Siena in 1 dag: alles wat je moet weten

In Siena adem je de geschiedenis in elke hoek en elke hoek verbergt een artistieke schat. Hier lees je hoe je het beste uit een dag in deze middeleeuwse stad kunt halen.

Sonsoles Jimenez

Sonsoles Jimenez

11 minuten lezen

Siena in 1 dag: alles wat je moet weten

Siena | ©Alberto Perro

Siena is vanuit elk oogpunt een grandioze stad. Een stad met een middeleeuws gevoel waar je een echte reis terug in de tijd maakt terwijl je door de straten slentert en de prachtige gebouwen bewondert. Niet voor niets is de stad uitgeroepen tot Werelderfgoed.

Er is veel te zien en te genieten in deze stad, van het bewonderen van monumenten met vele eeuwen geschiedenis tot het bezoeken van interessante musea, het proeven van de heerlijke gastronomie of het proeven van de goede wijnen uit de omgeving. Zelfs als je hier maar een dag bent, zul je met een beetje organisatie de beste dingen om te doen in Siena niet missen.

1. Begin je bezoek met het bewonderen van het Piazza del Campo

Piazza del Campo| ©Hervé Simon
Piazza del Campo| ©Hervé Simon

Het Piazza del Campo is het echte hart van Siena en daarom het startpunt van elke rondleiding door de stad. Het is een prachtig middeleeuws plein, in feite een van de grootste in zijn soort ter wereld. Het is de moeite waard om er wat tijd door te brengen om van alle details te genieten, want er is veel te zien.

Hoewel het niet makkelijk is om het vanaf de straat te zien, zal het je zeker opvallen dat de vorm uniek is: het imiteert die van een schelp of een waaier. En het is verdeeld in negen delen, wat doet denken aan de regering van de Negen, het politieke regime dat de Republiek van Siena regeerde tussen 1287 en 1355.

Let nu op de gebouwen eromheen. Onder andere het Palazzo Pubblico, de Torre del Mangia, de Capella della Piazza en de Gaia Fontein. Als je over het plein loopt, denk je aan een levende geschiedenisles, want elk gebouw vertegenwoordigt een belangrijk deel van wat de stad is geweest.

Ik vraag je nu om een kleine inspanning te doen. Stel je het plein voor, versierd voor de paardenrace die elk jaar tussen de wijken van Siena wordt gehouden. De Palio wordt gehouden op 2 juli en 16 augustus. Je kunt het misschien niet zien, maar je kunt de opwinding hier bijna voelen. Tijdens je rondrit door de stad zul je ook veel knipogen naar deze traditie zien.

Kies je route door Siena

2. Bezoek het Palazzo Pubblico en het Museo Civico

Palazzo Pubblico| ©Anna Azarova
Palazzo Pubblico| ©Anna Azarova

Als er één gebouw is dat opvalt op het Piazza del Campo dan is het wel het Palazzo Pubblico. Het werd voltooid aan het begin van de 14e eeuw, maar de schoonheid en de hoogte van de toren verbazen bezoekers nog steeds.

Hier is een kleine curiositeit. Al tijdens de bouw was het gebouw zo harmonieus en mooi dat de autoriteiten een bijzonder besluit namen. Ze dwongen de rest van de gebouwen op het plein te bouwen volgens hun stilistische canons, maar verboden ze te concurreren in hoogte en weelde met het paleis.

Dit gebouw was het centrum van de politieke macht in Siena vanaf het moment dat het werd gebouwd, maar vandaag de dag herbergt het niet alleen het stadhuis. In een deel van de vertrekken bevindt zich het Museo Civico, één van de beste musea van Siena.

In het museum kun je zalen bewonderen die versierd zijn met prachtige fresco's. Eén van de meest opmerkelijke is de Alentejo. Een van de meest opvallende is de Allegorie op de Goede en Slechte Regering van Ambrogio Lorenzetti. Als je van kunst houdt, mis dan een bezoek aan het Museo Civico niet.

Interessante feiten

  • Openingstijden van het Palazzo Pubblico en het Museo Civico: van 10.00 tot 18.00 uur in de winter en van 10.00 tot 19.00 uur in de zomer.
  • Prijs: ongeveer 10 euro voor algemene toegang. Gezinnen, kinderen, senioren en gehandicapten krijgen korting.

