Marrakech in vijf dagen: excursies, rondleidingen en bezoeken om van de stad te genieten

Er zijn maar weinig steden ter wereld die bezoekers zoveel te bieden hebben als Marrakech. In de rode stad kun je jezelf verliezen in winkelen in de souks, de prachtige monumenten verkennen of overnachten in de woestijn.

Joaquín Montaño

Joaquín Montaño

7 minuten lezen

Marrakech in vijf dagen: excursies, rondleidingen en bezoeken om van de stad te genieten

Verlaten 's nachts | ©Walid Ahmad

Als je 5 dagen blijft en wilt weten wat er te zien en te doen is in Marrakech, dan helpt de tour die ik heb voorbereid je om aan te komen met een groot deel van je huiswerk al gedaan. Marrakech, met meer dan 1,5 miljoen inwoners, is een van de keizerlijke steden van Marokko, samen met Fez, Meknes en Rabat. Rondwandelen in Marrakech biedt een onvergelijkbare ervaring: verdwalen in het labyrint van de straten, een bezoek brengen aan de woestijn of de sfeer van het Jamaa el Fna plein van dichtbij meemaken. Ontdek wat er te doen is tijdens deze 5 dagen!

Dag 1: Eerste stappen in de stad om de Jamaa el Fna en zijn tuinen te leren kennen

Djemaa El Fna| ©F Mira
Djemaa El Fna| ©F Mira

Aankomen in Marrakech is voor veel reizigers een behoorlijke cultuurschok. Velen voelen zich verloren in de drukte van de medina en voelen zich een beetje ongemakkelijk bij de manier waarop sommige winkeliers hun waren verkopen. Het kan dus nooit kwaad om wat veiligheidstips te raadplegen voor je reis naar Marrakech en een rondleiding door Marrakech te boeken, in ieder geval op de eerste dag. Voor de eerste dag kun je je route beginnen met de volgende stops:

 • Het Jamaa El Fna-plein: om het in al zijn pracht en praal te zien, moet je deze plek zowel 's ochtends als 's middags en 's avonds bezoeken, omdat de sfeer dan merkbaar verandert. Een tip voor reizen naar Marokko is om je open te stellen en je niet te laten intimideren door de plaatselijke bevolking.
 • Stop bij de Koutoubia Moskee: De islam is een belangrijk onderdeel van de Marokkaanse cultuur, dus het is niet verwonderlijk dat er zoveel moskeeën zijn in steden als Marrakech. Het interieur van de moskee is niet toegankelijk voor niet-moslims, maar alleen de buitenkant is al een bezoek waard. Als je een rondleiding door Marrakech boekt, kun je er alles over te weten komen.
 • Bezoek het Dar Si Said Museum: het bevat een interessante collectie tapijten, meubels, textiel en andere voorwerpen uit de Berbercultuur. Helaas ontbreekt de informatie in het museum een beetje, dus als je erg geïnteresseerd bent in het onderwerp is het essentieel om een gids te hebben.

De Majorelle Tuinen

In de Majorelle Tuinen| ©Jean-Pierre Dalbéra
In de Majorelle Tuinen| ©Jean-Pierre Dalbéra

Om je route te vervolgen, raad ik je aan een rondleiding door de Majorelle Tuinen te boeken, het herkenningspunt van Marrakech. De 9.000 vierkante meter zijn omringd door rode muren en gevuld met palmbomen, planten, cactussen en vijvers die rust en kalmte uitstralen. En later kun je een van deze opties kiezen voor het diner:

 • Genieten van de zonsondergang op een terras: om de late namiddag door te brengen en desgewenst zelfs te dineren, kun je in Marrakech het beste een terras in de buurt van Jamaa el Fna kiezen om van de zonsondergang te genieten. Populaire plekken zijn L'Adresse Jemaa Al Fna, La Pergola Jazz Bar (waar ze bier verkopen) en Le Salama.
 • Diner in Jamaa el Fna: hoewel je op een van de eerder genoemde terrassen kunt dineren, is de meest klassieke optie om deze eerste kennismakingsdag met Marrakech af te sluiten door de kraampjes met Marokkaanse gerechten in Jamaa el Fna uit te proberen. Waag je aan een wandeling tussen deze kraampjes en kies er een uit om te dineren of boek zelfs een gastronomische tour om alle typische gerechten te proberen.

