Cookies helpen ons om onze services te leveren. Door gebruik te maken van onze website, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Kom meer te weten.

Florence in 1 dag: een gids om het meeste uit je bezoek te halen

Als je een dag in Florence doorbrengt, bereid je dan voor op een echte marathon. De hoofdstad van Toscane heeft een ontelbare lijst van musea, monumenten en bezienswaardigheden die u kunt bezoeken, dus let op de belangrijkste punten om het meeste uit uw reis te halen!

María Cano

María Cano

10 minuten lezen

Florence in 1 dag: een gids om het meeste uit je bezoek te halen

Florence, Italië | ©Maegan White

Florence is een ongelooflijke stad. Een plek die iedereen die hem bezoekt betovert. De musea, kerken en paleizen, maar ook de pleinen en straten maken het tot een unieke bestemming. Als je echter maar één dag blijft, moet je je tijd goed indelen en je aan een zeer strak reisschema houden. Mijn aanbeveling is om 's ochtends eerst de Duomo te bezoeken en vervolgens de hele dag door de stad te wandelen volgens de onderstaande route. Bereid je voor op een magische reis!

En als u meer wilt weten over elk van de voorstellen of zelfs andere alternatieven wilt weten, bezoek dan het bericht Wat te zien en te doen in Florence.

1. Begint 's ochtends op het Piazza del Duomo

Duomo plein| ©Juan Pablo Cejudo Urdampilleta
Duomo plein| ©Juan Pablo Cejudo Urdampilleta

Piazza del Duomo is het zenuwcentrum van de stad Florence. Hier bevindt zich de Dom van Florence met de Koepel van Brunelleschi, de Campanile van Giotto, de Crypte van Santa Reparata en het Battistero di San Giovanni en is ongetwijfeld de drukst bezochte plaats van de hoofdstad van Toscane. Dit openluchtmuseum is het waard om te zitten en te overdenken. Daarnaast kunt u op dit plein ook het Museo dell'Opera del Duomo en de Loggia del Bigallo bezoeken. Op het Piazza del Duomo in Florence is van alles te doen.

Boek een rondleiding in de Duomo van Florence

2. Ga de kathedraal van Santa Maria del Fiore binnen

Kathedraal van Santa Maria del Fiore, Florence| ©Kai Pilger
Kathedraal van Santa Maria del Fiore, Florence| ©Kai Pilger

Als u slechts één dag naar Florence gaat, raad ik u aan rond te lopen en u te laten verblinden door elke hoek van de stad. Als u een monument wilt betreden, kiest u natuurlijk voor de kathedraal van Santa Maria del Fiore, in de volksmond de Duomo genoemd. Het is ongetwijfeld een van de mooiste en indrukwekkendste kathedralen van Europa, en de derde grootste na de Sint Pieter (Rome) en de St. Paul's (Londen). Het dateert uit het begin van de 15e eeuw, werd ontworpen door de architect Arnolfo di Cambio en wordt gekenmerkt door zijn wit en groen marmeren gevel. Binnen is het graf van Filippo Brunelleschi, de architect van de koepel.

Ik raad u aan geen moment te verliezen en uw kaartjes voor de Duomo van Florence vooraf te kopen. In de Dom van Florence is veel te zien en het is niet raadzaam tijd te verspillen.

Reistip

Als u maar één dag in Florence bent, raad ik u aan uw dag 's ochtends vroeg te beginnen op het Piazza del Duomo en de hele dag door de belangrijkste bezienswaardigheden te bezoeken. Laat u verblinden door alle paleizen, kerken, musea en alle hoekjes van de stad Florence.

