Kameelrijden en Tickets

Kameelrijden is zonder twijfel een van de populairste activiteiten in Marrakech. Hier lees je hoe, waar en hoeveel het kost

Ana Caballero

Ana Caballero

9 minuten lezen

Kameelrijden en Tickets

Kameeltocht bij zonsondergang in de woestijn | ©Inbal Malca

Als we Marrakech zouden moeten beschrijven, zouden we denken aan de geur van specerijen, de kleuren van de woestijn, de drukte van de souk... en de kamelen. Op een kameel door de landschappen van Marrakech rijden is een fascinerende ervaring.

De handigste optie

Marrakech Palmeraie kameeltocht

Verken de Palmentuin van Marrakech per kameel

Ontdek deze populaire en fascinerende plek op de meest originele manier, met een kameeltocht van een uur met een professionele gids.

Tijdens deze kamelentocht door de palmbossen van Marrakech krijg je de kans om de palmbossen van Marrakech op een kameel te ontdekken. Tijdens deze rit van een uur kun je opgaan in de sfeer door traditionele Marokkaanse Saharakleding aan te trekken.

Bovendien zul je geen enkel detail missen, want je wordt begeleid door een deskundige gids die je tal van interessante weetjes zal leren en je zal onderdompelen in de lokale gewoonten en cultuur. Niet alleen dat, maar je krijgt ook de kans om een Berberdorp te bezoeken en aan het eind van de tour kun je genieten van een muntthee.

Aanrader als... je met familie of vrienden gaat, dan is het nog leuker.

Excursies naar de woestijn met kameelritten

Atlas watervallen| ©fredsharples
Atlas watervallen| ©fredsharples

Als je tijdens je bezoek aan Marrakech op een kameel wilt rijden, heb je verschillende opties. Ga met me mee en ik leg het je haarfijn uit zodat je niet hoeft te twijfelen welke je moet kiezen.

Dagtocht naar de Agafay woestijn met kameelrit

Dit is een van de populairste opties: op dezelfde dag vanuit Marrakech heen en terug naar de Agafay woestijn, gelegen aan de voet van het Atlasgebergte, en genieten van de prachtige watervallen in de omgeving en het uitzicht op verschillende Berberdorpen tijdens je kamelentocht. s Ochtends vroeg haalt een chauffeur je op bij je hotel en brengt je naar het woestijngebied.

In een van deze dorpen is er vrije tijd voor de lunch: voor zes euro extra bij de prijs van de tour krijg je een lunch aangeboden in een lokaal huis, maar je kunt ook op je gemak de omgeving verkennen en op zoek gaan naar typische gerechten om te proberen of zelfs je eigen eten meenemen (dit laatste raad ik niet aan vanwege het gewicht van de rugzak tijdens de kamelentocht en omdat de drank warm wordt in de loop van de dag).

Wat ik het leukst vond aan deze tour is dat de ervaring niet alleen de kameelrit omvat, maar ook prachtige uitzichten en nauw contact met de lokale bevolking die je uitnodigt voor Berberthee. De lokale bevolking is gewend aan het contact met de toeristenbevolking, dus het is gemakkelijk om hen (in ieder geval de jongere) in het Frans of Engels te verstaan en in ieder geval kan de gids vertalen. Ondanks dat ik me ervan bewust ben dat dit een "voorbereide" ervaring is, vond ik het toch erg authentiek.

Excursie naar de Zagora woestijn

Uitrusten om de excursie voort te zetten
Uitrusten om de excursie voort te zetten

Tijdens deze 2-daagse excursie naar de Zagora woestijn, op zeven uur van Marrakech, beleef je een ongelooflijk avontuur. Je slaapt onder de sterren in een Berberkamp, bezoekt de stad Ait Ben Haddou en rijdt op een kameel. Een zeer complete ervaring waarbij je wordt begeleid door een deskundige gids die je veel details vertelt over de plek en hoe de mensen in de woestijn leven.

Bovendien is vervoer inbegrepen, dus je hoeft je geen zorgen te maken over vervoer, en je krijgt de kans om te genieten van enkele van de mooiste landschappen. En als je van gastronomisch toerisme houdt, kun je tijdens deze excursie genieten van een typisch diner en ontbijt.

Excursie naar de woestijn van Merzouga

Deze driedaagse excursie naar de woestijn van Merzouga is een echte reis, want deze ligt op maar liefst 600 kilometer van Marrakech. Onder begeleiding van een deskundige gids die je alle details geeft over deze indrukwekkende plek, die bekend staat als de parel van de Sahara-woestijn, geniet je van een 2 uur durende kamelentocht. Diner en ontbijt zijn ook inbegrepen, zodat je de Marokkaanse keuken kunt proeven.

