Hoe geraakt u in Marrakech?

Reis je voor het eerst naar Marrakech en weet je niet welk vervoermiddel je kunt gebruiken om je door de stad te verplaatsen? Ik vertel het je hieronder!

Isabel Catalán

Isabel Catalán

6 minuten lezen

Hoe geraakt u in Marrakech?

Rit per koets, Marrakech | ©János Korom

Marrakech is geen grote stad, dus het is voor een toerist niet moeilijk om te leren hoe je je door de straten kunt verplaatsen. Marrakech heeft ook verschillende vervoersmiddelen die de verschillende delen van de stad goed met elkaar verbinden: bus, taxi, koetsen, privétransfers...

In dit bericht bespreken we alle vervoersmogelijkheden die er zijn, zodat je kunt leren hoe je je kunt verplaatsen terwijl je geniet van alles wat er te zien en te doen is in Marrakech. Laten we beginnen!

Te voet: de beste manier om je te verplaatsen in Marrakech

Medina, Marrakech| ©Andrew Nash
Medina, Marrakech| ©Andrew Nash

De beste manier om je te verplaatsen in Marrakech, vooral als je de Medina wilt zien, is door een lange wandeling te maken door de kronkelende, smalle, oude straatjes en charmante pleinen. Er is geen andere manier! Verkeer is niet toegestaan in de Medina. Alleen fietsen, karren en motoren zijn toegestaan in de Medina en ze rijden met hoge snelheid, dus je moet voorzichtig zijn als je in het centrum rondkijkt omdat ze tegen je aan kunnen botsen.

Als je de Medina van Marrakech bezoekt, vergeet dan niet een paar verkeersregels te volgen om het meeste uit je bezoek te halen.

  • Houd altijd rechts.
  • Geef voorrang aan voertuigen op twee wielen.
  • Als je iemand op de achtergrond balak (wees voorzichtig) hoort roepen, kun je het beste aan de kant gaan en voorrang verlenen.

De Medina van Marrakech te voet verkennen is een wonder. Een deel van de charme ligt in het verdwalen in het doolhof van straatjes. Als je door de Medina zou rijden, zou de ervaring zijn magie verliezen. Te voet de Medina binnengaan is als een spannende reis terug in de tijd naar de oorsprong van de stad, waar altijd verrassende en fascinerende schatten te zien zijn, zoals de souks, riads en moskeeën langs de weg.

Boek een rondleiding door de Medina van Marrakech

Taxi's: de meest comfortabele manier om Marrakech en omgeving te leren kennen.

Grote taxistandplaats| ©Miquel C.
Grote taxistandplaats| ©Miquel C.

Taxi's zijn een van de beste manieren om je te verplaatsen in Marrakech. Je vindt ze op straat, in de toeristische gebieden en op het vliegveld. Vergeleken met de service die in sommige Europese steden wordt aangeboden, zijn de taxi's in Marrakech goedkoper.

Er zijn twee soorten taxi's in de stad. Beide hebben dezelfde lichtbruine kleur, maar verschillen in grootte, type auto en de route die ze kunnen nemen.

  • Petit taxi: Kleine taxi's worden alleen gebruikt om binnen Marrakech te reizen. Ze hebben een taximeter, maar sommige chauffeurs vergeten hem aan te zetten, dus je moet er vooraf om vragen.
  • Grote taxi: Grote taxi's worden gebruikt om buiten de stad te reizen, als verbinding met andere steden of naar bezienswaardigheden buiten de stad, zoals de Palmentuin van Marrakech of de Majorelle Tuinen. Ze hebben geen meter, dus je zult met de chauffeur moeten onderhandelen over de prijs en tot een overeenkomst moeten komen.

In Marrakech vind je ook een aantal onofficiële taxi's die je vanaf het vliegveld brengen. Je zult ze herkennen omdat ze geen taximeter of officieel identificatieplaatje hebben. Dit is niet de meest aan te raden optie omdat ze misschien niet de bijbehorende garanties hebben en niet veilig zijn, maar als je besluit er gebruik van te maken, vergeet dan niet om vooraf te onderhandelen over de prijs zodat je later geen problemen krijgt.

Boek een rondreis door Marrakech

Met de stadsbus: om je te verplaatsen als een echte inwoner van Marrakech.

Bus in luchthaven Marrakech Menara| ©Tim Adams
Bus in luchthaven Marrakech Menara| ©Tim Adams

Vergeleken met de eerder genoemde opties is de bus niet de meest populaire manier voor toeristen om zich in Marrakech te verplaatsen (hoewel het een goedkope optie is), omdat de reis niet erg comfortabel is. De stadsbussen zijn bijvoorbeeld niet erg modern en vaak overvol. En behalve de haltes bij de meest toeristische plekken, zijn andere haltes niet zo goed aangegeven, dus je kunt gemakkelijk verdwalen in de stad als je deze niet goed kent.

Er zijn ongeveer 30 buslijnen in Marrakech en de meeste bevinden zich rond het Jamaa el-Fna plein. Ter informatie: lijn 1 rijdt vanaf de Kasbah naar de Gueliz-wijk, lijnen 8 en 10 rijden tussen Jamaa el Fna en het treinstation en lijn 12 rijdt tussen de Jardin Majorelle en het Bab Doukkala-busstation.

