Essaouira Dagtrips vanuit Marrakesh

Waarom een dagje weg van de drukte van Marrakech om dit kustplaatsje te bezoeken een goed idee is.

Ana Caballero

Ana Caballero

10 minuten lezen

Essaouira Dagtrips vanuit Marrakesh

De golven kabbelen tegen de stadsmuren van Essaouira | ©Doug Knuth

Marrakech is een fascinerende plek, maar de chaos kan overweldigend zijn. Marrakech vraagt ook om een onderbreking van zijn bezoekers: die onderbreking ligt aan de Atlantische kust en heet Essaouira. Dit vissersstadje, dat bekend staat als de 'Parel van de Atlantische Oceaan', is een ideale aanvulling op je reis.

De beste optie: een dagtocht vanuit Marrakech

Mulay el Hassan plein| ©Andy Wright
Mulay el Hassan plein| ©Andy Wright

Slenteren door Essaouira is als vakantie nemen van de drukte van de hoofdstad, maar ook een geweldige kans om de vis of zeevruchten tegen zeer lage prijzen te proberen. Je kunt Essaouira comfortabel en volledig bezoeken met deze rondreis vanuit Marrakech.

Je ziet de boulevard langs zee, de straten van het historische centrum en natuurlijk de medina, die op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat. Je wordt begeleid door een lokale gids die je zal vertellen over de grote culturele rijkdom van deze prachtige stad aan de oevers van de Atlantische Oceaan.

Bovendien leer je tijdens de rondleiding door Essaouira hoe arganolie, een typisch product van de regio, wordt geproduceerd, dankzij een bezoek aan een coöperatie.

Aanrader als... Je deze kleine oase van Marokko niet wilt missen en wilt bezoeken tijdens een comfortabele dagexcursie tegen de best mogelijke prijs.

Reserveer uw plaats op de excursie naar Essaouira

Hoe is de dagtocht naar Essaouira?

Slenteren door Essaouira
Slenteren door Essaouira

Essaouira ligt op slechts drie uur rijden van Marrakech. Deze afstand, in combinatie met de enorme omvang van dit vissersstadje, betekent dat een dagtocht naar Essaouira en terug een geweldige manier is om het gebied te leren kennen. Ik raad deze dagtocht naar Essaouira aan omdat je wordt opgehaald en afgezet bij je hotel en onderweg verschillende stops maakt om bezienswaardigheden te bekijken. Eenmaal aangekomen in Essaouira heb je de tijd om de stad op je gemak te bekijken.

De prijs van deze tour is heel betaalbaar en je wordt begeleid door een gespecialiseerde gids; de tour is beschikbaar in het Engels, Frans, Spaans, Italiaans en Arabisch. Het vervoer is per minibus met airconditioning, wat erg gewaardeerd wordt in dit land en waardoor je ongemakken en logistiek kunt vergeten.

Het vertrek uit Marrakech is vroeg in de ochtend, dus verwacht vroeg op te staan die dag; de terugkeer is laat in de middag, dus maak die dag niet te veel andere plannen naast deze excursie, behalve misschien een diner in een restaurant in de buurt van je hotel in Marrakech.

Reisroute

Voordat je aankomt in Essaouira maak je een paar stops. Hoewel deze kunnen veranderen afhankelijk van de datum van de tour, waren ze toen ik ze deed:

  • Ounagha: het is een heel klein dorpje waar je geiten in bomen ziet klimmen om te bereiken wat voor hen een delicatesse is: argannoten. Het is dit voedsel dat ervoor zorgt dat geitenvlees in deze regio een van de beste van Marokko is.
  • Coöperatie Marjana: dit is een ambachtelijke coöperatie die is opgericht door vrouwen. Bij deze halte laten ze je zien hoe de leden van deze coöperatie met de hand kleding weven op grote weefgetouwen of nog interessanter: hoe ze wol verven in felle kleuren.
  • Tilila Coöperatie: deze coöperatie houdt zich bezig met de productie van arganolie en naast het leren over de eigenschappen van dit cosmetische product, kun je het kopen tegen een betaalbare prijs en met de garantie dat het handgemaakt is en niet industrieel.

