10 dingen om met kerst in Siena te doen

Een bezoek aan het charmante Siena is altijd een traktatie, maar de verlichting, vrolijke markten en feestelijke sfeer maken Kerstmis een magische tijd om naar dit kleine hoekje van Toscane te reizen.

Ana Caballero

Ana Caballero

10 minuten lezen

10 dingen om met kerst in Siena te doen

Kerstboom in siena | ©profernity

Ondanks de kleine omvang van Siena, zal er genoeg te zien en te doen zijn, want deze middeleeuws aandoende stad heeft zoveel te bieden. Als er één moment is waarop de magie van de straten van deze betoverende plaats het nog specialer maakt, dan is het Kerstmis.

In deze tijd van het jaar neemt de kerstsfeer Siena over en zijn de straten versierd met glinsterende feestversieringen. Daarnaast nodigen speciale activiteiten en een levendige sfeer zowel inwoners als bezoekers uit om naar buiten te komen en van de feestdagen te genieten.

1. Bezoek de kerstmarkt op het Piazza del Campo

Kerstmarkt| ©Stefano Panichi
Kerstmarkt| ©Stefano Panichi

Elk jaar tijdens de feestdagen is er in Siena een spectaculaire kerstmarkt op het Piazza del Campo. Het Piazza del Campo ligt in het hart van de stad en is een van de meest emblematische plekken in Siena en wordt beschouwd als een van de mooiste pleinen van Italië.

Eén van de kenmerken die dit plein zo bijzonder maken is dat je er enkele van de belangrijkste bezienswaardigheden van de stad vindt, zoals het Palazzo Comunale of de Torre del Mangia. Daarom is het niet verwonderlijk dat dit één van de belangrijkste stopplaatsen is tijdens rondleidingen door Siena.

Hoewel de drukte van het leven dit plein nooit verlaat, wordt de sfeer tijdens de kerstperiode vermenigvuldigd en staan hier tientallen kraampjes die een oude middeleeuwse markt nabootsen. Onder de talloze producten die worden aangeboden vind je kerstversieringen, handwerk en lokale gastronomische lekkernijen.

Naast het onderdompelen in deze betoverende kerstsfeer en het kopen van souvenirs, kun je van de gelegenheid gebruik maken om wat van de typische Toscaanse keuken te proeven, ofwel bij de speciale kraampjes ofwel in de restaurants die het plein omringen en meeneemgerechten aanbieden om van te genieten tijdens je wandeling.

Boek een rondleiding door Siena

2. Proef de meest typische kerstsnoepjes van Italië

Panettone| ©Scott Ableman
Panettone| ©Scott Ableman

Als er één ding is waar Italië wereldwijd bekend om staat, naast het indrukwekkende artistieke erfgoed, dan is het wel om de voortreffelijke gastronomie. Net als in veel andere landen is eten een van de belangrijkste elementen in de viering van deze speciale data.

Daarom moet je, als je Siena bezoekt tijdens de feestdagen, een aantal van de meest typische Italiaanse kerstrecepten proberen. Meer specifiek een van de meest populaire zoetigheden, Panettone, dat bestaat uit een sponsachtige sponscake met een basis van boter, eieren en bloem.

Volgens de legende stamt het recept voor dit heerlijke snoepje uit de 15e eeuw en is het ontstaan door een vergissing, toen Toni, de kok van de hertogen van Milaan, tijdens een kerstlunch het dessert per ongeluk liet aanbranden. Als gevolg daarvan moest hij een nieuw snoepje improviseren met ingrediënten uit de voorraadkast, wat resulteerde in Panettone of pan di Toni.

Vandaag de dag kun je Panettone in bijna elke supermarkt of banketbakkerij in Italië vinden tijdens het kerstseizoen, dus als je reis samenvalt met deze data, raad ik je ten zeerste aan om het te proberen. Een interessante optie als je de lokale keuken grondig wilt leren kennen, is het boeken van een gastronomische activiteit in Siena.

3. Kerstinkopen in Via Bianchi di Sopra

Via Bianchi di Sopra| ©. Ray in Manila
Via Bianchi di Sopra| ©. Ray in Manila

De beste manier om een stad te leren kennen is door jezelf te verliezen in de straten met een goede wandeling, en dankzij de kleine omvang van het historische centrum is het mogelijk om de meest emblematische plekken in Siena in slechts één dag te zien.