De busdienstregeling in Marrakech begint rond 6 uur 's ochtends en eindigt rond 22 uur 's avonds. De meeste routes rijden 15 tot 20 minuten.

Boek een excursie naar de woestijn van Marrakech

Met de toeristenbus: de meest praktische manier om je in Marrakech te verplaatsen

Toeristische bus in Marrakech| ©Livia
Toeristische bus in Marrakech| ©Livia

Een leuke manier om je te verplaatsen in Marrakech is met de toeristenbus, omdat je hiermee in korte tijd de hoogtepunten van de stad kunt ontdekken door een van de twee routes te nemen (Historical Tour en Palm Grove Tour) terwijl je comfortabel zittend reist.

Bovendien, in tegenstelling tot stadsbussen waar je een kaartje koopt voor een enkele reis, valt de toeristenbus onder het Hop-on Hop-off systeem waarbij je betaalt voor dagen gebruik en je zo vaak als je wilt op en af kunt stappen bij de haltes langs de route. Dit is erg praktisch, want als je Marrakech voor het eerst bezoekt, kun je het in je eigen tempo verkennen en je eigen route samenstellen die bij je past.

Beide routes van de toeristenbus duren ongeveer 1 uur en beginnen bij de bushalte van het toeristenbureau.

De openingstijden zijn als volgt:

  • Historische Tour: van 9.00 tot 19.00 uur (winter) en 20.30 uur (zomer).
  • Palm Grove Tour: van 10.00 tot 17.00 uur (winter en zomer).

Boek een Marrakech Palmbos Tour

Met de paardenkoets: de meest originele optie

Paardenkoets| ©Mike Prince
Paardenkoets| ©Mike Prince

Voor de grote hotels in Marrakech en op het Foucauldplein, naast het Jamaa el Fna-plein, staan prachtige groene paardenkoetsen waarin je een ritje door het centrum kunt maken als je zin hebt om de stad op een romantische manier te ontdekken.

Je kunt verschillende rondritten maken. Het circuit rond de stadsmuren duurt bijvoorbeeld ongeveer 90 minuten en dat rond de Palm Grove duurt ongeveer 3 uur. Deze koetsen hebben geen taximeter, dus je zult met de chauffeur moeten afdingen over de prijs, afhankelijk van de route en de lengte van de rit.

Veel toeristen kiezen voor deze optie om zich op een originele manier door Marrakech te verplaatsen, dus als je een rit voor een goede prijs wilt, raad ik je aan de spitsuren te vermijden (8 uur 's ochtends, 12 uur 's middags, 17.30 uur en 19.30 uur).

Met de fiets, motor of auto: voor avonturiers en onafhankelijken

Straten van Marrakech| ©Patrick Nouhailler
Straten van Marrakech| ©Patrick Nouhailler

Een andere optie om je te verplaatsen in Marrakech is een voertuig huren en zelf rijden. In het geval van een auto of motor heb je om in Marokko te mogen rijden een internationaal rijbewijs nodig voor de geldigheidsduur van het rijbewijs. Deze periode mag echter niet langer zijn dan een jaar.

Dit is een goede optie als je met z'n tweeën of met een groep naar Marrakech reist, omdat je de transportkosten kunt delen en het over het algemeen goedkoper is. Bovendien geeft het huren van een auto je meer vrijheid om de stad en andere delen van het land te verkennen en landschappen en charmante dorpjes te bezoeken. Om erachter te komen welk verhuurbedrijf het beste bij je past, raad ik je aan een website te gebruiken waar je opties kunt vergelijken, zoals Rentalcars.com of Auto Europe.

Fietsen zijn samen met motoren de beste optie als je gebieden zoals de Medina en de Kasbah wilt bezoeken zonder te moe te worden van het lopen. Je kunt fietsen huren bij winkels in de stad zoals Atlas Sport of Pikala Bikes. En om motoren te huren kun je kijken op de website Rentalmotorbike.com of Riderly.

De privétransfer: van en naar de luchthaven

Taxi's in Marrakech| ©Mike Finn
Taxi's in Marrakech| ©Mike Finn

Als je Marrakech voor de eerste keer bezoekt, is een andere manier om je door de stad te verplaatsen het boeken van een privétransfer tussen het vliegveld en je accommodatie om je op een comfortabele, snelle en veilige manier naar je bestemming te brengen.

Privétransfers zijn een geweldige optie die ik je aanraad om te proberen. Als je deze service huurt, haalt een professionele chauffeur je bij aankomst op Menara Airport op, helpt je met je bagage en brengt je zonder vertraging naar de deur van je hotel. Met een vaste prijs en vooraf weten wat het je gaat kosten. Geen verrassingen, geen eeuwig gekibbel.

Een ander voordeel van de transfers om je te verplaatsen in Marrakech is dat je reist in moderne voertuigen die van alle gemakken zijn voorzien en dat je een rustige reis maakt onder begeleiding van een chauffeur die Marrakech perfect kent en met wie je in het Spaans, Frans of Engels om advies kunt vragen. Dit is fantastisch, want Arabisch is de voertaal in Marokko, dus er zal geen taalbarrière zijn.