10 beste musea in Siena

Siena is een kleine stad vol oude gebouwen, kerken en enkele van de beste musea in de regio, waardoor het de ideale plek is om de geschiedenis, kunst en cultuur van Toscane te leren kennen.

Lorena Morales

Lorena Morales

11 minuten lezen

10 beste musea in Siena

Straten van Siena | ©Skaja Lee

Een van de oudste historische centra bevindt zich in Siena, in de regio Toscane, een kleine stad vol oude gebouwen, pleinen, fonteinen, kerken en zeer interessante musea die uitnodigen tot een historische en culturele rondreis door de regio.

Een bezoek aan de musea is een van de beste dingen die je in Siena kunt zien en doen, omdat de hele stad verbonden is met haar verleden, en in elk steegje kun je haar geschiedenis ademen. Hier vertel ik u over de belangrijkste musea in Siena, zodat u de cultuur van de regio grondig kunt leren kennen.

1. De kathedraal van Siena

Kathedraal van Siena| ©Discovering the Globe
Kathedraal van Siena| ©Discovering the Globe

Hoewel het niet echt een museum is, bevat de Kathedraal van Siena of Duomo Santa Maria Assunta van Siena enkele van de belangrijkste kunstwerken van Siena en Italië. Een bezoek aan deze kathedraal is een van de beste rondleidingen die je in Siena kunt doen.

Het gebouw zelf is een architectonisch hoogstandje, met zijn witmarmeren gevel met horizontale lijnen in groen en rood marmer. Het horizontaal gestreepte marmer motief is ook binnen te vinden, waar u sculpturen van Michelangelo kunt zien, en kunstwerken van onder andere Donatello en Domenico Beccafumi.

Het plaveisel wordt beschouwd als een van de meest interessante dingen die u kunt zien in de Kathedraal, van grote artistieke schoonheid, hoewel u het alleen kunt bezoeken tussen eind juni en half oktober, omdat ze de rest van het jaar zorgen voor de voetafdrukken van toeristen.

De kathedraal maakt deel uit van het Duomo Complex, dus met uw kaartje kunt u de Piccolomini Bibliotheek zien, waar fresco's van Pinturicchio te zien zijn; de Crypte; het Panorama del Facciatore, een van de mooiste uitzichten in Siena; en Porta del Cielo, wat een speciale rondleiding is om de ongelooflijke schilderingen op de plafonds van dichtbij te zien. Het omvat ook een bezoek aan het Baptisterium van San Giovanni, waar vroeger de doopsels plaatsvonden, en het Museo dell'Opera, waar de originele beelden van de gevel van de Nieuwe Kathedraal staan.

Verdere informatie

 • Openingstijden: dagelijks van 10.30 tot 17.00 uur in de winter en van 10.00 tot 19.00 uur in de zomer.
 • Locatie: Piazza del Duomo, 8, 53100 Siena, Italië.
 • Toegangsprijs: voor toegang tot het hele complex, ongeveer 17€ voor volwassenen, 5€ voor kinderen tussen 7 en 11 jaar, en gratis voor kinderen onder de 6 jaar.
 • Aanbevelingen: raadpleeg de website van de kathedraal voor vakantie- en misroosters.

Maak een begeleide wandeling door Siena en de kathedraal

2. Museo dell'Opera Metropolitana del Duomo

Museo dell'Opera| ©Antonio Cinotti
Museo dell'Opera| ©Antonio Cinotti

Het Museo dell'Opera Metropolitana is een van de belangrijkste musea van de stad, waartoe u toegang heeft als u het toegangskaartje voor het Duomo Complex koopt, of u kunt het op eigen gelegenheid bezoeken. Het bevindt zich op het Piazza del Duomo naast de kathedraal, in een gebouw dat bekend staat als de Nieuwe Kathedraal. Het werd ingewijd in 1869.

