Cookies helpen ons om onze services te leveren. Door gebruik te maken van onze website, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Kom meer te weten.

Florence in 1 dag: een gids om het meeste uit je bezoek te halen

Als je een dag in Florence doorbrengt, bereid je dan voor op een echte marathon. De hoofdstad van Toscane heeft een ontelbare lijst met musea, monumenten en bezienswaardigheden om te bezoeken, dus noteer de essentiële zaken om het meeste uit uw reis te halen!

María Cano

María Cano

10 minuten lezen

Florence in 1 dag: een gids om het meeste uit je bezoek te halen

Florence, Italië | ©Maegan White

Florence is een ongelooflijke stad. Een plaats die iedereen die haar bezoekt betovert. Haar musea, kerken en paleizen, maar ook haar pleinen en straten maken haar tot een unieke bestemming. Maar als je maar één dag blijft, moet je je tijd goed indelen en je aan een zeer strak reisschema houden. Mijn aanbeveling is om 's ochtends eerst de Duomo te bezoeken en daarna de hele dag door de stad te wandelen volgens onderstaande route. Bereid je voor op een magische reis!

En als je meer wilt weten over elk van de voorstellen of zelfs over andere alternatieven, bezoek dan het bericht Wat te zien en te doen in Florence.

1. Begin 's ochtends op het Piazza del Duomo

Piazza del Duomo| ©Juan Pablo Cejudo Urdampilleta
Piazza del Duomo| ©Juan Pablo Cejudo Urdampilleta

Het Piazza del Duomo is het zenuwcentrum van de stad Florence. Het herbergt de Dom van Florence met de Koepel van Brunelleschi, de Campanile van Giotto, de Crypte van Santa Reparata en het Battistero di San Giovanni en is ongetwijfeld de drukste plek van de hoofdstad van Toscane. Dit openluchtmuseum is de moeite waard om te zitten en te bekijken. Daarnaast kun je op dit plein ook het Museo dell'Opera del Duomo en de Loggia del Bigallo bezoeken. Er is van alles te doen op het Piazza del Duomo in Florence.

Boek een rondleiding door de Duomo van Florence

2. Ga de kathedraal van Santa Maria del Fiore binnen

Kathedraal van Santa Maria del Fiore, Florence| ©Kai Pilger
Kathedraal van Santa Maria del Fiore, Florence| ©Kai Pilger

Aangezien u maar één dag in Florence bent, raad ik u aan om rond te lopen en u te laten verblinden door elke hoek van de stad. Natuurlijk, als u een monument wilt betreden, kies dan voor de Kathedraal van Santa Maria del Fiore, in de volksmond de Duomo genoemd. Het is ongetwijfeld een van de mooiste en meest indrukwekkende kathedralen van Europa, en de derde grootste na de Sint Pieter (Rome) en de St. Paul's (Londen). Het dateert uit het begin van de 15e eeuw, werd ontworpen door de architect Arnolfo di Cambio en wordt gekenmerkt door zijn wit en groen marmeren gevel. Binnen bevindt zich het graf van Filippo Brunelleschi, de architect van de koepel.

Ik raad u aan geen moment te verliezen en uw kaartjes voor de Duomo van Florence van tevoren te kopen. Er is veel te zien in de Dom van Florence en u mag geen tijd verliezen.

Reistip

Als u maar één dag in Florence bent, raad ik u aan uw dag 's ochtends vroeg te beginnen op het Piazza del Duomo en de hele dag rond te lopen langs de belangrijkste bezienswaardigheden. Laat u verrassen door alle paleizen, kerken, musea en alle hoekjes van de stad Florence.