3. Beklim de koepel van Brunelleschi

Buitenkant van de Koepel| ©Vicente Camarasa
Buitenkant van de Koepel| ©Vicente Camarasa

De beklimming van de koepel van Brunelleschi is een van de essentiële bezoeken aan de stad Florence. Daarvoor moet je in totaal 463 treden beklimmen, maar geloof me, het is de moeite waard. De koepel van de Duomo is een van de meest spectaculaire werken van de Renaissance, met een diameter van 46 meter en een hoogte van 114 meter. Het interieur wordt gekenmerkt door een voorstelling van scènes uit het Laatste Oordeel, het werk van Giorgio Vasari en Federico Zuccari. Tijdens dit bezoek heeft u ook een van de beste uitzichten op de stad Florence.

Boek een rondleiding in de Duomo van Florence met toegang tot de koepel

4. Laat u verblinden door het Baptisterium

Doopkapel van de Duomo| ©Cristian Martinez
Doopkapel van de Duomo| ©Cristian Martinez

Tegenover de Duomo ligt het Battistero di San Giovanni. Het wordt beschouwd als het oudste gebouw van het Piazza del Duomo en wordt gekenmerkt door zijn wit en groen marmeren gevel. Indien mogelijk, want het is er altijd druk, aarzel dan niet om tijd vrij te maken om een foto te nemen voor de Paradijspoort, een van de drie toegangspoorten, die wordt gekenmerkt door zijn tien bronzen panelen waarop scènes uit het Oude Testament zijn afgebeeld. Tijdens je eendaagse bezoek aan Florence, raad ik je niet aan om naar binnen te gaan.

Boek een rondleiding door het Baptisterium en de koepel van Brunelleschi

5. Laat je foto nemen naast Giotto's Campanile

Giotto's klokkentoren| ©Bradley Weber
Giotto's klokkentoren| ©Bradley Weber

Als u een dagje naar Florence gaat, kunt u best zonder de Campanile van Giotto te beklimmen, zeker als u de koepel van Brunelleschi al beklommen hebt. Neem echter zeker een selfie met de Campanile op de achtergrond, een werk begonnen door Giotto en voltooid door Andrea Pisano in 1359. Natuurlijk, als u naar boven durft, moet u weten dat u meer dan 400 treden moet beklimmen. Ook vanuit de koepel heeft u een van de beste uitzichten op de stad Florence.

6. Neem een lunchpauze in de omgeving van de Centrale Markt

panino van lampredotto| ©Kari
panino van lampredotto| ©Kari

Nadat u de Duomo uitgebreid heeft bekeken, raad ik u aan naar het gebied van de Centrale Markt te gaan, ook bekend als de San Lorenzo Markt, en een pauze in te lassen voor een panino di lampredotto, een typisch regionaal broodje gemaakt van gekruide runderpens. Maak daarna van de gelegenheid gebruik om de vele kraampjes op de markt te bekijken en souvenirs van uw reis te kopen. De markt is geopend van dinsdag tot en met zondag vanaf 9.00 uur.

7. Bewonder de basiliek van San Lorenzo

Basiliek van San Lorenzo| ©Sailko
Basiliek van San Lorenzo| ©Sailko

Naast de markt, op het Piazza San Lorenzo, vindt u een andere must-see van uw reis, de Basiliek van San Lorenzo, het werk van Michelangelo en Brunelleschi, die u kunt bezoeken van maandag tot zaterdag van 10 tot 17 uur. Binnen kunt u ook de Medici kapel bezoeken, een crypte waar de overblijfselen liggen van Lorenzo de Grote en nog een vijftigtal andere leden van deze populaire Florentijnse familie.

8. Bezoek het klooster van het Santa Maria Nouvella plein

Basiliek van Santa Maria Nouvella| ©Commonists
Basiliek van Santa Maria Nouvella| ©Commonists

Vervolg uw wandeling naar het onlangs gerenoveerde Piazza Santa Maria Nouvella, waar zich de basiliek van Santa Maria Novella bevindt, een van de belangrijkste basilieken van Florence. De bouw begon in het midden van de 13e eeuw en werd een eeuw later voltooid, waarbij gotische en renaissance kenmerken werden gecombineerd.

