De beste dingen om te doen in de medina van Marrakech

Marrakech is een bruisende stad die bruist van activiteit; van riads, hammams, souks, traditionele huizen en musea, verlies jezelf in de wonderen die de medina te bieden heeft!

Katherine Betances

Katherine Betances

9 minuten lezen

De beste dingen om te doen in de medina van Marrakech

Medina, Marrakech | ©Nathan Guy

De medina is de naam waaronder de oude stad Marrakech bekend staat. Van de meest luxueuze accommodatie ter wereld, traditionele Marokkaanse baden of hammams, tot bezoeken aan paleizen, markten en moskeeën, er is zoveel te zien en te doen in de medina van Marrakech!

De Medina, omringd door ongeveer 19 kilometer aan muren gebouwd in 1122, is de naam waaronder het hele historische centrum van de stad bekend staat; het is het oudste deel van de stad, ook wel bekend als de Oude Stad. Tot iets meer dan 100 jaar geleden lagen de hele stad Marrakech en haar commerciële activiteiten binnen deze muren.

Verdwaal in de souks van de Medina

Slenteren door een souk in de Medina| ©Omar Bárcena
Slenteren door een souk in de Medina| ©Omar Bárcena

Voor shoppers die Marrakech verkennen, zijn de souks de beste plek om te bezoeken in Marokko; erin verdwalen is ook onvermijdelijk en onderdeel van het plezier bij een bezoek aan deze bruisende stad. Wat ik het leukst vind, is dat de souks van Marrakech op één plek een compleet overzicht bieden van al het vakmanschap van Marokko, dat eeuwenoud talent, cultuur en traditie combineert in hun creaties.

Het doolhof van smalle straatjes in Marrakech is bezaaid met kleurrijk textiel, kleding, aardewerk, keramiek en sieraden. Als je lang genoeg bij de kraampjes blijft staan, kun je de arbeiders hun prachtige ontwerpen zien maken. Het is gebruikelijk om jonge leerlingen in de werkplaatsen te vinden die samen met hun meesters herhaaldelijk naar de Koran luisteren terwijl ze aan hun creaties werken.

Naast Marokkaans handwerk bieden de souks van Marrakech een verscheidenheid aan vlees, fruit en groenten, dus aarzel niet te lang als je in de verleiding komt om wat seizoensfruit te proberen. Van de architectuur tot de geuren, kleuren en geluiden, je voelt de plek al je zintuigen binnendringen - een ervaring die je niet wilt missen!

Boek een rondleiding door de souks van Marrakech

Wandel door de Majorelle Tuinen

De tuin van Majorelle| ©Kamal Hammadi
De tuin van Majorelle| ©Kamal Hammadi

Jacques Majorelle was een in Frankrijk geboren schilder die ooit zo gecharmeerd was van de schoonheid van Marokko dat hij besloot hier permanent te gaan wonen en zijn tijd en geld te investeren in het creëren van een prachtige villa in art-decostijl.

Majorelles schilderijen, die vooral het lokale Marokkaanse leven weergaven, maakten hem beroemd in Europa. Zijn beroemdste werk is ongetwijfeld de fabelachtige tropische tuin vol cactussen, palmen en varens. Na de dood van de eigenaar in 1962. raakte Le Jardin Majorelle in verval, het pand werd hersteld en opgeknapt en na aankoop door Yves Saint Laurent zelf opengesteld voor het publiek.

Boek een rondleiding door de Majorelle Tuinen en Palmentuin

Luxe accommodatie en hammans

Ingang tot Hotel La Mamounia| ©Pi3.124
Ingang tot Hotel La Mamounia| ©Pi3.124

Twee van de meest prestigieuze hotels ter wereld, het La Mamounia Hotel en het Royal Mansour Hotel, liggen binnen de grenzen van de medina van Marrakech. Het meest interessante is dat ze volledig open zijn voor bezoekers, dus je kunt deze stops opnemen in je rondleiding.

Je kunt een wandeling plannen om de tuinen van La Mamounia te verkennen, even stoppen bij het café of snuffelen in de dure luxe winkels binnen. Het Royal Mansour hotel schittert met zijn indrukwekkende architectuur.

De traditionele hammams liggen verspreid over de medina; de modernere en luxueuzere bieden hun gasten extra's zoals de schoonheidsbehandelingen die typerend zijn voor moderne spa's en natuurlijk massagesessies.

Boek een bad en massage in een traditionele hammam

Proef de gastronomische hoogstandjes van Marrakech

En als je je wilt onderdompelen in de populaire cultuur van Marokko, mag je een gastronomische rondleiding niet missen. Dit is een ervaring van maar liefst 3 uur, waarbij je onder begeleiding van een deskundige gids alles te weten komt over de geschiedenis en de lokale cultuur van Marrakech en de markten.

Daarnaast proef je een veelheid aan lokale producten zoals olijven, dadels, Marokkaans brood of thee, maar ook typische gerechten zoals kofta.

Deze ervaring omvat ongeveer tien proeverijen, waarmee je helemaal vol en tevreden zult eindigen.