Het herbergt de originele beelden die een deel van de zijgevel van de kathedraal hadden gesierd, die door de Zwarte Dood niet werd voltooid. Tot de belangrijkste werken die u in dit museum kunt zien, behoren de werken van Duccio Di Buoninsegna, met name het stuk Majesteit, dat het hoogaltaar van de kathedraal sierde.

In dit museum kunt u ook het beroemde renaissancebeeld van de Madonna met kind en de vier cherubijnen van Donatello zien, en de gotische beelden van Giovanni, Pisano en Jacopo della Quercia.

Het museum maakt deel uit van het Duomo Complex, dus als u een kaartje koopt voor het hele complex, kunt u met korting ook de kathedraal van Siena, de Piccolomini Bookshop, de Crypte en het Baptisterium bezoeken. Het is belangrijk dat u, voordat u gaat, informatie inwint over tickets voor de kathedraal van Siena, hoe u ze kunt kopen, hun prijzen en kortingen, zodat u volledige informatie heeft over dit complex.

Meer informatie over de kathedraal

 • Openingstijden: dagelijks van 9.30 tot 19.30 uur van april tot oktober. De rest van het jaar van 10.30 tot 17.30 uur. Van 26/12 tot 6/1 van 10.30 tot 18.00 uur. Feestdagen van 13.30 tot 18.00 uur, en voorvakanties van 10.30 tot 18.00 uur.
 • Toegang: ongeveer 17€ voor volwassenen (of 20€ met de Porta del Cielo tour) en 4€ voor kinderen van 7 tot 11 jaar (Opa si pas).
 • Locatie: Piazza del Duomo 8, 53100 Siena, Italië.

Bezoek de beste musea in Siena

3. Santa Maria della Scala Museum

Museum Santa Maria della Scala| ©Valerie C
Museum Santa Maria della Scala| ©Valerie C

Het Santa Maria della Scala Museum bevindt zich in een complex van oude gebouwen die ooit dienden als burgerziekenhuis voor pelgrims, recht tegenover de kathedraal van Siena. Naast een reis door de geschiedenis, de kunst en de cultuur van Siena is het gebouw versierd met fresco's en werken van belangrijke kunstenaars.

Het museum heeft een oppervlakte van meer dan 20.000 vierkante meter en 5 verdiepingen, waarvan er vier open zijn voor het publiek, en behoort tot de top 3 van belangrijkste musea in Siena.

Onder de 15e-eeuwse fresco's die u in dit museum kunt zien, springt het Reünie-fresco van Domenico Beccafumi (16e eeuw) eruit. U kunt ook de Pelgrimszaal bezoeken, die ook zeer interessante fresco's heeft, waarvan sommige van Domenico di Bartolo. In deze zaal stonden vroeger bedden voor de zieken.

Het museum maakt deel uit van het Museumcomplex Santa Maria della Scala, waartoe ook het Kinderkunstmuseum op de derde verdieping van het Complex, het Nationaal Archeologisch Museum, de Gaia Fontein en andere attracties behoren.

Voor meer informatie kunt u terecht op

 • Toegangsprijs: ongeveer 9 euro per persoon.
 • Openingstijden: van 15 maart tot 15 oktober: dagelijks van 10.00 tot 19.00 uur, behalve op donderdag van 10.00 tot 22.00 uur.

De rest van het jaar: maandag, woensdag, donderdag en vrijdag van 10 tot 17 uur, en zaterdag en zondag van 10 tot 19 uur. Op dinsdag gesloten.

 • Locatie: Piazza del Duomo 1, Siena, IT 53100.

Koop uw kaartje voor het Museum Santa Maria della Scala

4. Burgermuseum en Palazzo Pubblico

Palazzo Pubblico| ©Anna Azarova
Palazzo Pubblico| ©Anna Azarova

Het Stedelijk Museum bevindt zich op de eerste verdieping van het Palazzo Pubblico, een voormalige regeringszetel. Dit paleis ligt aan het centrale plein van de stad, Piazza del Campo, vlakbij de kathedraal van Siena. In het museum kunt u kennismaken met de geschiedenis van de stad en de belangrijkste kunstwerken uit verschillende periodes. Vanaf het terras heeft u ook een prachtig uitzicht over Siena.

