Marrakech in één dag: snelle gids voor de stad

Marrakech is het hoogtepunt van de route van de keizerlijke steden van Marokko. De medina, de souks en het magische Jamaa el Fna-plein maken het tot een onherhaalbare plek.

Joaquín Montaño

Joaquín Montaño

10 minuten lezen

Marrakech in één dag: snelle gids voor de stad

Marrakech, Marokko | ©Paradigm Visuals

Heb je maar één dag om Marrakech te bezoeken en wil je je tijd optimaal benutten? Het goede nieuws is dat je in ieder geval de bezienswaardigheden van de stad kunt bezoeken. Het slechte nieuws is dat je de stad in die tijd niet grondig zult kunnen leren kennen en dat het vooral moeilijk zal zijn om alle magie die de stad uitstraalt vast te leggen.

Om het meeste uit die 24 uur te halen, hebben we deze route samengesteld die de interessantste bezoeken omvat, zij het in een sneller tempo dan je zou willen. In ieder geval kan ik je verzekeren dat je van de ervaring zult genieten, zolang je maar ruimdenkend en avontuurlijk bent.

Begin je dag met de oversteek van Bab Agnaou

Bab Agnaou| ©Doyler79
Bab Agnaou| ©Doyler79

Je dag in Marrakech moet vroeg beginnen om je tijd optimaal te benutten. Houd bij het plannen van je route rekening met de tijd van zonsondergang, want die varieert sterk afhankelijk van of je Marrakech in de winter of in de zomer bezoekt, aangezien de temperaturen de afgelopen zomerseizoenen erg hoog zijn geweest.

Om te beginnen ga je naar het zuiden tot je twee poorten naar de stad vindt die bijna naast elkaar liggen: Bab Agnaou en Bab Er Robb (Bab betekent "poort" in het Arabisch). De eerste bestaat uit slechts vier bogen waar voetgangers en auto's in en uit gaan, en is relatief interessant. Bab Agnaou is echter een bezoek waard.

Deze 12e-eeuwse poort in één kleur verbindt via een centrale boog de koninklijke kashba, waar het El Badi-paleis en de Sa'did-tombes zich bevinden. Bab Agnaou was een van de 19 ingangen in de muur rond de medina.

Rondleiding met gids of op eigen gelegenheid?

Deze eendaagse rondleiding door Marrakech kun je op eigen houtje doen of je kunt ook een van de vele rondleidingen nemen die de stad aanbiedt. Beide opties hebben hun voor- en nadelen, dus je zult moeten beslissen aan welke je de voorkeur geeft. Het belangrijkste voordeel van een gids is dat je geen last hebt van nepgidsen en dat je interessante informatie krijgt over wat je ziet.

Aan de andere kant zul je niet de magie ervaren van het (letterlijk) verdwalen in de smalle straatjes, hoewel je met zo weinig tijd sommige plekken misschien wel mist. Een goede tip is om niet te wanhopen totdat je je weg hebt geleerd in Marrakech.

Boek een rondleiding door Marrakech

Saadid graven

Saadid graven| ©Lviatour
Saadid graven| ©Lviatour

Geleid door een groen betegelde minaret bereik je op een paar meter van Bab Agnaou de Mulay El Yazid Moskee, waar de minaret deel van uitmaakt. De toegang tot de tempel is verboden voor niet-moslims (iets wat je moet weten als je je bezoek aan Marrakech voorbereidt), maar ernaast liggen de Saadid tombes.

Deze tombes dateren uit de late 16e eeuw. Het was toen dat de heersende sultan, Al Mansur, opdracht gaf tot de bouw ervan, maar een paar decennia later blokkeerde een andere sultan, Mulay Ismail, de toegang ertoe. Om de een of andere reden raakten de tombes in de vergetelheid tot ze in 1917 werden herontdekt. Vandaag de dag zijn de tombes toegankelijk voor bezoekers, al moet er wel een toegangsprijs worden betaald. Om binnen te komen moet je door een smalle doorgang lopen die naar een kleine tuin leidt. Hier vind je de graven van verschillende krijgers, kanseliers en bedienden.

