Marrakech in september: alles wat u niet mag missen

September is een ideale maand om Marrakech te bezoeken: de temperaturen en het toerisme zijn gematigd, de prijzen zijn goedkoop en er is een ruim aanbod aan activiteiten. Wat wil je nog meer?

María Cano

María Cano

9 minuten lezen

Marrakech in september: alles wat u niet mag missen

Marrakech, Marokko | ©Rigel

September is een van de beste maanden om naar Marrakech te reizen: de temperaturen zijn warm, maar niet zo benauwd als in de zomermaanden, er zijn veel zonuren zodat je optimaal van de dagen kunt genieten en hoewel er toerisme is, is het niet zo druk, zodat je de stad comfortabel kunt bezoeken. Bovendien zijn de prijzen goedkoper dan in juli en augustus.

Hier is een lijst met de beste dingen om te doen tijdens je reis.

1. Duik in het hart van het Atlasgebergte en mis het Fête des Novias (bruidsfeest) niet

Atlasgebergte| ©Spixey
Atlasgebergte| ©Spixey

In september, meestal in de derde week, vindt een van de meest merkwaardige festivals van het land plaats: het Fête des Novias, ook wel bekend als de Moussem van Imilchil, dat wordt gehouden in deze stad in het hart van het Atlasgebergte, op ongeveer 350 kilometer van de stad Marrakech.

Dus boek je excursie naar het Atlasgebergte en de Agafa woestijn en geniet van dans, muziek, souks en vele andere creatieve activiteiten. De grote bijzonderheid van dit festival is bovendien dat er een grote collectieve bruiloft plaatsvindt waarbij zo'n dertig jongeren uit deze prachtige regio vrijelijk met elkaar trouwen. En als ze niet tevreden zijn met het huwelijk, kunnen ze terugkeren naar hun familie en het volgende jaar opnieuw trouwen.

Hoewel het op enige afstand van Marrakech ligt, is het een aanrader om te bezoeken als je reis samenvalt met dit evenement, want het is een zeer uniek feest waarbij je kunt genieten van een unieke sfeer. Het is ook een unieke manier om jezelf onder te dompelen in de lokale cultuur. Deelnemers dragen specifieke kleding en kapsels afhankelijk van hun burgerlijke staat.

Boek uw excursie naar het Atlasgebergte

2. Maak een excursie naar de woestijn van Marrakech, een ervaring van je leven!

Kamperen in de woestijn| ©Jaanus Jagomägi
Kamperen in de woestijn| ©Jaanus Jagomägi

De beste ervaring die je kunt hebben tijdens je reis naar Marrakech in september is een woestijntocht. De lagere temperaturen die typisch zijn voor deze maand maken het een ideaal plan voor alle smaken en leeftijden. Je hebt verschillende opties:

Als je niet zeker weet wat de beste optie is, lees dan het bericht Beste woestijntochten in Marokko en je zult het zeker weten. Lees ook een artikel over de beste woestijnactiviteiten in Marokko en je krijgt alle details over de origineelste manier om de woestijn van Marrakech te leren kennen, die eigenlijk de Sahara-woestijn is.

Boek je excursie naar de woestijn van Marrakech

3. Beleef het avontuur van kameelrijden in het palmbos van Marrakech

Toeren door de palmbossen bij zonsondergang| ©EliBet.
Toeren door de palmbossen bij zonsondergang| ©EliBet.

Een ideaal plan voor de maand oktober, wanneer de hoge temperaturen de bezoekers een pauze gunnen, is het boeken van een kameeltocht door de Palm Grove van Marrakech, een perfecte optie voor het hele gezin en een geweldige manier om te ontsnappen aan de drukte van Marrakech.

De Palmentuin is een enclave op ongeveer 10 kilometer ten noordoosten van Marrakech, met ongeveer 13.000 hectare en 100.000 palmbomen die werden geplant tijdens de Almoravid dynastie. Om precies te zijn dateert dit duizend jaar oude park uit de 17e eeuw, toen de Almoraviden in de stad arriveerden. Enkele van de belangrijkste golfbanen van de stad en verschillende luxe hotels liggen in dit gebied. Deze ervaring kost ongeveer €40.

Je kunt ook een kameelrit maken in andere delen van Marrakech.

Boek een kameelrit in de Palm Grove

4. Bezoek de Majorelle Tuin, een oase midden in de stad

De tuin van Majorelle| ©Kamal Hammadi
De tuin van Majorelle| ©Kamal Hammadi

Een van de leukste dingen om midden op de dag te doen in september is een rondleiding boeken in de Majorelle Tuinen, een van de meest bezochte plekken in de stad Marrakech.

De Franse schilder Jacque Majorelle, bekend als natuurliefhebber, was de grondlegger van deze tuin, die later werd overgenomen door Yves Saint Laurent en nu meer dan 300 plantensoorten heeft, waaronder palmbomen, cactussen, rozenstruiken, bougainville, bamboe, waterlelies en lotusbloemen.