Het Stedelijk Museum is ontworpen in 1930 en tot de meest karakteristieke werken behoren de Madonna met kind van Simone Martini en de Allegories en de effecten van goed en slecht bestuur van Lorenzetti, fresco's waarin een goed bestuurde stad wordt vergeleken met een slecht bestuurde stad.

In het Stedelijk Museum vindt u karakteristieke tentoonstellingen uit de Gouden Eeuw en werken van bekende kunstenaars als Simone Martini, Duccio di Buoninsegna, Beccafumi en Aretino.

Het Palazzo Pubblico, gebouwd tussen 1282 en 1310, is een van de meest representatieve en elegante van Siena. De toren ervan is de beroemde Torre del Mangia, een van de hoogste gebouwen van Siena (88 meter), die u via een trap kunt beklimmen en van een van de mooiste uitzichten over de stad kunt genieten. Mis deze verlichte gebouwen niet als u Siena 's avonds bezoekt.

Meer informatie over de stad

 • Toegangsprijs: ongeveer 10€ per persoon.
 • Openingstijden: dagelijks van 10.00 tot 18.00 uur van november tot 15 maart. De rest van het jaar van 10 tot 19 uur.
 • Locatie: Piazza del Campo, Siena, IT 53100.

5. Museum van Foltering

Museum van de Marteling| ©shelly
Museum van de Marteling| ©shelly

In het foltermuseum bevinden zich ongeveer 100 martel- en executie-instrumenten die door de mensheid van de zestiende tot de twintigste eeuw zijn gebruikt. Tot de meest angstaanjagende tentoonstellingsstukken behoren de kuisheidsgordel, de inquisitiestoel, de guillotine en de Neurenbergse Madonna.

Een van de meest angstaanjagende instrumenten die worden tentoongesteld is de pijnbank, een houten bed waarop mensen werden gemarteld door aan hun ledematen te trekken. Maar u kunt in dit museum ook minder bekende instrumenten zien, zoals de Piffero del Baccanaro en de ragni spagnoli.

Een ander angstaanjagend object dat u in dit museum kunt zien is de kuisheidsgordel, die door echtgenoten werd gebruikt om te voorkomen dat hun vrouwen tijdens hun afwezigheid werden verkracht, en ook om te voorkomen dat zij ontrouw zouden zijn.

Het museum was eigenlijk bedoeld om mensen bewust te maken van menselijke wreedheid, en van het belang om de verschillen tussen culturen en overtuigingen te respecteren. Als je niet te beïnvloedbaar bent, kun je veel leren over de slechtste kant van de mensheid door de tentoongestelde stukken in dit museum te bekijken.

Lees meer over het museum

 • Toegangsprijs: ongeveer 10 euro per persoon, met groepskorting.
 • Openingstijden: dagelijks van 10.00 tot 19.00 uur. In de winter alleen op zaterdag en zondag met verkorte openingstijden.
 • Locatie: Chiasso del Bargello, Presso Piazza del Campo, Siena, IT 53100.

6. Nationaal Etruskisch Archeologisch Museum van Siena

In het Nationaal Archeologisch Museum van Siena| ©Hans Ollermann
In het Nationaal Archeologisch Museum van Siena| ©Hans Ollermann

Het Nationaal Etruskisch Archeologisch Museum van Siena bevindt zich ook op het Piazza Duomo, waar vroeger het oude ziekenhuis van Santa Maria della Scala stond. Hier zijn zeer oude archeologische overblijfselen te zien die in de regio zijn gevonden en waarvan sommige dateren uit de bronstijd. Het werd ingehuldigd in 1933.

