Siena in 2 dagen: alles wat je moet weten

Siena is een stad van lage, oude gebouwen, smalle straatjes en een rijke cultuur en geschiedenis. Tijdens uw 2-daags verblijf in Siena maakt u kennis met vele plaatsen vol symboliek en een diepe dialoog met het verleden.

Lorena Morales

Lorena Morales

10 minuten lezen

Siena in 2 dagen: alles wat je moet weten

Architectuur van Siena | ©Samueles

De kleine stad Siena, gelegen in de Italiaanse regio Toscane, heeft een van de oudste historische centra van het land. Vol met oude gebouwen, pleinen, musea en kerken, nodigen haar smalle straatjes u uit om haar te voet te verkennen om te zien hoe het verleden verweven is met haar cultuur.

In dit artikel stel ik u een tweedaagse rondleiding door Siena voor, georganiseerd rond de twee belangrijkste pleinen: Piazza del Campo en Piazza del Duomo, waar u de beste dingen vindt om te zien en te doen in Siena, zodat u het meest representatieve van deze stad leert kennen.

Dag 1: Piazza del Campo, Palazzo Piccolomini, Piazza del Mercato en Fortalezza Medicea

Palazzo Piccolomini| ©marie-paule
Palazzo Piccolomini| ©marie-paule

Op uw eerste dag in Siena kunt u van de gelegenheid gebruik maken om het historische centrum te verkennen, in het bijzonder het Piazza del Campo, dat het centrale plein van de stad is en omringd wordt door gebouwen van grote historische en architectonische waarde. Daarna kunt u naar het Piazza del Mercato gaan, waar u een mooi uitzicht heeft op het platteland, en in de omgeving lunchen.

Dit hele gebied is van groot toeristisch belang en is altijd erg levendig, vandaar dat het tot de beste rondleidingen van Siena behoort. Het is een goed idee om te wandelen door de smalle straatjes met winkels, oude gebouwen, bars en restaurants. En alles is op loopafstand, wat het een ideale plek maakt om te voet te verkennen, hoewel u voorbereid bent op de ups en downs.

In de namiddag raad ik u aan het Medicean Fort te bezoeken, dat een park en een amfitheater binnenin heeft. En als u nog wat tijd over hebt, kunt u vlakbij het fort het beste panorama van de stad gaan bekijken. U kunt ook een rondleiding met gids nemen, zodat u niets mist van deze stad vol geschiedenis.

1. Piazza del Campo

De rondleiding begint op het Piazza del Campo, dat opvalt door zijn waaier- of schelpvorm met wat oneffenheden, omdat het gelegen is op de samenvloeiing van de drie heuvels waarop de stad ligt.

Vanaf het plein kunt u de 3 hoofdstraten nemen, die u kunt nemen om u in de geest van Siena in te leven. Het plein wordt beschouwd als UNESCO werelderfgoed omdat er gebouwen staan uit de middeleeuwen, die eruit zien alsof de tijd heeft stilgestaan.

Een van de interessantste gebouwen rond het plein is het gotische Palazzo Pubblico, de voormalige regeringszetel, waar tegenwoordig op de eerste verdieping het Stedelijk Museum is gevestigd. De toren van het paleis is de Torre de Mangia, die u kunt beklimmen. Een ander gebouw is de Cortile de Mangia, dat naast de toren ligt, en van waaruit u toegang heeft tot het museum en de toren.

Voor het Palazzo Pubblico staat de Gaia-fontein uit de 15e eeuw, een fontein vol symboliek, waar u reliëfs ziet van Jacopo della Quercia, die van de Madonna met kind en de Theologische en Kardinale Deugden.

Torre del Mangia

Op het Piazza del Campo staat de Torre del Mangia, die tussen 1338 en 1348 werd gebouwd. Deze 88 meter hoge klokkentoren is de toren van het Palazzo Pubblico, de voormalige regeringszetel, en de hoogste toren van Siena.

Vanaf de top van de toren heb je een prachtig uitzicht over het plein en de stad, maar je kunt alleen via een trap naar boven en er zijn 400 treden, dus je moet een zekere conditie hebben. U moet ook vroeg gaan, want de toegang is op basis van wie het eerst komt, het eerst maalt en er kunnen rijen zijn, vooral in de zomer.

Naast de toren is een kapel gewijd aan de Maagd Maria, die werd bevorderd door de overlevenden van de Zwarte Dood aan het einde van de 15e eeuw.

