Veiligheid in Marrakech

Is Marrakech een veilige stad? Ja, dat is het! Maar zoals overal, zijn er bepaalde voorzorgsmaatregelen te nemen. Met een beetje gezond verstand en deze tips zult u zeker ten volle van uw reis genieten.

Isabel Catalán

Isabel Catalán

8 minuten lezen

Veiligheid in Marrakech

Straten van Marrakech | ©Greg Gulik

Wanneer u een reis naar een nieuwe bestemming plant, vraagt u zich vaak af of de plaats wel veilig genoeg is voor een uitstapje.

Marrakech is een van de meest toeristische steden van Marokko waar veel te zien en te doen is. Het is dan ook een van de veiligste omdat het land zorg draagt voor een van zijn belangrijkste economische sectoren.

Maar zoals op alle plaatsen is het ook op reis belangrijk uw gezond verstand te gebruiken om situaties te vermijden die bepaalde risico's inhouden en enkele tips te volgen die u zullen helpen om in alle rust van deze ervaring te genieten.

1. Inschrijving in het reizigersregister van het ministerie van Buitenlandse Zaken

Marokko Luchthaven| ©David Berkowitz
Marokko Luchthaven| ©David Berkowitz

Wanneer u naar het buitenland reist, moet u altijd het ministerie van Buitenlandse Zaken vooraf van uw persoonlijke en reisgegevens in kennis stellen, zodat de Spaanse autoriteiten u in geval van nood, nood of rampen in het land van bestemming via de consulaten en ambassades kunnen trachten te lokaliseren, en ook uw naaste omgeving van uw verblijfplaats op de hoogte kunnen brengen.

Inschrijving in het reizigersregister van het ministerie van Buitenlandse Zaken is gratis en vrijwillig. U kunt dit online doen of door een formulier in te vullen dat bij uw afwezigheid naar het Marokkaanse consulaat-generaal of de Spaanse ambassade moet worden gefaxt. Het is een zeer eenvoudige procedure die u veel moeite kan besparen als de nood aan de man komt!

2. Er is veel politie in Marrakech, maar je zult ze niet altijd herkennen

Marrakech Politie| ©h.m.c
Marrakech Politie| ©h.m.c

Zoals gezegd, Marrakech is een van de meest toeristische steden van Marokko, samen met Casablanca, Fez, Essaouira en Rabat, de hoofdstad.

Om een van de belangrijkste economische sectoren van het land te beschermen, zal de politie sterk aanwezig zijn in de straten om ieders veiligheid te verzekeren. Zelfs als u ze niet herkent omdat ze incognito zijn, zijn er ook politieagenten in burger verspreid over de stad om u te beschermen en ervoor te zorgen dat er geen problemen ontstaan.

Mocht er zich tijdens uw reis echter een incident voordoen waarbij u hun hulp nodig hebt, dan kunt u contact opnemen met de politie van Marrakech.

3. De burgers dragen ook bij tot het klimaat van veiligheid

Toerist bij de Jamaa El Fna| ©Gunther S. Thompson
Toerist bij de Jamaa El Fna| ©Gunther S. Thompson

Marrakechis zijn zich zeer bewust van het belang van het toerisme voor de stad en zullen er alles aan doen om het u tijdens uw verblijf naar de zin te maken en u te helpen als u dat nodig hebt.

Mocht u het slachtoffer worden van diefstal of beroving, dan zullen zij de verantwoordelijke persoon trachten te vinden, zodat u geen slechte ervaring aan uw reis overhoudt en de toeristische sector blijft groeien.

Om dit soort situaties te vermijden, is het in elk geval belangrijk dat u steeds op uw bezittingen let om te vermijden dat u ze verliest of dat ze u worden afgenomen, en dat u geen documenten of waardevolle voorwerpen bij u draagt tijdens uw sightseeing tours in Marrakech om niet op te vallen.

4. Pas op voor oplichting!

Uitzicht vanuit een hotel in Marrakech| ©*SHERWOOD*
Uitzicht vanuit een hotel in Marrakech| ©*SHERWOOD*

De Marokkaanse gastvrijheid is alom bekend, maar zoals overal ter wereld kunt u ook in de stad mensen tegenkomen die proberen te profiteren van de naïviteit en onwetendheid van toeristen. Vooral rond toeristische gebieden zoals de Medina.