Het bevindt zich in ondergrondse zalen uit de 16e eeuw. Hier zijn archeologische overblijfselen te zien zoals graven, sarcofagen en andere Romeinse voorwerpen uit de 3e en 4e eeuw. Het herbergt ook particuliere collecties, zoals die van Mieli, Petrucci en ook die van de Gemeentelijke Bibliotheek en de Academie voor Fysiocratie.

Een van de meest opvallende werken die u in dit museum kunt zien zijn de 13 albasten urnen, maar u kunt er ook belangrijke stukken brons, mozaïek, keramiek en beelden zien. Het is een museum waar u de geschiedenis van Siena en de regio sinds de oudheid kunt leren kennen.

Meer informatie over het museum

 • Toegangsprijs: ongeveer 9 € per persoon.
 • Openingstijden: maandag t/m zondag van 10.00 tot 19.00 uur, behalve op dinsdag, dan is het museum gesloten. Donderdags open tot 22.00 uur. Kortere openingstijden in de winter.
 • Locatie: Piazza Duomo, Complesso di S. Maria della Scala 2 - Siena.

7. Watermuseum

Fontebranda| ©Ethan Gruber
Fontebranda| ©Ethan Gruber

In het Watermuseum van Siena kan men de aquaductsystemen, de bronnen en de verschillende artefacten uit die tijd en de stad leren kennen, evenals de geschiedenis en de geologie van Siena en de regio. Het bevindt zich naast de Pescaia-fontein, en werd in 2010 ingehuldigd.

Met uw kaartje kunt u deze fontein, de bottini, multimediatentoonstellingen zien, en ook luisteren naar enkele getuigenissen van de ouderen van de stad. De bottini zijn een systeem van ondergrondse aquaducten die ook nu nog de oude fonteinen van de stad voeden. Ze hebben een totale lengte van 25 kilometer en zijn al sinds de Etruskische tijd in gebruik.

Dit museum heeft ook een zaal die de Fontein van de Opvang heet, waar u de geschiedenis van de Bottini en hun fonteinen kunt leren kennen. Siena heeft geen rivier, dus nam het zijn toevlucht tot een systeem van tunnels om het ondergrondse water naar de fonteinen te transporteren en het over de stad te verdelen. Als u Siena in twee dagen bezoekt, kunt u ook de Fontebranda fontein bezoeken, de oudste fontein van de stad.

Meer informatie over de fonteinen

 • Toegangsprijs: ongeveer 10€ per persoon. Het is raadzaam om uw kaartje vooraf te reserveren, want er kunnen slechts 15 personen per dienst naar binnen.
 • Openingstijden: van oktober tot mei: maandag, woensdag en vrijdag van 10.00 tot 12.00 uur, zaterdag en zondag van 9.30 tot 12.30 uur en van 15.00 tot 19.00 uur. Van juni tot september: donderdag, vrijdag, zaterdag en zondag van 10.00 tot 12.30 uur en van 16.30 tot 19.00 uur.
 • Plaats: Str. Fonti di Pescaia, 54, 53100 Siena SI, Italië.

8. National Picture Gallery

Nationale Schilderijengalerij van Siena| ©Andrea Carloni
Nationale Schilderijengalerij van Siena| ©Andrea Carloni

In de Pinacoteca Nazionale di Siena worden schilderijen bewaard die behoren tot de Weense kunstschool, uit de middeleeuwen en oudere periodes. De belangrijkste collectie bestaat uit schilderijen op hout met vergulde achtergronden uit de 14e en 15e eeuw.

De Pinacoteca is ondergebracht in twee naast elkaar gelegen paleizen, het Palazzo Buonsignori en het Palazzo Brigidi. De tentoongestelde stukken zijn in chronologische volgorde gerangschikt op de verschillende niveaus van het museum.

Enkele van de bekendste werken in dit museum zijn La Piccola Maestà en De Annunciatie van Ambrogio Lorenzetti, evenals de Madonna van Duccio. Tijdens het bezoek kunt u werken zien van vooraanstaande kunstenaars als Simone Martini, Pietro, Giovanni di Paolo, Sassetta, Matteo di Giovanni en Francesco di Giorgio Martini.

