Beste dingen om te doen in Siena

Siena is een van de belangrijkste steden van Toscane en valt op door de architectuur van het historische centrum en de schoonheid van de kathedraal. Hier vertel ik je alles wat je kunt zien en doen om de stad te ontdekken.

Matías Rodríguez

Matías Rodríguez

10 minuten lezen

Beste dingen om te doen in Siena

Siena | ©Emanuele

Siena is een kleine stad, maar het heeft veel van de belangrijkste bezienswaardigheden van Toscane, dus het is geen verrassing dat het een van de topbestemmingen van de regio is. Met een prachtig historisch centrum, dat wordt bekroond door de kathedraal van Onze Lieve Vrouw ten Hemelopneming, biedt Siena interessante alternatieven voor bezoekers.

Om Siena te ontdekken kun je onder andere ronddwalen op het Piazza del Campo, genieten van het weidse uitzicht en de zonsondergang vanaf de Torre del Mangia, een wijntour doen, Toscane verkennen tijdens een excursie van een hele dag, de middeleeuwse fonteinen van de stad bekijken en het Museum van de Marteling bezoeken, dat een van de meest opvallende musea van Italië is.

1. Verdwaal in het historische centrum van Siena.

Straten van Siena| ©vic15
Straten van Siena| ©vic15

Siena is een stad die zijn hoogtijdagen beleefde in de middeleeuwen en daarom is gebouwd rond het historische centrum. Tijdens je rondreis zul je het vaak bezoeken om de kathedraal, het Piazza del Campo, de Torre del Mangia en het Palazzo Comunale te zien, maar ik raad je ook aan om, voordat je de stad verlaat, door de ingewikkelde straatjes van de oude stad te dwalen om de lokale geest te ontdekken.

Daar vind je tavernes met Toscaanse smaken, rustige stenen straatjes en veel van de mooiste gebouwen van de stad, waar misschien geen musea of tentoonstellingen in het toeristische circuit zijn ondergebracht, maar die ongetwijfeld enkele van de beste foto's van je rondreis door Siena opleveren.

Bovendien is een wandeling door het historisch centrum één van de leukste dingen om 's avonds te doen in Siena, vooral wanneer de pleinen kunstmatig verlicht zijn en de bars en restaurants de meest bezochte plekken van de stad worden.

Boek de beste tours in Siena

2. Bezoek de Kathedraal van Onze-Lieve-Vrouw Tenhemelopneming

Binnen in de kathedraal| ©Justin Kenneth Rowley
Binnen in de kathedraal| ©Justin Kenneth Rowley

De Kathedraal van Onze-Lieve-Vrouw Tenhemelopneming, met zijn voorgevel die gotische en romaanse stijlen netjes combineert, is de belangrijkste bezienswaardigheid van Siena. Het ligt in het hart van het historische centrum van de stad en beslaat een enorm complex dat ook musea bevat, maar de Duomo is een spektakel op zich en niet alleen vanwege de architectuur, die sterk beïnvloed is door Gian Lorenzo Bernini.

De binnenvloer van de kathedraal wordt beschouwd als de mooiste ter wereld, met Romeinse tegels en mozaïeken die zijn ontworpen door Pinturicchio en in het middenschip zijn de preekstoel, fresco's en beelden ontworpen door Michelangelo, Raphael Sanzio, Nicola Pisano en Amico Aspertini.

Je kunt ook de mis bijwonen in de kathedraal, die elke doordeweekse dag om 9.30 uur wordt opgedragen en op feestdagen om 8.00 uur, 11.00 uur, 12.15 uur en 18.00 uur in verschillende diensten. In de zomer worden deze tijden aangepast en kun je de Duomo tot 19.30 uur bezoeken.

Interessante details

 • Prijs: toegang tot de Dom en de musea kost ongeveer 20 euro voor volwassenen en 5 euro voor kinderen tot 11 jaar.
 • Openingstijden: dagelijks van 10.30 tot 17.00 uur. Het programma van de musea wordt aangepast op feestdagen.
 • Locatie: Piazza del Duomo 8, Siena.