Boek een plaats op de excursie naar Essaouira

Wat je niet mag missen tijdens een dagtrip naar Essaouira

Slenteren door charmante plaatsjes
Slenteren door charmante plaatsjes

Als je 's ochtends vroeg vertrekt, kom je rond het middaguur aan in Essaouira. Je hebt dan genoeg tijd om de stad uitgebreid te bezoeken, dus het eerste wat ik je aanraad is een wandeling door het centrum om de omgeving te leren kennen.

Als je meegaat op een georganiseerde excursie, zal de gids je gemakkelijk vertellen welke toeristische bezienswaardigheden je moet bezoeken, maar vergeet niet dat je op dit soort excursies alleen bent en dat de gids je niet vergezelt tijdens je verblijf in Essaouira, maar dat je hem weer ontmoet op het ontmoetingspunt bij je terugkeer. De belangrijkste bezienswaardigheden die je op één dag in Essaouira kunt bezoeken zijn:

De straten van de Medina

Dankzij hen is de stad Essaouira uitgeroepen tot werelderfgoed. De witte en blauwe kleuren nemen je mee terug in de tijd als je door het stadscentrum wandelt en je rustig en ongehaast verliest in de smalle straatjes. Hoewel Essaouira gewend is aan toeristen, word je niet onder druk gezet om te winkelen zoals in Marrakech, wat een verademing is.

Mulay el Hassan Plein

Dit is het hart van Essaouira. Op dit plein komen aan de ene kant de straten samen en aan de andere kant de muur en de zee. Het is een ideale plek om even te pauzeren en neer te strijken voor een kopje koffie of thee op een van de terrasjes. Het is ook een belangrijke locatie tijdens je rondleiding door de stad.

De muur van Skala de la Ville

Tegenover het plein vind je de stadsmuur (een 18e-eeuwse Berberse constructie) en een wandeling erlangs is een must in Essaouira. Je zult het interessant vinden om te weten dat deze muur een van de decors was voor de bekende serie Game of Thrones, en je zult er waarschijnlijk wel een verwijzing naar vinden tijdens je wandeling langs de muur.

Wat je ook zult vinden als je je ogen openhoudt, is een gat in de muur van waaruit je het eiland Mogador kunt zien. Houd je camera gereed en ga in de rij staan om dit uitzicht te vereeuwigen. Tot slot, als je van winkelen en handwerk houdt, zijn er in het onderste deel van de muur verschillende winkeltjes waar je kunt snuffelen en, als je geluk hebt, verschillende schatten uit de souks van Marrakech kunt vinden.

De haven

Essaouira staat bekend als vissersstad, dus een bezoek aan de haven is een must. Naast een prachtig uitzicht op zee kun je hier genieten van een heerlijk vis- en zeevruchtenschotel tegen een zeer betaalbare prijs. Lunchtijd in Marokko is tussen twee en drie uur 's middags of zo, maar het is mogelijk dat sommige van deze restaurants, die gewend zijn aan toeristen, je buiten de openingstijden bedienen, vooral als het weekend is.

Het strand

Als je zin hebt in een duik, een wandeling langs het zand of kijken naar de zonsondergang vanaf de rotsen, het strand van Essaouira wacht op je. Het heeft het hele jaar door een watertemperatuur van 18 graden Celsius, wat in de zomer een verademing kan zijn als je de zinderende hitte van Marokko ontvlucht.

Boek een plaats op de excursie naar Essaouira

Eten in Essaouira

Typisch Marokkaans eten| ©Annie Spratt
Typisch Marokkaans eten| ©Annie Spratt

Eten in deze vissersstad verdient een speciale vermelding. De vis en zeevruchten die in de haven worden geserveerd, weten alle bezoekers te bekoren, vooral vanwege de prijs-kwaliteitverhouding. Voor ongeveer 8 of 10 euro kun je vis van uitstekende kwaliteit eten en voor ongeveer 15 euro kun je ervan smullen. Maak optimaal gebruik van de gelegenheid.

