Cookies helpen ons om onze services te leveren. Door gebruik te maken van onze website, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Kom meer te weten.

10 beste schilderijen in de Galleriadell'Accademia

Een must op uw reis naar Florence is naar de Galleria dell'Accademia te gaan en Michelangelo's 'David' te zien. Wilt u weten welke andere werken u tijdens uw bezoek zult zien? Kom met me mee!

María Cano

María Cano

8 minuten lezen

10 beste schilderijen in de Galleriadell'Accademia

Academie Galerij | ©Brian Dooley

De Galleria dell'Accademia is een must op uw reis naar Florence. In dit museum vindt u de "David", Michelangelo's werk bij uitstek, maar u kunt er ook andere beeldhouwwerken zien van auteurs als Lorenzo Bartolini, Luis Pampaloni of Juan de Bolonia, alsmede schilderijen van grote kunstenaars als Sandro Botticelli, Filippino Lippi, Alessandro Allori, Bernardo Daddi, Juan del Ponte, Jacopo Cambi, Paolo Ucello en Pontormo. Hier is een lijst van alle must-sees die u tijdens uw bezoek moet zien.

Als u meer informatie over het museum wilt, lees dan ook het bericht Tickets voor de Accademia Galerij. Ook kunt u meer te weten komen over andere plannen in de hoofdstad van Toscane in het artikel wat te zien en te doen in Florence.

1. Michelangelo's 'David

David, door Michelangelo| ©Elias Rovielo
David, door Michelangelo| ©Elias Rovielo

De Galleria dell'Accademia herbergt het beroemdste standbeeld ter wereld: Michelangelo's David. Het is een buitengewoon groot beeldhouwwerk uit het begin van de 16e eeuw, dat de grote kennis van de renaissancekunstenaar op het gebied van de menselijke anatomie en het mannelijk lichaam weerspiegelt. Dit beeld, gemaakt van wit marmer, stelt de bijbelse held voor in de strijd en brengt bepaalde sensaties over zoals veiligheid en concentratie. Bovendien zijn verschillende details perfect weergegeven, zoals de aderen op de rug van de handen en de buiging van de spieren in het rechterbeen.

De grote afmetingen van sommige delen van Michelangelo's werk zijn geïnterpreteerd omdat het beeld oorspronkelijk bedoeld was om op de daklijn van de kathedraal te worden geplaatst en het op die manier alleen vanaf de grond zichtbaar zou zijn.

Bijzonder opmerkelijk is de grote omvang van het hoofd en de imposante rechterhand. Dit standbeeld stond tot 1873 op het Piazza della Signoria, toen het naar de Galleria dell'Accademia werd overgebracht om het te beschermen tegen invloeden van buitenaf.

Kaartjes kopen voor de Uffizi Galerij

2. De Slaven', door Michelangelo

De slaven, door Michelangelo| ©Tom
De slaven, door Michelangelo| ©Tom

In de gang die naar de David leidt, staan vier imposante beelden die Michelangelo tussen 1519 en 1534 heeft gebeeldhouwd, de Gevangenen of Slaven. Deze vier naakte mannelijke figuren (de jonge slaaf, de ontwakende slaaf, de bebaarde slaaf en de Atlantische slaaf), waarin Michelangelo eens te meer zijn uitgebreide kennis van de menselijke anatomie toonde in de definitie van de spieren en andere gelaatstrekken, waren bedoeld voor een zeer specifiek project, de graftombe van paus Julius II, dat uiteindelijk het daglicht niet heeft gezien.

De Gevangenen of Slaven werden door de grote kunstenaar niet afgemaakt en na zijn dood schonk zijn neef ze aan groothertog Cosimo I Medici. Later werden zij geplaatst in de hoeken van de Grotta Grande in de Boboli-tuinen, waar zij bleven tot het eerste decennium van de 20e eeuw, toen zij naar de Accademia werden overgebracht.

3. De verkrachting van de Sabijnse vrouwen', door Johannes van Bologna

De verkrachting van de Sabijnse vrouwen door Johannes van Bologna| ©Javier Valero Iglesias
De verkrachting van de Sabijnse vrouwen door Johannes van Bologna| ©Javier Valero Iglesias

In het midden van de Sala del Coloso staat de "Vervoering van de Sabijnse vrouwen" van Juan de Bolonia, daterend uit 1579 en 1580. Dit beeldhouwwerk, 410 cm hoog, stelt drie naakte figuren voor: een jongeman die een vrouw optilt die probeert te ontsnappen, en op de benen van de jongeman zit een man met wanhopige trekken. In feite is het ook bekend als de drie tijdperken van de mens. De figuren zijn zowel door hun blikken als door hun lichamen verbonden.