Koop kaartjes voor een bezoek aan de Kathedraal van Siena

3. Wandeling door het Piazza del Campo

Piazza del Campo| ©Hervé Simon
Piazza del Campo| ©Hervé Simon

Het Piazza del Campo is opgenomen in de beste rondleidingen door Siena als een van de meest representatieve plekken van de stad en vanwege zijn reputatie als het mooiste plein ter wereld, zoals de Franse filosoof Michel de Montaigne het beschreef in zijn dagboek van zijn reis naar Italië.

Dit plein markeert het hart van de stad en in de wanorde van het historische centrum valt het op door zijn perfecte concave plattegrond, die bestaat uit 9 delen die de 9 wijken van Siena symboliseren. De Palio, een van de belangrijkste populaire evenementen in Italië en Europa, wordt hier al meer dan 500 jaar elke zomer gehouden.

In de omgeving van het Piazza del Campo vind je enkele van de beste restaurants van de stad, waardoor het een ideale plek is om te stoppen voor de lunch tijdens je rondleiding door de stad, of je kunt gewoon ontspannen door een traditie in Siena te vervullen, namelijk op de grond van het droge plein zitten en genieten van het landschap.

4. Klim naar de top van de Mangia toren

Torre del Mangia| ©Pom'
Torre del Mangia| ©Pom'

Vlakbij het beroemde Piazza del Campo kun je de Torre del Mangia bezoeken, een 88 meter hoge klokkentoren en klok die het voorrecht heeft een van de hoogste punten van de oude stad te zijn. Bovendien houdt deze toren enkele legendes van Siena levend, zoals het geluid van de klokken die bij elke editie van de traditionele Palio te horen zijn.

De naam van het gebouw, dat in het Engels "toren van de eter" betekent, verwijst naar de eerste bewaker, Giovanni di Duccio, die beroemd was omdat hij al zijn inkomsten uitgaf aan maaltijden die geserveerd werden in de plaatselijke restaurants en bars. Vandaar de reputatie van Siena als één van de meest gastronomische steden van Toscane.

Vanaf de top van de Torre del Mangia heb je één van de beste vergezichten van de stad, vooral in de zomer, en als je aan het eind van de middag komt kun je ook genieten van één van de beste zonsondergangen van Siena.

Merk ook op dat de hele wandeling van de basis naar de top, inclusief de afdaling, minder dan een uur duurt, dus het is goed te combineren met een kort bezoek aan de stad, omdat je er niet lang over hoeft te doen. Als dat het geval is, is hier een lijst met dingen die je kunt zien en doen om Siena in 1 dag te ontdekken.

Interessante details

 • Prijs: de entree om de top van de toren te bezoeken kost ongeveer 10 euro per persoon.
 • Openingstijden: Je kunt de toren elke dag bezoeken van 10.00 tot 19.00 uur.
 • Locatie: Piazza del Campo 1, Siena.

5. Doe een wijntour buiten Siena

Wijn proeven in Chianti| ©a dash of zest
Wijn proeven in Chianti| ©a dash of zest

Siena is een ideale stad om te gebruiken als uitvalsbasis voor een tour door de beste wijngaarden van Toscane, want wijntoerisme is een van de belangrijkste attracties van de regio. Tijdens deze food tours van een halve of hele dag kun je wijnproeven, genieten van de Toscaanse keuken en ook enkele van de mooiste plekjes rondom Siena bekijken.

Of je nu kiest voor een tour naar de wijngaarden van Chianti, Montalcino, Pienza of Montepulciano, je kunt de lokale wijnsoorten ontdekken en ook de mooiste landschappen van Toscane. Tijdens je tour kun je de Chianti proeven, een van de beroemdste rode wijnen van Italië, of de Brunello di Montalcino, een van de beste wijnen van Italië.

