Cookies helpen ons om onze services te leveren. Door gebruik te maken van onze website, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Kom meer te weten.

Dagtrips en Excursies vanuit Marrakesh

Marrakech heeft veel te bieden, maar maak niet de fout om de omgeving te vergeten: hier zijn enkele excursies die de moeite waard zijn.

Ana Caballero

Ana Caballero

16 minuten lezen

Dagtrips en Excursies vanuit Marrakesh

Bay Palace | ©Niel Taelman

Marrakech heeft veel plaatsen om te ontdekken en van te genieten, maar om u na uw reis onder te dompelen in het Marokkaanse leven en een idee te krijgen van de natuur en het landschap van het land, is het raadzaam om de stad uit te gaan en een excursie te maken.

1. Wandeling door de Medina met een lokale gids

Zonsondergang over Medina
Zonsondergang over Medina

De Medina van Marrakech is het centrale gedeelte van de stad waar het sociale, economische en commerciële leven zich afspeelt. Het is omgeven door lange adobe wallen, bestaat uit smalle, drukke steegjes en is uitgeroepen tot werelderfgoed. Met deze beschrijving laat het zich raden dat een rondleiding door dit gebied een must is tijdens uw reis om de belangrijkste hoekjes van het huidige Marrakech te leren kennen.

De belangrijkste waarde van deze rondleiding door de Medina in het Engels ligt niet in de punten die u gaat bezoeken, maar in de oriëntatie van de lokale gids die de groep tijdens de rondleiding zal begeleiden. Hun ervaring en kennis van Marrakech en zijn manier van leven is een attractie waartoe u geen toegang zult hebben als u dezelfde tour op eigen houtje doet. De rondleiding is te voet en duurt ongeveer vier uur.

Routebeschrijving van de wandeling door de Medina

 • Het Bahiapaleis: het wordt ook wel "Het Paleis van de Schone" genoemd en het belangrijkste kenmerk ervan is dat elke centimeter ervan is versierd en bedekt met schilderijen of kostbaar hout. Het werd gebouwd in de 19e eeuw en is vol labyrinten en pleinen met fruitbomen.
 • De Saadische graftombes zijn een reeks kamers die rond een kleine tuin liggen. Het was het werk van Sa'did Sultan Ahmed el-Mansour, die het bouwde om zichzelf en zijn naasten te begraven. Het werd door de Alawieten ommuurd en in 1917 herontdekt.
 • De minaret van de Kutubía: het is die hoge "toren" die u vanuit het centrum van Marrakech kunt zien, verborgen tussen palmbomen en begroeiing. Van daaruit klinkt vijf maal per dag de stem van de muezzin, die in de 12e eeuw werd gebouwd en meer dan 70 meter hoog is.
 • Het Yamaa el-Fna plein: het is het centrale punt van Marrakech en het leven dat het plein het hele jaar door overspoelt, is een voortdurend spektakel. Vergeet niet enkele van de terrassen in de buurt te beklimmen om het plein van bovenaf te bekijken.
 • De souk: de kraampjes langs de medina staan bekend als de soukzone. Hier vindt u allerlei soorten handwerk en specerijen.

2. Excursie naar het Atlasgebergte en de drie valleien met een kameelrit.

Wandelen in de woestijn
Wandelen in de woestijn

Een kameelrit is een must op een reis naar Marokko; er zijn immers niet veel landen waar je van een kameelrit kunt genieten en je moet er dan ook het beste van maken. Deze tocht omvat de kamelentrekking voor een deel van de reis en omvat ook een bezoek aan het Atlasgebergte en de drie valleien van de regio: de Ourika-vallei (een van de beroemdste), de Asni vallei en de Oukaimeden vallei.

Waar bestaat deze tour uit

Het Atlasgebergte wordt omringd door Berberdorpen en biedt natuurliefhebbers buitengewone dorre landschappen die op sommige plaatsen bezaaid zijn met groene scheuten. Een van de belangrijkste attracties van deze tocht is juist het visuele spektakel waarvan u tijdens de tocht kunt genieten, maar het is niet het enige.