Boek je rondleiding door Marrakech

Dag 2: 2-daagse excursie naar de Zagora-woestijn

Kamperen in Zagora| ©ismail el youssefi
Kamperen in Zagora| ©ismail el youssefi

Marrakech is een prima uitvalsbasis voor een aantal georganiseerde excursies. Sommige brengen je naar de woestijn van Marrakech of het Atlasgebergte, terwijl je voor andere excursies prachtige plaatsen kunt bezoeken, zoals Essaouira.

Voor deze derde dag stel ik voor dat je een tweedaagse trip naar de Zagora woestijn boekt, Ait Ben Haddou en Ouarzazate bezoekt en een nacht in een Berberkamp in de woestijn van Marrakech boekt.

 • Ait Ben Haddou: Aan de poort van de woestijn ligt de spectaculaire ksar van Ait Ben Haddou. Een ksar is een soort versterkte nederzetting die de Berbers vroeger in de woestijn bouwden, vooral op de kliffen. Wees niet verbaasd als je het silhouet herkent, want deze plek is het decor geweest voor talloze films (onder andere The Mummy, Gladiator en Lawrence of Arabia) en tv-series zoals Game of Thrones.
 • Ouarzazate en Kasbah Taourirt: de naam van de stad komt van een Arabische uitdrukking die "zonder lawaai" betekent en ons een goed idee geeft van hoe het leven was midden in de woestijn. Je kunt een excursie boeken naar Ouarzazate, dat in tegenstelling tot Ait Ben Haddou minder toeristen ontvangt, waardoor het een meer authentieke sfeer heeft behouden.
 • Verblijf in Zagora en het Berberkamp: Vanuit Ouarzazate maak je meestal een kamelentocht naar het kamp waar je de nacht doorbrengt. Eenmaal in het kamp wordt een traditioneel Berberdiner geserveerd nadat je naar de zonsondergang hebt gekeken. Mijn advies is om vroeg op te staan om ook de zonsopgang boven de woestijn te zien voordat je van je ontbijt geniet en op weg gaat terug naar Marrakech.

Boek een 2-daagse Zagora woestijntour

Dag 3: Terugkeer naar Marrakech en ontspannende namiddag

Gueliz Plein Marrakech| ©*SHERWOOD*
Gueliz Plein Marrakech| ©*SHERWOOD*

De derde dag van de reis begint met een ontbijt in het Berberkamp en de terugkeer naar Marrakech. Normaal gesproken kom je niet erg laat aan in de stad, maar mijn advies is om een paar uur te rusten voordat je weer op pad gaat. Voor deze dag stel ik voor:

 • Bezoek de moderne stad Gueliz: toen de Fransen het protectoraat van Marokko overnamen, brachten ze het idee mee om een deel van de infrastructuur te moderniseren naar het beeld en de gelijkenis van Europese steden. In Marrakech bouwden ze de Gueliz-wijk om dit doel te bereiken. Hier vind je enkele van de beste restaurants van Marrakech.
 • Ontspan daarna in een hammam...: in Marrakech kun je kiezen uit verschillende van deze traditionele baden. Het traditionele bad begint met het opbrengen van stoom, in saunastijl, om het lichaam te reinigen en de geest te ontspannen.

Boek een hammam en massage in Marrakech

Dag 4: Medina en souks

Rondleiding door een souk in de Medina| ©Omar Bárcena
Rondleiding door een souk in de Medina| ©Omar Bárcena

Na drie dagen heb je waarschijnlijk de stad en de manier om je te verplaatsen onder de knie. Als dat niet het geval is, vergeet dan niet dat het boeken van een rondleiding door Marrakech je geen zorgen meer baart als je de volgende twee bestemmingen bezoekt: de Medina van Marrakech en de souks. Daarnaast bevatten georganiseerde rondleidingen meestal ook een bezoek aan de volgende bestemmingen:

 • De Saadid tombes via Bab Agnaou: de Saadid tombes. Het was een vergeten site tot 1917, toen het werd herontdekt en opengesteld voor bezoekers.
 • De overblijfselen van het El Badi paleis: Sultan Al Mansur, dezelfde sultan die begraven ligt in de Sa'did tombes, was verantwoordelijk voor de bouw van dit paleis aan het einde van de 16e eeuw. In die tijd was El Badi Palace een van de meest indrukwekkende paleizen ter wereld.