De gids van uw excursie of een van de plaatselijke bewoners met wie u een gesprek aanknoopt, kan u plaatsen aanbevelen, maar u kunt in elk restaurant in de haven op uw gemak gaan zitten, aangezien de kwaliteit en de prijzen in alle restaurants gelijk zijn.

Vergeet het à la carte menu; alles wordt hier op de grill bereid. Het kiezen van een gerecht in de restaurants in de haven is eenvoudig; ze hebben meestal de vangst van de dag uitgestald en de prijs wordt per gewicht betaald. Als ze je een bedrag boven de lokale prijzen willen vragen dat 'erg Europees' lijkt, weiger het aanbod dan botweg en ga naar een ander kraampje - misschien proberen ze misbruik van je te maken.

Wanneer naar Essaouira?

Zonsondergangen aan de kust
Zonsondergangen aan de kust

Het weer

Het klimaat in Essaouira maakt een bezoek op elk moment van het jaar mogelijk. Augustus is de warmste maand met een gemiddelde temperatuur van 28 graden Celsius en januari is de koudste maand met een gemiddelde temperatuur van 10 graden Celsius.

In ieder geval raad ik je aan om, vooral in de zomer, niet te veel af te gaan op de thermometer, want door de luchtvochtigheid zal de gevoelstemperatuur veel hoger zijn dan de thermometer. Wat betreft regenval: van december tot maart zul je meer regenachtige dagen aantreffen, maar de rest van het jaar valt er vrijwel geen regen in Essaouira.

Toeristenaantallen

Wat betreft het aantal toeristen hangt de beste tijd om Essaouira te bezoeken een beetje af van je reisplannen. De stad is over het algemeen niet druk, maar heeft de neiging meer toeristen te trekken in de lentemaanden, het hoogseizoen voor reizen naar Marokko, of in de herfstmaanden, omdat Essaouira winderig is en dit de beste tijd is om te surfen en soortgelijke sporten te beoefenen.

Boek een plaats op de excursie naar Essaouira

Tips voor een reis naar Essaouira

Essaouira strand| ©Peter Schulz
Essaouira strand| ©Peter Schulz

Als je al eens in Marrakech bent geweest, weet je dat je bij het inpakken van je koffer voor je reis naar Marokko bepaalde kledingvoorschriften in acht moet nemen. Idealiter draag je niets doorschijnends of te strak, maar hier, net als in Marrakech, zijn ze gewend aan toeristen, dus je hoeft je niet te bedekken, hoewel je je wel enigszins terughoudend moet kleden als je ongemakkelijke situaties wilt vermijden. Onthoud dat dit hun cultuur is, niet de jouwe.

Wat mee te nemen op de tour

Voor deze specifieke reis naar Essaouira vanuit Marrakech raad ik comfortabele schoenen aan (hoewel je ook geen lange afstanden zult lopen; het is meer voor het comfort tijdens de reis), lichte kleding en, als je in de winter gaat, een mouw voor het geval het in de late namiddag afkoelt. Als je in een voertuig met airconditioning gaat, neem dan iets mee om je tijdens de reis te bedekken.

Het zou geen slecht idee zijn (althans in mijn geval niet, en ik miste het) om tijdens de reis iets te eten en te drinken mee te nemen, want zelfs als je verwacht binnen een uur na aankomst weer in Marrakech aan te komen, kunnen er onvoorziene omstandigheden zijn en zul je op de terugweg geen stops hebben waar je iets te eten kunt krijgen.

Leer meer over de plaatselijke cultuur

Als je een gids meeneemt op je reis naar Essaouira, aarzel dan niet om hem of haar vragen te stellen, niet alleen over de geschiedenis en bezienswaardigheden van de plaats, maar ook over plaatsen waar je handwerk kunt kopen, plaatsen waar je naar eigen smaak kunt eten of minder bekende hoekjes van de stad waar je prachtige foto's kunt maken.