Voor meer informatie kunt u terecht op

 • Toegangsprijs: ongeveer 6 euro voor volwassenen. Rondleidingen (in het Italiaans) kunnen vooraf worden geboekt op de website van de Pinacoteca.
 • Openingstijden: maandag t/m zaterdag van 9.00 tot 19.00 uur, zon- en feestdagen van 9.00 tot 13.00 uur. Gereduceerde openingstijden in de winter. Gratis op de eerste zondag van de maand.
 • Locatie: Via San Pietro 29 - 53100 Siena.

9. Kunstmuseum voor kinderen

Kunstmuseum voor kinderen| ©Mart Museum
Kunstmuseum voor kinderen| ©Mart Museum

In het museumcomplex van Santa Maria della Scala is sinds 2007 het Museum voor Kunst voor Kinderen gevestigd. Het organiseert evenementen, workshops, spelletjes en artistieke activiteiten voor kinderen en tieners, dus ideaal als u met kinderen naar Siena komt. Het werd ingehuldigd in 1998.

Het belangrijkste doel van dit museum is om kinderen dichter bij de kunst te brengen terwijl ze zich vermaken met hun familie, vrienden of schoolgroepen. Ze kunnen er deelnemen aan rollenspellen, creatieve laboratoria en de mogelijkheid om te leren door in een groep te spelen.

Bovendien heeft het museum speciale tentoonstellingen voor kinderen, zowel schilderijen als beeldhouwwerken, alsook video's en foto's, die op didactische wijze zijn georganiseerd. Een van de opvallende zalen is de San Leopoldo, waar werken staan die verwijzen naar de kindertijd en waar ook veel leerzame activiteiten en didactische spelletjes zijn.

Meer informatie over het museum

 • Toegang: gratis voor kinderen tot 11 jaar, en ongeveer 9 euro voor volwassenen - Openingstijden: van 10.00 tot 19.00 uur van 15 maart tot 15 oktober, behalve op donderdag, dan is het open van 10.00 tot 22.00 uur. De rest van het jaar: maandag, woensdag, donderdag en vrijdag van 10 tot 17 uur, zaterdag en zondag van 10 tot 19 uur. Op dinsdag gesloten.

 • Locatie: Piazza del Duomo 1, Siena, IT 53100.

10. Accademia dei Fisiocritici Natuurhistorisch Museum

Accademia dei Fisiocritici Natuurhistorisch Museum| ©DanieleDG
Accademia dei Fisiocritici Natuurhistorisch Museum| ©DanieleDG

Het Accademia dei Fisiocritici Natural History Museum is een van de beste musea van Toscane. Het is gevestigd in een gebouw dat ooit dienst deed als Camaldolese klooster. Het museum stelt natuurlijke vondsten tentoon die in de loop van twee eeuwen in de regio zijn gedaan, en schenkingen.

Het museum valt op door zijn afdeling anatomie, gewijd aan Paolo Mascagni, een anatoom die belangrijke ontdekkingen deed, waaronder een techniek voor het bewaren van weefsel met behulp van kwik.

Een andere afdeling is de afdeling zoölogie, waar verschillende opgezette dieren, skeletten en insecten worden tentoongesteld. In de afdeling geologie worden mineralen, rotsen en fossiele resten van verschillende dieren tentoongesteld. De afdeling plantkunde ten slotte bevat talrijke tentoonstellingsstukken, zoals terracotta schimmels en korstmossenherbaria.

Verdere informatie

 • Toegangsprijs: ongeveer 6 euro per persoon.
 • Openingstijden: maandag en vrijdag van 9 tot 19 uur, zaterdag van 14 tot 19 uur en dinsdag, woensdag en donderdag van 9 tot 15 uur. Op zondag gesloten.
 • Locatie: Piazzetta Silvio Gigli, 2 53100 Siena.