Boek een gastronomische tour

Geniet van Djema El Fna in het donker

Djemaa el Fna-plein| ©Boris Macek
Djemaa el Fna-plein| ©Boris Macek

Het belangrijkste plein van Marrakech heet Djemaa El Fna en ligt in het hart van de medina. De beste tijd om het te bezoeken is na zonsondergang. Dit is wanneer de stad een unieke feestelijke sfeer aanneemt.

Bereid je tijdens je bezoek aan Djemaa El Fna voor op een stortvloed aan interessante ervaringen met vrouwen die henna-tatoeages op hun lichaam laten zetten, slangenbezweerders, getrainde apen (superslim en vriendelijk) en zelfs acrobaten en dansers in de stijl van Cirque Du Soleil.

De lokale bevolking die in de medina woont, maakt van de spectaculaire nachten gebruik om van alles te verkopen, van tapijten tot kleding, Marokkaans eten, kruiden en allerlei specerijen. Het is aan de toeristen om hun weg te vinden in de stad, zich een weg te banen door de vele straatstalletjes, de plaatselijke cultuur op te snuiven en zich zoveel mogelijk onder te dompelen in de hectische en geladen sfeer van de plek.

Boek je rondleiding door de Medina

Breng zeker een bezoek aan de Koutoubia Moskee

Koutoubia Moskee| ©Daniel Csörföly
Koutoubia Moskee| ©Daniel Csörföly

Geen bezoek aan Marrakech is compleet zonder een stop bij de Koutoubia Moskee. Deze moskee wordt beschouwd als het symbool van de stad en is vooral beroemd om zijn imposante 70 meter hoge minaret die al van kilometers afstand te zien is. De moskee werd gebouwd in 1162 en wordt beschouwd als een van de meesterwerken van de Almohad-architectuur.

Net als alle andere moskeeën in de stad is de toegang verboden voor niet-moslims. Je zult het dus moeten doen met het bewonderen van het uitzicht op de prachtige tuinen met rozen, sinaasappelbomen en palmbomen. Een rondleiding door Marrakech bevat onder andere een bezoek aan dit historische monument, een juweel van lokale architectuur.

Boek je rondleiding door de Medina

Bezoek de Ben Youssef Medersa

In de Medersa Ben Youssef| ©Lundeux
In de Medersa Ben Youssef| ©Lundeux

De Ben Youssef Medersa is een van de mooiste gebouwen van de stad en een van de grootste voorbeelden van Saadische kunst in Marokko. Dit gebouw ligt recht tegenover de Ali Ben Youssef-moskee en werd gebouwd als theologische school. Op het hoogtepunt bood het onderdak aan 900 studenten, waarmee het het grootste koranstudiecentrum van het land was. Een must-see onder de vele bezienswaardigheden in Marrakech

De vele holachtige kamers waar de studenten ooit sliepen zijn gegroepeerd rond kleine binnenplaatsen, volgens het typische patroon van architectonische indeling in de islamitische cultuur. Onder de kleine binnenplaatsen bevindt zich een grote binnenplaats die dient als algemene gemeenschappelijke ruimte.

Als je de Medersa van Ben Youssef bezoekt, neem dan de tijd om de zellige tegels (een soort handgemaakte tegels die kenmerkend zijn voor Marokko), de stalactieten plafonds, de cederhouten details en de kufische inscripties die gebruikt worden als decoratie binnen de binnenplaatsen te bewonderen.

Boek je rondleiding door de Medina

Betreed het Bahia paleis

Bahia Paleis| ©Jorge Láscar
Bahia Paleis| ©Jorge Láscar

Hoewel het van buiten een bescheiden gebouw lijkt, maakt de architectonische rijkdom van het interieur van het Bahia Palace het een bezoek waard tijdens elke rondleiding door de medina van Marrakech. De twee belangrijkste bezienswaardigheden zijn de grote marmeren binnenplaats en de luxueuze salons in het haramgebied.

Het paleis werd aan het eind van de 19e eeuw gebouwd als residentie van de grootvizier Bou Ahmed, die toen in dienst was van sultan Moulay al-Hasan I. Achter de deuren vind je kamers met mozaïekplafonds en sierlijk steenhouwwerk, met een prachtig niveau van detail en smaak. De algehele inrichting resulteert uiteindelijk in een weergave van Marokkaans vakmanschap op zijn best.

Tijdens de warme maanden dient het interieur van het Bay Palace als toevluchtsoord voor de verzengende Marokkaanse hitte. De weelderige binnenplaats van de grote riad bestaat voornamelijk uit bananenbladeren en citrusbomen en biedt een rustige adempauze van de buitenkant van de Medina.

Boek je rondleiding door de Medina

Verken de stadsmuren

Bab Agnaou| ©Doyler79
Bab Agnaou| ©Doyler79

Omdat de heerschappij van Marrakech zich buiten de muren heeft uitgebreid, is een wandeling langs de stadsmuren een goede manier om het contrast tussen het oude en het nieuwe deel van de stad te waarderen en te onderscheiden. De muur beslaat een gebied van ongeveer 18 km waar je meer dan 20 indrukwekkende poorten vindt, waarvan Bab Agnaou als de mooiste wordt beschouwd.

