Florence bij nacht: een handige gids om het nachtleven van de stad te ontdekken

De hoofdstad van Toscane is ongetwijfeld een oogverblindende stad, maar na zonsondergang is de schoonheid zo mogelijk nog groter. Wil je weten wat de beste plannen zijn na zonsondergang?

María Cano

María Cano

8 minuten lezen

Florence bij nacht: een handige gids om het nachtleven van de stad te ontdekken

Nachtzicht van Florence | ©Mirko

Florence is een van de mooiste steden ter wereld, maar als je de kans krijgt om het 's nachts te bezoeken, zul je versteld staan. Dus aarzel tijdens je reis niet om elke dag na zonsondergang een wandeling te maken, slenter door de straten en pleinen zoals het Piazza del Duomo of Piazza della Repubblica en ontdek de magische hoekjes die indruk op je zullen maken. Ik zal je vertellen wat je moet zien en doen tijdens je reis naar deze oogverblindende stad na zonsondergang.

En als je op zoek bent naar andere plannen in deze magische stad, aarzel dan niet om te lezen wat te zien en te doen in Florence.

1. Geniet van een aperitief en leer Italiaans koken

Gratis buffet| ©JDR
Gratis buffet| ©JDR

Als je je afvraagt hoe je je dag in Florence 's avonds moet beginnen, zou ik zeggen dat je zeker moet beginnen met een aperitief. In een van de bars in de stad hebben ze van 19 - 19:30 uur een gratis buffet waar je voor de prijs van een drankje (dat kan van alles zijn, van een biertje tot een cocktail of een alcoholvrij drankje) de verschillende gerechten kunt proberen die worden uitgestald. Er zijn voorgerechten met uitgebreidere gerechten en andere die eenvoudiger zijn, zoals salades en koude gerechten, en uiteraard is de prijs gerelateerd. Een ideaal plan om jezelf onder te dompelen in het leven en de gebruiken van Florence en Italië in het algemeen. Je kunt ook van de gelegenheid gebruik maken om de beste technieken van de exquise Italiaanse keuken te leren met een kookcursus.

Boek een Italiaanse kookcursus

2. Leer Piazza del Duomo van een andere kant kennen

Duomo plein| ©Jim Paton
Duomo plein| ©Jim Paton

Een van de onmisbare plekken in de stad Florence na het vallen van de avond is het Piazza del Duomo. Een enclave die je de pracht en praal doet beseffen die de hoofdstad van Toscane ooit had, en als je dan ook nog de gelegenheid hebt om het verlicht te zien door maanlicht, evenals door de lichten die de verschillende monumenten verlichten: de Dom, het Baptisterium van San Giovanni... het is een geweldige ervaring. Daarnaast is de Loggia dei Lanzi ook verlicht, waardoor de verschillende beelden die hier staan beter tot hun recht komen. Ik raad je aan om rustig te gaan zitten en het plein te bekijken. Je zult een magisch moment beleven.

Boek een rondleiding door de Duomo van Florence

3. Wandel langs de Ponte Vecchio in de schemering en leer meer over de geschiedenis tijdens een rondleiding

Ponte Vecchio bij nacht| ©Michael Costa
Ponte Vecchio bij nacht| ©Michael Costa

Maar de mooiste plek in Florence in het donker is ongetwijfeld de Ponte Vecchio. Deze middeleeuwse brug, die dateert uit de 14e eeuw, verbergt een lange en merkwaardige geschiedenis. Gedurende zijn hele geschiedenis is het druk geweest met commerciële activiteiten. In het begin waren het slagers en slachters tot het einde van de 16e eeuw, toen ze werden verdreven vanwege de stank die ze produceerden, en het werd bezet door juweliers en goudsmeden die hier tot op de dag van vandaag zijn gebleven.

Bovendien werden in de Tweede Wereldoorlog alle andere bruggen in de stad Florence vernietigd, behalve de Ponte Vecchio. Er wordt gezegd dat Adolf Hitler er direct opdracht toe gaf, omdat hij het eind jaren 1930 tijdens een reis tegenkwam en erdoor gefascineerd was.

Het is niet alleen een van de symbolen van de stad, maar ook een onmisbare plek om 's avonds te bezoeken, want de schoonheid is onbeschrijflijk. Zelfs nog meer als het donker is. Ik raad je aan een plekje te zoeken aan de oevers van de Arno of je kunt het ook zien vanaf een van de nabijgelegen bruggen, zoals de Ponte alle Grazie.