 • Openingstijden: 10 tot 16 uur in de winter, 10 tot 19 uur in de zomer.
 • Toegangsprijs: ongeveer 10 euro voor volwassenen en gratis voor kinderen tot 11 jaar.
 • Duur: u kunt slechts 15 minuten op de top van de toren blijven. Het bezoek duurt ongeveer 40 minuten en er kunnen maximaal 50 mensen tegelijk naar boven.
 • Aanbevelingen: voor de beklimming is enige conditie vereist.

2. Piazza del Mercato

Vanaf uw laatste stop kunt u naar het Piazza del Mercato, dat ongeveer 200 meter achter het Piazza del Campo ligt. Het valt op door de galerij in de vorm van een schildpad. Op zondag is er een markt waar u vleeswaren en andere levensmiddelen kunt vinden.

Het heeft een prachtig uitzicht op het Toscaanse platteland, en is perfect om te picknicken en foto's te maken van het landschap. Er zijn ook restaurants en bars in de buurt waar u kunt lunchen. De bouw ervan dateert uit de 19e eeuw, hoewel de markt van Siena al in de 13e eeuw begon te functioneren.

3. Fortalezza Medicea en Amfitheater

Vesting Medicea| ©Elias Rovielo
Vesting Medicea| ©Elias Rovielo

Ga vanaf het Piazza del Mercato terug naar het Piazza del Campo en loop vandaar ongeveer 1 km naar het Fortalezza Medicea, een van de Medici forten die tussen de 16e en 17e eeuw in Italië werden gebouwd in opdracht van hertog Cosimo de Medici. U kunt ook met de bus gaan, maar als u loopt komt u langs Fontebranda, het Piazza San Domenico plein en de basiliek, het Artemio Franchi stadion, het standbeeld van Santa Caterina Benincasa en de Lizza tuin.

Het fort bevindt zich op het Piazza della Libertà en heeft een omtrek van 1500 meter. Binnenin bevindt zich een interessant amfitheater en een openbaar park. Hier worden concerten en andere voorstellingen gehouden en er is een openluchtbioscoop.

4. Panoramisch uitzicht op Siena vanaf de Via Bruno Bonci

Vanaf het Piazza della Libertà, terug langs de Via Bruno Bonci en voorbij het Stadio, voor een van de hoeken van het Piazza en achter de Basilica San Domenico, kunt u een van de beste panorama's van Siena zien. Het is ideaal om bij zonsondergang te gaan, na een wandeling over de Markt en het Fort van Siena, om te genieten van de heldere skyline en de lage huizen van de stad.

Optioneel: Fontebranda

Het is mogelijk, als u niet te lang op het Piazza del Campo bent gebleven, om door Fontebranda te lopen voordat u verder gaat naar het Fort van de Medici, want het ligt op de weg. Het ligt op ongeveer 650 meter van het Piazza del Mercato, in de gelijknamige straat. Hoewel het dichtbij is, kan het vermoeiend zijn om er te komen, want er zijn stijgingen en dalingen.

Deze fontein uit de 13e eeuw, de oudste van Siena, wordt gevoed door een van de belangrijkste oude aquaducten van de stad, die destijds deel uitmaakte van het netwerk dat water over de regio verdeelde. Het wordt gekenmerkt door gotische bogen en wordt geassocieerd met de heilige Catharina, die in de buurt woonde.

Vlakbij Fontebranda staat de Basiliek San Domenico, ook gebouwd in de 13e eeuw en uitgebreid in de 15e eeuw. Ze is gotisch van stijl en valt op door haar grote ramen. Als u 's avonds door Siena loopt, zult u versteld staan van de manier waarop het verlicht lijkt.

Maak een begeleide wandeling door het beste van Siena

Dag 2: Piazza del Duomo, Kathedraal van Siena & Musea

Kathedraal van Siena| ©Discovering the Globe
Kathedraal van Siena| ©Discovering the Globe

Op uw tweede dag in Siena raad ik u aan te beginnen op het Piazza del Duomo, dat op 400 meter van het Piazza del Campo ligt. Piazza del Duomo is een L-vormig plein op de top van de Santa Maria heuvel. Op dit plein staat de beroemde kathedraal van Siena, de belangrijkste kathedraal van de stad.

