zonder de drukte

Toegang tot de Galleria dell'Accademia| ©Mongolo1984
Toegang tot de Galleria dell'Accademia| ©Mongolo1984

Houd bij uw bezoek aan de Galleria dell'Accademia rekening met de volgende tips om uw bezoek zo aangenaam mogelijk te maken:

  • Koop uw kaartje van tevoren: De Galleria dell'Accademia is een van de meest bezochte musea in Florence. Daarom raad ik u aan uw kaartje van tevoren te reserveren om geen tijd te verliezen aan de kassa. Daarnaast is het ook mogelijk om een ticket te kopen met voorrangstoegang. De goedkoopste tickets voor de Accademia zijn geprijsd vanaf ongeveer 25 euro op Hellotickets
  • Bekijk de kaart: Voordat u aan uw bezoek aan de Galleria dell'Accademia begint is het aan te raden om de plattegrond van het museum te bekijken en een idee te krijgen van waar elke zaal zich bevindt en wat er in elke zaal te zien is.
  • Ga vroeg in de ochtend: De Galleria dell'Accademia is een van de meest bezochte musea in Florence. Daarom raad ik u aan doordeweeks te gaan en vroeg in de ochtend of laat in de middag, zodat u niet zoveel toeristen tegenkomt en u rustiger kunt bezichtigen.
  • De Accademia Gallery heeft geen garderobe, dus tassen, koffers en grote rugzakken zijn niet toegestaan.
  • Minerale waterflessen zijn toegestaan, zolang ze niet groter zijn dan een halve liter.
  • U moet bij binnenkomst door een veiligheidscontrole, dus houd daar rekening mee in de totale tijd van uw bezoek.
  • Neem zoveel tijd als u nodig heeft om de verschillende werken te bekijken.

En na het verkennen van de Accademia Gallery, houd in gedachten dat u de Uffizi Gallery of het Leonardo da Vinci Museum kunt bezoeken. Ik raad je aan om de beste musea in Florence te bekijken en een reis van 10 te plannen.

Boek tickets voor de Galleria dell'Accademia