Boek een nachtelijke tour langs legendes in Florence

4. Woon een Italiaans operaconcert bij

Opera in de Kerk van de Monarch| ©Jim Paton
Opera in de Kerk van de Monarch| ©Jim Paton

Nog een manier om te ontspannen en te genieten van een magische avond in Florence is het bijwonen van een Italiaans operaconcert met de beste professionele zangers. De ideale locatie is de 15e-eeuwse Kerk van San Monaca, waar regelmatig de mooiste fragmenten uit La Traviata, Madame Butterfly of de Barbier van Sevilla worden opgevoerd.

5. Bezoek het imposante Piazza della Repubblica

Plein van de Republiek| ©Elias Rovielo
Plein van de Republiek| ©Elias Rovielo

De Place de la République is een andere must-see als het donker is. De Arc de Triomphe en de Zuil van Overvloed verlichten het plein en maken het een ideale plek om rond te wandelen. Er is ook een draaimolen in het midden van het plein, wat een geweldige attractie is voor de jongste leden van het gezin. Op het plein vind je ook elegante cafés en winkels van topmerken.

6. Slenteren langs de oevers van de Arno

Langs de oevers van de Arno.| ©Rnt20
Langs de oevers van de Arno.| ©Rnt20

Na het diner raad ik je aan om van de gelegenheid gebruik te maken om langs de oevers van de Arno te wandelen. Het is echt een prachtige wandeling waarbij je de verschillende gebouwen en monumenten verlicht kunt zien. Je kunt de wandeling beginnen naast de Uffizi Galerij, ook een prachtig deel van de stad, en langs de Santa Trinita Brug, de Ponte alle Grazie, de Ponte della Carrailla en de Ponte Vecchio lopen.

Neem tijdens deze wandeling de gelegenheid om je te oriënteren en breng tijdens je reis zeker een bezoek aan de Uffizi Galerij, het meest bezochte museum in Florence, waar je de kans hebt om enkele spectaculaire werken te zien zoals Botticelli's 'Primavera' en 'De Geboorte van Venus', Het portret van de hertogen van Urbino' van Piero della Francesca, 'Madonna met kind en twee engelen' van Filippo Lippi, 'Madonna met de distelvink' van Rafaël, 'Tondo Doni' van Michelangelo of 'Bacchus' van Caravaggio.

7. Beklim Michelangelo's Piazzale

Piazzale van Michelangelo| ©Carlos Alkmin
Piazzale van Michelangelo| ©Carlos Alkmin

Een ander plan voor Florence by night is om naar het Piazzale Michelangelo te gaan en te genieten van het verlichte uitzicht op Florence, een onvergetelijke ansichtkaart. Vanaf dit strategische uitkijkpunt kun je alle monumenten in een speciaal licht zien, evenals de oogverblindende Ponte Vecchio en de schittering van de rivier de Arno. Het is een onvergelijkbaar schouwspel dat je niet mag missen. Op deze plek staat een bronzen replica van Michelangelo's David.

Maar zonder twijfel mag je tijdens je reis naar Florence de Galleria dell'Accademia niet missen, waar je Michelangelo's 'David' kunt zien, evenals andere werken van de auteur zoals 'De Gevangenen'. Je kunt ook kunstwerken zien van beroemde kunstenaars als Sandro Boticcelli, Johannes van Bologna, Jacopo da Pontorno, Pacino di Buonaguida, Bernardo Daddi en Lorenzo Bartolini.

8. Vrijetijdsactiviteiten in de omgeving van Oltrarno

Oltrarno bij nacht| ©Mirko Radi
Oltrarno bij nacht| ©Mirko Radi

De wijk Oltrarno is één van de levendigste plekken van Florence als het donker is. In dit gedeelte van de stad komen veel florentijnen en bezoekers samen om te genieten van de sfeer, het nachtleven en de vele bars en restaurants in dit gedeelte van de stad. Ik raad je aan om in je avondplanning een wandeling door dit gebied op te nemen, het Piazza Santo Spiritu te bezoeken en de verschillende bars te verkennen, te genieten van een glas wijn en een biertje terwijl je een piadina of een focaccia proeft. Een geweldige manier om een perfecte dag af te sluiten.