De muren rond de medina van Marrakech werden in de 12e eeuw gebouwd als een beschermende muur tegen aanvallen van buitenaf op de mensen die er woonden. Vandaag de dag bevinden de meeste hotels, riads en traditionele restaurants zich binnen de muren en vormen wat bekend staat als de oude stad.

De Marokkanen hebben besloten om de muur te behouden als een icoon van de stad en een indrukwekkend stukje architectuur op zich. De muren zijn omzoomd met hagen, tuinen en bankjes die een goede plek zijn om uit te rusten tijdens je wandeling.

Boek je rondleiding door de Medina

Ontdek de Saadische graven

Saadische graven| ©Lviatour
Saadische graven| ©Lviatour

De Saadi tombes zijn de plek waar meer dan 100 prinsen en sultan Ahmed el Mansour begraven liggen. Het hele mausoleum is bekleed met marmeren stenen die een oogverblindende binnenruimte vormen. De tombes, bedekt met glanzende tegels, zijn versierd met uitgebreide inscripties. De grafruimtes zijn prachtig smaakvol met prachtige gewelfde kamers die baden in het subtiele licht van natuurlijke lantaarns die binnen een plechtige, kalme en serene sfeer creëren.

Als je de Sa'adi Tombs bezoekt, raad ik je aan om vroeg te komen, voor 10 uur, om mogelijke drukte te vermijden. De toegangsprijs is ongeveer €1.

Boek je rondleiding door de Medina

Ontdek het Museum van Marrakech

Ontdek het Museum van Marrakech| ©Donar Reiskoffer
Ontdek het Museum van Marrakech| ©Donar Reiskoffer

Het Museum van Marrakech verkennen gaat over veel meer dan kunst en geschiedenis. Het belangrijkste museum van de stad is gevestigd in een 19e-eeuws paleis met een prachtige architectuur en vormgeving. Het heeft een fascinerende kunstcollectie die bestaat uit traditionele kunstvoorwerpen uit verschillende Marokkaanse regio's of dorpen. Persoonlijk vind ik de architectuur van het museum zelf echter een meeslepend kunstwerk waar zowel toeristen als de lokale bevolking van zullen genieten.

Neem tijdens je bezoek aan de medina van Marrakech even de tijd om de rust en vrede van deze ruimte te omarmen. Terwijl je tussen de bogen en zuilen slentert die op millimeterschaal versierd zijn met kleurrijke mozaïeken, kun je de Marokkaanse kunst van dichtbij bewonderen en vergeet niet te nippen van een smakelijke muntthee in het café.

Boek je rondleiding door de Medina

Bereid je voor op je avontuur in de Medina van Marrakech

Door de straten van de Medina| ©Carlos Felipe Pardo
Door de straten van de Medina| ©Carlos Felipe Pardo

Voordat je de Medina van Marrakech bezoekt, moet je goed voorbereid zijn, dus hier zijn mijn toptips voor reizen naar Marrakech. Vergeet niet dat, hoewel Marrakech een prachtige en opwindende stad is, het wordt beschouwd als een van de belangrijkste culturele centra, niet alleen in Marokko maar ook in Afrika. Marrakech is een van de meest bezochte bestemmingen ter wereld en de straten bruisen de hele dag door van de activiteit, dus doe je energie op en geniet!

Boek uw rondleiding door de Medina

Handige tips voor een bezoek aan de Medina.

Vanuit de lucht gezien lijkt de Medina op een gigantische honingraat en de activiteiten binnenin zijn bijna eindeloos. Hier zijn een paar tips voor je bezoek:

  • Draag gepaste kleding: vergeet niet dat 70% van de Marokkanen van Arabische afkomst is en dat hun cultuur erg conservatief is.
  • Neem contant geld mee: Zorg dat je een paar dirham bij je hebt voordat je de markten opgaat. In de meeste gevallen kun je je creditcards niet gebruiken om op straat te winkelen in de Medina.
  • Houdeen kaart van de plaats bij de hand: of Google Maps als referentie.

Boek je rondleiding door de Medina

Overweeg een rondleiding

Medina| ©cattan2011
Medina| ©cattan2011

Als dit de eerste keer is dat je Marokko bezoekt, als je geen ervaring hebt met reizen naar ontwikkelingslanden, als je alleen reist en/of als je niet vloeiend Engels of Frans spreekt, is een van de manieren om je zekerder te voelen in Marrakech het boeken van een rondleiding tijdens je eerste dagen in Marrakech

De Medina van Marrakech staat op de Werelderfgoedlijst en een goede gids zal je het leven gemakkelijker maken door je mee te nemen langs de bezienswaardigheden en je de tips te geven die je nodig hebt om de reis op eigen houtje te volgen. De gids zal vooral handig zijn als je de souks van Marrakech bezoekt waar het heel gemakkelijk is om te verdwalen, zelfs voor de lokale bevolking zelf. Daarnaast kun je alle twijfels die je hebt kwijt en leer je manieren om te communiceren.

Verder is het essentieel dat je een spa-ochtend inplant tijdens je tweedaagse of driedaagse reis naar Marrakech.

Boek je rondleiding door de Medina