De rondleiding kost ongeveer 12 euro en is geopend van 11.00 tot 17.00 uur.

Boek een rondleiding door de Majorelle Tuinen

5. Dompel jezelf onder in het leven van het Jamaa el-Fna plein

Jemaa el-Fna plein bij nacht| ©Alexander J.E. Bradley
Jemaa el-Fna plein bij nacht| ©Alexander J.E. Bradley

Het Jemaa el Fna plein, gelegen in het hart van Marrakech, trekt elke dag een onmetelijk aantal mensen. Naar mijn mening is het een van de meest spectaculaire bezienswaardigheden van de stad, en je kunt er uren doorbrengen terwijl je geniet van de verschillende shows die het plein biedt, met slangenbezweerders, muzikanten en andere unieke artiesten. Een unieke ruimte die ik je aanraad om 's avonds te bezoeken.

Aarzel niet om een rondleiding door de Medina van Marrakech te boeken en profiteer van je bezoek aan Yamaa el-Fna om te eten in een van de restaurants en bars die het plein omringen. Je kunt ook een gastronomische rondleiding door Marrakech boeken.

Boek een rondleiding door de Medina van Marrakech

6. Ontdek de souk van Marrakech

De souk in Marrakech| ©n m
De souk in Marrakech| ©n m

Als je in september naar Marrakech gaat, aarzel dan niet om een rondleiding door de souk in Marrakech te boeken en wat souvenirs van je reis mee naar huis te nemen, van leren accessoires zoals slippers, rugzakken, heuptassen of tassen, tot keramische voorwerpen of cosmetische producten zoals arganolie. Je zult geen problemen hebben met communiceren, want de verkopers spreken alle talen vloeiend.

De soek, die zich bevindt in een doolhof van labyrintische straatjes ten noorden van het Jamaa el Fna-plein, is een van de hoogtepunten van Marrakech en de kraampjes zijn geopend van ongeveer 10.00 tot 17.00 uur. Een laatste tip: vergeet niet af te dingen, want geloof het of niet, je krijgt altijd korting.

Boek een rondleiding door de soek van Marrakech

7. Ontdek een van de schatten van Marrakech, de Saadische graftombes.

Saadidische tombes| ©Montse PB
Saadidische tombes| ©Montse PB

September is de perfecte maand om de Saadidische graftombes te bekijken, een van de mooiste en meest bezochte monumenten in Marrakech. Met de afname van het toerisme heb je de mogelijkheid om ze comfortabel en zonder mensenmassa's te bekijken, iets wat op andere tijden van het jaar praktisch onmogelijk is.

De Saadid tombes, waarvan de capaciteit erg klein is, dateren uit de Saadid dynastie, die regeerde tussen 1524 en 1659 in Marrakech. Ze werden ontdekt in het begin van de 20e eeuw en er zijn verschillende gebieden die bezocht kunnen worden: het Mausoleum van Lalla Massouda, de Zaal van de 12 zuilen, de Gebedszaal, de Zaal van de Drie Nissen en de buitenste begrafenissen.

De toegangsprijs begint bij €6,50.

Boek een rondleiding door Marrakech

8. Bezoek de belangrijkste musea van Marrakech

Yves Saint Laurent Museum:| ©Rainer Pidun
Yves Saint Laurent Museum:| ©Rainer Pidun

Een van de andere plannen die je niet mag missen tijdens je reis naar Marrakech in september is een bezoek aan enkele van de belangrijkste musea van de stad, waaronder:

  • Het Yves Saint Laurent Museum, dat een permanente collectie van de meest opmerkelijke werken van de ontwerper herbergt.
  • Het Confluences Museum, dat is gevestigd in een van de mooiste gebouwen van Marrakech, een paleis uit het begin van de 20e eeuw dat meer dan veertig jaar lang de officiële residentie van de pasja van Marrakech was.
  • Ik raad ook een bezoek aan het Huis van de Fotografie aan, dat, gepromoot door Patrick Manac'h en Hamid Mergani, een collectie van meer dan 10.000 foto's van Marokko uit de late 19e eeuw tot de eerste helft van de 20e eeuw herbergt.
  • Het Oriëntalistisch Museum, een kunstgalerie met opmerkelijke werken van Dalí, Delacroix, Lord Weeks en Jacques Majorelle. Allemaal schilders die de schoonheid van Marokko vastlegden in hun werken.

9. Ga terug in de tijd in de Ben Youssef Madrasa

Ali Ben Youssef Madrasa| ©Kees Kortmulder
Ali Ben Youssef Madrasa| ©Kees Kortmulder

Een andere must-see tijdens je reis naar Marrakech in september is de Ben Youssef Madrasa, ook bekend als de Ben Youssef Medersa. Wat maakt dit bezoek zo bijzonder, vraag je je af? Het is de grootste en belangrijkste madrasa van Marokko en een van de mooiste voorbeelden van het architectonische erfgoed van het land.

