11 beste dingen om te doen in Marrakech

Marrakech is de ziel van Marokko, een stad vol contrasten die je vanaf het begin aangrijpt en als je het meeste uit je bezoek wilt halen, mag je deze essentiële dingen niet missen

Ana Caballero

Ana Caballero

8 minuten lezen

11 beste dingen om te doen in Marrakech

Minaret van Kutubia Moskee | ©Chronis Yan Va

Het verkeer overspoelt de straten van Marrakech, waar voetgangers, voertuigen en dieren een uniforme massa vormen; het geluid van de claxon mengt zich met de stemmen van voetgangers en de oproep tot gebed... Ik zou je veel verschillende tips kunnen geven voor een reis naar Marrakech, maar dit zijn zeker de 10 dingen die je niet mag missen in de stad.

1. Slenter over het Jamaa el-Fna plein

Uitgaan op het Jamaa el-Fna plein| ©Sherpas 428
Uitgaan op het Jamaa el-Fna plein| ©Sherpas 428

Ik weet niet of iemand ooit Marrakech heeft bezocht zonder dit plein te hebben bezocht. Het enorme Jamaa el-Fna plein ligt in de Medina van Marrakech (de Medina is het historische gebied dat wordt beschouwd als het centrum van Marrakech en is omgeven door een muur) en is het hart van de stad en het referentiepunt voor oriëntatie tijdens elke wandeling of sightseeingtour. Als je een eerste plek moet kiezen als je in Marrakech aankomt, raad ik je dit plein ten zeerste aan.

Boek een rondleiding door Marrakech

2. Ga winkelen in de souk

De souk| ©César González Palomo
De souk| ©César González Palomo

In weinig steden zou ik winkelen aanraden als een must-do, maar in Marrakech is het een hele nieuwe ervaring waar je misschien niet aan gewend bent.

De soukmarkt is een ervaring op zich; het gaat er niet zozeer om wat je moet kopen of kopen, maar meer om hoe de verkopers met toeristen communiceren (wat je taal ook is, je zult zeker horen dat ze je erin aanspreken), om het handwerk te waarderen (de ambachtslieden zitten meestal achter in de souk langs een overdekt steegje) of om de snoepjes te proeven die ze op straatniveau verkopen (ze zien er niet erg hygiënisch uit, maar ze proeven maakt deel uit van de lokale ervaring). Maar wees vooral voorzichtig met je spullen tijdens je wandeling door de soek is een van de basisveiligheidstips in Marrakech.

Boek een rondleiding door de souk in Marrakech

3. Ontdek de Majorelle Tuin

De tuin van Majorelle| ©Mike Finn
De tuin van Majorelle| ©Mike Finn

Als je naar de Majorelle Tuin gaat, is het eerste wat je opvalt, nog voordat je bij de poort bent, de wijk Ville Nouvelle waarin de tuin ligt. Als je vanuit de Medina een taxi neemt, lijkt het alsof je in een compleet andere stad bent beland, met hoge gebouwen en verzorgde trottoirs. Inderdaad, dit is het rijke deel van de stad en ja, het is ook een deel van Marokko. Als je meer informatie wilt over hoe je er kunt komen, kijk dan eens naar de post over hoe je je kunt verplaatsen in Marrakech.

Wat de Majorelle-tuin betreft, vind ik persoonlijk dat het een van de beste bezoeken is die je kunt brengen aan de stad, zo niet het beste. Het beeld dat je krijgt als je door de poorten van deze tuin loopt (365 dagen per jaar geopend) heeft niets te maken met wat wordt geassocieerd met de Arabische wereld: het is gebouwd in de jaren 20 en 30 van de vorige eeuw. Het is versierd met exotische plantensoorten en de smaak van de gebouwen en straten is voortreffelijk.

Boek een rondleiding door de Majorelle Tuinen en de Palmentuin van Marrakech

4. Maak een kameeltocht

Kameeltocht in de woestijn| ©Claudia Gschwend
Kameeltocht in de woestijn| ©Claudia Gschwend

Het klinkt misschien als een cliché om naar Marokko te gaan en op een kameel te rijden, maar het is een cliché dat een zeer lonende ervaring blijkt te zijn. Tijdens een kamelentocht kun je niet alleen de kameel als vervoermiddel gebruiken, maar ook de woestijnen rond Marrakech en de Berberdorpen zien die er verspreid liggen.