Tijdens de tocht kunt u genieten van de uitleg van een deskundige gids en deze kan, vooral wanneer hij ingaat op de Berberse levenswijze, net zo boeiend zijn als het landschap, zodat u van uw reis terugkeert met een veel realistischer beeld van het leven in Marokko.

Wat is inbegrepen in deze excursie

 • Transfer in airconditioned voertuig
 • Professionele gids
 • Water en koffie of thee
 • Lunch in een Berberdorp
 • Kameelrit
 • Advies van een professionele gids
 • Pick up en drop off bij uw hotel of riad in Marrakech

3. Historische rondleiding door Marrakech met bezoek aan de Geheime Tuin

De Geheime Tuin| ©Mike Finn
De Geheime Tuin| ©Mike Finn

Tijdens deze vier uur durende historische rondleiding door Marrakech in het Engels neemt een lokale gids u mee langs de historische bezienswaardigheden van de stad, waaronder de Secret Garden (een van mijn favoriete plekjes). Als u deze tour boekt, ontmoet u uw gids en de rest van de groep op het ontmoetingspunt en van daaruit bezoekt u niet alleen de belangrijkste punten van de Medina, maar ook de Joodse wijk van Mellah en het uitzichtpunt Kutubia.

Deze tour zal u bevallen als u tijdens uw bezoek aan Marrakech van plan bent om de Secret Garden te zien (iets wat u niet mag missen want het is een van de mooiste plekken van de stad). Tijdens de rondleiding ziet u niet alleen de bezienswaardigheden, maar krijgt u ook de kans om de stad en haar gebruiken in hun context te plaatsen, wat zeer interessant is in een multicultureel land als Marokko. Aarzel niet uw gids om aanbevelingen te vragen over waar u kunt eten of tips over hoe te onderhandelen in de souk.

4. Excursie naar Ouarzazate en Kasbah Ait Ben Haddou

Vestingwerken van Ouarzazate| ©Valdiney Pimenta
Vestingwerken van Ouarzazate| ©Valdiney Pimenta

Deze stad, die bekend staat als "de poort naar de Sahara-woestijn", ligt op 200 km van Marrakech en wordt omringd door versterkte ruimtes van Berberse oorsprong, bekend als kashba's. Als dit u nog niets zegt, de namen van films die in dit kleidorp, Ait Ban Haddou, zijn opgenomen, zoals: The Mummy, Star Wars, Laurence of Arabia, Gladiator of Alexander de Grote.

De rondleiding, die beschikbaar is in het Engels, Frans, Spaans, Italiaans en Arabisch, kan ongeveer twaalf uur duren (de site ligt op ongeveer 4,5 uur van Marrakech) en u kunt tegen betaling een gids en een lunch huren.

5. Gastronomische rondleiding in Marrakech

Genieten van de kleine geneugten van Marokko
Genieten van de kleine geneugten van Marokko

Eten is een van de grote attracties van deze stad, maar hoewel het misschien anders lijkt, is het niet altijd gemakkelijk om tijdens uw bezoek goede gerechten te vinden. Daarom, als u graag nieuwe dingen probeert en met smaken experimenteert, raad ik u deze gastronomische rondleiding aan om de plaatselijke specialiteiten te leren kennen. Doe dit aan het begin van uw reis, het zal zeer nuttig zijn om restaurants en gerechten te kiezen in de volgende dagen.

Het belangrijkste dat u moet weten als u geïnteresseerd bent in Marokkaans eten in het algemeen en dat van Marrakech in het bijzonder, is dat in deze cultuur eten en drinken niet slechts een formaliteit is, maar een manier van leven, een manier van gewoonten delen en socialiseren. Tijdens deze rondleiding zal de gids u, naast het aanbieden van enkele proeverijen (denk eraan dat u niet gaat zitten om te eten, maar het idee is dat u verschillende voedingsmiddelen en smaken probeert), de ware betekenis van de Marokkaanse culinaire cultuur en typische gerechten leren kennen.