Natuurlijk is deze ervaring inclusief accommodatie en slaap je een van de nachten in een kamp midden in de woestijn. Ja, precies zoals je leest, iets onvergetelijks. Bovendien, als je een liefhebber van wilde dieren bent, zul je niet teleurgesteld zijn, want in deze woestijn kun je verschillende diersoorten aantreffen, zoals woestijnvossen, stekelstaarthagedissen en zandadders.

Je moet weten dat je bij dit voorstel kunt kiezen uit twee opties: de quadtour of een excursie die eindigt in Fez.

Excursie van een halve dag naar de Jebiletwoestijn met kameeltocht

Kamelen in de Marokkaanse woestijn| ©Fabien Bazanegue
Kamelen in de Marokkaanse woestijn| ©Fabien Bazanegue

Een tussenoptie tussen een kamelentocht van een hele dag en de korte tour buiten Marrakech is deze kamelentocht van een halve dag naar de Jebiletwoestijn. De tocht duurt ongeveer een halve dag (met vertrek 's ochtends en 's middags). De bestemming is Jebilet, een steenwoestijn ten noorden van de stad, de kamelentocht duurt ongeveer twee uur en je krijgt thee en pannenkoeken met lokale bewoners.

Deze tour is beschikbaar in het Engels en Frans. Een chauffeur haalt je op een door jou gekozen tijdstip op bij je hotel en brengt je samen met een kleine groep van maximaal 16 personen naar het woestijngebied Jebilet, waar de tour begint. Op dit punt zal een lokale gids je laten zien hoe je op de kameel stapt en je rondleiden door het gebied. Als je je evenwicht kunt bewaren, vergeet dan niet om onderweg foto's te maken voor je herinneringen, het gebied is de moeite waard.

Op een bepaald punt onderweg wordt er gestopt voor thee en pannenkoeken bij een lokale familie die je interessante verhalen zal vertellen over het leven in de woestijn en de belangrijkste rituelen van de Berbers.

Is kameelrijden in Marrakech de moeite waard?

Kameelrijden is een zeer gewilde ervaring voor mensen die naar Marokko reizen, en je krijgt zeker niet op veel plaatsen de kans om het te doen.

Als je je afvraagt of kameelrijden hetzelfde is als paardrijden, zou ik zeggen van niet. Het is gewoon een kwestie van goed zitten en je bewegingen coördineren met die van het dier om rugpijn te voorkomen. De gids zal uitleggen hoe je dit moet doen, maar het is niet moeilijk, hoewel de beweging voor sommige mensen ongemakkelijk kan zijn. Als je denkt dat dit het geval is, kies dan voor een korte wandeling of een wandeling met pauzes. Vermijd de ervaring als je rugproblemen hebt en als je je op enig moment ongemakkelijk voelt, laat het je gids weten.

Houd er ook rekening mee dat de kamelen op dit soort tochten in een karavaan zitten. Met andere woorden, de deskundige gids leidt een rij kamelen en de anderen volgen hem. Kamelen zijn erg rustige en volgzame dieren en zijn gewend om toeristen te vervoeren, dus je hoeft niet bang te zijn en laat je gewoon gaan.

Boek een kameeltocht in de Palm Grove

Wanneer kun je een kameelrit maken in Marrakech?

Kameelritten vinden bijna elke dag op verschillende tijden plaats. Groepen zijn meestal even groot, dus het heeft geen voordeel om ze op de ene of de andere dag te doen vanwege drukte; je kunt de datum kiezen die het beste past bij je reisplannen.

Je zult ook geen problemen hebben met het weer, want het klimaat in Marokko is meestal vrij stabiel. In het zeldzame geval dat er zich ongunstige omstandigheden voordoen en de rit wordt geannuleerd vanwege regen of een zandstorm, krijg je je geld terug of wordt de rit verplaatst naar een andere dag.

Boek een kameelrit in de Palm Grove

Kunnen kinderen op een kameel rijden?

Kinderen jonger dan 12 jaar moeten worden begeleid op dit soort tochten, voornamelijk om te voorkomen dat de kameel eraf valt als ze hun evenwicht niet kunnen bewaren, niet omdat het dier zichzelf blootgeeft.

De minimumleeftijd om op een kameel te rijden is echter twee jaar.

Boek een kameelrit in de Palm Grove

Met welke aanbevelingen moet ik rekening houden als ik op een kameel ga rijden?