Ik raad u aan op dit punt van de rondleiding te stoppen bij de apotheek van Santa Maria Novella, die zich bevindt in de Via della Scala, op slechts twee minuten lopen van het plein. Het verkoopt parfums en remedies gemaakt van traditionele formules. Deze apotheek staat niet in de reisgidsen en is een echt wonder. Het kost je niet meer dan een half uur om het te bezoeken.

9. Bekijk het Palazzo Strozzi

Paleis Strozzi| ©Teo Pollastrini
Paleis Strozzi| ©Teo Pollastrini

Vlakbij de Basiliek van Santa Maria Novella kunt u stoppen en foto's maken van het Palazzo Strozzi, een van de grootste exponenten van de renaissance-architectuur in de stad Florence. Gebouwd door Filippo Strozzi, lid van een van de meest invloedrijke Florentijnse families, is het een imposant stenen gebouw.

10. Wees onder de indruk van het Piazza della Repubblica

Republiek Plein| ©Elias Rovielo
Republiek Plein| ©Elias Rovielo

Vervolg uw wandeling tot aan het Piazza della Repubblica, dat u via een grote boog betreedt. Op dit voor zijn omvang imposante plein staat de Zuil van Overvloed, waar twee van de hoofdwegen van de oude Romeinse stad elkaar kruisten. Er is ook een draaimolen die een sensatie is voor de jongste leden van het gezin.

U kunt een pauze inlassen en een koffie drinken in een van de elegante cafés in de arcades van het plein, en als u van mode houdt moet u weten dat u hier de winkels vindt van topmerken als Louis Vuitton, Dior en Dolce & Gabbana.

11. Laat u vermaken door elk detail van het Piazza della Signoria

Place de la Seigniorie| ©Zolli
Place de la Seigniorie| ©Zolli

En van plein naar plein: uw volgende stop is het Piazza della Signoria, dat tussen het Piazza del Duomo en de rivier de Arno ligt. Een enclave die altijd verbonden is geweest met de burgerlijke macht van de stad. In feite was het ooit de plaats van processen en executies.

Het meest karakteristieke gebouw op het plein is het Palazzo Vecchio, dat dateert uit de 14e eeuw. Aan de ene kant van de deur ziet u een replica van Michelangelo's standbeeld van David, en aan de andere kant het standbeeld van Hercules en Cacus. En binnen kunt u werken zien van kunstenaars als Giorgio Vasari, Domenico Ghirlandaio en Bronzino. Mijn favoriete zalen zijn de Sala dei Cinquecento en de Sala delle Mappe Geografiche, waar je je stad door de eeuwen heen kunt opzoeken.

Op het plein bevinden zich ook de Loggia della Signoria, een 14e-eeuwse galerij met bogen waarin gotische en klassieke elementen worden gecombineerd, en de Neptunusfontein, die dateert uit de 16e eeuw en de eerste openbare fontein van de stad Florence was. U kunt ook andere beelden zien zoals het standbeeld van Perseus met het hoofd van Medusa, het standbeeld van Cosimo I de Medici.....

12. Kijk voor de belangrijkste werken van de Uffizi Galerij

Binnen in de Uffizi Galerij| ©Matteo Lezzi
Binnen in de Uffizi Galerij| ©Matteo Lezzi

De Uffizi Galerij is een must-see in Florence, maar als je maar één dag gaat is het niet aan te raden om naar binnen te gaan omdat de geschatte duur minimaal drie uur is. U kunt echter altijd een snel bezoek brengen op zoek naar de beste werken van de Uffizi Galerij, zoals 'Madonna met kind en twee engelen' van Filippo Lippi, 'De lente' van Botticelli, enz. Daarvoor is het een goed idee om de route te bestuderen. U kunt het vooraf plannen op de officiële website. Aarzel ook niet om kaartjes te kopen voor de Uffizi Galerij.