Typische gerechten van Marrakech

 • Marokkaanse salade
 • Tajines (gestoofd en gekruid vlees en groenten)
 • Couscous
 • Mechoui (zacht gekookt lamsvlees)
 • Tanjia (lamsstoofpot met kruiden en gekonfijte citroenen, urenlang gekookt)
 • Kaab el-ghazal (croissants gevuld met amandelspijs en gearomatiseerd met oranjebloesemwater)

6. Korte excursie naar het Atlasgebergte en de drie valleien met een ritje op een kameel.

Uitzicht op het Atlasgebergte| ©Med EDDARAMI
Uitzicht op het Atlasgebergte| ©Med EDDARAMI

Deze andere optie is iets korter (7 uur in plaats van 9) maar omvat ook de kameeltocht, vervoer vanaf het hotel en de gids. Afgezien van de tijd, is het belangrijkste verschil misschien dat er meer aandacht is voor de omliggende Berberdorpen en dat de route door de omliggende valleien iets anders is.

De lunch is bij deze variant van de rondleiding niet inbegrepen (zes euro extra), maar wel een stop bij de watervallen om van het uitzicht van bovenaf te genieten en vrije tijd voor een korte wandeling in de omliggende vallei van Imlil. De ervaring van de traditionele lunch en het genot van thee bij een Berberfamilie zijn momenten die u zich net zo levendig zult herinneren als de landschappen die u in de loop van de dag zult bezoeken.

Ana's Reizigerstip

Als water niet is inbegrepen in uw tour, neem dan altijd een fles mee. Er zullen niet veel mogelijkheden zijn om onderweg drinkwater te vinden.

7. Excursie naar het Atlasgebergte en de Agafay woestijn met kameelrit

Zonsondergang in de Agafay woestijn
Zonsondergang in de Agafay woestijn

De belangrijkste attractie van deze excursie is een meer diepgaand bezoek aan de Agafay woestijn, een woestijn in de buurt van Marrakech (erg populair voor kameelritten zoals die inbegrepen in de tour) waar de planten groeien die Arganolie produceren (als u de kans hebt, raad ik u aan een fles te kopen, want in andere landen is het meestal duurder en niet altijd zuiver).

In de prijs van de tocht zijn ook drankjes, gids, vervoer vanaf het hotel, kamelentocht en, voor een supplement van 6 euro, lunch inbegrepen.

Routebeschrijving

 • Agafay woestijn
 • Het Atlasgebergte
 • De watervallen van Atlas
 • De vallei van Imlil
 • De vallei van Asni
 • De vallei van Amizmiz
 • Berberdorpen
 • Naqab waterval

8. Privérondleiding langs de kraampjes van de Medina

Slenteren door de Medina van Marrakech| ©Juan Antonio Segal
Slenteren door de Medina van Marrakech| ©Juan Antonio Segal

Deze privérondleiding langs de kraampjes in de Medina is vooral gericht op de kraampjes en de souk en de ambachten en artikelen die bij elk kraampje te koop zijn: aardewerk, schilderijen, leer, thee, tapijten, kleding, juwelen, specerijen, enz. Drie uur is echter een lange wandeling en u zult ook andere, minder commerciële delen van de Medina zien en, wat nog belangrijker is, u zult tijd hebben om met uw plaatselijke gids te praten over de interessantste aspecten van het leven in de stad.

U ontmoet uw gids op het Jamaa el-Fna plein (het plein is het centrum van de hele stad en is onmogelijk te missen). Als u zich afvraagt wat de beste dag is om deze tour te boeken, laat me u dan zeggen dat het niet uitmaakt: het centrum van Marrakech is een constant weekend. De tour duurt ongeveer drie uur en is een privé-tour, dus de gids zal zich alleen met u en uw reisgenoten bezighouden.