Sommigen van hen hebben een echt talent voor kattenkwaad, dus pas op dat je niet in hun val loopt! Hier zijn enkele van de meest voorkomende oplichtingen, zodat u ze kunt vermijden.

  • Vertel vreemden niet waar uw hotel is of waar u heen gaat: Als u in de Medina een beetje gedesoriënteerd bent en iemand is geïnteresseerd in uw accommodatie of uw plannen in de stad, wees dan een beetje op uw hoede en informeer hem niet, want het kan zijn dat hij aanbiedt u te begeleiden en als gids op te treden en vervolgens een fooi eist.
  • Pas op voor gesloten monumenten: Als u de toeristische trekpleisters van Marrakech bezoekt, zorg dan dat u de openingstijden kent. Zij kunnen proberen u in verwarring te brengen door u te vertellen dat zij die dag gesloten zijn, en dat u in plaats daarvan beter ergens anders heen kunt gaan, waar de persoon u de weg zal wijzen en u zal proberen aan te rekenen wat hij wil.
  • Negeer iedereen die u "originele plaatsen" wil laten zien: het kan gebeuren dat u benaderd wordt door iemand die u voorstelt hem te vergezellen naar een prachtig gebied van Marrakech waar u prachtige foto's kunt maken. Het is beter om niet te veel aandacht aan hen te besteden, want ze zullen je waarschijnlijk naar een middelmatige plaats brengen, maar ze zullen je een goede fooi willen vragen voor het idee.

5. Vermijd nepgidsen

Toeristische gids in Marrakech| ©Kevin Gessner
Toeristische gids in Marrakech| ©Kevin Gessner

De straten in het centrum van Marrakech zijn erg kronkelig, sommige hebben geen naam en het is niet ongewoon dat bezoekers bepaalde bezienswaardigheden niet gemakkelijk kunnen herkennen. Daarom is een van de meest voorkomende vormen van oplichting dat onbekenden aanbieden als gids op te treden voor toeristen, ook al zijn zij geen professionals.

Het beste is dit voorstel af te wijzen en als u hulp nodig hebt om bij een toeristische attractie te komen, vraag dan politieagenten, andere toeristen en werknemers in de plaatselijke winkels om hulp. Het gebeurt dikwijls dat sommige jongeren aanbieden je te helpen en zodra je hen vertelt waar je heen wilt, staan zij erop en staan erop je erheen te brengen met de bedoeling je voor de "rit" te laten betalen wat zij willen.

Om niet in onaangename situaties terecht te komen, kunt u het beste een rondleiding door Marrakech nemen met een professionele lokale gids die u in alle veiligheid de meest emblematische plaatsen zal laten zien.

Boek een rondleiding in Marrakech

6. Hou de meter in de gaten

Taxi's in Marrakech, Marokko| ©Jurgen
Taxi's in Marrakech, Marokko| ©Jurgen

Er zijn een paar illegale taxi's in Marrakech in de meer toeristische gebieden en op de luchthaven. Ze zijn onbeperkt, dus als u de kunst van het afdingen niet onder de knie hebt om een prijs overeen te komen voor u vertrekt, kunt u er beter geen nemen.

Het is ook mogelijk dat u op een bepaald moment tijdens uw reis een taxichauffeur tegenkomt die probeert wat extra geld te verdienen aan toeristen. Ofwel door te doen alsof hij niets weet en de meter niet aan te zetten, en je dan te laten betalen wat hij wil voor de rit, ofwel door een langere route te nemen om de prijs te verhogen.

Als u dus een taxi moet nemen om u door de stad te verplaatsen, vergeet dan niet de chauffeur te vragen de meter aan te zetten om dit soort situaties te voorkomen.

Hoe dan ook, als u gedoe bij uw verplaatsingen in Marrakech wilt vermijden en het vlotter wilt laten verlopen (vooral bij aankomst en vertrek), is mijn advies om uw transfer van de luchthaven van Marrakech naar het hotel en vice versa op voorhand te reserveren. Het is de meest comfortabele, snelste en veiligste optie!