Boek een wijnproeverij in Flroencia

9. Dineer met bistecca alla fiorentina bij Le Carceri

Ingang van Le Carceri| ©Maurizio Lovato
Ingang van Le Carceri| ©Maurizio Lovato

Le Carceri is een van de beste plekken om te dineren in de stad Florence, en het is ook een reis naar het verleden. Dit restaurant is gevestigd op de overblijfselen van een voormalig klooster dat, meer recent, tot halverwege de jaren 1980 een gevangenis was, en tijdens je bezoek zie je details van de cellen en originele 18e-eeuwse fresco's. Een ideale keuze om Toscaanse gastronomische specialiteiten te proeven zoals smakelijke bistecca alla Fiorentina, heerlijke houtovenpizza's of de meest typische pastagerechten.

10. Ontdek de wijnen van Toscane in La Casa del Vino

Een bezoek aan het Huis van de Wijn| ©Biffwix
Een bezoek aan het Huis van de Wijn| ©Biffwix

La Casa del Vino ligt aan de Via del Ariento, naast de Centrale Markt, en is een typische en charmante plek waar je een wijn kunt proeven en een aperitiefje kunt drinken voordat je verder gaat met genieten van het Florentijnse nachtleven. Bovendien kun je bij mooi weer op het terras zitten, maar ik raad je aan om binnen te blijven zodat je het hele leven van de plek kunt bekijken, de essentie en de bijzondere sfeer kunt leren kennen.

11. Een ijsje eten bij La Carraia

Binnen in La Carraia| ©Nathalie K
Binnen in La Carraia| ©Nathalie K

Natuurlijk mag je tijdens je wandeling door Florence na zonsondergang een gelato niet missen, want naar Italië reizen en geen Italiaanse gelato eten is iets wat je je niet kunt veroorloven. Ga ervoor en aarzel niet om naar Gelateria La Carraia te gaan.

Je hebt twee opties: Aan de ene kant is er naast de kerk van Santa Croce, in Via dei Benci, een gelateria, en er is er ook nog een naast de Carraia-brug, op Piazza Nazario Sauro. De Carraia is elke dag van de week geopend van 11.00 tot middernacht. Aarzel dus niet om langs te komen na een aperitief of na het diner. Je kunt kiezen uit een breed scala aan smaken.

Hoe laat wordt het donker in Florence?

Florence bij nacht| ©Rane Martin
Florence bij nacht| ©Rane Martin

Om te kunnen genieten van elk van de hierboven genoemde plannen, maar ook van de verschillende monumenten en bezienswaardigheden van de stad Florence verlicht, is het belangrijk dat je weet vanaf hoe laat de zon ondergaat en het donker wordt. Om dit te doen, raad ik je aan om deze informatie voor je bezoek online te raadplegen.

Over het algemeen vindt de zonsondergang in Florence echter plaats tussen 16.30 uur en 21.00 uur, afhankelijk van de tijd van het jaar. In januari en februari is het rond 17:00 uur, in maart rond 18:00 uur, in april na 19:30 uur, in mei na 8:00 uur en in juni en juli bijna 21:00 uur. In augustus begint de zonsondergang rond 20:30 uur, in september rond 19:30 - 20 uur, in oktober rond 18:30 - 19 uur en in november en december tussen 16:30 - 17:30 uur.

Aanbevelingen om van Florence te genieten vanaf de schemering.

Zonsondergang in Florence| ©Henri Bergius
Zonsondergang in Florence| ©Henri Bergius

Aarzel tijdens je reis naar Florence niet om een wandeling te maken na zonsondergang. Zo leer je de hoofdstad van Toscane kennen vanuit een ander, even prachtig als spectaculair perspectief. Aarzel niet om de volgende aanbevelingen in acht te nemen:

  • Zonsondergang is tussen 16.30 uur en 20.00 - 20.30 uur, afhankelijk van de tijd van het jaar.
  • Etenstijd is tussen 19.30 en 22.30 uur. Het aperitief is meestal tussen 19.00 en 20.00 uur 's avonds. - 20:00 uur 's avonds.
  • De stad Florence is vol leven. Geniet van elk van de plannen die zich kunnen voordoen.
  • Wandel door het meest monumentale Florence want het is spectaculair om de verschillende paleizen, kerken en pleinen verlicht te zien. De Duomo, Piazza della Signoria, Piazza della Repubblica, de Uffizi Galerij, de Ponte Vecchio, de oevers van de Arno, het Piazzale de Michelangelo... mag je niet missen tijdens je rondleiding.
  • Kleed je natuurlijk warm aan. Als het winter is, aarzel je natuurlijk niet om de juiste kleding te dragen. Maar in de zomer, hoe warm het overdag ook is geweest, raad ik je aan een jas, vest of vergelijkbaar kledingstuk mee te nemen, omdat de temperaturen na het vallen van de avond vaak dalen.