Waarom ik van deze tour hou

Het hart van Marrakech is ongetwijfeld de souk met zijn kraampjes waar specerijen, levensmiddelen, leer, handwerk, cosmetica en nog veel meer worden verkocht. Slenteren door de souk is je vergapen aan elke hoek, niet omdat je per se op zoek bent naar iets, maar omdat je het gevoel hebt dat er duizenden voorwerpen zijn die op zoek zijn naar jou om je hun verhaal te vertellen.

Elk kruid heeft een doel, elke ambachtsman heeft zijn techniek, elke schilder heeft zijn favoriete hoekje van de stad en elke kleur heeft zijn betekenis. Van alle rondleidingen die ik tijdens mijn bezoek heb gevolgd, was mijn favoriete rondleiding in Marrakech dan ook de rondleiding waarbij ik ging "winkelen" in de Medina.

Een woord van advies! Afdingen is een kunst in Marrakech, dus laat u niet meeslepen door de hoge prijzen of de beweringen van de winkeliers.

9. Prive-dag tour van Marrakech

Slenteren over de markten
Slenteren over de markten

Liefhebbers van tochten zullen merken dat dit de beste optie voor hen is. Bij deze privérondleiding door Marrakech richt de gids zich uitsluitend tot één reiziger en zijn of haar reisgenoten en niet tot een georganiseerde groep.

Het is de meest complete manier om de stad Marrakech te leren kennen, want naast de persoonlijke aandacht is het een van de langste rondleidingen: van 7 tot 9 uur rondleiding door de stad en haar bezienswaardigheden.

Waar bestaat deze tour uit

De lengte van de rondreis maakt het mogelijk verschillende aspecten te behandelen. Een deel van de rondleiding is gericht op het meer "traditionele" toerisme; dat wil zeggen dat u de belangrijkste monumenten van de stad bezoekt en meer te weten komt over hun geschiedenis en de reden van hun belang (let op: de toegangsprijzen voor deze monumenten zijn niet inbegrepen in de prijs van het bezoek).

Daarna neemt de gids u mee langs de verschillende kraampjes in de souk, waar u met de handelaars en ambachtslieden kunt praten en meer te weten komt over hun beroep en levenswijze. Tenslotte zal de gids tijdens de rondreis ook spreken over de Arabische cultuur en tradities, waardoor de reiziger dichter bij het land en zijn gebruiken zal komen.

Routebeschrijving

 • De Ben Youssef Moskee
 • De Almoravid koepel
 • Het plein van Jamaa el-Fna
 • De Saadische graven
 • De Joodse wijk
 • Het Bahia Palace
 • De Kutubia minaret

10. Excursie naar de Ourika-vallei

Rust, kalmte en een prachtig uitzicht op de Ourika-vallei| ©puffin11k
Rust, kalmte en een prachtig uitzicht op de Ourika-vallei| ©puffin11k

De Ourika-vallei is een van de mooiste gebieden van Marokko, zowel vanwege de aantrekkelijkheid van het landschap als vanwege de rust en kalmte die men er kan inademen. Als u op zoek bent naar een excursie waarbij u zich kunt loskoppelen, in uw eigen tempo kunt gaan en iets meer te weten kunt komen over de manier van leven van de plaatselijke bevolking, dan is dit een van uw beste opties.

Tijdens uw bezoek aan de Ourika-vallei maakt u een groepswandeling door de mooiste plekjes van de streek en daarna kunt u het dorp op uw gemak verkennen. De lunch is niet inbegrepen, evenmin als de lokale gids (hoewel u zijn diensten kunt inhuren voor drie euro extra); de excursie bestaat uit een transfer vanaf uw hotel in Marrakech in een voertuig met airconditioning met een capaciteit voor ongeveer 15 personen.