Het zal u enige tijd kosten om rond de kathedraal te lopen, evenals de andere bezienswaardigheden die deel uitmaken van het Duomo Complex, zoals het Baptisterium en het Museo dell'Opera. Daarna kunt u twee van de belangrijkste musea van de stad bezoeken, het Museo Antropologico en de Pinacoteca Nazionale, om verder te leren over de kunst, geschiedenis en cultuur van Siena.

1. Piazza del Duomo

De oorsprong van dit plein valt samen met die van de kathedraal, die in de 13e eeuw werd gebouwd bovenop een ouder bouwwerk. Op dit plein bevindt zich ook het Museum Santa Maria Della Scala. U kunt op eigen gelegenheid over het plein en de kathedraal wandelen, of een rondleiding huren om de belangrijkste feiten over dit unieke gebouw te leren kennen.

2. Duomo Santa Maria Assunta van Siena

De Duomo Santa Maria Assunta van Siena is het belangrijkste gebouw op het plein, en een must-see van de stad. Het is een van de belangrijkste romaans-gotische kathedralen van Italië, met zijn imposante gevel van wit en groen Prato en rood Siena marmer. Hoewel hij groter was gepland, kon hij door de Zwarte Dood van 1348 niet worden voltooid.

Het eerste wat binnen opvalt, is het zwart-wit marmeren motief met horizontale lijnen, dat verband houdt met de legende van de stichtende paarden van de stad die deze kleuren hadden. De kathedraal herbergt ook kunstwerken van onder andere Michelanchelo (de beelden op het altaar), Donatello en Domenico Beccafumi.

Van bijzonder belang zijn de mozaïeken met scènes uit de Bijbel en legendes uit de oudheid, bekend als het Pavimento. Ze zijn niet altijd zichtbaar voor het publiek, omdat ze bedekt zijn om ze te beschermen tegen voetafdrukken. Als u tussen eind juni en half oktober gaat, heeft u het voorrecht ze te zien.

Wat is inbegrepen in het toegangskaartje voor de Duomo

De kathedraal maakt deel uit van het Duomo Complex, en uw Porta del Cielo entree is inclusief een rondleiding door:

 • De Piccolomini Bibliotheek, waar zich fresco's van Pinturicchio bevinden.
 • Het Museo dell'Opera, waar de beelden op de gevel van de Nieuwe Kathedraal staan.
 • Het Panorama del Facciatore, dat een van de beste uitzichten over de stad biedt.
 • De Porta del Cielo, waar u het dak van de kathedraal van dichtbij kunt zien, evenals de vloer.
 • De Crypte, die pas in 1999 werd ontdekt.
 • De Battistero, gelegen in een ander gebouw, waar vroeger de dopen plaatsvonden.

Alles in dit complex is geladen met symboliek en een rijke geschiedenis, dus ik raad u aan de tijd te nemen om het te bezoeken, en dat u voor u gaat informatie inwint over de verschillende kaartjes voor de kathedraal van Siena die u kunt kopen, hun prijzen en kortingen.

Meer informatie over de kathedraal

 • Openingstijden: van 10.30 tot 17.00 uur in de winter, en van 10.00 tot 19.00 uur in de zomer.
 • Ticketprijs: Het Opa Si Pass ticket kost ongeveer 17€ voor volwassenen, 5€ voor kinderen tussen 7 en 11 jaar, en gratis voor kinderen onder de 6 jaar. Het kaartje met de Porta del Cielo tour kost ongeveer €20 voor volwassenen.
 • Aanbevelingen: kijk op de website van de kathedraal naar de vakantie- en misroosters.

Doopkapel van San Giovanni

Doopkapel van San Giovanni| ©Dan
Doopkapel van San Giovanni| ©Dan

Het Baptisterium van San Giovanni is een van de oudste kerken van Florence, gebouwd op een primitieve structuur uit de 4e-5e eeuw, maar waarvan de bouw werd voltooid in de 13e eeuw. Het bevindt zich tegenover de kathedraal van Siena en was vroeger de plaats van de doopsels.

Het gebouw is bekleed met wit en groen marmer zoals de Duomo. Het is een achthoekige constructie met een koepel die zowel van binnen als van buiten zeer de moeite waard is. Niet te missen zijn de drie bronzen deuren, een van Andrea Pisano en twee van Lorenzo Ghiberti, die later zijn gebouwd.

3. Museo dell'Opera Metropolitana

Tegenover de kathedraal ligt het Museo dell'Opera Metropolitana, een van de beste musea van Siena en een van de oudste van Italië, opgericht in 1869. Het herbergt de originele beelden die een deel van de gevel van de Nieuwe Kathedraal sierden, die door de Zwarte Dood niet voltooid kon worden.