Ben Youssef Madrasa

In de Medersa Ben Youssef| ©Lundeux
In de Medersa Ben Youssef| ©Lundeux

En ik raad je aan om je tour door de medina voort te zetten tot je de Medersa (of Madrasa) Ben Youssef bereikt, een religieuze hogeschool gespecialiseerd in de studie van de islam. Onderweg mag je de Place des Ferblantiers niet missen, net als de vele interessante plekjes die onderweg opduiken.

 • Je kunt in deze omgeving stoppen om te lunchen: ik raad verschillende plekken aan, allemaal vrij dicht bij de madrasa die je zojuist hebt bezocht: het Kafe Merstan, de Naima Couscous of het Bigua Café. Je hebt ook de mogelijkheid om je gastronomische tour door Marrakech te boeken.
 • En wat dacht je ervan om de middag door te brengen in de souk: de souk van Marrakech is verdeeld in verschillende secties, afhankelijk van het soort product. Je vindt er alles. Een goed idee is om een specifieke tour door de souks van Marrakech te huren.
 • En om even bij te komen van deze vermoeiende ervaring en de dag af te sluiten, raad ik je aan even te stoppen bij de Secret Garden.

Dag 5: De Palmentuin, picknick in een tuin en wandeling door de Mellah

Zonsondergang in de Palmentuin| ©Pablo S.O.
Zonsondergang in de Palmentuin| ©Pablo S.O.

Normaal gesproken wordt de route op de laatste dag bepaald door de vertrektijd van je vlucht. In dit artikel over hoe je van het vliegveld naar Marrakech komt vind je meer informatie als je die nodig hebt. De route voor deze dag omvat het volgende:

 • Bezoek The Palm Grove: meer dan 100.000 palmbomen, een groot aantal plantages en evenzoveel fruitbomen maken deze ruimte op ongeveer 10 kilometer van Marrakech tot een plek om te ontspannen. Er zijn verschillende manieren om het gebied te leren kennen, maar de beste is om een excursie naar de Palm Grove te boeken.
 • Ga picknicken in de Menara tuinen: op de terugweg van de Palm Grove kun je picknicken in deze tuinen met vijvers en olijfbomen, een populaire bestemming voor de lokale bevolking om in de schaduw te zitten en een hapje te eten, vooral in de zomer in Marrakech wanneer het warmer wordt. Het is een geweldig plan als je met kinderen naar Marrakech reist.

Mellah, de Joodse wijk van Marrakech

Centrale straat van Mellah in Fès| ©Robert Prazeres
Centrale straat van Mellah in Fès| ©Robert Prazeres

En als laatste wandeling van de reis raden we je aan een wandeling te maken door een van de meest historische wijken, de Mellah. Deze werd gebouwd door de Spaanse en Portugese Joden die in de 16e eeuw uit hun land werden verdreven. Toen ze zich in Marrakech vestigden, brachten ze hun gewoonten en religie met zich mee. Je kunt hier je laatste inkopen doen, want de prijzen zijn goedkoper dan in de medina en het is er meestal minder druk. Van alle bezienswaardigheden in de buurt zijn er twee die je niet mag missen: de synagoge en de Joodse begraafplaats.

Afsluitend diner met show

En tot slot, als je het geluk hebt een vlucht te hebben die pas de volgende ochtend vertrekt, kan het laatste diner in de stad in een restaurant zijn met een buikdansshow. Mijn advies is om je hotel of een van je gidsen te vragen welke restaurants het meest geschikt zijn, en probeer de meer toeristische restaurants te vermijden.