11. Excursie naar de watervallen van Ouzoud

Uitzicht op de watervallen van Ouzoud
Uitzicht op de watervallen van Ouzoud

De Ouzoud watervallen is een van de langste dagtochten (in totaal ongeveer 10 uur). Het landschap ligt op ongeveer drie uur rijden van Marrakech, maar het spektakel dat u bij aankomst te zien krijgt, is de moeite waard. In een landschap van dorre heuvels zijn dit de hoogste watervallen van Noord-Afrika. Tijdens deze excursie kunt u eromheen wandelen, op de oevers uitrusten of naar de apen kijken die in het gebied leven.

De watervallen van Ouzoud zijn een van de belangrijkste bergattracties van Marokko, en dit plan is zo opgevat dat u ze in uw eigen tempo kunt verkennen. Het vertrek- en terugkeerpunt is uw hotel in Marrakech en u kunt uw eigen lunch meenemen (ik raad het u aan) of iets kopen in de plaatselijke cafés.

12. Excursie naar Essaouira

De haven van Essaouira| ©Jean-Marc Astesana
De haven van Essaouira| ©Jean-Marc Astesana

Essaouira is een vissersdorp ver van de berglandschappen en woestijnen, maar het is nog steeds een van de meest populaire excursies vanuit Marrakech. Essaouira, bekend als de 'Parel van de Atlantische Oceaan', is een geweldige plek om de drukte van Marrakech te ontvluchten, uitstekende vis te proeven en, als u langer dan een dag blijft, een van de vele wandelroutes te nemen die hier beginnen.

Als u meer wilt weten over deze excursie, bekijk dan dit andere artikel op Essaouira Dagtrips vanuit Marrakesh.

Organiseer uw reis vanuit Marrakech

Detail van de decoratie van de Saadische graven| ©David Stanley
Detail van de decoratie van de Saadische graven| ©David Stanley

Hoe te boeken

De methode voor het online boeken van elke tour rond Marrakech is dezelfde. Bij het boeken van uw plaats moet u de dag kiezen waarop u de excursie wilt doen; aangezien het excursies van een hele dag zijn, is de vertrektijd altijd vroeg in de ochtend (tussen 7 en 9 uur, afhankelijk van de afstand van het te bezoeken gebied).

Zodra u uw boeking hebt gemaakt, ontvangt u een e-mail waarin u gevraagd wordt om uw contactgegevens en het adres van het hotel waar u verblijft als de tour een hotel pick-up optie heeft. Zodra u deze gegevens hebt verstrekt, krijgt u de informatie over de ophaaltijd of de ontmoetingsplaats. Bij veel van deze rondleidingen is een gratis annulering inbegrepen, maar dit moet altijd ten minste 24 uur van tevoren gebeuren.

De beste afspraakjes

Tours vertrekken meestal elke dag van de week, hoewel dit afhangt van de capaciteit en de beschikbare chauffeurs. Het weer in Marokko is altijd hetzelfde (warm en regenvrij), wat betekent dat ongeacht uw reisdata, de meeste tours beschikbaar zullen zijn.

Aangezien de capaciteit van deze tochten altijd beperkt is tot de capaciteit van het transportvoertuig, hoeft u zich geen zorgen te maken over de vraag of het beter is om dit in het weekend of op een doordeweekse dag te doen.

Excursies vanuit Marrakech met kinderen

De meeste bezienswaardigheden liggen op een behoorlijke afstand van Marrakech, en voor kleine kinderen kan de reis vermoeiend zijn, evenals de wandelingen op de plaats van bestemming. U kunt echter bij het boeken vragen of de excursie al dan niet geschikt is voor kinderen, want voor sommige, zoals Essaouira, kan een uitzondering gelden.

Lichamelijke conditie vereist

U hoeft niet het uithoudingsvermogen van een atleet te hebben om dit soort excursies te doen, maar de meeste omvatten wandelen of klimmen (in gebieden zoals de watervallen van Ouzoud mist u belangrijke bezienswaardigheden als u die overslaat), of het nu gaat om groeps- of individuele excursies. Als u gezondheidsproblemen, rugklachten of een beperkte mobiliteit hebt, kunt u beter kiezen voor meer toegankelijke tochten.