Houd er rekening mee dat een wijntour in Siena je bijna de hele dag kost, dus als je een kort bezoek hebt gepland, kan het tegen je plannen ingaan om andere delen van de stad te zien. In dat geval kun je een aantal wijnmakerijen in de oude stad bezoeken en wijnproeven in de kelders in het centrum, zonder naar de buitenwijken te hoeven reizen.

Boek de beste wijntours in Siena

6. Bekijk de middeleeuwse fonteinen van Siena

Fontebranda| ©Ethan Gruber
Fontebranda| ©Ethan Gruber

Siena is een zeer eclectische stad, dus naast religieuze tempels, majestueuze torens en pleinen met een perfecte diameter, vind je er ook prachtige middeleeuwse fonteinen, oude architectonische meesterwerken die in het verleden werden gebruikt om water van het platteland naar de stad af te voeren.

Je kunt deze fonteinen bezoeken in het oude centrum van Siena en ook in de groene gebieden bij de stadsmuren en in alle gevallen vind je jezelf voor kunstmatige tunnels die de stad toegang gaven tot een permanente waterstroom, zelfs als er geen omringende rivier of andere fluviatiele bron in het gebied was.

De bekendste van deze fonteinen is Fontebranda, die niet alleen oogverblindend is met zijn ontwerp, maar ook beroemd is omdat hij door Dante Alighieri werd genoemd in de Goddelijke Komedie. Bovendien was het nabijgelegen gebied de geboorteplaats van de heilige Catharina van Siena, de beschermheilige van Italië, die religieus bekend staat als de heilige van Fontebranda.

Je kunt ook fonteinen vinden op de versterkte toppen van het klooster en in het historisch centrum, waar je de Casato fontein en de Markt fontein ziet, die in het verleden werd gebruikt als openbare wasplaats. In alle gevallen kun je ook het middeleeuwse verleden van Siena als Italiaanse grootmacht ontdekken.

7. Bezoek het Museo dell'Opera Metropolitana

Museo dell'Opera| ©Antonio Cinotti
Museo dell'Opera| ©Antonio Cinotti

Het Museo dell'Opera Metropolitana herbergt de werken van de kathedraal van Siena en bevindt zich in het Duomo complex, maar het is een aparte en verschillende attractie van het religieuze gebouw, want je zou er zelfs voor kunnen kiezen om slechts één van de twee te bezoeken tijdens je tour, hoewel ik aanraad om ze allebei te bezoeken om het meeste uit je bezoek aan de stad te halen.

In dit museum vind je de beeldhouwwerken die tijdens de verbouwingen uit de kathedraal zijn gehaald, zoals de Maagd met kind, waarvan wordt aangenomen dat het door Donatello is gemaakt. In het picturale erfgoed, dat 500 werken telt, is Maestà, van Duccio, een indrukwekkend altaarstuk met twee zijden.

Als je deze bezienswaardigheid wilt bezoeken, die een van de beste musea van Siena is, kun je ervoor kiezen om het volledige ticket te kopen waarmee je alle musea van het complex en ook de kathedraal kunt bezoeken voor ongeveer 20 euro of je kunt het ticket voor de musea kopen, dat in eerste instantie ongeveer 13 euro kost.

Nuttige details

 • Prijs: De toegang tot de musea in het complex begint bij ongeveer 13 euro voor volwassenen en 2 euro voor kinderen tot 11 jaar.
 • Openingstijden: dagelijks van 10.30 tot 17.00 uur. Het museumprogramma wordt aangepast op feestdagen.
 • Locatie: Piazza del Duomo 8, Siena.

Boek tickets voor de beste musea in Siena,

8. Maak een dagexcursie naar Toscane

Toscane bij nacht| ©Alex Berger
Toscane bij nacht| ©Alex Berger

Als je een meerdaagse trip naar Siena plant en meer wilt zien dan alleen de belangrijkste bezienswaardigheden van de stad en de oude stad, dan kun je het meeste uit je trip halen door ook enkele van de mooiste landschappen van Toscane te bezoeken. Om dit te doen, kun je kiezen voor een volledige dagexcursie en enkele van de belangrijkste bezienswaardigheden in de buitenwijken bezoeken, zoals San Gimignano, Volterra en Monteriggioni.