Boek een rondleiding door Siena

3. Beklim de Torre del Mangia

Toren van Mangia| ©Pom'
Toren van Mangia| ©Pom'

Je zult flink omhoog moeten kijken om de top te zien, want deze toren is een echte middeleeuwse wolkenkrabber: hij is maar liefst 88 meter hoog. Als je het je afvraagt: ja, je kunt naar de top klimmen, maar dan moet je wel 400 treden trotseren.

Als je een goede conditie hebt, raad ik je aan de moeite te nemen om naar boven te gaan. Vanaf de top van de Mangia toren heb je niet alleen een ongelooflijk uitzicht over Siena, maar ook over een prachtig deel van het Toscaanse platteland, met zijn heuvels vol wijnranken en olijfbomen.

En een curiositeit in verband met de naam van de toren. Hij is vernoemd naar de eerste klokkenluider. De man heette Giovanni di Balduccio, maar in die tijd stond hij bekend als "Mangiaguadagni". De reden? Omdat hij alles wat hij verdiende uitgaf in de tavernes van Siena.

Interessante feiten

  • Openingstijden van de Torre del Mangia: van 10.00 tot 16.00 uur in de winter en van 10.00 tot 19.00 uur in de zomer.
  • Prijs: ongeveer 10 euro voor algemene toegang. Er is korting voor families en kinderen onder de 11 jaar mogen gratis naar binnen.

4. Ga naar Palazzo Salimbeni door een wandeling te maken door het historische centrum

Palazzo Salimbeni| ©aniadudek
Palazzo Salimbeni| ©aniadudek

Het gebied rond Piazza del Campo verbergt een prachtig netwerk van middeleeuwse straten vol paleizen. Welke je ook besluit te volgen, je zult zeker een architectonisch juweeltje vinden. Ik raad je in ieder geval aan om op zoek te gaan naar de Via Bianchi di Sopra en daarlangs te wandelen. Het is een van de meest essentiële straten in Siena.

In Bianchi di Sopra zie je de Croce del Travaglio, het ontmoetingspunt van enkele van de belangrijkste wegen in Siena. Je komt onderweg ook paleisachtige gebouwen tegen, zoals het Palazzo Tolomei of het Palazzo de Gori Pannolini. Als je niets wilt missen, kun je je altijd inschrijven voor een van de rondleidingen door Siena.

Op eigen houtje of met een gids moet je deze straat verlaten om bij het Palazzo Salimbeni te komen. Het is een prachtig gotisch gebouw waarin tegenwoordig het hoofdkantoor van een van de grootste banken van Italië is gevestigd. Op hetzelfde plein liggen nog twee andere schatten van Siena: Palazzo Spannocchi en Palazzo Cantucci.

Boek een rondleiding door Siena

5. Bezoek de basiliek van St. Dominicus

Basiliek van St. Dominicus| ©caitlineb
Basiliek van St. Dominicus| ©caitlineb

Als er één ding is dat je zeker zal opvallen aan de Basiliek van St. Dominicus, dan is het wel de grootte. Ik raad een bezoek niet alleen aan om de sobere gotische architectuur te bewonderen. Het is ook voor de locatie. De kerk staat op de Camporegio-heuvel, vanwaar je kunt genieten van een prachtig uitzicht over de stad en de Duomo.

Als curiositeit herbergt de basiliek enkele relikwieën die bijzonder worden gewaardeerd door toegewijden, waaronder het heilige hoofd van de heilige Catharina van Siena. Op korte loopafstand kun je trouwens het heiligdom van de heilige bezoeken, vanwaar je nog een fantastisch uitzicht hebt over Siena.

6. Waar te eten in Siena

Ribollita eten| ©Jenn Vargas
Ribollita eten| ©Jenn Vargas

Er is veel te zien in Siena, dus het is essentieel om je batterijen op te laden. Het gebied rond Piazza del Campo en Via Bianchi di Sopra is waar je de grootste concentratie eetgelegenheden vindt. Je kunt kiezen uit kleine tavernes, osteria's of elegante restaurants.

Als je snel een hapje wilt eten, raad ik je de Salumeria Il Cencio aan. Het bevindt zich op Piazza del Campo en je kunt er heerlijke panini's eten. Mis trouwens het terras niet om het uitzicht op het plein te zien, het is ongelooflijk.