In tegenstelling tot wat veel mensen denken, hoef je niet naar de Sahara te gaan om op een kameel te rijden. Je kunt vanuit Marrakech kameeltochten maken naar verschillende punten in de omgeving (waaronder de beroemde Palmentuin van Marrakech) die een paar uur tot een hele dag kunnen duren. Tip: als je met kinderen naar Marrakech gaat, mag je deze activiteit niet missen.

Boek een kameeltocht door de Palmentuin

5. Maak een rondleiding door de stad

Kutubia Moskee verlicht bij zonsondergang| ©Chronis Yan
Kutubia Moskee verlicht bij zonsondergang| ©Chronis Yan

Er zijn veel manieren om een stad te bezoeken, maar de beste manier om de stad echt te leren kennen is door een plaatselijke gids die je uitlegt wat er buiten het gezichtspunt van de toerist ligt.

Je kunt kiezen uit verschillende opties voor rondleidingen en excursies vanuit Marrakech, waarbij een plaatselijke gids je de meest onbekende plekjes van de stad laat zien, je de geschiedenis van de belangrijkste emblemen vertelt en je interessante verhalen vertelt over de manier van leven van de inwoners en de gastronomie van Marokko. Maak van de gelegenheid gebruik om je gids om restaurantaanbevelingen in Marrakech te vragen; hij of zij zal je graag helpen.

Boek een rondleiding door Marrakech

6. Ontspan in een traditionele hammam

In een hammam| ©Enrico Furlan
In een hammam| ©Enrico Furlan

Mijn ultieme Marrakech plan is om te ontspannen in een traditionele hammam. Een ervaring die ongeveer twee uur duurt, waarin je de exfoliërende eucalyptusbaden, de sauna's en de ontspannende massages met arganolie uitprobeert.

In een traditionele Marokkaanse hammam word je bijgestaan door deskundige therapeuten. Je zult ook genieten van een traditioneel drankje met verse munt.

Geniet van een ontspannen middag in Marokko, terwijl je de lokale en culturele traditie van huidverzorging ervaart. En maak je geen zorgen over hoe je er moet komen, want je kunt een rondreis boeken.

Boek een bad en massage in een traditionele hammam

7. Maak een uitstapje naar Essaouira

Essaouria| ©Jean-Marc Astesana
Essaouria| ©Jean-Marc Astesana

Marrakech is een stad waar veel te beleven valt, maar de drukte van de straten maakt het een welkome ontsnapping uit het centrum voor een dag in een meer ontspannen deel van Marokko. Een bezoek aan het vissersstadje Essaouira is hiervoor perfect. Het ligt op drie uur rijden van Marrakech en er zijn verschillende excursies naar Essaouira waarbij je op dezelfde dag heen en terug kunt gaan; in elk geval lees je hier hoe je van Marrakech naar Essaouira komt.

De belangrijkste attractie is de rust van de straten, het uitzicht op zee en natuurlijk de goedkope vis van goede kwaliteit die je in het havengebied kunt eten. Als je een paar dagen langer in deze stad wilt blijven, kun je gaan wandelen of de bergresorts bezoeken, maar tijdens de verschillende excursies die vanuit Marrakech vertrekken, heb je de tijd om de belangrijkste bezienswaardigheden in je eigen tempo te verkennen.

Boek een excursie naar Essaouira

8. Maak een uitstapje naar de omgeving

Watervallen van Ouzoud| ©just_a_cheeseburger
Watervallen van Ouzoud| ©just_a_cheeseburger

Er zijn landen waar niemand het in zijn hoofd haalt om naartoe te gaan zonder een bezoek aan hun landschappen. Veel toeristen die naar Marrakech reizen, blijven echter in de stad omdat ze zich niet bewust zijn van de natuurlijke rijkdom van de omgeving.

