Menara Luchthaventransfers

Vergeet onderhandelen, chaos en onzekerheid bij je aankomst in Marrakech. Zo kom je snel, comfortabel en goedkoop van het vliegveld naar je hotel.

Ana Caballero

Ana Caballero

8 minuten lezen

Menara Luchthaventransfers

Vliegtuig van Royal Air Maroc landt op luchthaven van Marrakech | ©Dylan Agbagni (CC0)

Als er één luchthaven is waar het de moeite waard is om van tevoren een ophaaldienst te huren, dan is het wel de luchthaven van Marrakech (Menara). Bij aankomst vind je taxi's, onofficiële (en niet erg veilige) voertuigen en bijna niemand accepteert kaartbetalingen.

Hoe kom je van het vliegveld van Marrakech naar het stadscentrum?

In de terminal van de luchthaven van Marrakech| ©Klim Levene
In de terminal van de luchthaven van Marrakech| ©Klim Levene

De afstand van Menara Airport naar het stadscentrum is slechts 6 km. Dit betekent niet dat de luchthaven goed verbonden is met het stadscentrum met het openbaar vervoer. Dit zijn de beste manieren om je te verplaatsen:

  • Privé transfer van de luchthaven naar het centrum van Marrakech.
  • Privé transfer van het centrum van Marrakech naar het vliegveld

Gedeelde transfer van het vliegveld naar je hotel

Het centrum van Marrakech| ©puffin11k
Het centrum van Marrakech| ©puffin11k

Als je met iemand anders reist, is dit de beste optie. Voor een prijs vanaf 6 euro per persoon wordt je bij aankomst opgehaald door een professionele en betrouwbare chauffeur die je naar je hotel brengt. Als je deze service nodig hebt om je van je hotel naar het vliegveld te brengen, is deze ook beschikbaar op de terugreis voor dezelfde prijs. Het boeken van deze gedeelde transfer van de luchthaven naar het centrum van Marrakech kan van tevoren en is heel eenvoudig.

Wanneer je online boekt, ontvang je een e-mail waarin wordt gevraagd naar je vlucht- en hotelgegevens. Dit is nodig zodat de chauffeur je bij aankomst kan ophalen (zelfs als je vlucht vertraagd is). Je wordt per e-mail op de hoogte gebracht van het ontmoetingspunt, maar normaal gesproken zal de chauffeur je opwachten met een bordje met je naam erop, zodat je niet verdwaalt. Deze boeking garandeert je, naast een eerlijke prijs, een veilige aankomst bij je hotel.

Privé transfer van de luchthaven naar je hotel

Privévervoer| ©Mark Cruz
Privévervoer| ©Mark Cruz

Deze privétransfer van het vliegveld naar het centrum van Marrakech is vergelijkbaar met de vorige, maar met het grote verschil dat je het voertuig niet hoeft te delen met andere reizigers. De chauffeur wacht exclusief op jou en je groep en zet je af voor de deur van je hotel zonder tussenstops.

De procedure is dezelfde als bij het boeken van een gedeelde transfer: geef je vluchtgegevens online door en regel een ophaalpunt met een betrouwbare chauffeur bij aankomst op de luchthaven van Marrakech. Het verschil is dat de service iets voordeliger is en dat je niet in een groep hoeft te reizen om van deze service gebruik te kunnen maken, want het is beschikbaar op individuele basis voor slechts tien euro.

Een ander voordeel van deze optie is dat je je chauffeur in het Engels, Spaans of Frans kunt verstaan, wat erg handig is in een land waar Arabisch de voertaal is. Al met al een eersteklas optie voor vervoer naar je hotel voor een kwart van de prijs die het op veel andere luchthavens zou kosten.

Privévervoer van je hotel naar de luchthaven

Toegang tot de terminal| ©Klim Levene
Toegang tot de terminal| ©Klim Levene

Je kunt deze service ook omgekeerd inhuren: privétransfer van het centrum van Marrakech naar het vliegveld, de chauffeur haalt je op tijd op van je hotel zodat je op tijd op het vliegveld bent voor het vertrek van je vlucht. Vergeet niet om het adres van je hotel of riad correct door te geven zodat hij/zij een ontmoetingspunt in de buurt kan regelen voor het geval hij/zij de auto niet tot aan de deur kan krijgen.