Daarnaast kun je ook enkele van de gebouwen zien waarin belangrijkere figuren begraven liggen. De Hal van de 12 Zuilen, waar de overblijfselen van sultan Al Mansur zelf liggen, valt op door zijn schoonheid.

Boek je rondleiding door de Medina van Marrakech

Bahia Paleis

Bahia Paleis| ©Jorge Láscar
Bahia Paleis| ©Jorge Láscar

Om de volgende bestemming te bereiken moet je door het zuidelijke deel van de Medina van Marrakech dwalen, waarvoor je ook een rondleiding kunt boeken om het beter te leren kennen. En hoewel het doel is om het Bahia Paleis te bereiken, is het de moeite waard om onderweg een korte stop te maken bij de Place des Ferblantiers, omdat het een grote charme heeft en vol zit met winkels die gespecialiseerd zijn in metaalproducten, vooral blik.

Als je dit plein achter je laat bereik je uiteindelijk het Palais de la Baie. De bouw ervan dateert uit het einde van de 19e eeuw, toen men probeerde het grootste paleis aller tijden te bouwen.

Het interessantste deel van het interieur is de harem, met een vijver in een centrale binnenplaats die werd omringd door de kamers van de concubines. We raden je aan om een beetje van je tijd te besteden aan het ronddwalen door de prachtige tuinen, en wees je ervan bewust dat als je niet met je eigen gids gaat, er nogal wat gidsen (nep of niet) in dit gebied zijn die zullen proberen je over te halen om hen in te huren, ze kunnen zelfs een beetje vervelend zijn, dus mijn advies is om hen te vermijden.

Boek je privétour door Marrakech

Museum Dar Si Said

Rondleiding door het Dar Si Said Museum| ©Marrakech Riad
Rondleiding door het Dar Si Said Museum| ©Marrakech Riad

De stad Marrakech wordt meestal niet geassocieerd met musea, maar eerder met zijn straten of excursies naar woestijnen zoals Zagora. Het Dar Si Said museum kan echter een kort bezoek waard zijn.

Om er te komen moet je door een paar smalle steegjes lopen en proberen niet te verdwalen. Naast het feit dat de collectie de meest complete van de stad is, is het de moeite waard om de binnenplaatsen en de decoratie van de plafonds, deuren en meubels van cederhout te bekijken.

Boek je rondleiding door Marrakech

Jamaa el Fna-plein

Djemaa el Fna-plein| ©Boris Macek
Djemaa el Fna-plein| ©Boris Macek

Als er één beeld is dat Marrakech vertegenwoordigt, dan is het wel het Jamaa el Fna-plein. Dit is waar je naartoe moet gaan als je het museum verlaat, want het is een essentieel bezoek als je in Marokko bent. Dit zal de eerste keer zijn dat je het plein bezoekt, want je zult terugkeren bij zonsondergang om de grote verandering te zien die plaatsvindt. Bij dit eerste bezoek zal het plein vol staan met verkopers van verse sappen, gedroogd fruit en noten, waterdragers en handelaren die allerlei producten verkopen.

Je vindt er ook veel typische straatartiesten zoals slangenbezweerders en aapentemmers. Natuurlijk vind je er ook de typische henna tattoo kraampjes, een must tijdens je bezoek!

De kans is groot dat je bijna alles op het plein wilt fotograferen, maar we raden je aan dit nooit te doen zonder eerst toestemming te vragen en te onderhandelen over een prijs.

Koop je rondleiding door Marrakech

Lunch en ontspanning in Dar Cherifa

Bezoek aan Dar Cherifa| ©Robert Prazeres
Bezoek aan Dar Cherifa| ©Robert Prazeres

Nu is het tijd om op krachten te komen en wat van het heerlijke eten van Marokko te proeven. De beste manier om deze keuken te leren kennen is door een speciale tour te boeken, maar als je maar een dag in Marrakech bent, is dat misschien wat lastig.