Trekking op een kameel in de duinen| ©Yeo Khee
Trekking op een kameel in de duinen| ©Yeo Khee

De meeste kamelentrektochten vanuit Marrakech vallen op vanwege het gemak voor reizigers, omdat de tocht je meestal bij je hotel ophaalt en je na afloop weer terugbrengt. Er zijn echter een paar dingen waar je aan moet denken voordat je je hotel verlaat:

  • Neem water mee: Vergeet niet dat je op een kameel door de woestijn rijdt; soms zullen de kameeldrijvers je van water voorzien, soms niet. Tijdens de rit kun je nergens water kopen (je bent in de woestijn) en met de hitte, althans voor mij, kreeg ik behoorlijk dorst tijdens de rit. Vul een fles koud water voordat je het hotel verlaat en neem deze mee in een rugzak.
  • Draag comfortabele kleding: Als je een korte broek draagt, kan het oncomfortabel zijn om tegen het zadel van de kameel aan te schuren, dus ik raad een lange, wijde broek aan met gympen waarmee je je evenwicht kunt bewaren. Vergeet niet dat het heet is en dat je het beste lichte kleding kunt dragen die je tegen de zon beschermt. Soms krijg je van de kameeldrijvers zelf typische woestijnkleding om tijdens de tocht te dragen om je tegen de zon te beschermen.
  • Bescherm jezelf tegen de zon: De zon is erg sterk in de woestijn, hoewel het soms waait en je het niet in de gaten hebt. Het is normaal om zonnebrandcrème op je armen en benen te gebruiken, maar een gebied dat veel mensen vergeten is de achterkant van je nek. In feite worden hiervoor op veel van deze excursies tulbanden gebruikt en de Berbers zorgen er soms zelf voor. Neem hoe dan ook een sjaal mee om jezelf te bedekken, draag een zonnebril en neem zonnebrandcrème mee voor het geval je die onderweg nodig hebt.
  • Maak je geen zorgen over eten: Bij korte kamelentochten hoef je je geen zorgen te maken over eten omdat ze maar ongeveer twee uur duren. Bij de dag- of halve dagexcursies hoef je je ook geen zorgen te maken; rond lunchtijd krijg je ofwel een kleine toeslag voor de lunch bij een Berberhuis of je wordt afgezet bij een plek waar je zelf iets kunt kopen. Als je wilt, kun je wat snacks meenemen in je rugzak, maar meestal is dat niet nodig.
  • Wees voorzichtig met foto's: Natuurlijk kun je foto's maken op de kameel of je kunt je gids vragen om foto's te maken voordat je op de kameel stapt of wanneer je eenmaal op de kameel zit. Waar je voorzichtig mee moet zijn is wanneer je je camera tevoorschijn haalt tijdens de rit om foto's te maken van het landschap; door de beweging van de kameel kun je je evenwicht verliezen en valt je mobiele telefoon of camera op de grond. Vraag je gids om te stoppen als je een foto wilt maken.
  • Fooi is niet inbegrepen: De prijs van deze tours is exclusief fooi aan de Berber gids die de kameel bestuurt of aan de familie die je op de thee uitnodigt in het geval van langere excursies. Het is niet nodig, maar als je ze wat geld wilt geven, kun je dat doen; ze zullen niet alleen niet beledigd zijn omdat ze het gewend zijn, maar ze zullen je ook vriendelijk bedanken.

Boek een kameeltocht in de Palm Grove

Veelgestelde vragen over kamelentochten

Silhouetten bij zonsondergang
Silhouetten bij zonsondergang

Wordt de ervaring aanbevolen voor zwangere vrouwen?

Om vallen of rugpijn te voorkomen, wordt deze ervaring niet aanbevolen voor zwangere vrouwen.

Is het mogelijk om de woestijn te bezoeken zonder op een kameel te rijden?

Excursies naar de woestijn gaan meestal gepaard met een ritje op een kameel, maar dit betekent niet dat het een vereiste is om de woestijn te bezoeken of door de plaatselijke dorpen te toeren. In feite gaan de Berbers vaak te voet in plaats van op een kameel, dus als je het ze vraagt zullen ze er geen probleem mee hebben om je te voet te vergezellen in plaats van op een kameel.

Boek een kameeltocht in de Palm Grove

Andere interessante activiteiten in Marrakech

Soek Kruidenwinkel| ©Jose Ramirez
Soek Kruidenwinkel| ©Jose Ramirez

Als je dat nog niet hebt gedaan, moet je overwegen om een rondleiding door de stad te boeken. De souk kan een doolhof lijken en met een lokale gids weet je zeker dat je alle bijzondere bezienswaardigheden ziet zonder er een te missen. Als je zin hebt om erop uit te gaan en de omgeving van de stad te ontdekken, dan heb je geluk, want er zijn een aantal fantastische plekken op loopafstand, waardoor je dagtochten of zelfs nachtelijke tochten naar de woestijn kunt maken. Hier zijn de plekken die ik het leukst vind in dit artikel: Dagtrips en Excursies vanuit Marrakesh.

Boek een souk tour