Er zijn nog andere fantastische plekken om te eten, zoals Mugolone, Osteria le Logge, Taverna di San Giuseppe of Campo Cedro, maar echt in Siena kun je bijna overal heel goed eten en tegen betaalbare prijzen.

Wat moet je proberen? Pici, de typische pasta uit de streek; gnudi, beignets met spinazie en schapenricotta; ribollita, een soort groente- en peulvruchtensoep; chiantina, kalfsvlees van hoge kwaliteit; of vlees van de cinta senese, een varkensras. Als je meer wilt, kun je een van de culinaire rondleidingen door Siena volgen.

7. Bezoek de Duomo van Siena

Kathedraal van Siena| ©Discovering the Globe
Kathedraal van Siena| ©Discovering the Globe

De kathedraal van Siena wordt beschouwd als een van de mooiste kathedralen van Italië en de wereld. De reden hiervoor zul je al lang voordat je er bent zien, maar vooral als je het interieur bezoekt.

De kerk werd tussen 1215 en 1263 gebouwd in Italiaanse gotische stijl en de buitenkant is bedekt met wit en groen marmer. Maar kijk vooral naar de gevel, die vol details zit, zoals het roosvenster en de gouden mozaïeken die de gevel versieren.

Maar wat je binnen te wachten staat, zal je zeker versteld doen staan. De vloer is versierd met scènes van gekleurd marmer, de preekstoel en het altaar zijn echte juweeltjes. Je kunt er ook werken bewonderen van Donatello en Michelangelo. En dan is er nog het lichtspel dat de gebrandschilderde ramen in de beuken creëren, waar je sprakeloos van zult worden.

En dat is nog niet alles. We moeten ook de Piccolomini Bibliotheek noemen, met een decoratie die doet denken aan de Sixtijnse Kapel van het Vaticaan. En als dat nog niet genoeg is, mag je de Puerta del Cielo niet missen, een bezoek aan de daken van de kathedraal geeft je de meest spectaculaire panoramische uitzichten van binnen en buiten.

Interessante feiten

  • Openingstijden: zijn afhankelijk van het seizoen en of het een feestdag is of de dag voor een feestdag. De openingstijden kunnen ook verschillen tussen de kathedraal en de crypte, de Porta del Cielo of de Piccolomini Bibliotheek, dus het is aan te raden om van tevoren te informeren en kaartjes te kopen.
  • Prijs: deze hangt ook af van het soort bezoek en het seizoen. Over het algemeen vanaf 7 euro voor de kathedraal en de Piccolomini Bibliotheek. Er is een combinatieticket waarmee je de daken en de kathedraalmusea kunt bezoeken en dat kost ongeveer 15 euro.

8. Bezoek de Duomo Nuovo en het Museo dell'Opera

Museo dell'Opera| ©Antonio Cinotti
Museo dell'Opera| ©Antonio Cinotti

De kathedraal is het levende voorbeeld van de grootste pracht en praal van Siena. Maar dat is niet alles. Erachter zie je een onvoltooide façade. Dit moest de monumentale ingang van de Duomo worden na een uitbreiding die in de 14e eeuw werd ontworpen en die de omvang van de tempel moest verviervoudigen.

Maar door de pest, de crisis en enkele bouwproblemen kwam alles tot stilstand. Van dat faraonische project zijn de half voltooide façade en delen van een zijbeuk bewaard gebleven tot op de dag van vandaag, nu in gebruik door het Museo dell'Opera del Duomo.

Als je geïnteresseerd bent in kunst, aarzel dan niet om wat tijd te besteden aan een rondleiding door de zalen van dit museum. Tijdens het bezoek krijg je de kans om een interessante collectie kunstwerken te bewonderen, waarvan sommige van kunstenaars van het kaliber Giovanni Pisano en Donatello.

Maar je kunt nog meer doen in de Duomo Nuovo: beklim de Facciatone, die imposante gevel die nooit is afgemaakt. Vanaf het terras kun je een van de beste uitzichten van Siena bewonderen. Natuurlijk moet je 200 treden beklimmen om er te komen, maar ik verzeker je dat het de moeite waard is.