De best mogelijke plek om te ontspannen en een hapje te eten is Dar Cherifa, een van de oudste riads van de stad. De populairste gerechten (en terecht) die in Dar Cherifa worden geserveerd zijn tajines en couscous. Welke je ook kiest, je krijgt het zeker goed.

De Soek

Een souk bezoeken in de Medina| ©Omar Bárcena
Een souk bezoeken in de Medina| ©Omar Bárcena

Het woord souk komt van het Arabische "suq", wat markt betekent. Het is dus duidelijk dat de volgende paar uur van de rondleiding zullen worden besteed aan het dwalen door de smalle straatjes die gewijd zijn aan de verkoop van allerlei producten.

De straten die samen de souk vormen zijn meestal helemaal volgepakt met mensen en bezoekers en voorbijgangers wedijveren om een plekje te vinden om de kraampjes te bekijken en op hun gemak rond te kunnen lopen. Mijn advies voor een reis naar Marrakech is om het rustig aan te doen en verkopers te vermijden die je op een agressieve manier proberen over te halen om iets te kopen.

Wat je traditioneel moet doen als je in de soek ronddwaalt, is doelloos ronddwalen en alle uitgestalde koopwaar bekijken: slippers, djellaba's, kruiden, metalen lantaarns, theeserviezen, etc. Als je iets leuk vindt, vergeet dan niet dat het gebruikelijk is om het in de soek te kopen. Als iets je bevalt, is het de gewoonte om af te dingen met de verkoper tot je een overeenkomst bereikt, of niet.

Tijdens je wandeling zul je merken dat er eigenlijk meerdere souks naast elkaar bestaan in deze straat, verdeeld op basis van wat ze verkopen. In het ene gebied vind je gekleurde zongedroogde wol, terwijl je in andere gebieden respectievelijk cosmetica, tapijten en zijden kleding vindt.

Een heel interessant gebied is het Rahba Kedima-plein, net buiten de soek. Hier vind je allerlei soorten specerijen, geneeskrachtige kruiden en mandenmakerij.

Boek een rondleiding door de souks van Marrakech

Medersa Ben Youssef

Bij Medersa Ben Youssef| ©Lundeux
Bij Medersa Ben Youssef| ©Lundeux

Na het avontuur van een rondleiding door de soek is het tijd om de Medersa Ben Youssef te bezoeken. Dit was de grootste moslimschool van het hele land in de 16e eeuw en later.

De binnenplaats is opmerkelijk, versierd met een ijzeren kroonluchter, bogen en betegelde muren en marmeren en houten lambrisering.

Vlakbij is het Marrakech Museum. Tenzij je echt naar binnen wilt, raad ik je aan om alleen even naar de binnenplaats te gluren, want het is zeker een bezoekje waard.

Naast het museum kun je de Almoravid Qoubba zien (een dynastie die ook over Essaouira en andere Marokkaanse gebieden heerste), het enige voorbeeld van deze artistieke stijl dat in de stad is overgebleven.

Daar raad ik je aan een kijkje te nemen bij de Souk Foudouq Quarzazi, een souk in een foundouk, een woord dat de verblijven aanduidde van de leden van de oude karavanen die door de woestijn trokken om de stad te bereiken.

Moskee Koutoubia

De Koutoubia moskee verlicht bij zonsondergang.| ©Chronis Yan
De Koutoubia moskee verlicht bij zonsondergang.| ©Chronis Yan

Teruglopend naar het centrum bereik je de Koutoubia Moskee, de belangrijkste moskee in Marrakech. Hoewel je de binnenkant niet kunt bezoeken, is de 66 meter hoge minaret (sommige bronnen zeggen dat hij 77 meter hoog is) echt indrukwekkend.