Boek uw luchthaventransfer

7. Kijk uit voor het verkeer!

Verkeer op straat| ©*SHERWOOD*
Verkeer op straat| ©*SHERWOOD*

Hoewel Marrakech over het algemeen veilig is, kan het soms een avontuur zijn om door de straten van de Medina te lopen. Fietsen, motorfietsen en zelfs door dieren getrokken karren zijn overal in de smalle straten te vinden.

Marrakechis zijn eraan gewend om elke dag met het verkeer in de stad om te gaan, maar als je voor het eerst in de stad komt, raad ik je aan om altijd op te letten wat er om je heen gebeurt als je rondloopt en bepaalde voorzorgsmaatregelen te nemen zoals je in je eigen land zou doen om te voorkomen dat je een ongeluk krijgt.

8. Wees op je hoede voor goedkope tours

Uitzicht op Marrakech| ©pedroko_75
Uitzicht op Marrakech| ©pedroko_75

Als u een excursie in Marrakech wordt aangeboden tegen een prijs die te laag is in vergelijking met wat hij normaal zou kosten, aarzel dan want het is waarschijnlijk oplichterij en ze zullen de prijs ergens anders opdrijven om uw geld te krijgen.

Mijn advies is om alle excursies vanuit Marrakech altijd online en voorafgaand aan uw reisdatum te boeken op betrouwbare websites zoals Hellotickets, waarmee u de stad en de omgeving goedkoop en vooral veilig kunt verkennen.

Boek een excursie vanuit Marrakech

9. Eet niet alles wat je ziet

Eten in Marrakech| ©Twin Loc
Eten in Marrakech| ©Twin Loc

De kans krijgen om van de gastronomie van andere breedtegraden te genieten is een van de coolste dingen van reizen! Als u van eten houdt, zult u ongetwijfeld een geweldige tijd hebben in Marrakech, want het Marokkaanse eten is heerlijk en ze hebben een enorme verscheidenheid aan gerechten.

Een van de leukste dingen om te doen in de stad is uitgaan en de keuken proeven, hetzij in de restaurants van Marrakech, hetzij op de straatmarkten, maar als u voor de laatste optie kiest, wees dan voorzichtig met wat u eet.

Om voedselvergiftiging te voorkomen, moet u ervoor zorgen dat uw voedsel in goede staat is en moet u altijd flessenwater drinken, want kraanwater wordt soms niet goed behandeld en als u dat niet gewend bent, kan het u ziek maken.

Vermijd ook ijswater en ongekookt fruit en groenten - het zou zonde zijn als vraatzucht uw vakantie zou verpesten!

Boek een gastronomische rondleiding in Marrakech

10. Overdag beter door de Medina slenteren

Straten van de Medina, Marrakech| ©Carlos Felipe Pardo
Straten van de Medina, Marrakech| ©Carlos Felipe Pardo

s Nachts verliest de Medina van Marrakech de charme die het 's ochtends heeft, omdat er nauwelijks mensen zijn en veel plaatsen gesloten zijn, zodat er niet veel te doen is. Overdag is het er veel gezelliger en dynamischer!

Bovendien maken de smalle en kronkelige straatjes in het stadscentrum het gemakkelijk om als toerist te verdwalen. Dat geldt des te meer wanneer het donker wordt en de straatverlichting zwak of zelfs onbestaande is, zodat verlichting met een zaklantaarn voor mobiele telefoons onmisbaar wordt.

Een andere reden om niet 's avonds laat in de Medina rond te lopen is dat er dan minder politie in het gebied is, wat dieven kan aanmoedigen hun ronde te doen, waardoor toeristen een gemakkelijke prooi vormen.

11. Blijf uit de buurt van de dieren op het Jamaa El Fna-plein

Jamaa El Fna| ©Mzximvs VdB
Jamaa El Fna| ©Mzximvs VdB

Op dit beroemde plein in Marrakech komen sommige mensen bijeen om toeristen hun apen en cobra's te laten zien voor een souvenirfoto.

Ik raad u af dit te doen, want er is geen controle over deze dieren, ze kunnen ziekten verspreiden en zelfs aanvallen als ze zich nerveus en bedreigd voelen. Neem geen onnodige risico's!

Bovendien leven sommige van deze dieren vaak in schrijnende situaties van gevangenschap en uitbuiting. Deze dieren hebben er geen baat bij zich hiermee bezig te houden, dus het is het beste om uit hun buurt te blijven.