3. Beklim de koepel van Brunelleschi

Buitenkant van de koepel| ©Vicente Camarasa
Buitenkant van de koepel| ©Vicente Camarasa

De beklimming van de koepel van Brunelleschi is één van de onmisbare bezoeken aan de stad Florence. Daarvoor moet u in totaal 463 treden beklimmen, maar geloof me, het is de moeite waard. De koepel van de Duomo is een van de meest spectaculaire werken van de Renaissance, met een diameter van 46 meter en een hoogte van 114 meter. Het interieur wordt gekenmerkt door een voorstelling van scènes uit het Laatste Oordeel, het werk van Giorgio Vasari en Federico Zuccari. Tijdens dit bezoek heeft u bovendien een van de beste uitzichten over de stad Florence.

Boek een rondleiding door de Duomo van Florence met toegang tot de koepel

4. Laat u verblinden door het Baptisterium

Doopkapel van de Duomo| ©Cristian Martinez
Doopkapel van de Duomo| ©Cristian Martinez

Tegenover de Duomo staat het Battistero di San Giovanni. Het wordt beschouwd als het oudste gebouw van het Piazza del Duomo en wordt gekenmerkt door zijn wit en groen marmeren gevel. Indien mogelijk, want het is er altijd druk, aarzel dan niet om tijd vrij te maken om een foto te nemen voor de Poort van het Paradijs, een van de drie toegangspoorten, die wordt gekenmerkt door zijn tien bronzen panelen met scènes uit het Oude Testament. Tijdens uw dagje Florence raad ik u niet aan om naar binnen te gaan.

Boek een rondleiding door het Baptisterium en de koepel van Brunelleschi

5. Ga op de foto naast Giotto's Campanile

Giotto's Klokkentoren| ©Bradley Weber
Giotto's Klokkentoren| ©Bradley Weber

Als je een dagje naar Florence gaat, kun je best zonder naar Giotto's Campanile te gaan, zeker als je de koepel van Brunelleschi al hebt beklommen. Vergeet echter niet om een selfie te nemen met de Campanile op de achtergrond, een werk begonnen door Giotto en afgemaakt door Andrea Pisano in 1359. Als u naar boven durft, moet u natuurlijk wel weten dat u meer dan 400 treden moet beklimmen. Ook vanaf de koepel heb je een van de beste uitzichten over de stad Florence.

6. Neem een lunchpauze in de omgeving van de Centrale Markt

lampredotto panino| ©Kari
lampredotto panino| ©Kari

Nadat u de Duomo uitgebreid heeft bekeken, raad ik u aan naar de Centrale Markt te gaan, ook bekend als de San Lorenzo Markt, en een pauze in te lassen om een panino di lampredotto te eten, een typisch regionaal broodje gemaakt van gekruide runderpens. Maak daarna van de gelegenheid gebruik om de vele kraampjes op de markt te bekijken en souvenirs van uw reis te kopen. De markt is geopend van dinsdag tot en met zondag vanaf 9 uur.

7. Bewonder de basiliek van San Lorenzo

Basiliek van San Lorenzo| ©Sailko
Basiliek van San Lorenzo| ©Sailko

Naast de markt, op het Piazza San Lorenzo, vindt u een andere must-see van uw reis, de Basiliek van San Lorenzo, het werk van Michelangelo en Brunelleschi, die u kunt bezoeken van maandag tot en met zaterdag van 10 tot 17 uur. Binnen kunt u ook de Medici kapel bezoeken, een crypte waar de overblijfselen van Lorenzo de Magnifieke en een vijftigtal andere leden van deze populaire Florentijnse familie liggen begraven.

8. Bezoek het klooster op het Piazza Santa Maria Nouvella

Basiliek van Santa Maria Nouvella| ©Commonists
Basiliek van Santa Maria Nouvella| ©Commonists

Vervolg uw wandeling naar het onlangs gerenoveerde Piazza Santa Maria Nouvella, waar zich de Basiliek van Santa Maria Novella bevindt, een van de belangrijkste basilieken van Florence. De bouw ervan begon in het midden van de 13e eeuw en werd een eeuw later voltooid, en het combineert gotische en renaissance kenmerken.