Ana's Traveller Tip:

Laat je niet verleiden door chauffeurs die je benaderen bij aankomst op de luchthaven; de prijzen die ze aanbieden om je mee te nemen zijn opgeblazen en het is niet veilig.

Transfer tussen de luchthaven en Marrakech met de bus

Taxistandplaats bij de terminal van de luchthaven van Marrakech| ©travelwayoflife
Taxistandplaats bij de terminal van de luchthaven van Marrakech| ©travelwayoflife

Er zijn twee soorten bussen vanaf het vliegveld. De ALSA bus (lijn 19) stopt op belangrijke punten zoals het Jamaa el-Fna plein, Gueliz, Hivernage, het busstation of het treinstation. Van 6:15 tot 23:30 is de busdienst non-stop, rijdt elke 20 tot 45 minuten, doet er ongeveer 20 minuten over (als er geen verkeer is... in Marrakech is de reistijd altijd bij benadering) en kost ongeveer 3 euro.

Bij een iets meer afgelegen halte buiten het vliegveld (je moet de terminal verlaten aan de overkant van de parkeerplaats en langs de weg lopen die van het vliegveld afloopt) is de bus op lijn 11. Dit is de goedkoopste manier om naar Marrakech te reizen. Het is de goedkoopste manier om naar het centrum te gaan, dus voor maar 50 cent kun je stoppen bij het Yamaa el-Fna plein of de Menara Gardens. Maar wees geduldig, want de dienstregeling van de bussen kan variëren in Marrakech.

Transfer tussen de luchthaven en Marrakech per taxi

Er zijn altijd taxi's. Als je je vervoer niet van tevoren hebt geboekt en geen gebruik wilt maken van de bus, zul je bij aankomst op het vliegveld zeker verschillende taxi's aantreffen; het is echt moeilijk om ze te onderscheiden van de duizenden chauffeurs die hun diensten "op de weg" aanbieden. Officiële taxi's zijn beige van kleur en hebben een naamplaatje op de bovenkant.

De meest controversiële kwestie met taxi's in Marrakech is de taximeter: niet iedereen is bereid er een in te zetten en niet alle taxi's werken. Dit betekent dat de meest gebruikelijke manier om de prijs van de transfer vast te stellen de onderhandelingsmethode is, waarbij chauffeurs altijd voor de hoogste prijs gaan. Hun eerste bod kan zo laag zijn als 50 euro en dan, afhankelijk van je reactie, zullen ze de prijs verlagen om realistischer te gaan onderhandelen.

Spreek de prijs altijd van tevoren af of dring er bij de chauffeur op aan om de meter aan te zetten en wees je bewust van de prijs die vooraf afgesproken privéchauffeurs rekenen voor de reis van de luchthaven naar de stad. Houd er rekening mee dat na negen uur 's avonds het nachttarief wordt toegepast en de prijzen met 50% worden verhoogd. Hoe dan ook, voor de veiligheid is een officiële taxi beter dan een van de onafhankelijke chauffeurs die je worden aangeboden als je aankomt op het vliegveld.

Vergeet niet om altijd contant geld bij je te hebben, want vrijwel geen van hen accepteert creditcards. Als je ze in euro's probeert te betalen, zullen ze dat niet weigeren, maar zal er een toeslag in rekening worden gebracht.

Vervoer van Marrakech naar andere locaties

De Sahara-woestijn| ©Savvas Kalimeris
De Sahara-woestijn| ©Savvas Kalimeris

De meeste reizigers die aankomen op Menara Airport hebben het centrum van Marrakech als eindbestemming, vooral in de Medina. Bij aankomst kun je echter overwegen (of nodig hebben) om naar een andere bestemming te gaan. De transportopties zijn vergelijkbaar, maar er zijn enkele afstands- en prijsverschillen om rekening mee te houden.

Naar de Sahara-woestijn

Ik begin de lijst met de beroemdste woestijn, niet omdat het een haalbare optie is om er vanaf het vliegveld te komen, maar zodat je de afstanden tussen de verschillende delen van het land in overweging kunt nemen, of beter gezegd, de staat van het vervoer en de wegen. Als je hoofdbestemming in Marokko de Sahara-woestijn is, moet je eerst door Marrakech.