Wat mee te nemen

Het is zeer belangrijk om bij de reservering na te gaan of de lunch al dan niet bij de prijs is inbegrepen (soms is dat niet het geval, maar u kunt deze tegen een extra toeslag krijgen en ik raad het u aan als de optie is om te genieten van een typische maaltijd bij een Berberfamilie). De excursies duren een hele dag en het is mogelijk dat u onderweg uw energie moet aanvullen, dus zelfs als de lunch is inbegrepen, raad ik u aan altijd een snack mee te nemen.

Sommige gebieden zijn ook ideaal om te picknicken, hoewel er genoeg plaatselijke cafés of restaurants zijn waar u iets te eten kunt krijgen, dus houd daar rekening mee bij het maken van uw keuze. Water is ook belangrijk - water is niet drinkbaar in een groot deel van Marokko, dus als de tour niet in water voorziet, zorg er dan voor dat je een fles in je rugzak meeneemt.

Wat mee te nemen

Naast water en voedsel indien nodig, kan het geen kwaad om uw camera mee te nemen (u zult prachtige landschappen zien) met voldoende batterijcapaciteit (de tocht duurt een hele dag) en wat entertainment als de reis naar uw bestemming lang duurt.

Wat de kleding betreft, zorg voor comfort, sportschoenen en zomerkleding (de temperaturen zijn hoog in Marokko, maar u hebt een vest of jas nodig om u tijdens de reis te bedekken, want de meeste voertuigen zijn geklimatiseerd).

Kameelritten

Sommige van deze excursies omvatten kameelritten; dit kan een zeer aangename ervaring zijn, maar sommige mensen zijn bang om te rijden of houden gewoon niet van het idee. Mis hierdoor geen rondleiding.

De kamelen reizen in een karavaan, meestal onder leiding van een Berberse gids die de tocht te voet aflegt; u kunt desgewenst naast hem lopen. Als de kameelrit u daarentegen aanspreekt, kunt u in dit artikel meer lezen over de mogelijkheden.

Stops om te winkelen

Hoewel dit niet altijd wordt geadverteerd, hebben veel van deze routes verschillende stopplaatsen langs de weg; sommige zijn gewoon om van het landschap te genieten, maar andere zijn erop gericht om u de plaatselijke winkels te laten bezoeken en, natuurlijk, om te winkelen.

U hoeft dit niet te doen, en u hoeft ook geen fooite geven aan degenen die u wegwijs maken in het maken van lokale producten, maar in gevallen zoals de trip naar de Agafay woestijn waar Arganolie wordt gemaakt, kan het de moeite waard zijn omdat u er iets lagere prijzen zult vinden dan in het centrum van Marrakech. Hoe dan ook, wees voorbereid op deze stops, want ze kunnen een beetje vervelend zijn, maar ze zijn onvermijdelijk.

Ana's Reizigerstip

Deze excursies kunnen wandelen en klimmen omvatten; u hoeft geen goede fysieke conditie te hebben, maar ze zijn niet geschikt voor mensen met rug- of gezondheidsproblemen.

Praktische informatie over rondleidingen in Marrakech

Yamaa el-Fna Plein| ©Ritzo ten Cate
Yamaa el-Fna Plein| ©Ritzo ten Cate

Pas op voor onofficiële gidsen in de Medina

Het is gebruikelijk dat de plaatselijke bevolking (vaak kinderen) naar je toe komt als je door de souk loopt en vraagt of ze je in ruil voor een fooi "rondleiden" door de stad. Dit zijn geen gespecialiseerde gidsen en het enige wat ze doen is u meenemen op een wandeling door de souk zonder u iets uit te leggen.

Soms is het zelfs een beetje riskant omdat de "tour" ver van het veilige toeristische gebied ligt. Wees u hiervan bewust en wees op uw hoede voor dergelijke voorstellen (better safe than sorry) en boek uw rondreis van tevoren om teleurstelling of bedrog te voorkomen.