Hoewel doelloos ronddwalen je op fantastische onverwachte plekken kan brengen, raad ik je aan om langs de Via Bianchi di Sopra te lopen, die samen met de Via di Città de as van de middeleeuwse stad Siena vormt. Het is niet alleen een van de drukste straten van het historische centrum, maar herbergt ook enkele architectonische juweeltjes zoals prachtige paleisachtige gebouwen.

Deze levendige winkelstraat komt nog meer tot leven tijdens het kerstseizoen, wanneer de inwoners van Siena, maar ook toeristen, de straat opgaan om te genieten van de sfeer, de feestelijke versieringen en de kerstinkopen.

Dus als je nog geen cadeautjes hebt om te kopen, of als je een leuk souvenir van je reis mee naar huis wilt nemen, raad ik je aan om langs de charmante Via Bianchi di Sopra te slenteren, waar je de kerstetalages kunt bewonderen en je kunt laten omhullen door de explosie van kleuren, lichtjes en illusie van deze magische tijd van het jaar.

Boek een rondleiding door Siena

4. Doe mee aan de Italiaanse traditie om kerststallen te bekijken

Kerststallen| ©Marco
Kerststallen| ©Marco

In Italië, net als in Spanje, is een van de populairste kersttradities het bekijken van kerststallen, of zoals ze in Italië genoemd worden, de presepi. De presepi zijn voorstellingen van de geboorte van Jezus die worden nagebootst door middel van figuren.

Traditioneel worden kerststallen in Italiaanse huizen opgesteld als onderdeel van de kerstversiering. Het is echter ook gebruikelijk om ze te vinden in kerken, op pleinen of in verschillende gebieden, meestal in het historische centrum van de steden. In Siena is het ook heel gewoon om deze voorstellingen op het treinstation te vinden.

De presepi worden meestal opgezet vanaf het feest van de Onbevlekte Ontvangenis, op 8 december, en blijven gedurende de hele viering te zien. Een variant op deze traditie is de levende kerststal, waarbij de personages worden voorgesteld door echte mensen in plaats van figuren.

5. Wandel onder de kerstverlichting

Kerstverlichting| ©Jirka Matousek
Kerstverlichting| ©Jirka Matousek

Als je in de kersttijd naar Siena reist, is een wandeling door de straten om de kerstverlichting te zien een van de essentiële dingen om 's avonds te doen. De ongelooflijke schoonheid van deze Toscaanse stad komt nog beter tot zijn recht onder de duizenden veelkleurige lampjes die haar elk jaar in deze tijd van het jaar versieren.

Hoewel de kerstverlichting het hele historische centrum versiert, zijn er gebieden die bijzonder in het oog springen en die je niet mag missen, zoals Piazza del Campo, Via Bianchi di Sopra, Via di Città en Piazza Salimbeni, waar meestal een gigantische kerstboom staat waar je kerstfoto's kunt maken.

Daarnaast is er in de afgelopen jaren een nieuwe attractie bijgekomen, namelijk een videomapping die beelden en lichtjes projecteert op een aantal van de belangrijkste straten en pleinen van Siena, waardoor een onvergetelijke ervaring wordt gecreëerd voor degenen die het genoegen hebben dit mee te maken.

6. Beleef oudejaarsavond als een echte Sienaër!

Zampone kerstgerecht| ©Alpha
Zampone kerstgerecht| ©Alpha

Als je het geluk hebt om oudejaarsavond in Toscane door te brengen, kun je de Italiaanse gewoonten en tradities ervaren terwijl je afscheid neemt van het jaar. Hoewel het de gewoonste zaak van Italië is om thuis met de familie te dineren, vind je in een aantal restaurants speciale diners en evenementen op deze avond.

Sommige gebruiken veranderen per regio, maar andere worden in het hele land in ere gehouden, zoals het serveren van een van de kerstgerechten bij uitstek: Zampone en Cotechino, natuurlijk altijd vergezeld van de traditionele linzen, die volgens het geloof geluk en overvloed symboliseren.