Ik raad u aan op dit punt te stoppen bij de apotheek van Santa Maria Novella, gelegen aan de Via della Scala, op slechts twee minuten lopen van het plein. De apotheek verkoopt parfums en geneesmiddelen op basis van traditionele formules. Deze apotheek staat niet in de reisgidsen en is een echt wonder. Het bezoek duurt niet langer dan een half uur.

9. Neem een kijkje in het Palazzo Strozzi

Palazzo Strozzi| ©Teo Pollastrini
Palazzo Strozzi| ©Teo Pollastrini

Vlakbij de Basiliek van Santa Maria Novella kunt u het Palazzo Strozzi bezoeken, een van de grootste voorbeelden van renaissance-architectuur in Florence. Gebouwd door Filippo Strozzi, lid van een van de meest invloedrijke Florentijnse families, is het een imposant stenen gebouw.

10. Laat u imponeren door het Piazza della Repubblica

Plein van de Republiek| ©Elias Rovielo
Plein van de Republiek| ©Elias Rovielo

Vervolg uw wandeling tot aan het Piazza della Repubblica, dat u via een grote boog betreedt. Op dit plein, imposant voor zijn omvang, vindt u de Zuil van Overvloed, waar twee van de hoofdwegen van de oude Romeinse stad elkaar kruisten. Er is ook een draaimolen die een sensatie is voor de jongste leden van het gezin.

U kunt een pauze inlassen en koffie drinken in een van de elegante cafés in de arcades van het plein, en als u van mode houdt moet u weten dat u hier de winkels vindt van topmerken als Louis Vuitton, Dior en Dolce & Gabbana.

11. Geniet van elk detail van de Place de la Seigniorie

Place de la Seigniorie| ©Zolli
Place de la Seigniorie| ©Zolli

En van plein naar plein: uw volgende halte is het Piazza della Signoria, gelegen tussen het Piazza del Duomo en de rivier de Arno. Een enclave die altijd verbonden is geweest met de burgerlijke macht van de stad. In feite was het ooit de plaats van processen en executies.

Het meest karakteristieke gebouw op het plein is het Palazzo Vecchio, dat dateert uit de 14e eeuw. Aan de ene kant van de deur ziet u een replica van Michelangelo's standbeeld van David, en aan de andere kant het standbeeld van Hercules en Cacus. En binnen kun je werken zien van kunstenaars als Giorgio Vasari, Domenico Ghirlandaio en Bronzino. Mijn favoriete zalen zijn de Sala dei Cinquecento en de Sala delle Mappe Geografiche, waar je je stad door de eeuwen heen kunt opzoeken.

Op het plein bevinden zich ook de Loggia della Signoria, een 14e-eeuwse booggalerij die gotische en klassieke elementen combineert, en de Neptunusfontein, die dateert uit de 16e eeuw en de eerste openbare fontein van de stad Florence was. Er zijn ook andere beelden te zien, zoals het standbeeld van Perseus met het hoofd van Medusa, het standbeeld van Cosimo I de Medici.....

12. Zoeken naar de belangrijkste werken van de Uffizi Galerij

Binnen in de Uffizi Galerij| ©Matteo Lezzi
Binnen in de Uffizi Galerij| ©Matteo Lezzi

De Uffizi Galerij is een must-see in Florence, maar als je maar een dag op bezoek bent is het niet aan te raden om naar binnen te gaan omdat het naar schatting minimaal drie uur duurt. U kunt echter altijd een snel bezoek brengen op zoek naar de beste werken van de Uffizi Galerij, zoals 'Madonna met kind met twee engelen' van Filippo Lippi, 'Lente' van Botticelli, enz. Hiervoor is het een goed idee om de route te bestuderen. U kunt deze vooraf plannen op de officiële website. Aarzel ook niet om kaartjes te kopen voor de Uffizi Galerij.