Wat dat laatste betreft, denk twee keer na voordat je de lokale bevolking fotografeert zonder toestemming te vragen; sommigen kunnen geïrriteerd raken of de ambachtslieden kunnen denken dat je hun werk kopieert. Als je ze beleefd met je camera vraagt of je een foto van ze mag maken, zullen ze je toestemming geven of zich terugtrekken als ze niet naar buiten willen.

Winkelen in Essaouira

Als het op winkelen aankomt, moet je weten dat veel van de stops die je op de route Marrakech-Essaouira maakt, je bij lokale ambachtslieden zullen brengen. Sommigen zullen je waarschijnlijk aansporen om wat discreter te winkelen dan in Marrakech, maar laat je niet verleiden.

Marokkanen zijn gewend om te onderhandelen met toeristen, dus ze zullen altijd beginnen met een hogere prijs dan waarvoor ze bereid zijn om je een bepaald stuk te verkopen. Wat je in Essaouira zult willen kopen om waar voor je geld te krijgen is arganolie, maar als de prijzen die ze je geven vergelijkbaar zijn met Europese prijzen, dan zul je ze buiten beschouwing willen laten.

Ana's Traveller Tip

Pas op voor "onofficiële taxi's" in Marrakech die je benaderen om je naar plaatsen als Essaouira te brengen. Naast het feit dat ze geen professionele chauffeurs zijn, voldoen ze misschien ook niet aan de veiligheidsmaatregelen.

Op eigen gelegenheid naar Essaouira

De Skala de la Ville Muur| ©Jean-Marc Astesana
De Skala de la Ville Muur| ©Jean-Marc Astesana

De gemakkelijkste manier om Essaouira te bereiken vanuit Marrakech is met een georganiseerde tour. Naast het feit dat de prijs zeer betaalbaar is, bespaart privétransport op logistiek en wachttijd (wat in een land als Marokko een groot pluspunt kan zijn). Er zijn echter ook andere vervoersalternatieven vanuit Marrakech:

Bus

Deze vertrekt vanaf het busstation van Marrakech en er zijn verschillende maatschappijen (met name CTM) die je er in tweeënhalf uur naartoe brengen. Een retourticket kost je ongeveer 70 dirham (6,40 euro). Als je de bus neemt, onthoud dan drie dingen: ga op de heenweg vroeg naar het station, kom op de terugweg vanuit Essaouira niet te laat en heb geduld als de bussen, in plaats van zich aan de dienstregeling te houden, gewoon vertrekken als ze vol zijn.

Een taxi huren

In Marrakech is het gebruikelijk om met sommige taxichauffeurs een dagtarief af te spreken en overdag staat de taxi tot je beschikking om je te brengen waar je maar heen wilt. Dit kan een optie zijn als je meer plaatsen dan Essaouira wilt bezoeken, maar het zal niet goedkoop zijn (hoewel je altijd over de prijs kunt onderhandelen) en het is niet de meest comfortabele optie, want de meeste taxi's in Marokko zijn niet bepaald luxe en het rijgedrag is over het algemeen ook niet het veiligst.

Boek een plaats op de excursie naar Essaouira

Als je de excursie naar Essaouira leuk vond, vind je.... misschien ook leuk

Marrakech Souk Shop| ©n m
Marrakech Souk Shop| ©n m

Als de ervaring om vanuit Marrakech naar Essaouira te gaan je aanspreekt, dan heb je geluk. De locatie van de hoofdstad van Marokko heeft veel andere plaatsen in de buurt voor excursies tijdens je bezoek. Denk bijvoorbeeld aan nachtelijke tochten naar de woestijn, excursies naar andere dorpen in de regio of excursies om natuurlandschappen te bekijken. Je kunt meer lezen over wat je kunt bezoeken tijdens je reis in Marrakech in dit artikel op Kameelrijden en Tickets en dit artikel op Dagtrips en Excursies vanuit Marrakesh.

Boek een plaats op de excursie naar Essaouira