Tickets voor de kathedraal van Siena: hoe te kopen, prijzen en kortingen

De kathedraal van Siena is een van de belangrijkste bezienswaardigheden van Toscane en ook een van de mooiste en meest bezochte tempels van Italië. Hier is alles wat je moet weten om van je bezoek te genieten.

Matías Rodríguez

Matías Rodríguez

8 minuten lezen

Tickets voor de kathedraal van Siena: hoe te kopen, prijzen en kortingen

Kathedraal van Siena | ©Anajim

De Kathedraal van Onze-Lieve-Vrouw Tenhemelopneming is, samen met de Torre del Mangia en het Palazzo Salimbeni, een van de belangrijkste bezienswaardigheden van Siena en een van de mooiste religieuze tempels van Italië, vooral vanwege het architectonische ontwerp waarin gotische en romaanse stijlen worden gecombineerd, maar het is ook een van de beste musea van de stad.

Gelegen in het oude gedeelte van de stad, is een bezoek aan de kathedraal een van de beste dingen om te doen in Siena om de lokale geschiedenis te ontdekken en ook om een aantal van de meest opmerkelijke kunstwerken van Pinturicchio, Michelangelo, Raphael Sanzio en Amico Aspertini te zien.

Hoeveel kosten de kaartjes voor de kathedraal van Siena?

Geld in euro's| ©Ibrahim Boran
Geld in euro's| ©Ibrahim Boran

Het antwoord hangt af van het ticket dat je kiest en de toegang die het geeft, want je kunt een ticket kopen voor de Kathedraal van Siena en voor de musea in het complex of een ticket dat alleen toegang geeft tot de tentoonstellingen.

De geschatte startprijs voor een volledig ticket is 21 euro voor volwassenen en 5 euro voor kinderen tussen 7 en 11 jaar. Kinderen jonger dan 6 jaar hebben gratis toegang, mits ze worden begeleid door een volwassene.

Exclusieve toegang tot de musea van het complex kost ongeveer 13 euro voor volwassenen en 2 euro voor kinderen tussen 7 en 11 jaar. In dit geval mogen kinderen onder de 6 jaar ook gratis naar binnen.

Alle tickets geven je ook toegang tot de audiotour of je kunt je aanmelden voor de excursies met een deskundige lokale gids, een van de beste tours in Siena

Hoe kom ik aan kaartjes voor de Dom van Siena bij de kassa?

Het dak van de kathedraal| ©Duane Moore
Het dak van de kathedraal| ©Duane Moore

Je kunt vooraf online kaartjes kopen of rechtstreeks bij het loket op het moment van je bezoek, hoewel je er rekening mee moet houden dat als je van plan bent Siena te bezoeken tijdens de kerst- of zomermaanden er lange wachtrijen kunnen zijn bij de ingang.

Als je toch tickets aan de kassa wilt kopen , moet je via de linkerkant van de kathedraal naar binnen gaan, tot aan de cadeauwinkel, waar je ook rondleidingen kunt boeken.

Je kunt ook kaartjes kopen bij de kassa in de crypte aan de achterkant van de kathedraal, naast de doopkapel van Sint Jan. De kosten zijn ongeveer hetzelfde als voor online tickets.

Zijn kaartjes voor de kathedraal van Siena inbegrepen in een van de toeristische passen van de stad?

Binnen in de kathedraal| ©Justin Kenneth Rowley
Binnen in de kathedraal| ©Justin Kenneth Rowley

De Siena Pass, een toeristische kaart die 3 dagen geldig is, bevat niet de toegang tot de Dom maar wel 50% korting voor de Duomo en ook voor het Baptisterium, de Crypte, de Piccolomini Bibliotheek en het Oratorium van San Bernardino, dus als je deze koopt kun je geld besparen tijdens je bezoeken aan het complex.

Merk op dat je met de Siena Pas ook de Kathedraal binnen kunt zonder in de rij te hoeven staan, wat in het hoogseizoen erg voordelig is omdat het historische centrum van de stad de meest bezochte attracties bevat.

Met de Siena Pass krijg je ook korting op de toegang tot het Museo dell'Opera Metropolitana, met de grootste en beroemdste kunstgalerie van de stad.

Interessante details

  • Prijs: De toeristenkaart kost in eerste instantie ongeveer 21 euro per persoon.
  • Duur: De Siennapas is 3 dagen geldig vanaf het eerste gebruik.

Zijn er speciale kaartjes voor kinderen?