Interessante feiten

  • Openingstijden: het Museo dell'Opera en het Panorama van de Facciatone zijn meestal geopend van 10.00 tot 19.00 uur in de zomer en van 10.00 tot 17.30 uur in de winter. De openingstijden kunnen echter variëren op feestdagen en de vooravond van feestdagen.
  • Prijs: Ik raad aan om de gecombineerde pas te kopen die toegang geeft tot alle delen van de Duomo en waarvan de algemene prijs ongeveer 15 euro is. Er zijn tickets met korting voor kinderen tot 11 jaar.

9. Toegang tot de doopkapel van Johannes de Doper

Doopkapel van San Giovanni| ©Dan
Doopkapel van San Giovanni| ©Dan

Dit is nog een van de gotische schatten die je naast de kathedraal vindt. Het baptisterium ligt er vlak achter en het interieur verbergt een aantal artistieke juweeltjes, waaronder de prachtige fresco's die het gewelf en de drie schepen versieren. Ze doen niet onder voor die van andere historische gebouwen in de stad.

Maar let vooral op de doopvont in het midden. Het is een echt juweel van brons en marmer. Grote kunstenaars, waaronder Ghiberti en Donatello, werkten aan het ontwerp en de creatie ervan. De openingstijden van het baptisterium zijn dezelfde als die van de kathedraal.

10. Ontdek het ziekenhuis Santa Maria della Scala

Ziekenhuis Santa Maria della Scala| ©Elliott Brown
Ziekenhuis Santa Maria della Scala| ©Elliott Brown

Op hetzelfde plein waar de Duomo staat zie je nog een gebouw dat ik je aanraad te bezoeken als je tijd hebt. Het ziekenhuis van Santa Maria della Scalla functioneert al sinds de 12e eeuw en tot niet zo lang geleden als een ziekenhuis, een centrum voor de opvang van pelgrims en een hospice. Vandaag de dag is het een prachtig museum dat zeker een bezoek waard is.

Langs de route kun je kamers bewonderen die prachtig versierd zijn met 15e-eeuwse fresco's. Maar het gebouw herbergt ook het Nationaal Archief. Maar het gebouw herbergt ook het Nationaal Archeologisch Museum en de Schatkamer van Santa Maria La Scala, een verzameling reliekschrijnen, juwelen en miniaturen en andere voorwerpen uit het oude Constantinopel.

Nog een opmerking. De Gaia-fontein op het Piazza del Campo is je vast niet ontgaan. Het is niet het origineel. Het authentieke beeldhouwwerk bevindt zich in dit museum.

Interessante feiten

  • Openingstijden: het ziekenhuis opent om 10 uur 's ochtends, maar de sluitingstijd hangt af van het seizoen en de dag van de week. Op donderdag sluit het meestal om 22.00 uur.
  • Prijs: algemene toegang kost ongeveer 7 euro en gereduceerde toegang kost ongeveer 4 euro. Er zijn kortingen voor gezinnen en kinderen onder de 11 jaar, jonge kinderen en gehandicapten zijn gratis.

11. Staan voor Palazzo Chigi Saracini

Palazzo Chigi Saracini| ©Radu Iscovici
Palazzo Chigi Saracini| ©Radu Iscovici

Halverwege het Piazza del Campo en de Duomo staat een van de meest unieke gebouwen van Siena. Het ligt in een smal straatje en heeft een bijzonderheid waardoor je het niet over het hoofd zult zien: de gebogen gevel, met een eerste verdieping in steen en een tweede in baksteen vol puntige ramen.

Tegenwoordig is in dit paleis uit de 12e eeuw een gerenommeerd muzikaal instituut van Siena gevestigd, de Accademia Musicale Chigiana. Het kan alleen worden bezocht tijdens rondleidingen, waarbij je onder andere een interessante schilderijengalerij en een rocococoncertzaal kunt ontdekken.

12. Sluit de dag af met een bijzonder diner

Terras en zonsondergang| ©travelwayoflife
Terras en zonsondergang| ©travelwayoflife

Om het bezoek af te sluiten gaat er niets boven rustig zitten op een van de vele terrassen op het Piazza del Campo, als het weer het toelaat. Het is een van de beste dingen om 's avonds in Siena te doen.

Als het niet te laat is, raad ik een traditioneel aperitief aan. Je kunt een glas chianti bestellen, de lokale wijn, en er een kaas- en vleesplankje bij serveren. De smaak en het aroma van het eten en drinken, samen met het beeld van het verlichte plein, zullen je de beste herinneringen aan Siena geven.