Een ander Italiaans gebruik is het openen van deuren en ramen en het maken van zoveel mogelijk lawaai om boze geesten af te weren. Om deze reden worden om klokslag middernacht honderden rotjes, vuurwerk en mousserende wijnen afgestoken, dus als je de kans krijgt om dit mee te maken, wees dan voorbereid op een grote knal!

Daarnaast zijn de straten van Italië op de laatste dag van het jaar gevuld met concerten. Deze shows beginnen meestal op de avond van 31 december en gaan door tot het ochtendgloren. In Siena vind je ze op verschillende pleinen in het historische centrum, vooral op het Piazza del Campo, Piazza del Mercato en Piazza della Indipendenza.

Veel van deze evenementen hebben ook eetstalletjes die de hele nacht open zijn. Als je reis samenvalt met deze data, kun je het beste het officiële evenementenprogramma raadplegen, aangezien dit elk jaar verandert.

7. Vier de Dag van Befana

Dag van de Befana| ©Norma D
Dag van de Befana| ©Norma D

Terwijl we in Spanje Driekoningen vieren, hebben ze in Italië de dag van La Befana. La Befana is een heks die elk jaar in de vroege uurtjes van 6 januari verschijnt om cadeautjes te brengen aan de kinderen.

Volgens de legende verdwaalden de Drie Wijzen op weg naar Bethlehem, dus vroegen ze een oude vrouw, La Befana, om de weg. Dankbaar voor haar hulp nodigden ze haar uit om met hen mee te gaan, maar ze sloeg het aanbod af. Later besloot ze tot inkeer te komen. Later, berouwvol, besloot ze hen te volgen en cadeautjes achter te laten in de huizen waar kinderen waren in de hoop dat een van hen het kindje Jezus zou zijn.

In sommige delen van Italië is het gebruikelijk dat de Befana speelgoed meebrengt voor de kinderen, maar in het noorden is het gebruikelijker dat de cadeautjes bestaan uit snoep en snoepjes. Als je reis naar Siena samenvalt met Befana Dag, heb je de mogelijkheid om de levendige sfeer van een van de meest typische feesten van Italië te ervaren.

Op deze dag is het ook gebruikelijk dat families samenkomen om te eten, dus je kunt je bij hen aansluiten door uit eten te gaan in een goed restaurant of naar een banketbakkerij te gaan om de befanini te proberen, heerlijke koekjes die traditioneel worden geserveerd op Befana Dag.

Hier is een lijst met goede restaurants waar je deze speciale dag kunt vieren:

  • Osteria Permalico: dit prachtige restaurant ligt in het hart van het stadscentrum, op slechts een paar meter van Piazza del Campo en de Duomo. De prijzen zijn vrij goedkoop en het menu bestaat uit de meest exquise gerechten uit de traditionele keuken van Siena. Bovendien zijn alle producten lokaal en van uitstekende kwaliteit.
  • La Taverna San Giuseppe: de prijzen van dit restaurant zijn iets hoger dan de eerste optie, maar nog steeds betaalbaar. Dit buitengewone restaurant combineert de traditionele Toscaanse keuken met verbazingwekkende creativiteit, wat resulteert in een aantal van de meest heerlijke en innovatieve gerechten.
  • Antica Trattoria Papei: Antica Trattoria Papei ligt aan het Piazza del Mercato en serveert heerlijke Toscaanse gerechten en heeft een overdekt terras waar je kunt genieten van een prachtig uitzicht. Specialiteiten zijn onder andere verse pasta en heerlijk gegrild vlees van de hoogste kwaliteit.
  • Osteria degli Svitati: dit uitstekende restaurant biedt veel waar voor je geld. Specialiteiten zijn onder andere vleeswaren en kaasplateaus, pappardelle en voortreffelijke Toscaanse wijnen.

8. Ga op kerstavond naar Abbadia San Salvatore

Abbadia San Salvatore| ©Fabrizio Diletti
Abbadia San Salvatore| ©Fabrizio Diletti

Abbadia San Salvatore is een klein stadje in de provincie Siena en staat vooral bekend om de manier waarop het kerstavond viert met de Notte delle fiaccole, wat zich laat vertalen als de Nacht van de fakkels.