4. Venus en Cupido', door Jacopo da Pontormo

Venus en Cupido, door Jacopo da Pontormo| ©Mongolo1984
Venus en Cupido, door Jacopo da Pontormo| ©Mongolo1984

Venus en Cupido", gebaseerd op de tekeningen van Michelangelo, is een schilderij uit 1533 van Jacopo Carucci, ook bekend als Jacopo da Pontormo. De maniëristische schilder en portrettist verbeeldt op het schilderij het contrast tussen de aardse liefde, vertegenwoordigd door de jonge Cupido, en de geestelijke liefde, weerspiegeld door de godin Venus. Het is geschilderd in olieverf op paneel en meet 128 cm bij 194 cm.

5. Madonna met kind, de heilige Johannes en de twee engelen', door Sandro Botticelli

De maagd met kind, de heilige Johannes en de twee engelen, door Sandro Botticelli| ©raffaele pagani
De maagd met kind, de heilige Johannes en de twee engelen, door Sandro Botticelli| ©raffaele pagani

Dit werk van Sandro Botticelli, dat dateert uit 1468, stelt de Maagd met Kind voor, samen met twee engelen en Sint Jan de Doper. Het valt op door het gebruik van zeer felle kleuren. Het is sinds 1919 te zien in de Galleria dell'Accademia en bevond zich voordien in het ziekenhuis van Santa Maria Nuova. Het is niet bekend door wie het werd besteld of waar het oorspronkelijk stond. Het is klein van formaat, 98 x 97 cm, en is sinds de 20e eeuw een paar keer gerestaureerd, met name in 1979 en 2011.

Kaartjes kopen voor de Uffizi Galerij

6. The Tree of Life', door Pacino di Buonaguida

De Boom des Levens, door Pacino di Buonaguida| ©Valéry Hugotte
De Boom des Levens, door Pacino di Buonaguida| ©Valéry Hugotte

Dit schilderij van Pacino di Buonaguida, 248 cm bij 170 cm, is gebaseerd op het Boek Genesis. In het werk, dat dateert uit het begin van de 14e eeuw, wordt de gekruisigde Christus afgebeeld als een boom met verschillende takken die uit zijn lichaam steken. Aan elke tak van de boom hangt een soort medaille versierd met bijbelse gebeurtenissen.

7. De heilige Mattheus', door Michelangelo

De heilige Mattheus, door Michelangelo| ©Philip Wood Photography
De heilige Mattheus, door Michelangelo| ©Philip Wood Photography

Het beeld van de heilige Mattheus, dat 271 cm meet, werd door Michelangelo besteld om de twaalf apostelen te beeldhouwen voor plaatsing in de kathedraal van Florence. De opdracht werd nooit uitgevoerd en het enige beeld dat de kunstenaar begon te beeldhouwen was het beeld van de heilige Mattheus, hoewel men denkt dat hij later aan dit beeld is blijven werken. De inscriptie op de sokkel vermeldt dat dit beeld in 1831 van de binnenplaats van de Opera del Duomo in Florence naar de Academie voor Schone Kunsten werd overgebracht. Het werd vervolgens in 1909 naar de Galleria dell'Accademia overgebracht.

8. Geschilderd kruis met de Madonna en de heilige Johannes', door Bernardo Daddi

Beschilderd kruis met de Maagd en Sint Jan| ©Javier Valero Iglesias
Beschilderd kruis met de Maagd en Sint Jan| ©Javier Valero Iglesias

Bernardo Daddi, een leerling van Giotto, was een befaamd en briljant schilder en het Geschilderde Kruis met de Maagd en de Heilige Johannes is een van zijn belangrijkste werken. Het werd tussen 1340 en 1345 vervaardigd voor het klooster van San Donato, maar werd vervolgens in de tweede helft van de 19de eeuw overgebracht naar de Galleria degli Uffizi en in 1919 kwam het in de Galleria dell'Accademia terecht. Bijzonder opmerkelijk is de vergulde gipsen kroon van Christus.

9. Museum van muziekinstrumenten

Museum van muziekinstrumenten| ©AD
Museum van muziekinstrumenten| ©AD

De Galleria dell'Accademia bezit een collectie van bijna vijftig antieke muziekinstrumenten, waaronder stukken van Antonio Stradivari en Bartolomeo Cristofori. Bekend als het Muziekinstrumentenmuseum, zijn ze afkomstig uit de privé-collecties van de groothertogen van Toscane en de Medici familie. Bovendien beschikt de Galerij in deze zaal over een multimediasysteem waarmee u zich kunt onderdompelen in een meeslepende ervaring.