In het Museo dell'Opera ziet u onder andere beelden van Arnolfo di Cambio uit de 14e eeuw, en beelden van Donatello, Lamberti, Ciuffagni, Bigello (toegeschreven), de Madonna met kind en heiligen van Bernardo Dadi en Michelangelo's Bandini Pietà in de kelder, evenals schetsen en gereedschappen die tijdens de bouw van de kathedraal werden gebruikt.

 • Toegangsprijs: De Opa Si pas (die toegang geeft tot het hele complex, behalve de rondleiding door de Hemelpoort) kost ongeveer 17 euro voor volwassenen, 5 euro voor kinderen tussen 7 en 11 jaar, en gratis voor kinderen onder de 6 jaar.
 • Openingstijden: van april tot en met oktober van 9.30 tot 19.30 uur en van november tot en met maart van 10.30 tot 17.30 uur. Van 26/12 tot 6/01 van 10.30 tot 18.30 uur.
 • Aanbevelingen: raadpleeg de website van de kathedraal voor de feest- en misroosters.

4. Nationaal Etruskisch Archeologisch Museum

Het Nationaal Etruskisch Archeologisch Museum bevindt zich ook tegenover de kathedraal, op de plaats waar vroeger het oude ziekenhuis van Santa Maria della Scala stond. Dit museum herbergt archeologische overblijfselen die in de regio zijn gevonden. Er zijn onder andere beelden, bronzen, mozaïeken, keramiek en urnen. De oudste dateren uit de Bronstijd

Het is ideaal als u bijzonder geïnteresseerd bent in geschiedenis, maar kan ook een gelegenheid zijn om meer te weten te komen over de oudheid van de regio.

 • Locatie: Piazza Duomo, Complesso di S. Maria della Scala 2 - Siena.
 • Openingstijden: maandag t/m zondag van 10.00 tot 19.00 uur, behalve op dinsdag, dan is het gesloten en op donderdag open tot 22.00 uur. Verkorte openingstijden in de winter.
 • Toegangsprijs: ongeveer 9 euro voor volwassenen. U kunt het kaartje ook samen met de toegang tot het kathedraalcomplex kopen. Dat kost ongeveer 17€ voor volwassenen en 4€ voor kinderen tussen 7 en 11 jaar.

5. Pinacoteca Nazionale di Siena

Pinacoteca Nazionale di Siena| ©Andrea Carloni
Pinacoteca Nazionale di Siena| ©Andrea Carloni

De Pinacoteca Nazionale di Siena herbergt middeleeuwse en oudere schilderijen van de Sienese school, vooral schilderijen op hout met vergulde achtergronden uit de 14e en 15e eeuw. Het is ondergebracht in twee aangrenzende paleizen, de Buonsignori en de Brigidi. De werken zijn in chronologische volgorde per periode gerangschikt op de verschillende niveaus van het museum.

In dit museum ziet u werken van Ambrogio Lorenzetti, zoals La Piccola Maestà, en van Duccio, zoals de Madonna, en van kunstenaars als Simone Martini, Pietro, Giovanni di Paolo, Sassetta, Matteo di Giovanni en Francesco di Giorgio Martini.

 • Toegangsprijs: ongeveer 6 euro voor volwassenen. Rondleidingen (in het Italiaans) kunnen vooraf worden geboekt op de website van de Pinacoteca.

 • Openingstijden: maandag t/m zaterdag van 9.00 tot 19.00 uur, zon- en feestdagen van 9.00 tot 13.00 uur. Gereduceerde openingstijden in de winter. Gratis op de eerste zondag van de maand.

 • Locatie: Via San Pietro 29 - 53100 Siena.

Wandeling met gids door Siena en de kathedraal

Dit is het einde van mijn rondleiding door Siena, georganiseerd in twee dagen, zodat u de meest representatieve plaatsen kunt zien. s Avonds is het een goed idee om deel te nemen aan een gastronomische tour in Siena, om de beste culinaire voorstellen van de regio te leren kennen en wat meer over de cultuur te weten te komen.

En als u Siena al eerder heeft bezocht, of de musea hebben niet uw interesse, of u geeft gewoon de voorkeur aan een buitenactiviteit, dan kunt u deelnemen aan een van de beste wijntours in Siena en met deskundige gidsen de geneugten van de regio leren kennen.