Dit door sultan Abou al Hasam gestichte educatieve centrum voor hoger onderwijs dateert uit de tweede helft van de 16e eeuw en heeft meer dan honderd cellen die onderdak boden aan wel duizend studenten die zich toelegden op de studie van de Koran.

10. Wellness, ontspanning en muziek op het Oasis Festival

Op het Oasis Festival| ©puffin11k
Op het Oasis Festival| ©puffin11k

Als je van elektronische muziek houdt, dan vindt half september het Oasis Festival plaats. Het is een muziekfestival met een belangrijke internationale aanwezigheid van dj's en laat ook hedendaagse kunst, mode en Noord-Afrikaanse gastronomie zien.

Verschillende emblematische locaties in de stad, zoals de Secret Garden, doen mee aan dit culturele evenement, dat ook yogasessies en pool-, spa- en shishamiddagen organiseert. Dit alles met een breed scala aan muziek op de achtergrond. Een hele ervaring van welzijn en ontspanning.

De temperatuur in Marrakech in september

In de straten van de Medina| ©Carlos Felipe Pardo
In de straten van de Medina| ©Carlos Felipe Pardo

In september daalt de temperatuur in Marrakech aanzienlijk, met maxima rond 33-35ºC en daggemiddelden tussen 25 en 28ºC. De dagen zijn nog steeds erg lang, met een zonsopgang rond 7.15 uur en een zonsondergang na 19.30 uur, dus er is meer dan 12 uur daglicht per dag. Bovendien valt er nauwelijks regen. In feite regent het gemiddeld één dag per maand.

Als je twijfelt over een bezoek aan Marrakech in september, lees dan het bericht Wanneer naar Marrakech reizen en je zult zien dat het een perfecte maand is. En als je op zoek bent naar meer algemene informatie over de stad, bezoek dan het artikel Wat te zien en te doen in Marrakech.

De toeristenstroom van Marrakech in september

Straten van de Medina, Marrakech| ©Carlos Felipe Pardo
Straten van de Medina, Marrakech| ©Carlos Felipe Pardo

Het aantal toeristen in Marrakech is in september aanzienlijk lager dan in juli en augustus, maar er zijn nog steeds veel bezoekers en er is veel vraag naar de belangrijkste excursies, dus het is raadzaam om ruim van tevoren te reserveren. Toch is alles niet zo druk als in de voorgaande maanden, dus het is een goede optie voor je reis.

Lees voordat je aan je reis begint eerst de berichten Veiligheid in Marrakech en Hoe je je kunt verplaatsen in Marrakech, ze zijn erg praktisch.

Marrakech prijzen in september

Marokkaans geld| ©Doug Knuth
Marokkaans geld| ©Doug Knuth

De prijzen in Marrakech in september zijn aanzienlijk lager dan in juli en augustus, zowel voor vluchten en hotels als in het dagelijks leven. Toeristenbelastingen zijn sterk verlaagd en de prijzen gaan ook direct omlaag. Dus als je de kans krijgt, aarzel dan niet om de stad in deze tijd van het jaar te bezoeken - je zult er geen spijt van krijgen!

Boek een rondleiding door Marrakech

De beste tijd om naar Marrakech te reizen

Lees het bericht Wanneer naar Marrakech reizen en je zult zien dat september zonder twijfel een uitstekende optie is.

En als je op zoek bent naar meer gedetailleerde informatie over andere maanden van het jaar, zijn hier de berichten over Marrakech in januari, Marrakech in februari, Marrakech in maart, Marrakech in april, Marrakech in mei, Marrakech in juni, Marrakech in juli, Marrakech in augustus, Marrakech in oktober, Marrakech in november en Marrakech in december.

Boek een rondleiding door Marrakech

Wat moet je meenemen voor je bezoek aan Marrakech in september?

Reisbagage| ©Dids
Reisbagage| ©Dids

Als je in september naar Marrakech reist, kun je het beste lichte, linnen of katoenen kleding meenemen voor overdag en een jas, vest of trui voor als het donker is, want de temperatuur kan dalen tot 20ºC en er is een groot temperatuurverschil gedurende de dag. Vergeet aan de andere kant niet om een hoed of pet en een zonnebril mee te nemen voor als de zon op zijn heetst is.

Vergeet niet dat Marokko een islamitisch land is en dat het voor vrouwen niet aan te raden is om laag uitgesneden, strapless of korte kleding te dragen. Zo vermijd je ongemakkelijke blikken. Toch is het een van de meest verwesterde landen, dus ze hebben niet zo'n strikte dresscode als in andere plaatsen.

Tot slot, kijk gerust naar de posts Marrakech in één dag, Marrakech in twee dagen, Marrakech in drie dagen, Marrakech in vier dagen, Marrakech in vijf dagen en Marrakech in zeven dagen en stel een route samen om het meeste uit je reis te halen.

Boek een rondleiding door Marrakech