Rondleiding door de kathedraal| ©dandanthesushiman
Rondleiding door de kathedraal| ©dandanthesushiman

Tickets voor de kathedraal van Siena zijn met korting voor kinderen tussen 7 en 11 jaar oud. Dit betekent dat het ticket voor een volledig bezoek in eerste instantie ongeveer 5 euro kost, terwijl de kosten voor volwassenen 21 euro zijn.

Voor tickets waarbij de rondleiding door de musea van het complex is inbegrepen, maar zonder toegang tot de Dom, heeft het ticket voor kinderen van 7-11 jaar een startprijs van ongeveer 2 euro, terwijl volwassenen ongeveer 13 euro betalen, waardoor het een uitstekende gelegenheid is om een reis met kinderen te combineren met een bezoek aan de beste musea van Siena.

Houd er rekening mee dat kinderen onder de 6 jaar gratis zijn en vergezeld moeten worden door een verantwoordelijke volwassene.

Zijn er rondleidingen in de Dom van Siena en is het de moeite waard?

Kathedraal van Siena| ©Discovering the Globe
Kathedraal van Siena| ©Discovering the Globe

Met je ticket voor de Kathedraal van Siena kun je kiezen voor een gratis rondleiding met gids, die beschikbaar is in 8 talen en aangevraagd kan worden bij het loket in de cadeauwinkel aan de linkerkant van de hoofdingang van de Duomo.

Je kunt een rondleiding krijgen door de kathedraal en de musea van het complex met een deskundige lokale gids door je aan te sluiten bij een groep tegen een extra vergoeding, maar houd er rekening mee dat je je alleen kunt aanmelden voor een rondleiding als je eenmaal bij de ingang van de Duomo bent, dus als je je kaartjes niet van tevoren online hebt gekocht, kan het zijn dat je op je beurt moet wachten en in de rij moet staan bij de kassa.

Een rondleiding is de beste manier om het museumcomplex en de kathedraal te leren kennen, omdat het je tijd bespaart en je rondleiding effectiever maakt, vooral als je een snelle trip naar de stad plant. In dat geval volgt hier een lijst met activiteiten om Siena in 1 dag te leren kennen.

Hoe kom ik bij de Dom van Siena?

Met de bus vanuit Siena| ©Phillip Capper
Met de bus vanuit Siena| ©Phillip Capper

De Dom van Siena bevindt zich in het hart van het historische centrum van de stad, dus met de auto kun je alleen bij de parkeerplaats van de Duomo komen en dan moet je 5 straten lopen naar de ingang van het complex. Je kunt het complex echter gemakkelijk bereiken met het openbaar vervoer.

Als je buslijnen 60N en 131 combineert, kun je vanaf elk punt in de stad naar Piazza San Domenico, dat voor het Artemio Franchi-stadion ligt. Vanaf daar moet je 2 straten lopen naar de ingang van de kathedraal.

Je kunt sommige delen van de oude stad ook per fiets bezoeken, vooral tijdens tours die beginnen bij Piazza del Campo, het epicentrum van de beste food tours in Siena.

Boek de beste food tours in Siena

De belangrijkste kunstwerken van de kathedraal van Siena die je niet mag missen

Museo dell'Opera| ©Antonio Cinotti
Museo dell'Opera| ©Antonio Cinotti

De kathedraal van Siena staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO en heeft, naast een architectuur die opvalt door de harmonieuze combinatie van gotische en romaanse stijlen, enkele van de belangrijkste werken van de meest opmerkelijke Italiaanse kunstenaars, zowel in de bestrating van het centrale schip als in de fresco's en beeldhouwwerken binnenin.

De vloer van de kathedraal wordt beschouwd als de mooiste ter wereld en heeft een Romeinse mozaïek lay-out die grotendeels werd ontworpen door Pinturicchio. De preekstoel, die werd gemaakt door de beeldhouwer Nicola Pisano, is een ander meesterwerk van de Duomo en de twee beroemdste beelden in het gebouw zijn die van Sint Pieter en Sint Paulus, die werden ontworpen door Michelangelo.

Daarnaast kun je ook het Museo dell'Opera Metropolitana bezoeken, waar enkele van de belangrijkste renaissancistische werken van Toscane zijn verzameld, de Piccolomini Bibliotheek, die werd ingericht door Raphael Sanzio, en als je Siena 's avonds bezoekt kun je ook de verlichte voorkant van de Crypte ontdekken.

Merk ook op dat alle gebouwen in het complex beantwoorden aan dezelfde architectonische stijl die zich als geheel ontwikkelde, dus naast de museumstukken en de kunstwerken in de kathedraal zul je je ook vergapen aan de gevels, zuilen en constructies van alle gebouwen.