Elke 24 december vindt in dit stadje een ritueel plaats waarbij enorme piramidevormige houten palen worden aangestoken in elke hoek van het historische centrum. Deze actie markeert het begin van een nacht vol festiviteiten waarin honderden mensen de straat op gaan om de komst van Kerstmis te vieren.

Gedurende de hele nacht vinden er concerten en muziek plaats, komen mensen samen met familie en vrienden en worden er typische zoetigheden en wijn geserveerd. Als je de kans krijgt om deel te nemen aan deze eeuwenoude traditie, heb je het gevoel dat je terug in de tijd bent gereisd en beleef je een unieke en onvergetelijke ervaring.

9. Schuil voor de kou met een bezoek aan de Duomo van Siena

Siena Duomo bij nacht| ©Vegansoldier
Siena Duomo bij nacht| ©Vegansoldier

Kerstmis in Siena kan koud zijn, dus als je besluit om je reis in deze periode te maken, is het het beste om buitenwandelingen af te wisselen met binnenbezoeken waar je even kunt schuilen en jezelf kunt beschermen tegen de lage temperaturen. Bovendien kun je Siena niet verlaten zonder een bezoek aan zijn belangrijkste icoon, de Dom.

De Duomo van Siena binnengaan is een must tijdens deze reis, want deze romaans-gotische tempel wordt beschouwd als een van de mooiste van Italië. De imposante gevel staat op het Piazza del Duomo en de constructie is gewijd aan Santa Maria Assunta.

Enkele van de belangrijkste kunstenaars aller tijden hebben gewerkt aan de beeldhouwwerken, zoals Donatello, Michelangelo, Giovanni Pisano en Bernini. Het interieur is zo mogelijk nog indrukwekkender, met name de marmeren vloer, waarin verschillende scènes zijn weergegeven door middel van inlegwerk.

Andere plekken om uit te lichten zijn de Piccolomini Bibliotheek en de route langs de daken van de kathedraal die bekend staat als Puerta del Cielo (Hemelpoort).

Ik raad je aan om je bezoek af te ronden met een bezoek aan het Baptisterium, de Crypte en het Operamuseum, waar je toegang hebt tot een uitkijkpunt waar je kunt genieten van een sensationeel panoramisch uitzicht over Siena.

Praktische informatie

  • Waar: De Dom van Siena bevindt zich op Piazza del Duomo, 8.
  • Openingstijden: Van 1 november tot 31 maart zijn de openingstijden meestal van 10.30 tot 17.30 uur. De openingstijden variëren echter per jaargetijde, dus raadpleeg de officiële website. Houd er rekening mee dat de openingstijden op feestdagen kunnen veranderen.
  • Prijs: Je kunt het beste de Opa Si Pas kopen, dat is een enkel ticket dat toegang geeft tot alle musea in het complex. De Opa Si Pas is verkrijgbaar vanaf ongeveer €15.

10. Maak een dagtocht naar Montepulciano

Montepulciano| ©thy
Montepulciano| ©thy

Montepulciano is een stad in de provincie Siena die niet alleen beroemd is om zijn schoonheid, maar ook om zijn uitstekende wijnen. Maar de reden waarom ik deze dagtrip vanuit Siena in deze lijst heb opgenomen, is vanwege de ongelooflijke kerstsfeer.

Elk jaar met kerst wordt Montepulciano omgetoverd tot een prachtig winterwonderland. Op en rond de Piazza Grande, het hart van de stad, is er een authentiek kerstdorp dat bestaat uit leuke houten marktkraampjes.

Bij deze kraampjes kun je van alles kopen, van kerstversiering tot seizoensgebonden eten, warme dranken en lokale ambachten. Als je door het historische centrum wandelt, kun je ook een mooie draaimolen, een schaatsbaan en vele andere attracties vinden.

Een andere belangrijke kerstattractie in Montepulciano is het kasteel van de Kerstman, dat meestal wordt nagebouwd in het Poliziana Fort, waar kinderen spelletjes kunnen spelen, workshops kunnen volgen, shows kunnen bijwonen en zelfs hun brief aan de Kerstman kunnen inleveren.