Deze woestijn ligt vrij ver van de stad en wordt meestal bezocht met georganiseerde transfers en excursies. Er is geen vervoer dat je van het vliegveld naar de woestijn brengt; je enige mogelijkheid om niet door Marrakech te hoeven, is om tegen betaling met een georganiseerde excursie te regelen dat je daar wordt opgehaald als de aankomst van je vlucht samenvalt met de vertrektijd van een excursie. Ik laat hier een artikel achter dat ik heb geschreven over Dagtrips en Excursies vanuit Marrakesh zodat je je bezoek kunt plannen.

Naar Essaouira

Essaouira is een van de meest voorkomende excursies vanuit Marrakech, maar het is vergelijkbaar met de Sahara-woestijn: tenzij het bedrijf dat je excursie organiseert bereid is je van het vliegveld op te halen in plaats van je hotel, kun je beter eerst Marrakech bezoeken en een georganiseerde excursie boeken. Lees hier meer: Essaouira Dagtrips vanuit Marrakesh.

Naar het trein- of busstation

Als je eindbestemming het trein- of busstation van de stad is, zal het niet moeilijk zijn om er te komen. Beide zijn centraal gelegen (ten noorden van de Menara Tuinen) voordat je het binnenland van de Medina bereikt. Zowel vooraf geboekte pendeldiensten als taxi's hebben geen probleem om je er voor dezelfde prijs te brengen. Zorg er echter wel voor dat je geen hogere prijs krijgt omdat je denkt dat het station verder weg is dan het in werkelijkheid is.

Ana's Traveller Tip

Als je een luchthaventransfer of vice versa huurt buiten een officiële website om, onthoud dan dat het in Marokko de gewoonte is om af te dingen op de prijs.

Tips voor je aankomst op Marrakech Airport

Slenteren door de medina van Marrakech| ©Francisco Restivo
Slenteren door de medina van Marrakech| ©Francisco Restivo

Aankomen op Menara Airport is per slot van rekening je aankomst in Marrakech, dus je hebt misschien vragen over hoe je je door de stad kunt verplaatsen, afgezien van vervoer. Enkele van de meest voorkomende vragen zijn:

Is de stad veilig?

De stad is redelijk veilig, maar dat gevoel krijg je waarschijnlijk niet bij aankomst als je Marokko nog nooit hebt bezocht. De stortvloed aan chauffeurs die je bij aankomst een lift aanbieden of de smalle, eenzame straatjes in sommige delen van de Medina doen je misschien denken dat je niet veilig bent, maar dit is verre van de waarheid. Het kan nooit kwaad om voorzichtig te zijn - het is tenslotte een stad met een andere cultuur die je niet kent - maar je hoeft niet bang te zijn in Marrakech. Lees dit bericht voor meer informatie over veiligheid in Marrakech.

Waar kan ik geld wisselen?

Vermijd geld wisselen op het vliegveld. De tarieven zullen niet zo goed zijn als in een wisselkantoor in het stadscentrum en je hebt het ook niet nodig, omdat veel plaatsen euro's accepteren bij aankomst (bijvoorbeeld in een taxi). Een goede tip is om het geld te wisselen voordat je op reis gaat door het van tevoren aan je bank te vragen.

Over het verkeer

Het verkeer in Marrakech is onvoorspelbaar en helemaal niet vlot; hoewel Google zegt dat je in ongeveer 15 minuten in het centrum moet zijn, kan de reis wel een uur duren. Het is dus belangrijk om uit te zoeken hoe je je in Marrakech kunt verplaatsen voordat je op reis gaat.

Maar theorie is één ding en de praktijk is iets anders. Als je niet van tevoren vervoer hebt geboekt, zul je merken dat tientallen chauffeurs je bij aankomst op het vliegveld een lift aanbieden en zelfs proberen je bagage direct naar hun auto te brengen zonder over een prijs te onderhandelen.

Over prijzen

Als je nog nooit in Marokko bent geweest, lijkt een aanbod van 20 euro enkele reis je misschien redelijk; dat zou het ook zijn, ware het niet dat de rit naar de stad misschien minder dan de helft kost... Mijn advies is om je niet te laten verleiden door de aandrang van deze chauffeurs: ze zullen de prijzen flink opdrijven (aangezien het in Marrakech de gewoonte is om de prijzen van producten of diensten af te dingen) "voor het geval dat" en het is niet veilig om in een voertuig te stappen dat niet officieel is of dat niet de bijbehorende garanties heeft.