Hoeveel tijd heb je nodig om de Dom van Siena te bezoeken?

Klok| ©Cats Coming
Klok| ©Cats Coming

Een rondleiding door de Dom en de musea van het complex duurt ongeveer 3 tot 4 uur, maar als je een kort verblijf in de stad plant kun je kiezen voor een snelle rondleiding door de Duomo zonder de tentoonstellingen te bezoeken, die ongeveer anderhalf uur duurt.

Je kunt er ook voor kiezen om alleen de musea te bezoeken en in dat geval zul je een bezoek van ongeveer 2 uur moeten doen, hoewel ik aanraad dat als je de mogelijkheid hebt om het historische centrum van Siena te bezoeken, je wat tijd reserveert voor het kathedraalgebouw.

Als je naast de Dom en de musea ook de andere religieuze plaatsen in Siena wilt bezoeken, zoals de Basiliek van Santa Maria Assunta in San Gimignano, het complex van Sant'Agostino en de Benedictijner Abdij van Sant'Antimo, dan kun je het beste een excursie van een halve dag plannen.

Openingstijden van de kathedraal van Siena

Siena Duomo bij nacht| ©Vegansoldier
Siena Duomo bij nacht| ©Vegansoldier

De Dom van Siena is dagelijks geopend van 10.30 tot 17.00 uur en de rondleidingen zijn elk half uur gepland, met het laatste bezoek om 16.30 uur. Het schema van de musea in het complex volgt hetzelfde tijdschema als dat van de Duomo, hoewel het wordt aangepast op feestdagen.

De missen in de kathedraal van Siena worden elke weekdag om 9:30 uur opgedragen en op feestdagen in vier shiften, om 8:00 uur, 11:00 uur, 12:15 uur en 18:00 uur. In de zomer is de laatste mis van de laatste dienst om 18:30 uur.

Bovendien wordt in het zomerseizoen de sluitingstijd van de Dom met 2 uur verlengd tot 19:30 uur, zodat je het meeste uit je bezoek kunt halen door een volledige dagtour door Toscane vanuit Siena of andere excursies rond de stad te maken en de Duomo in de late diensten te bezoeken.

Boek een dagtour naar Toscane vanuit Siena

Dit is de winkel van de Dom van Siena

Dom| ©Yuri Rapoport
Dom| ©Yuri Rapoport

Binnen het complex van de kathedraal van Siena zijn er twee belangrijke winkels. De ene bevindt zich in het Museo dell'Opera Metropolitana en de andere in de Duomo en beide bieden souvenirs, thematische cadeaus, ornamenten, decoraties en miniaturen van Michelangelo's beelden en de kathedraalgebouwen.

De winkels zijn dagelijks geopend tijdens de openingstijden van de kathedraal en de musea, met verlengde openingstijden in de zomer en beperkte openingstijden op feestdagen. De openingstijden kunnen worden aangepast tijdens bijzondere evenementen die in het complex plaatsvinden.

In de winkel kun je ook het Historisch Archief, de Bibliotheek en de Fototheek bezoeken, waar je een aantal van de beste foto's en ansichtkaarten van de stad kunt kopen.

Houd er rekening mee dat je ook souvenirs en decoraties kunt vinden in de nabijgelegen winkels buiten de kathedraal, die in sommige gevallen goedkopere prijzen hebben.

Interessante details

  • Prijs: De toegang tot de winkel is gratis, maar je moet wel een kaartje voor de kathedraal of de musea in het complex hebben gekocht om naar binnen te kunnen.
  • Openingstijden: dagelijks van 10.30 tot 17.00 uur. Op feestdagen kunnen de openingstijden van de winkel veranderen.
  • Locatie: Piazza del Duomo 8, Siena.

Waar kun je eten in de buurt van de Kathedraal van Siena?

Piazza del Campo| ©Hervé Simon
Piazza del Campo| ©Hervé Simon

Siena heeft een lange traditie van Italiaanse gastronomie, dus in het gebied van het historische centrum, vlakbij de kathedraal en de musea van het complex, vind je een aantal van de beste restaurants en bars van de stad.

Hoogtepunten zijn Ristorante La Finestra en Taverna di San Giuseppe en Zest, dat ook een wijnhuis is dat vaak wordt opgenomen in de routes van de beste wijntours van Siena.

Je kunt het meeste uit je bezoek aan de stad halen door ook de Torre del Mangia te bekijken, de klokkentoren op Piazza del Campo die vanaf de top een van de mooiste open uitzichten over de stad biedt en ideaal is om na de lunch te bezoeken om te wachten op de zonsondergang en te genieten van de zonsondergangen.