Deze moskee werd gebouwd in 1158 en was ooit een van de grootste in de moslimwereld. De eerder genoemde minaret lijkt erg op de Giralda in Sevilla en is nog steeds het hoogste punt van de stad.

Boek je privérondleiding door Marrakech

Geniet van de zonsondergang op het terras van Café Glacier

Terras van Café Glacier| ©Guillermo Peris.
Terras van Café Glacier| ©Guillermo Peris.

Omdat je nu vast wel moe bent en het tijdschema het aangeeft, is het nu tijd om naar Café Glacier te gaan voor een heerlijke muntthee op het terras.

Vanaf het terras kun je de zonsondergang en het naburige Jamaa el Fna-plein zien transformeren terwijl de zon ondergaat.

Keer terug naar het Jamaa el Fna plein.

Als de avond valt, verdwijnen de verkopers die vroeger op het plein stonden van het plein. Ze worden vervangen door een massa eetkraampjes die concurreren om bezoekers aan te trekken.

Dit is de perfecte plek om iets te drinken voordat je terugkeert naar het hotel. Voordat je kiest waar je gaat zitten, kun je het beste een rondje lopen om te zien wat elk van de kraampjes te bieden heeft.

Joaquín's Traveller Tip

de concurrentie tussen de verschillende eetkraampjes is hevig en soms kan een verkoper een beetje lastig zijn. Houd altijd het hoofd koel en aarzel niet om te gaan zitten op de plek die je het lekkerst vindt, ondanks het geroep van anderen.

Waar te overnachten in Marrakech

Een Marokkaanse riad| ©Catherine Pioh
Een Marokkaanse riad| ©Catherine Pioh

Een deel van de accommodatie die je in Marrakech vindt, kan worden gerekend tot de toeristische attracties van de stad. Dit zijn de riads, oude traditionele huizen die zijn omgebouwd tot hotels en/of restaurants.

De accommodatie in riads heeft meestal weinig kamers en is erg rustig. Ze hebben meestal een centrale binnenplaats en een terras met uitzicht op de daken van de stad.

Pas op voor valse gidsen

Rondreizen door Marokko| ©Louis Hansel
Rondreizen door Marokko| ©Louis Hansel

Zoals hierboven vermeld, en als je onderzoek hebt gedaan naar veiligheid in Marrakech, heb je waarschijnlijk gelezen over de valse gids.

Net als in andere Marokkaanse steden is het niet ongewoon om niet-erkende gidsen op straat te vinden die je proberen over te halen hen in te huren. In tegenstelling tot de erkende gidsen hebben ze geen officiële vergoeding en kunnen ze erg vasthoudend zijn.

Daarom raad ik je aan om je rondleiding door de stad van tevoren te boeken en je niet te laten overhalen door deze nepgidsen. Beloftes worden meestal niet nagekomen en de kans is groot dat je in de winkel van een koopman terechtkomt die een commissie van je aanneemt.

Is een dagtocht naar de woestijn van Marrakech de moeite waard?

De woestijn bezoeken| ©Ruben Bagues
De woestijn bezoeken| ©Ruben Bagues

Er zijn verschillende georganiseerde tochten die je kunt maken, bijvoorbeeld een tocht naar het Atlasgebergte en de Agafay-woestijn vanuit Marrakech of naar de Marrakech Palm Grove voor kameelrijden. Beide zijn zeer de moeite waard, maar als je maar een dag in de stad bent, moet je er rekening mee houden dat ze je zullen beletten om van de stad te genieten.

De beslissing hangt sterk af van je interesses, maar je kunt het beste proberen om je verblijf te verlengen of, als dat onmogelijk is, plannen om in de nabije toekomst terug te keren om je bezoek aan Marrakech te voltooien en te genieten van de vele excursies die je van daaruit kunt doen.

Boek je excursie naar de watervallen van Ouzoud vanuit Marrakech