10. Bartolini Gipsoteca

In de Gipsoteca Bartolini| ©DrNogo's Collection
In de Gipsoteca Bartolini| ©DrNogo's Collection

De Gipsoteca Bartolini weerspiegelt de oorsprong van het museum als een plaats van leren en is een weerspiegeling van het leven van de beeldhouwer Lorenzo Bartolini, die vanaf 1839 leraar aan de instelling was. De zaal herbergt een grote collectie gipsen beelden van zowel Bartolini als Pampaloni, een van zijn leerlingen.

Enkele van de beeldhouwwerken van Bartolini die in de Galleria dell'Accademia te zien zijn, zijn o.a. Ammostatore, Arnina, Emma en Julia Campbell, Figura allegorica per il monumento Demidov, Medalla per il monumento a Gerolamo Segato, Monumento a Elisa Baciocchi of Ninfa dello Scorpione.

Kaartjes kopen voor de Uffizi Galerij

De Galleria dell'Accademia in Florence kamer per kamer

Rondleiding door de Gevangenen Galerij| ©Dimitris Kamaras
Rondleiding door de Gevangenen Galerij| ©Dimitris Kamaras

De Accademia Galerij heeft twee verdiepingen die zijn verdeeld in een reeks zalen:

 • Zaal van de Kolossus: Hier hangen 15de-eeuwse schilderijen van kunstenaars als Botticelli, Domenico Ghirlandaio, Paolo Uccello, Filippino Lippi of Perugino.
 • Galerij van de Gevangenen: De vier gevangenen springen in het oog, evenals belangrijke schilderijen uit de 16e eeuw van kunstenaars als Andrea del Sarto, Granacci, Pontormo, Fra' Bartolomeo en Michele di Ridolfo del Ghirlandaio.
 • De Tribune: Dit is het drukst bezochte deel van het museum en herbergt Michelangelo's David.
 • Gipsoteca: Zaal gewijd aan Florentijnse beeldhouwwerken van neoclassicisme tot romantiek. Het herbergt een grote collectie gipsen beeldhouwwerken van Bartolini en Pampaloni.
 • Sala di Pacino, Sala di Giotto e Giotteschi en Sala degli Orcagna: in deze drie zalen worden schilderijen uit de 13de en de 14de eeuw bewaard.
 • Museum van Muziekinstrumenten.
 • Kamers van Lorenzo Monaco en de late gotiek: met 15e eeuwse schilderijen.

Aanbevelingen om de beste werken van de Galleria dell'Accademia te zien zonder de drukte

Toegang tot de Accademia Galerij| ©Mongolo1984
Toegang tot de Accademia Galerij| ©Mongolo1984

Gelieve bij uw bezoek aan de Galleria dell'Accademia de volgende tips in acht te nemen om uw bezoek zo aangenaam mogelijk te maken:

 • Koop je ticket op voorhand: De Galleria dell'Accademia is een van de meest bezochte musea in Florence. Daarom raad ik u aan uw ticket op voorhand te reserveren om geen tijd te verliezen aan de kassa. Het is ook mogelijk een ticket met prioritaire toegang te kopen. De goedkoopste tickets voor de Accademia zijn vanaf ongeveer 25 euro te koop bij Hellotickets.
 • Kijk op de kaart: Alvorens aan uw bezoek aan de Galleria dell'Accademia te beginnen, is het raadzaam de plattegrond van het museum te raadplegen en u een idee te vormen van waar elke zaal zich bevindt en wat er in elke zaal te zien zal zijn.
 • Ga vroeg in de ochtend: De Galleria dell'Accademia is een van de meest bezochte musea in Florence. Daarom raad ik u aan door de week te gaan en vroeg in de ochtend of laat in de middag, zodat u niet zo veel toeristen tegenkomt en u het bezoek op een meer ontspannen manier kunt afleggen.
 • De Galleria dell'Accademia beschikt niet over een garderobe, dus tassen, koffers en grote rugzakken zijn niet toegestaan.
 • Mineraalwaterflessen zijn toegestaan, mits ze een inhoud hebben van niet meer dan een halve liter.
 • U moet bij binnenkomst door een veiligheidscontrole, dus houdt hier rekening mee in de totale tijd van uw bezoek.
 • Neem zoveel tijd als u nodig hebt om de verschillende werken te bekijken.

En nadat u de Galleria dell'Accademia hebt verkend, kunt u een bezoek brengen aan de Galleria degli Uffizi of aan het Leonardo da Vinci Museum. Ik raad u aan om te kijken wat de beste musea in Florence zijn en een trip van 10 te plannen.