Tijdens deze tochten kun je wandeltochten maken, wandelingen bij zonsondergang in de Toscaanse heuvels, de ruige landschappen bewonderen en ook genieten van de lokale keuken, die bekend staat om zijn pecorino kaas en rode wijn. Een dagexcursie vanuit Siena stelt je ook in staat om het hart van Toscane en de landelijke wegen van een van de mooiste regio's ter wereld te leren kennen.

Deze dagexcursies naar Toscane zijn meestal per bus, maar afhankelijk van de activiteiten die je wilt doen, kun je kiezen voor Vespa-tochten door middeleeuwse dorpsstraatjes of tochten in oldtimers langs bloemrijke regionale wegen.

Boek een dagtour door Toscane vanuit Siena

9. Ontdek het Oratorium van San Bernardino

Oratorium van San Bernardino| ©Marleen Roelofs
Oratorium van San Bernardino| ©Marleen Roelofs

Het Oratorium van San Bernardino is een kleine basiliek in Siena die, hoewel het geen grote invloed heeft als religieus gebouw in de stad, enkele van de mooiste kunstwerken in de diocesane musea herbergt. In de kleine zalen vind je fresco's en schilderijen van Sienese kunstenaars zoals Sodoma, Domenica Beccafumi, Girolamo del Pacchia en Sano di Pietro.

Bovendien is het Oratorium nog steeds een bedehuis en de nabijheid van de Basiliek van San Francesco maakt het een van de meest bezochte plekken voor religieus toerisme in Siena, waartoe ook de Kathedraal en de aangrenzende musea behoren, maar ook de Basiliek van Santa Maria Assunta in San Gimignano, het complex van Sant'Agostino en de Benedictijner Abdij van Sant'Antimo.

Als je het museum wilt bezoeken kun je het kaartje apart kopen bij de kassa van het Oratorium of als je het kaartje koopt om de Kathedraal van Siena en de musea van het complex te bezoeken, kun je zonder extra kosten ook de tentoonstellingen van San Bernardino bezoeken.

Interessante details

 • Prijs: toegang tot het Oratorium Museum kost ongeveer 9 euro. Kinderen onder de 12 jaar zijn gratis.
 • Openingstijden: meestal dagelijks geopend van 10.00 tot 18.30 uur.
 • Locatie: Piazza San Francesco 9, Siena.

10. Bezoek het foltermuseum van Siena

Museum van de Marteling| ©shelly
Museum van de Marteling| ©shelly

Het foltermuseum heeft een van de meest opvallende tentoonstellingen, niet alleen in Siena, maar in heel Italië. Hier kun je een reis maken door de lange geschiedenis van martelingen en de elementen die werden gebruikt om bekentenissen af te dwingen en straffen op te leggen, van de oudheid tot nu, inclusief de inquisitie en hedendaagse oorlogen.

Het rek, de draaibank, de nagelstoel, de ontruimingsruimten en de zagen van de middeleeuwse inquisiteurs zijn enkele van de elementen van de tentoonstelling die je alleen kunt bezoeken of met de hulp van een deskundige lokale gids, die je zal vertellen over de redenen voor de locatie van dit museum in Siena en de invloeden die de stad heeft gehad op de geschiedenis van het martelen.

De totale rondleiding door het museum duurt ongeveer 2 uur, dus je kunt het combineren met een kort bezoek aan de stad. Als dat het geval is, is hier een lijst met dingen die je kunt doen om Siena snel te leren kennen in 2 dagen.

Interessante details

 • Prijs: toegang tot het museum kost ongeveer 10 euro voor volwassenen en 7 euro voor kinderen tot 12 jaar.
 • Openingstijden: meestal dagelijks geopend van 10.00 tot 19.00 uur.
 • Locatie: Chiasso del Bargello 6, Siena.