Koop kaartjes voor de Uffizi Galerij

13. Raak de neus van de porcellino aan op de Nieuwe Markt

Porcellino in de nieuwe markt| ©Sicrea
Porcellino in de nieuwe markt| ©Sicrea

Een must als u naar Florence wilt terugkeren, en aangezien uw bezoek slechts één dag duurt, raad ik u aan de snuit van de porcellino aan te raken. De traditie zegt dat als je het aanraakt, je terugkomt in Florence en het brengt ook geluk, dus aarzel niet! Bovendien bevindt het porcellino zich naast de Mercato Nuovo, zodat u van de gelegenheid gebruik kunt maken om enkele plaatselijke ambachtelijke geschenken te kopen, zoals lederwaren of souvenirs.

14. Steek de Ponte Vecchio over

Ponte Vecchio| ©VXavier
Ponte Vecchio| ©VXavier

En na het aanraken van de snuit van de porcellino is uw volgende stop een van de meest emblematische plaatsen van Florence, de Ponte Vecchio. Het is de oudste en meest historische stenen brug van Europa, die dateert uit het midden van de 14e eeuw. De huizen en hangende tenten hebben in de loop der jaren verschillende bestemmingen gehad: in de 15e en 16e eeuw werden ze bewoond door slagers en later door juweliers en goudsmeden die hier tot op heden zijn gebleven.

15. Wandeling voor het Palazzo Pitti

Palazzo Pitti| ©Nathan Rupert
Palazzo Pitti| ©Nathan Rupert

Als u de Ponte Vecchio oversteekt, komt u voor het grote Palazzo Pitti in renaissancestijl, dat dateert uit het midden van de 15e eeuw en ten zuiden van de Arno ligt.

Sinds zijn bouw is het de residentie geweest van verschillende families met grote invloed in het Florentijnse leven, zoals de Pitti, de Medici en de groothertogen van het Toscaanse gebied. Tegenwoordig herbergt het een belangrijke collectie kunstwerken, maar ook porselein, historische kostuums... Het omvat namelijk een reeks musea: de Palatijnse Galerij, de Galerij voor Moderne Kunst, het Kostuummuseum, het Zilvermuseum en het Porseleinmuseum. Binnen ligt bovendien de Boboli-tuin, waar het heerlijk wandelen is.

Als u er langer dan een dag zou zijn, zou ik u aanraden te genieten van elk van de collecties die er zijn ondergebracht, maar met zo weinig tijd zou ik u aanraden u te beperken tot het bekijken van de architectuur van het gebouw.

16. Wandeling naar de Piazzale Michelangelo

Gezichtspunt van de Pizzale Michelangelo| ©Peter Oshkai
Gezichtspunt van de Pizzale Michelangelo| ©Peter Oshkai

En om een spectaculaire dag af te sluiten gaat u naar het Piazzale Michelangelo en geniet u van een spectaculair uitzicht over de stad Florence. Als je goed kijkt, is het de afbeelding van veel van de ansichtkaarten van de stad Florence en het panoramische uitzicht is echt indrukwekkend. Dit plein ligt op een heuvel ten zuiden van de rivier de Arno en herbergt ook een bronzen replica van Michelangelo's David.

Aanbevelingen voor een dagje Florence

Foto's maken van Florence| ©Jackie Jabson
Foto's maken van Florence| ©Jackie Jabson

Als je maar één dag in Florence bent, moet je voorbereid zijn op een dag tegen de klok. Hier zijn een paar tips om in gedachten te houden voor deze snelle reis:

  • Wees niet geobsedeerd door het betreden van plaatsen: als je maar een dag in Florence bent, is het het beste om zoveel mogelijk rond te lopen en de stad in je op te nemen: de straten, de architectuur, de mensen, de sfeer...
  • Profiteer van elke pauze om een gelato te nemen: ze zijn een genot voor het gehemelte.
  • Draag comfortabele schoenen, zoals laarzen.
  • Vergeet je camera niet.
  • Ga 's middags niet in een restaurant zitten eten: het beste is om snel iets te eten, zoals we in deze gids voor één dag hebben beschreven, zodat u geen tijd verliest en zoveel mogelijk van de dag kunt genieten.