Koop kaartjes voor de Uffizi Galerij

13. Raak de neus van de porcellino aan op de Nieuwe Markt

Porcellino op de Mercato Nuovo| ©Sicrea
Porcellino op de Mercato Nuovo| ©Sicrea

Een must als u wilt terugkeren naar Florence, en rekening houdend met het feit dat uw bezoek slechts één dag duurt, raad ik u aan de neus van de porcellino aan te raken. De traditie zegt dat als je hem aanraakt, je terugkomt naar Florence en het brengt ook geluk, dus aarzel niet! Bovendien bevindt het porcellino zich naast de Mercato Nuovo, dus u kunt van de gelegenheid gebruik maken om wat plaatselijke ambachtelijke geschenken te kopen, zoals lederwaren of souvenirs.

14. Steek de Ponte Vecchio over

Ponte Vecchio| ©VXavier
Ponte Vecchio| ©VXavier

Na het aanraken van de snuit van de porcellino is uw volgende stop een van de meest iconische monumenten van Florence, de Ponte Vecchio. Het is de oudste en meest historische stenen brug van Europa en dateert uit het midden van de 14e eeuw. De huizen en hangende winkels hebben in de loop der jaren verschillende bestemmingen gehad: in de 15e en 16e eeuw werden ze bewoond door slagers en later door juweliers en goudsmeden die hier tot op heden zijn gebleven.

15. Wandeling voor het Palazzo Pitti

Palazzo Pitti| ©Nathan Rupert
Palazzo Pitti| ©Nathan Rupert

Als u de Ponte Vecchio oversteekt, komt u voor het grote Palazzo Pitti in renaissancestijl, dat dateert uit het midden van de 15e eeuw en ten zuiden van de Arno ligt.

Sinds zijn bouw is het de residentie geweest van verschillende families met grote invloed in het Florentijnse leven, zoals de Pitti, de Medici en de groothertogen van het Toscaanse gebied. Tegenwoordig herbergt het een belangrijke collectie kunstwerken, porselein, kostuums uit die tijd... In feite omvat het een reeks musea: de Palatijnse Galerij, de Galerij voor Moderne Kunst, het Kostuummuseum, het Zilvermuseum en het Porseleinmuseum. Bovendien bevindt zich binnen de Boboli-tuin, een genot om doorheen te wandelen.

Als u langer dan een dag gaat, zou ik u aanraden om van alle collecties te genieten, maar met zo weinig tijd raad ik u aan om u te beperken tot het bekijken van de architectuur van het gebouw.

16. Ga naar Piazzale Michelangelo

Uitzichtpunt van de Pizzale Michelangelo| ©Peter Oshkai
Uitzichtpunt van de Pizzale Michelangelo| ©Peter Oshkai

En om een spectaculaire dag af te sluiten, ga naar het Piazzale Michelangelo en geniet van een spectaculair uitzicht over de stad Florence. Als u goed kijkt, is het de afbeelding van veel van de ansichtkaarten van de stad Florence en het panoramische uitzicht is echt indrukwekkend. Dit plein ligt op een heuvel ten zuiden van de rivier de Arno en er staat ook een bronzen replica van Michelangelo's David.

Aanbevelingen voor een dagje Florence

Foto's maken van Florence| ©Jackie Jabson
Foto's maken van Florence| ©Jackie Jabson

Als u maar één dag in Florence bent, wees dan voorbereid op een dag tegen de klok. Hier zijn een paar tips om in gedachten te houden voor deze snelle trip:

  • Wees niet geobsedeerd door het betreden van plaatsen: als je maar een dag in Florence bent, kun je het beste zoveel mogelijk rondlopen en de stad in je opnemen: de straten, de architectuur, de mensen, de sfeer....
  • Profiteer van elke pauze om een gelato te eten: ze zijn een genot voor het gehemelte.
  • Draag comfortabele schoenen, zoals laarzen.
  • Vergeet uw camera niet.
  • Ga 's middags niet in een restaurant zitten eten: u kunt het beste snel iets eten, zoals we in deze gids voor één dag hebben beschreven, zodat u geen tijd verliest en zoveel mogelijk van de dag kunt genieten.