Zorg ervoor dat wat u aangeboden wordt in de tour is inbegrepen

Iets wat minder vaak voorkomt, maar wel kan gebeuren, is dat u tijdens een bezoek aan een souk of restaurant bepaalde producten aangeboden krijgt en denkt dat het geschenken zijn die bij de tour zijn inbegrepen, terwijl ze in feite verwachten dat u er aan het eind voor betaalt.

Om verwarring te voorkomen en niet onbeleefd te zijn in de omgang met de plaatselijke bevolking, maar ook om verrassingen te voorkomen, kunt u er het beste voor zorgen dat u weet wat er bij de rondleiding is inbegrepen en bij twijfel uw gids in het geniep vragen. Hoe dan ook, na een rondleiding door de stad zult u weten hoe u zich in dergelijke situaties veel beter kunt redden.

Haal het meeste uit uw rondleiding

Maak van de gelegenheid gebruik om uw gids al uw vragen te stellen: of u al dan niet verplicht bent muntthee aan te nemen als u die wordt aangeboden, hoe u zich het beste kunt kleden, hoe u de plaatselijke bevolking moet begroeten, hoe u zich moet gedragen op heilige plaatsen, enz.

Over foto's

In Marokko vind je alles zo exotisch dat het heel gewoon is om duizend-en-één foto's te willen nemen. Bij monumenten zullen er geen problemen zijn, maar als je foto's van mensen of artisanale producten gaat nemen , vraag dan op voorhand toestemming.

Ana's Reizigerstip

Wees op uw hoede voor de plaatselijke bevolking die u in de souk tegemoet komt en u een rondleiding op eigen gelegenheid aanbiedt.

Als u geïnteresseerd bent in tours en excursies in Marrakech, zult u ook geïnteresseerd zijn in

Kameelrit in de woestijn| ©Yeo Khee
Kameelrit in de woestijn| ©Yeo Khee

Het beste aan rondleidingen door de stad, althans voor mij, is dat je je een paar uur lang als een plaatselijke bewoner kunt voelen en niet alleen de belangrijkste bezienswaardigheden kunt zien, maar ook informatie hebt om ze te begrijpen en in context te plaatsen. Als u op zoek bent naar een soortgelijk gevoel, raad ik u aan te kiezen voor een kamelentocht waarbij u contact zult hebben met de Berbers die in dorpen in de woestijn wonen. Je kunt mijn gids voor Kameelrijden en Tickets hier lezen.

Veelgestelde vragen

 • Wat is de beste excursie vanuit Marrakech?

  Als u Marrakech een week of twee bezoekt, en wat tijd wilt nemen weg van de drukke straten, is onze aanbeveling dat u de 3 daagse tour naar Merzouga en Erg Chebbi maakt. het geeft u de beste waarde voor uw geld, u zult genieten van een unieke woestijn ervaring en door een oase, UNESCO werelderfgoed sites, Berber kampen, de Todra Gorges, het Atlasgebergte, en andere bezienswaardigheden in het gebied komen.

 • Waarom is Ouzoud zo beroemd?

  De watervallen van Ouzoud zijn een populaire toeristische attractie, vooral dankzij de plaatselijke apenfauna en het spectaculaire uitzicht. U kunt ook een duik nemen in de rivier. Daarom kiezen veel bezoekers van Marrakech voor een dagtocht naar Ouzoud om even uit de hitte van de stad te komen.

 • Wat is er te zien in de Ourika-vallei?

  De Ourika-vallei is een favoriete plek voor bezoekers. De tocht door de vallei vanuit Marrakech is gevuld met prachtige uitzichten op het Atlasgebergte en de kronkelende wegen en dorpjes, en eenmaal daar kunt u een rustige dag aan de rivier beleven en op een van de rivieroevers een authentieke tajine lunch met lamsvlees en groenten nuttigen. Als u moedig bent, kunt u ook naar de beroemde watervallen klimmen, maar dan moet u wel goed voorbereid zijn met de juiste schoenen.