Om dat te voorkomen kun je op zoek gaan naar foto's van het Atlasgebergte, de Ourika-vallei, de watervallen van Ouzoud of het dorp Ban Haddou. Als je belangrijkste reactie is "Maar is dit in de buurt van Marrakech?", ook dan kun je hier meer lezen over alle dagtochten die vanuit Marrakech worden georganiseerd.

Excursies in de woestijn van Marrakech: een must-do

Van alle excursies die je vanuit Marrakech kunt doen, zijn de woestijnexcursies in Marokko ongetwijfeld het populairst. Het eerste wat je moet weten is dat je vanuit Marrakech de woestijn van Merzouga, de woestijn van Zagora of de woestijn van Agafay kunt bezoeken. Hoewel je de woestijn van Marrakech in één dag kunt zien, raad ik je aan om de nacht in de woestijn door te brengen omdat het een unieke ervaring is. Ik raad je ook aan om een georganiseerde excursie naar de woestijn vanuit Marrakech te boeken, want het is niet de moeite waard om het op eigen houtje te doen omdat de activiteiten die je in de woestijn kunt doen meestal worden georganiseerd door degenen die de excursies organiseren.

Boek een excursie naar de woestijn vanuit Marrakech

9. Bezoek het Bahia paleis

Het paleis van Bahia| ©*SHERWOOD*
Het paleis van Bahia| ©*SHERWOOD*

Ook wel bekend als het Paleis van de Schone, omdat het de Arabische vertaling is van Bahia. Onder deze bijnaam stond de favoriet van de vizier Ahmed ben Moussa bekend, die de opdracht gaf voor de bouw van dit paleis, dat 14 jaar in beslag nam. Het hoogtepunt van de plek is de uitbundige versiering die het hele gebouw bedekt (en als je het je afvraagt, de mozaïektegels werden één voor één gelegd).

10. Ontdek de Sa'did tombes

Sa'didi tombes| ©Montse PB
Sa'didi tombes| ©Montse PB

Vlakbij het Bahia Paleis liggen de Sa'didi tombes. Hoewel deze ook open is tot half vijf 's middags, kun je ze vanwege de kleine omvang het beste vroeg in de ochtend bezoeken om drukte te voorkomen. Binnen vind je beroemde graftombes en opzichtige stucwerk- en marmerdecoraties die de glorie van de meest opmerkelijke sultans van de 16e eeuw waardig zijn. Aan het type decoratie van elke tombe en mausoleum kun je de koopkracht van elk van de notabelen die er begraven liggen raden.

11. Bewonder de Madrasa Ali Ben Youssef

Madrasa Ali Ben Youssef| ©Kees Kortmulder
Madrasa Ali Ben Youssef| ©Kees Kortmulder

Als je in het Alhambra in Granada of het Alcazar in Sevilla bent geweest, zal de omgeving van deze moskee je bekend voorkomen. Als het Bahia Paleis al een symbool was van de grootsheid van de mens, dan is deze tempel een symbool van de grootsheid van Allah, en het is ongelooflijk.

Het is een van de weinige kerken in het land waar niet-moslims naar binnen mogen, dus maak er optimaal gebruik van (hoewel het gesloten is tijdens religieuze festivals). Het sterke punt is de binnenplaats: marmeren vloeren, delicate tinten, sierkunst, gebeeldhouwde kalligrafie, balkons met roosters, mozaïeken en andere elementen maken het tot een kunstwerk.

Kies tot slot de beste tijd voor je reis

In Marokko| ©angelgarciagordo
In Marokko| ©angelgarciagordo

Als je je afvraagt wanneer je naar Marrakech moet reizen, dan heeft zowel een bezoek aan Marrakech in de zomer als in de winter zo zijn voordelen. Elke maand van het jaar biedt een aantal bezienswaardigheden, die je in deze lijst kunt bekijken:

Als je nog steeds niet zeker weet hoeveel dagen je in de Marokkaanse stad moet doorbrengen, is hier nog een lijst met routes afhankelijk van hoeveel dagen je reis duurt. Veel plezier!